Wimbledon, sferturi: Elina Svitolina își continuă parcursul emoțional de la Londra, o elimină pe liderul mondial

Treizecizero | 11 iulie 2023

Schimbarea ca joc și ca atitudine a Svitolinei o readuce în semifinalele Wimbledon (a treia ei prezență într-o semifinală de Slam, per total), la patru ani de la apariția, oarecum neașteptată atunci, din 2019.

O NOUĂ REDUCERE ȘI BONUS!

Până joi, 13 iunie, ai 40 la sută reducere la orice comandă din shop-ul 30-0, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher EXTRASOCKS atunci când plasezi comanda.

Fiecare comandă de minimum 100 de lei făcută până joi, 13 iunie, primește cadou o pereche de șosete colorate 30-0.

Fă o comandă aici!

Într-o zi în care Novak Djokovic a continuat să facă din extraordinar o rutină, bifând a 12-a semifinală a carierei la Wimbledon și a 46-a în total, povestea mai mare, sau cea care a generat mai multă emoție a venit, totuși, dinspre tabloul feminin.

Acolo unde Elina Svitolina își continuă ceea ce se profilează a deveni traseul definitoriu al carierei ei. După succesul emoțional cu Victoria Azarenka, Elina a eliminat-o în sferturi pe Iga Swiatek (7-5, 6-7, 6-2), punând capăt seriei de 11 victorii consecutive în Slamuri și speranțelor polonezei la un prim titlu la Wimbledon.

E limpede, de acum, că Elina traversează o perioadă de grație, luându-și inspirație dintr-o serie de evenimente care i-au marcat și schimbat fundamental viața. Războiul din Ucraina, pe de o parte, i-a alterat perspectiva asupra lumii și i-a dat o motivație separată, pe care puțini dintre noi o pot înțelege la adevărata ei intensitate. Faptul că a devenit și mamă între timp, plus separarea de tenis care a venit la pachet cu acest eveniment fericit din viața ei, i-a adus o maturitate și o înțelepciune pe care nu le-a avut înainte. Toate lucrurile astea se văd în prezența ei pe teren și, fundamental, în jocul ei, care a căpătat și el dimensiuni noi. În cuvinte puține, Svitolina e aceeași apărătoare remarcabilă ca în trecut, dar a devenit, de acum, o jucătoare care nu se sfiește să atace, să-și asume riscuri, să își ia adversara de guler. Și mai important, nu pare să se mai teamă să câștige.

Această nouă abordare a ajutat-o să bată în optimi o oponentă pe care n-o învinsese niciodată în cinci meciuri anterioare, iar în sferturi să treacă de liderul mondial. N-o fi Swiatek la fel de înspăimântătoare pe iarbă precum pe zgură sau hard, dar rămâne o jucătoare greu de bătut, care poate ridica ștacheta când e în dificultate. Iga a făcut, de altfel, exact asta, în tiebreak-ul setului doi, replicând ce făcuse în optimi cu Bencic. Dar, spre deosebire de alte ocazii, Svitolina nu s-a mai pierdut cu firea odată ce meciul n-a mai mers, temporar, în direcția ei. Într-o situație similară acum câțiva ani – 1-1 la seturi, cu Swiatek fiind cea care vine din urmă – ne-ar fi fost clar ce urma în decisiv. Nu și azi: Svitolina a continuat să lovească, preponderent spre forehandul Igăi, sprintând în decisiv, 6-2 și 12 winnere în acel set, dublu față de poloneză.

„Cred că războiul m-a făcut mai puternică, mai ales mental. Nu mai privesc situațiile dificile ca pe un dezastru. Sunt mai calmă acum, pentru că știu că sunt lucruri mult mai rele în viață”, a spus Elina, care și-a atras numeroși simpatizanți noi cu acest traseu de la Wimbledon. Ultimele ei două victorii au generat multe reacții în online, fiind printre evenimentele cele mai salutate de la acest turneu.

„Am alt tip de presiune acum. Vreau să câștig. Am această motivație enormă, să revin în top. Dar cred că având un copil, plus războiul, lucrurile astea m-au făcut o persoană diferită. Mă uit la lucruri altfel acum”, a adăugat ea, vorbind apoi și despre cât de mult o motivează mesajele primite din țară. „Sunt fericită că pot să aduc puțină fericire în viața lor. Sunt multe video-uri pe net cu copii privind pe telefon, și mi se topește inima când văd asta. Sunt fericită că pot să aduc un pic de fericire ucrainenilor”.

Elina i-a mai dat, de asemenea, credit și Igăi pentru acțiunile umanitare întreprinse pentru a-i ajuta pe ucraineni, adăugând că relația lor bună a făcut meciul și mai dificil. „Nu doar că Iga e o campioană extraordinară, e și o persoană incredibilă. A fost una din primele care chiar ne-a ajutat, și ce a făcut ea a fost de mare ajutor pentru Ucraina”.

Schimbarea aceasta a Svitolinei o readuce în semifinalele Wimbledon (și a treia ei prezență într-o semifinală de Slam, per total), la patru ani de la apariția, oarecum neașteptată atunci, din 2019. Elina a pierdut atunci, învinsă categoric de Simona Halep, care făcuse același lucru, adăugând o dimensiune de agresivitate jocului ei, care a făcut-o de neatins la acea ediție, nici măcar de către oponente cu care a avut viață grea anterior, chiar Elina fiind una dintre ele.

Patru ani mai târziu, Svitolina descoperă – pe un alt drum – că un joc mai agresiv e ceea ce o poate ajuta să facă diferența.

Dar, chiar dacă la Londra sau în online se vorbește tot mai insistent de un titlu al Svitolinei care să completeze basmul, mai e încă mult până acolo. Iar proxima ei adversară, Marketa Vondrousova, s-ar putea să fie exact ce nu vrea să vadă Svitolina dincolo de fileu. O jucătoare extraordinar de capabilă, cu arme variate, cu un stil care i-a dat dureri de cap ucrainencei în trecut (inclusiv într-o semifinală olimpică, acum doi ani) și cu o evoluție excelentă în sfertul ei cu Jessica Pegula (6-4, 2-6, 6-4), un meci pe care l-a închis cu o serie de cinci game-uri în care a jucat impresionant, ea salvând și o minge de break la 1-4 în acel decisiv.

Vondrousova a mers pe sub radar la acest turneu – cum, de altfel, a fost mai toată cariera ei, chiar dacă are în cont o finală de Grand Slam și una olimpică -, dar văzând-o în acel final de meci cu Pegula te întrebi cum de abia acum ajunge în semifinale la Wimbledon, o suprafață pe care jocul ei pare că se simte la el acasă. „Întotdeauna mi-a plăcut mult aici, dar n-am trecut de turul al doilea. Acum am făcut mai bine. Au fost două săptămâni incredibile. Mi-am zis, când am venit aici, doar fii deschisă la orice, încearcă să-ți faci jocul. Acum, că se întâmplă ce se întâmplă, e o nebunie. Sunt un pic șocată”.

După ce fetele au deschis ziua, primele sferturi de pe tabloul băieților s-au încheiat cu rezultatele scontate. Djokovic (4-6, 6-1, 6-4, 6-3 cu Rublev) și Sinner (6-4, 3-6, 6-2, 6-2 cu Safiullin) au cedat câte un set, dar, finalmente, n-au fost niciun moment în pericol. Chiar dacă Novak a părut ezitant în câteva secvențe și a avut un prim set mai pasiv, sârbul a avut mereu răspunsurile potrivite la tentativele lui Rublev de a reintra în seturi. Elocvent a fost game-ul 10 din setul trei, ultimul push al lui Andrey, care a avut acolo trei mingi de break, înainte ca Djokovic să convertească a cincea minge de set.

„Presiunea trezește în mine cele mai frumoase emoții. Adversarii mei îmi vor scalpul. Dar n-o să-l vadă”, a râs Djokovic la interviul de după meci, dar oricine îl știe, înțelege că nu e nimic amuzant acolo, ci un mesaj cât se poate de serios.

Jannik Sinner e următorul care va încerca să pună bețe în roate mașinăriei lui Novak. Sinner, care a făcut o treabă excelentă absolvindu-se de un traseu totuși, ofertant, pe partea lui de tablou, a devenit cel mai tânăr semifinalist la Wimbledon din 2007 încoace. „Doar pentru o zi”, a observat el, râzând de faptul că recordul lui va fi depășit mâine, fie de Alcaraz, fie de Rune, care se întâlnesc într-unul din sferturi.

Sinner primește acum o șansă nouă la Djokovic, în fața căruia a pierdut anul trecut în sferturi aici, de la 2-0 la seturi.

Wimbledon ziua a 8-aZiua a 7-aZiua a 6-aZiua a 5-a | Ziua a 4-a | Ziua a 3-a | Ziua a 2-a | Prima zi

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi