Wimbledon, ziua a patra: good bye-ul discret al lui Anett

Treizecizero | 7 iulie 2023

Un program absolut impresionant pe Centre Court îi cuprinde, vineri, pe Alcaraz, Swiatek, Murray – Tsitsipas și Djokovic – Wawrinka.

CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni de Wimbledon și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

N-a mai plouat joi la Wimbledon, și sunt șanse ca vremea să permită programului să revină în grafic. Dar lipsa picăturilor de ploaie n-a însemnat și lipsa nemulțumirilor la adresa turneului.

Pe lista de azi avem felul în care e gestionată programarea pe Centre Court – mai exact, faptul că aici ziua începe mai târziu decât în rest, ceea ce a dus, spre exemplu, la situația ca meciul-vedetă dintre Andy Murray și Stefanos Tsitsipas să nu poată fi dus la capăt azi. Regula potrivit căreia meciurile nu pot depăși ora locală 11 le pare multora depășită și nenecesară, un sacrificiu prea mare raportat la numărul (redus) de locuitori din zonă. Dar Wimbledon, cum știm, ține la tradițiile sale; un avantaj din asta e că oamenii care încă mai sunt în complex la acea oră au cu ce să ajungă acasă, ceea ce știm că a fost o problemă la Paris, spre exemplu, în sesiunile de seară.

Ca unul care a jucat la Melbourne până la 4 dimineața (cine poate uita acel clasic de la începutul anului cu Kokkinakis), marathon-man Andy Murray era gata să continue, la adăpostul acelui avantaj de 2-1 la seturi, chiar dacă tocmai ce-și băgase în sperieți fanii, cu acea căzătură de dinainte de set point. Dar adevărul e că pentru amândoi întreruperea a venit bine: Murray are o șansă să verifice efectele acelui moment, iar Tsitsipas se poate regrupa ca să încerce un comeback. Păcat, însă, că o astfel de întrerupere taie momentumul pe care-l avea o asemenea bătălie de calitate și transformă meciul în altceva.

Ironia e că ziua de vineri se anunță chiar și mai încărcată pe Centre Court. Ideală pentru posesorii de bilete, dar de mare anxietate pentru organizatori, care-și vor auzi un set nou de critici vineri. Pentru că nu e greu de imaginat că un program care include, pe rând, meciul lui Carlos Alcaraz cu francezul Muller, continuarea de la Murray – Tsitsipas, meciul Igăi Swiatek cu Petra Martic și duelul dintre Djokovic și Wawrinka nu va ajunge, de asemenea, târziu în noapte.

A doua nemulțumire majoră a zilei a fost lipsa de orice fel de moment festiv pentru ultimul meci al lui Anett Kontaveit, una dintre cele mai populare jucătoare din circuit, a cărei retragere a devenit oficială după înfrângerea cu Marie Bouzkova. Kontaveit, care pune punct carierei din cauza complicațiilor la problema ei de la spate, n-a primit nici măcar un interviu pe teren, cum se mai face în ocazii similare.

Veștile bune e că ritmul a crescut acolo unde contează, în ce privește calitatea și dramatismul meciurilor. Doar cele ale româncelor, privite separat, au livrat suficient pe ambele planuri, și ca nivel de joc, și ca dramă. Dar, dincolo de ele, au mai existat numeroase alte meciuri bune.

Cel mai intens dintre toate e comeback-ul reușit de Donna Vekic în fața lui Sloane Stephens, după ce Donna a fost condusă cu 6-4, 5-2. A fost un rollercoaster emoțional, un șir prea lung pentru a mai fi menționat de răsturnări, hold-uri complicate și momente de presiune și, la final, o victorie de mare calitate pentru croată, care-și construiește un caz pentru a fi luată în seamă pentru un eventual traseu lung la Wimbledon.

Caroline Garcia, altă jucătoare capabilă pe iarbă (dintre jucătoarele active, ea e pe locul 3 în clasamentul celor mai multe titluri pe iarbă), s-a strecurat și ea ca prin urechile acului, câștigând cu Leylah Fernandez, 3-6, 6-4, 7-6 (10-6). Iar Belinda Bencic a scos la capăt un alt meci complicat, 3-6, 6-4, 7-6 [10-2] cu Danielle Collins, revenind și ea de la set și break. În schimb, n-au putut evita surprizele cehoaicele Muchova (scoasă de Niemeier) și Krejcikova (de Andreeva).

Pe tabloul masculin, cea mai însemnată eliminare trebuie să fie cea a lui Casper Ruud, scos în cinci seturi, dar cu un 6-0 dur în decisiv, de Liam Broady; dar, știute fiind rezultatele și așteptările lui Casper pe iarbă, eșecul lui nu e întru totul ieșit din comun. În rest, grupul favoriților a avansat cu relativ confort, anunțând niște dueluri tari pentru fazele următoare. Printre ei, și Matteo Berrettini, al cărui meci cu Lorenzo Sonego s-a întins, dintr-o combinație de motive (ploaie și calitatea terenului), pe trei zile.

Tot la capitolul despărțiri, Milos Raonic, recent revenit în circuit pentru a încerca un tur de adio, a confirmat că, foarte probabil, e ultima lui apariție la Wimbledon. Fost finalist aici în 2016, Raonic (32 de ani) e pe cale să se împace cu faptul că accidentările numeroase nu îi mai permit să fie competitiv. „Wimbledon are o aură aparte, e un loc cu totul special”, a spus canadianul, după eșecul în patru seturi cu Tommy Paul, în runda a doua.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi