Într-o zi ploioasă la Wimbledon, Roger Federer și-a făcut revenirea la turneul la care a scris istorie

Treizecizero | 4 iulie 2023

Federer a primit ovații la scenă deschisă timp de câteva minute, înainte de a lua loc în Royal Box, alături de soția și de părinții săi. Elvețianul încă deține recordul de titluri la Wimbledon, opt la număr.

CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni al competiției de la Londra și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

O zi clasică de Wimbledon, cu o ploaie britanică și un munte de meciuri amânate pentru miercuri. Și un personaj clasic de Wimbledon care s-o salveze: prima oară în calitate de oaspete, Roger Federer a fost în Royal Box pe Centre Court, furând titlurile unei zile în care jucătorii au stat mai mult la vestiare.

Ultima oară când a fost pe Centre Court, anul trecut, la aniversarea a 100 de ani de existență a acestei arene, încă mai erau speranțe că elvețianul se va putea întoarce pe teren și, de ce nu, va încerca un ultim asalt pentru un titlu la turneul din acest an. Dar câteva săptămâni mai târziu, Federer își anunța retragerea cu efect imediat, ultimul său meci oficial rămânând eliminarea din sferturile de finală de la Wimbledon 2021, când avea deja probleme la genunchi.

Fast-forward 12 luni mai târziu, iar Roger a îmbrățișat deja rolul de legendă, ocupând, pentru prima oară, un scaun în Royal Box, în calitate de invitat special. O reîntoarcere mult mai rapidă decât felul în care ne-au obișnuit alte legende ale tenisului de-a lungul anilor, care și-au luat mult timp înainte de a accepta o invitație.

N-a mai fost o ceremonie în toată puterea cuvântului, cu Federer adresându-se publicului, ci ceva simplu, dar cu pompă, tipic britanic. Introdus înainte de meciul de deschidere al zilei, cel dedicat campioanei en-titre Elena Rybakina, Federer a primit ovații la scenă deschisă timp de câteva minute din partea publicului, înainte de a lua loc alături de soția și de părinții săi, precum și de Catherine, Prințesa de Wales. Elvețianul încă deține recordul de titluri la Wimbledon, opt la număr, performanță pe care Novak Djokovic are toate șansele să o egaleze la această ediție, la care sârbul este mare favorit.

Retragerea îi priește lui Roger, care încă n-a jucat tenis în acest an, amânând circuitul de meciuri demonstrative promise, până când corpul va fi complet refăcut. Într-un interviu pentru CNN, RF spune că e într-un loc în care nu îi mai lipsește să fie pe teren, asta și pentru că a înțeles și s-a împăcat cu ideea că corpul nu l-ar mai fi ajutat; nelipsindu-i, asta îi permite să se uite la tenis ca un fan. În schimb, în lipsa terenului, el și-a diversificat masiv aria de activități. Pe lângă investiția în On, compania elvețiană de echipament sportiv ajunsă acum la o cotă de opt miliarde de dolari – și care a intrat între timp puternic și pe piața de tenis, semnând cu Iga Swiatek -, Federer apare prin surprindere în te miri ce colțuri ale lumii. El a putut fi văzut, recent, modernizând și inaugurând terenuri de tenis în cartiere sărace din Londra, continuându-și acțiunile caritabile în Africa, acolo unde susține educația de mai bine de un deceniu, promovând turismul din Elveția, ițindu-se în Times Square ori pe străzile din Tokyo sau cântând pe scenă cu Coldplay. În mod cert, fanii se bucură să-l întâlnească pe stradă; în același interviu pentru CNN, Federer a povestit, în stilu-i caracteristic, cum un fan l-a alergat ca să-i ceară o fotografie, dar s-a dezumflat când a aflat că nu e vorba de Rafael Nadal, cel cu care îl confundase.

Federer a stat atât la meciul Elenei Rybakina, cât și la cel care a urmat, urmărindu-și pe viu un fost rival, pe Andy Murray. Rybakina a crescut avându-l pe elvețian ca idol, iar emoțiile situației – atât oaspeții, cât și faptul că a fost la primul meci în calitate de deținătoare a trofeului – au fost evidente în debutul ei de meci cu Shelby Rogers, o oponentă ideală pentru a strica petrecerea cuiva. Americanca a luat primul set, dar și-a văzut jocul complet dezintegrându-se mai apoi, iar Rybakina a întors, încet-încet, corabia, câștigând în trei seturi (4-6, 6-1, 6-2). „Poate că de asta am fost așa emoționată, pentru că îmi place mult Roger. Când eram mică, îl urmăream mereu”, a spus Elena, care, odată trecută cu bine de mereu complicatul meci de debut, ar trebui luată serios în calcule pentru un eventual repeat la Wimbledon.

Mult mai limpede a fost victoria lui Sir Andy, 6-3, 6-0, 6-1 cu compatriotul său Ryan Peniston; un meci scurt binevenit pentru Andy, care și-a început anul cu câteva maratoane memorabile prin Australia. Nu putea fi altfel: Andy s-a amuzat un pic de faptul că Federer a fost acum spectator. „Ultima oară când a stat în tribune aici la un meci al meu a fost în 2012, la Jocurile Olimpice, când l-a susținut pe Stan împotriva mea. A fost minunat să primesc de la el vreo două aplauze la câteva mingi bune”, iar felul tipic Andy în care a pronunțat „a couple of claps” a smuls râsete din tribună.

La acea ediție din 2012, cei doi au fost chiar adversari, iar Andy Murray a câștigat clar, luându-și revanșa pentru finala pierdută la Wimbledon cu câteva săptămâni înainte.

Programat pe Court 1, celălalt teren pe care s-a putut juca azi, Carlos Alcaraz a pierdut distracția din jurul lui Federer. „Am fost un pic gelos. Sincer, vreau ca Roger să fie spectator și la unul din meciurile mele. Sper să-l văd prin preajmă, și nu doar o dată, și sper să apucăm să vorbim”, a spus liderul mondial, care a câștigat ceea ce a fost ultimul meci al carierei lui Jeremy Chardy, 6-0, 6-2, 7-5.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi