Wimbledon, ziua a treia: Tsitsipas câștigă meciul de până acum al turneului; Djokovic mai atinge o bornă rară

Treizecizero | 6 iulie 2023

Wimbledon 2023 nu are, deocamdată, cea mai grozavă ediție a sa, suferind din cauza ploii și a programului înghesuit.

CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni de Wimbledon și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

Ploaie multă, program dat peste cap, decizii discutabile de scheduling, care au dat programul și mai mult peste cap, protestatari care au fentat filtrele de securitate ce-au frustrat pe toată lumea. Wimbledon 2023 nu are, deocamdată, cea mai grozavă ediție a sa, și e drept că imaginea și performanțele turneului, îmbunătățite masiv în ultimii ani, suferă deocamdată. Se simte asta și-n prezența online, după ce echipa care s-a ocupat de câteva campanii aproape impecabil executate în ultimii ani a plecat. Dar fanii adevărați au răbdare. Plus că e un reminder până la urmă util că și evenimente-instituții precum Wimbledon pot să greșească.

Nici meciurile n-au apucat să prindă încă ritm; surghiuniți în vestiare cu orele, jucătorii sunt preocupați să se strecoare cumva și să joace. Miercuri a fost o zi cu 87 de meciuri de simplu programate, și, după alte reprize de ploaie, firește că nu s-au putut termina toate. Urmează ziua a patra și încă mai sunt câteva meciuri din primul tur care n-au văzut o minge lovită. Până acum au fost puține surprize și relativ puține meciuri cu adevărat remarcabile, dar toate astea se pot schimba repede, mai ales dacă și vremea va da o mână de ajutor.

Irina. Printre meciurile împinse pe joi se numără și meciul Irinei Begu cu Rebecca Marino, întrerupt din cauza întunericului la 6-2, 2-4* pentru româncă. Irina a făcut un set întâi foarte bun, înainte ca Marino să-și ridice nivelul în al doilea, dar n-am apucat să sărbătorim un 4-0 pentru românce vs Turul 1. Meciul se va relua pe terenul 7, joi, după meciul Anei Bogdan cu Alycia Parks din turul al doilea, programat de la 13:00.

Djokovic. Dacă unii jucători n-au apucat să debuteze, Novak este deja în turul al treilea, unde s-ar putea vedea cu Stan Wawrinka, cândva, meci de referință în finale de Grand Slam. Djokovic a fost împins ceva de Jordan Thompson, care a făcut un meci foarte bun și a adunat 43 de lovituri direct câștigătoare, dar singura lui satisfacție e că a împins două seturi în prelungiri: 6-3, 7-6, 7-5. Nu-i de colea în fața acestei versiuni de Nole, care se uită la Year Grand Slam și care a devenit al treilea din Era Open cu 350 de victorii în turneele de GS. Thompson, care a venit cu un look complet schimbat, după ce a renunțat la mustață și barbă, a adus și o atitudine excelentă: „Știu că poate sună stupid, dar trebuie să cred că voi câștiga, altfel n-are sens să vin aici”. E tot ce vrei să auzi, de fapt, de la un jucător, ca să-ți câștige admirația și să te inspire.

Tsitsipas. Duelul dintre Stefanos Tsitsipas și Dominic Thiem era o oportunitate excelentă pentru amândoi de a obține o victorie cu ceva semnificație, într-un meci altminteri nedrept pentru turul întâi. Niciunul nu e specialist pe iarbă, niciunul nu traversează un moment ideal (deși e impropriu să spui despre un jucător ce a fost prezent într-o finală de Slam anul acesta că nu e într-un moment ideal), dar amândoi sunt capabili de lucruri minunate pe terenul de tenis. Și meciul a oferit ce-a promis: patru ore de joc bun și foarte bun, întinse pe durata a două zile, și un final pe muchie, tranșat până la urmă cu un passing la a doua minge de meci de Tsitsipas: 3-6, 7-6, 6-2, 6-7, 7-6 (8). Dominic, care măcar se poate consola cu ideea că a dat o replică mult peste ce-am văzut la el în ultimele luni, va regreta mult acel forehand în fileu de la jumătatea terenului, de la 7-7 în match tiebreak.

Tsitsipas continuă traseul mai greu decât ar fi meritat și decât o arată calculele hârtiei, urmând să-l întâlnească pe Andy Murray în turul al doilea. „Nu-s la primul meu rodeo, nu-mi imaginez că mă va susține cineva aici”, a spus el într-un interviu pe teren altfel simpatic, în care n-a uitat să-i mulțumească prietenei sale Paula Badosa, care a venit direct de la meciul ei (de asemenea câștigat) ca să-l susțină în decisiv. Cei doi vor juca împreună și la mixt, tablou unde mai apare un cuplu din real life: Alex de Minaur și Katie Boulter.

Anett mai stă cel puțin un tur. Anul trecut era cap de serie 2, anul acesta își joacă ultimele minute ale carierei: tenisul chiar e un sport nebun. Anett Kontaveit a avut un an slab în termeni de joc și rezultate, dar e împăcată cu faptul că a luat decizia retragerii. A reușit să-și amâne despărțirea cu măcar un tur, după ce a câștigat un meci cu italianca Stefanini (6-4, 6-4, abia a șaptea ei victorie a anului), meci izolat pe unul dintre terenurile micuțe, fără locuri, din complex. Poate în turul al doilea (vs Bouzkova) va primi un teren mai bun, ai zice? Nu, Court 18. Care nu-i micuț, dar nu e nici central.

Marta e premiată. Marta Kostyuk e, totuși, o jucătoare prea bună ca să nu aibă nicio victorie vs Top 10 în palmares, iar ucraineanca a corectat acest neajuns învingând-o pe Maria Sakkari. Și încă cum, revenind după pierderea primului set la zero. Kostyuk pierduse precedentele 14 meciuri cu jucătoare din primele zece.

O altă eliminare cu adevărat surprinzătoare: Karolina Pliskova, învinsă de Natalia Stevanovic (28 de ani, locul 228). Pliskova, fostă finalistă aici, pare într-un soi de blocaj.

Ceva mai puțin surprinzătoare e înfrângerea lui Sebastian Korda, scos de Jiri Vesely, care e însă capabil de astfel de lucruri.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi