Wimbledon, ziua a șasea: alegerile proaste sunt pedepsite. Rune, Berrettini, Jabeur, printre câștigătorii meciurilor tari

Treizecizero | 9 iulie 2023

Pe tabloul feminin, Petra Kvitova e poate cel mai mare pericol pentru toate marile favorite.

ULTIMA ZI DE REDUCERE ȘI DE CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni de Wimbledon și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

La definiția autosabotajului ar trebui trecută, de acum, secvența de la 8-8 din match tiebreak-ul dintre Holger Rune și Alejandro Davidovich Fokina, care va rămâne printre momentele greu de uitat ale acestui turneu. Spre binele lui, ar fi ideal ca episodul să nu rămână și o piatră de moară pentru talentatul spaniol, care iese al doilea an la rând în circumstanțe extra de la Wimbledon, după ce anul trecut a fost descalificat.

Toată lumea a văzut deja ideea lui Alejandro, care a trimis un serviciu din mână, executat și telefonat. Rune era alert, a văzut și a plasat fără emoții forehandul în cross; publicul nici n-a avut timp să fluiere și să reacționeze la acel underhand serve, cum face aproape orice public de tenis din lume, pentru că a trecut direct la a-l aplauda pe danez, care a știut cum să folosească momentul în favoarea lui, închizând meciul la punctul următor: 6-3, 4-6, 3-6, 6-4, 7-6 (10-8). 

Sigur, e ușor de comentat după; dacă execuția i-ar fi ieșit, probabil că Fokina ar fi fost lăudat. Dar ar fi rămas, chiar și în condiții de succes, o idee proastă. Pur și simplu nu are sens să-ți periclitezi toată munca în felul acesta. Rune, de altfel, a și remarcat că Fokina servea foarte puternic și a zis mersi că a scăpat de un serviciu greu de pus înapoi.

A fost un final electric pentru un meci pe măsură, foarte plăcut de privit; firește, ar fi nedrept să-l reducem doar la acel serviciu din mână. Davidovich Fokina a avut două mingi de meci anterior, a mai avut și 6-2 și 8-5 în tiebreak. Pur și simplu nu a putut să închidă, într-un duel pasionant, în care ambii au terminat cu bilanț pozitiv winners/unforced (46/42 spaniolul, 61/57 danezul). Rune ajunge în săptămâna a doua într-un Slam a treia oară anul acesta; interesant e că în toate ocaziile a jucat un tiebreak în decisiv, pierzând în Australia (după ce a avut minge de meci) cu Rublev, dar câștigând la Paris cu Cerundolo.

Cineva care nu s-a autosabotat până acum, în ciuda așteptărilor, e Stefanos Tsitsipas, care, în ciuda faptului că a intrat pe teren a cincea zi la rând, a reușit să-și ofere o zi scurtă la birou, câștigând în trei cu Djere. Asta, spre deosebire de primele două tururi, în care, cum știm, i-a învins pe Thiem și pe Murray în câte cinci seturi. Tsitsipas se vede acum cu surpriza Christopher Eubanks, un american care ajunge prima oară în optimi la un Slam. Eubanks era printre cei cărora tenisul pe iarbă li se părea o idee stupidă, dar și-a schimbat opinia – ajutat, a povestit el, și de Kim Clijsters, care i-a dat niște sfaturi utile. Iar acum Eubanks nu se mai oprește din câștigat: a ajuns la opt victorii la rând, după ce câștigase titlul la Mallorca înainte de Wimbledon. La serviciul și forehandul lui, ambele, foarte puternice, ce n-ar fi de plăcut pe iarbă.

Tot a cincea zi la rând a jucat și Matteo Berrettini, care a câștigat și el în trei seturi, contra lui Zverev. Dar, povestea Matteo la interviul de după meci, anul trecut, când a trebuit să rateze Wimbledon, plângea în cameră că nu poate juca. Ca atare, faptul că joacă acum zile consecutive nu e o problemă.

Cu puține meciuri în picioare în ultimele luni, Berrettini nu a venit cu așteptări la Londra – ba chiar, cum s-a văzut în acel eșec cu Sonego de la Stuttgart, a părut nepregătit. Dar iată-l cum, încet-încet, a prins viteză și încredere. Și-a luat revanșa cu Sonego în primul tur, l-a bătut pe De Minaur în al doilea, iar acum l-a expediat pe Zverev. Finalist în 2021, Berrettini poate fi un underdog periculos care plutește fără presiune prin tablou. Meciul lui cu Carlos Alcaraz, care a fost testat ceva azi de Nicolas Jarry, va fi de văzut.

Meciul zilei pe tabloul feminin nu a dezamăgit nici el. Ons Jabeur și Bianca Andreescu au oferit trei seturi dinamice, în care Jabeur a simțit și ea cum e să joci cu cineva care-ți trimite slice după slice. Tunisianca a pierdut primul set și a fost în ceva pericol în decisiv, când a fost condusă cu 3-1, și a recunoscut că pauza de ploaie a ajutat-o mai mult. Bianca a fost la un nivel bun, dar un singur game foarte prost, cel de la 4-4 în decisiv, a costat-o mult.

Totuși, o performanță bună pentru canadiancă; pe sezonul de hard, care-i după colț, ar putea redeveni una dintre pretendente la titlurile mari. Jabeur, în schimb, poate vâna mai departe primul ei titlu de Slam. Dar meciul ei cu Petra Kvitova din optimi e o mare piatră de încercare.

Kvitova e poate cel mai periculos iceberg pentru toate marile favorite. Petra nu mai ajunsese în optimi la Wimbledon decât o dată din 2014 încoace (anul în care a câștigat ultimul ei titlu aici), și pe măsură ce avansează în turneu la Londra, devine tot mai puternică, vulnerabilitatea ei fiind mai mare în primele tururi.

Head-to-head-ul celor două e interesant, ținând cont de contrastul masiv de stiluri: Kvitova nu pare să aibă probleme în a gestiona artificiile lui Ons, pe care a învins-o de patru ori din cinci meciuri, incluzând și un 6-4, 6-2 chiar la Wimbledon, în 2019, prima lor întâlnire.


View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi