Wimbledon, ziua a cincea: Djokovic impresionează; Tsitsipas îl elimină pe Murray

Treizecizero | 8 iulie 2023

A 31-a victorie la rând la Wimbledon pentru Djokovic, record al lui Pete Sampras egalat – și un deceniu împlinit de la ultima lui înfrângere pe Centre Court.

CONCURS

Comandă orice produs 30-0 în timpul primei săptămâni de Wimbledon și poți câștiga cel mai dorit prosop oficial de turneu din lume, prosopul Wimbledon! Premiul va fi acordat prin tragere la sorți, la care vor participa toate comenzile (de minimum 50 de lei) plasate până duminică, 9 iunie, inclusiv, în shop-ul 30-0 (aici)

În plus, până duminică, 9 iunie, beneficiezi și de un discount de 40 la sută la orice comandă, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher STRAWBERRYTENNIS atunci când plasezi comanda.

Dacă mai avea nevoie de vreunul, tabloul masculin a primit un avertisment sever din partea lui Novak Djokovic, sub forma unei evoluții excelente în remake-ul unui clasic: Nole vs Stan în Slamuri. Wimbledon era ultimul loc unde încă nu jucaseră cei doi, cu Wawrinka având victorii (glorioase, istorice) în toate celelalte turnee de Grand Slam.

Dar, așa cum elvețianul încercase foarte realist să avertizeze dinainte, meciul acesta n-avea cum să aibă o turnură nici măcar aproximativ asemănătoare cu acele confruntări memorabile. Întâi de toate, lui Stan i-ar fi fost greu pe iarbă cu Nole chiar și în cele mai bune zile ale carierei sale. Acele zile sunt însă în urmă, iar dinamica avută de cei doi, nivelul fizic la care sunt acum, la fel și cel competițional, sunt diferite.

Djokovic s-a prezentat însă ca și cum dincolo ar fi fost Stan the Man cel original, onorând reputația amicului său cu o evoluție care n-a lăsat loc de imperfecțiuni, ca un om care avea un tren de prins. Sau un curfew de învins, pentru că sârbul încerca să termine meciul în timp util, înainte ca ora 23 locală să oprească și să trimită duelul în programul de sâmbătă. În primele două seturi, Nole a lucrat temeinic, dând de multe ori impresia că joacă fiecare punct exact în cel mai bun mod în care ar putea fi omenește jucat. E drept, n-a ajutat că Stan nu și-a găsit serviciul în acele prime două seturi. Când l-a reglat, s-a simțit, iar setul al treilea a fost mult mai strâns, cu câteva apariții speciale ale acelor descărcări de pe rever sau forehand ale lui Stan, lovituri care stârneau rumoare nu cu mult timp în urmă.

Wawrinka a avut chiar șansa setului în rachetă, servind la 5-4 în tiebreak, dar serviciul l-a dezertat iar sub presiune, iar câteva erori au pus capăt meciului: 6-3, 6-1, 7-6. A 31-a victorie la rând la Wimbledon pentru Djokovic, record al lui Pete Sampras egalat – și un deceniu împlinit de la ultima lui înfrângere pe Centre Court. Hubert Hurkacz e următorul adversar.

Meciul zilei – ca miză, echilibru și nivel – fusese ceva mai devreme, când Andy Murray și Stefanos Tsitsipas și-au reluat duelul oprit cu o seară înainte, la 2-1 la seturi pentru britanic. Continuarea i-a aparținut grecului, care a câștigat seturile patru și cinci, 7-6 (3), 6-4, stricând astfel petrecerea la Wimbledon, acolo unde erau speranțe rezonabile pentru un parcurs mai lung al lui Murray.

Tsitsipas și-a creat definitiv momentumul cu acel schimb de 30 de lovituri jucat la 3-3 în tiebreak-ul setului patru, după un set în care niciunul din cei doi n-a atins o minge de break. Nu mult după aceea, grecul a reușit unicul break al decisivului, și a dus meciul acasă de acolo. Andy probabil că încă se mai frământă pentru acea minge din setul patru pe care n-a contestat-o, și care l-ar fi putut pune într-o poziție ideală ca să închidă meciul. Reacția lui din conferința de presă, unde a aflat că mingea a fost bună, spune totul.

În vreme ce Murray trebuie să se caute acum serios de motivație – a spus că nu își pune problema retragerii deocamdată, că vrea să continue, dar că îi va fi greu să depășească acest meci și să revină la antrenamente – trebuie dat credit lui Tsitsipas, care a câștigat al doilea meci în cinci seturi la rând, după cel cu Thiem; ambele, foarte frumoase, ambele, întinse pe câte două zile. După câteva luni mai slabe, grecul pare brusc focusat și implicat acum; nivelul lui e în creștere și are șansa de a face, în sfârșit, un traseu serios și la Wimbledon.

Cum numele importante continuă să câștige, ar trebui să avem câteva meciuri tari de aici înainte; în turneul feminin deja-s două foarte ofertante.

Bianca Andreescu se va vedea sâmbătă cu Ons Jabeur, în duelul a, posibil, celor mai tehnice jucătoare din WTA. Bianca a ajuns la acest duel cu un efort de zile mari, ea întorcând spectaculos de pe marginea prăpastiei în meciul cu favorita 26, Anhelina Kalinina, pe care l-a câștigat într-un final cu 6-2, 4-6, 7-6 [7], în trei ore fără un sfert, revenind de la 2-5 în decisiv.

Bianca a spus că meciul i-a trezit amintiri cu anul ei de grație, sezonul 2019. „Mi-am amintit că în acel sezon am tot fost condusă și tot reveneam, luptam și recuperam”. Notabil, e prima oară în cariera ei când face cel puțin turul al treilea la două Slamuri. Pentru o campioană de Slam, asta-i o statistică foarte interesantă, care arată cât loc mai are de îmbunătățit Bianca.

Alt meci tare pe tabloul feminin este Iga Swiatek – Belinda Bencic. Bencic a învins-o, de fapt, pe Iga în precedenta lor întâlnire într-un Slam, la US Open 2021, și va vedea aici o oportunitate să repete isprava. E drept, Iga face pași importanți pe iarbă și începe să arate tot mai bine, ajutată și de faptul că simte mai puțină presiune pe ea față de anul precedent. Poloneza spunea că prin câștigarea Roland-Garros și-a bifat deja ce-și propusese pentru acest an și acum simte că nu mai trebuie să se gândească la altceva decât la joc.

În alte locuri, continuă traseul Elinei Svitolina, care l-a oprit pe cel al Sofiei Kenin; Svitolina pare ca și cum nici n-a lipsit, iar într-un turneu în care, deocamdată, niciuna din cele trei mari favorite nu impresionează, totul pare posibil. Întâi de toate, Svitolina trebuie să găsească o soluție pentru Victoria Azarenka, pe care n-a învins-o niciodată în cinci întâlniri.

Au ieșit, în schimb, două jucătoare care arată mereu bine pe iarbă, care au armele, dar care nu reușesc să le lege într-un traseu lung la Wimbledon; Caroline Garcia s-a văzut eliminată al doilea an la rând de Marie Bouzkova, în vreme ce Donna Vekic n-a mai găsit o evadare și cu Marketa Vondrousova, cum o făcuse cu Sloane Stephens. Cele două cehoaice se vor întâlni acum pentru un loc în sferturi.

 

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi