Wimbledon, ziua a opta: atunci când ambii capi de serie 1 ajung prima oară în sferturi la Wimbledon

Treizecizero | 11 iulie 2023

Nu doar Alcaraz și Swiatek sunt debutanți în ultimii opt la Wimbledon. Rune, Eubanks, Safiullin, Rublev, Medvedev, Pegula și Vondrousova completează lista.

O NOUĂ REDUCERE ȘI BONUS!

Până joi, ai 40 la sută reducere la orice comandă din shop-ul 30-0, reducere disponibilă dacă folosești codul de voucher EXTRASOCKS atunci când plasezi comanda.

Fiecare comandă de minimum 100 de lei făcută până joi, 13 iunie, primește cadou o pereche de șosete colorate 30-0.

Parcă pentru a-și mai trage toată lumea sufletul înainte de linia dreaptă, și parcă pentru a balansa spectacolul de ieri, ziua de azi a mers mult mai lin, lipsită de drame și de meciuri foarte lungi. Unicul meci de cinci seturi al zilei a fost o afacere de „doar” trei ore, soldată și cu singura mare surpriză, eliminarea lui Stefanos Tsitsipas de către Christopher Eubanks, americanul de 27 de ani aflat în perioada de grație a carierei.

Concluzia lui Eubanks, care s-a calificat în primul lui sfert de finală de Grand Slam, e interesantă. „Partea amuzantă când vine vorba de tenis e că nu trebuie să joci întotdeauna cel mai bun tenis al tău, trebuie doar să joci foarte bine în anumite momente. E ceea ce simt că am făcut azi; când a fost cu adevărat important, am executat destul de bine”.

E ceea ce am învățat cu toții, privind de la distanță toate aceste bătălii savuroase, călătorii inițiatice și experiențe de maturizare prin care trec jucătorii și jucătoarele de top. Campionii învață să câștige și când nu joacă la cel mai înalt nivel, iar timingul – fie că e vorba de tablou, tragere la sorți, un matchup nepotrivit la momentul nepotrivit – poate juca un rol important în cariera cuiva.

Eubanks, care a obținut contra lui Tsitsipas prima lui victorie versus un jucător de Top 5, vine cu adevărat de departe: în martie era undeva pe locul 119, dar a ajuns în sferturi la Miami venind din calificări și lucrurile au început să se lege pentru el. Dar a trebuit să vină titlul de la Mallorca, de dinainte de Wimbledon, ca să capete cu adevărat curaj. La Londra, pe lângă Tsitsipas, l-a mai învins și pe Cameron Norrie, care a avut de spus asta despre longilinul american: „Nivelul lui de acum și încrederea pe care o are sunt incredibile. Mi-a luat pur și simplu racheta din mână azi. Am făcut ce s-a putut, dar nu a ajuns”.

A lua racheta din mână e o descriere potrivită pentru jocul lui Eubanks de acum. Că-s condițiile favorabile lui, că e încrederea, cert e că americanul a adunat un total de 247 de lovituri direct câștigătoare în cele patru meciuri câștigate până acum. Adică al doilea cel mai mare total în Era Open în același sample de meciuri, depășit fiind doar de Wayne Ferreira (255 în 1992, într-o perioadă în care iarba era mult mai rapidă decât acum). Contra lui Tsitsipas, Eubanks a trimis 53 de winners, la pachet cu 56 de erori. Grecul a răspuns cu un bilanț pozitiv, 37-17, dar insuficient pentru a-și prelungi un turneu care l-a găsit petrecând (poate prea) mult timp pe teren.

Apropo de călătorii de inițiere, e de notat că e prima oară când cei trei tineri care adună tot mai multe laude și pronosticuri despre un viitor luminos – Carlos Alcaraz (20 de ani), Holger Rune (20) și Jannik Sinner (21) – se califică împreună în sferturile de finală ale aceluiași turneu de Grand Slam. Ținând cont de faptul că împreună adunaseră o singură victorie la Wimbledon anterior acestei ediții, e de apreciat progresul rapid pe care l-au făcut.

Alcaraz (favorit 1) și Rune (6) vor fi față în față în sferturi, într-un prim duel la nivel de Slam. Cei doi și-au câștigat meciurile de azi în câte patru seturi, revenind metodic după pierderea primului set în fața lui Berrettini și, respectiv, Dimitrov.

Novak Djokovic a încheiat până la urmă cu bine meciul rămas neterminat seara precedentă cu Hubert Hurkacz, chiar dacă a cedat un set pe parcurs, primul pierdut de el în această ediție. Djokovic a spus, după meci, că rareori s-a simțit atât de neputincios la retur precum în acest duel și că meciul ar fi putut merge în orice direcție. E adevărat, Hurkacz a servit grozav, atât în condiții de indoor (duminică seara), cât și cu acoperișul deschis și cu vânt (luni după-amiaza). A adunat 33 de ași și a câștigat 81 la sută pe primul serviciu.

Nu-i mai puțin adevărat însă că nu s-a putut ajuta de această armă atunci când – apropo de ce spunea Eubanks – a contat cel mai mult. Hubert a avut ambele tiebreak-uri în rachetă. În primul set a avut 6-3 în tiebreak, dar a ratat un forehand de rutină de la jumătatea terenului, trimițându-l moale în fileu. În al doilea a avut 5-4 și două servicii, dar din nou a dispărut sub presiune. La reluarea de luni, Hurkacz a fost mult mai bun pe retur, reușind break-ul care i-a adus setul al treilea, dar a fost tot ce-a putut obține din acest meci, pentru că Djokovic i-a citit în cele din urmă serviciul suficient cât să-l pedepsească. După 67 de servicii la rând ținute în acest turneu, a fost prima servă pierdută de Hurkacz. Un singur game pierdut pe serviciu și eliminat. Tenisul poate fi brutal uneori.

Și brutal a fost și cu Haddad Maia, care s-a accidentat de nicăieri la șold, în prima ei apariție pe Centre Court; și păcat, pentru că brazilianca era în formă, iar meciul ei cu Rybakina se anunța interesant. Așa, de unde avea (încă are) cel mai greu traseu, Elena poate spune că ajunge un pic netestată la reeditarea finalei de anul trecut, în sfertul cu Ons Jabeur.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi