Fed Cup, România – Rusia | România încearcă să obțină calificarea la Turneul Final de la Budapesta. Despre schimbările din Fed Cup, șanse și așteptări

Radu Marina | 5 februarie 2020

Pentru prima dată după ceva timp, nu mai plecăm într-un meci de Fed Cup cu așteptarea de a câștiga. Asta nu înseamnă, însă, că n-o putem face. Într-un format diferit de Fed Cup, jucăm cu Rusia cu avantajul de a fi lipsiți de presiune.

Pe 7 și 8 februarie, la Cluj, România va încerca să obțină calificarea la Turneul Final al Fed Cup de la Budapesta – o inovație adusă de ITF -, având ca adversară echipa de Fed Cup a Rusiei, de patru ori câștigătoare a acestei competiții. Învingătoarea întâlnirii va merge, în perioada 14-19 aprilie, la turneul final din Ungaria, unde timp de o săptămână, într-o singură locație, 12 echipe vor fi împărțite în patru grupe a câte trei echipe, învingătoarele fiecărei grupe calificându-se în semifinale. 

Context. Ce s-a schimbat și de ce s-a schimbat 

Reformele pe care Federația Internațională încearcă să le implimenteze – ori le-a implementat deja – intenționează, în principal, să genereze un interes global în jurul acestor competiții pe echipe, care în ultimii ani în vechiul format, aduc audiență doar în țările participante și în comunitățile organizatoare. Cum am scris în mai multe rânduri, există însă și multe critici, venite atât din partea jucătorilor, cât și a fanilor, care susțin că un turneu final afectează spiritul Fed Cup / Davis Cup, bazat, în esență, pe posibilitatea de a juca pe teren propriu, în fața propriilor suporteri.

Precum la Davis Cup, schimbarea majoră este dată de introducerea unui turneu final. La acest turneu final, care se va desfășura pentru următorii trei ani în Ungaria, la Budapesta, vor evolua 12 echipe: finalistele de anul trecut (Franța și Australia), țara organizatoare Ungaria, un wild card acordat Cehiei și cele opt echipe câștigătoare al barajului de calificare care are loc acum, între 7-8 februarie. 

Formatul este asemănător cu cel al Cupei Davis, organizat în noiembrie anul trecut, la Madrid. În grupe se va juca în sistem round-robin, cel mai bun din trei seturi (două meciuri de simplu și unul de dublu). Meciurile în grupe se vor desfășura timp de patru zile, iar pe 18 și 19 aprilie sunt programate semifinalele, respectiv finala. 

Experiența noii Cupe Davis. Ce a adus Turneul Final de la Madrid nou? 

Turneul Final de la Madrid ne-a arătat că, într-adevăr, multe întâlniri care s-au dovedit spectaculoase au provocat reacții din foarte multe părți, nu doar din partea părților implicate. Dar, în același timp, experiența de la Madrid ne-a arătat lipsa de interes a spectatorilor pentru acest format: singurele meciuri care au fost sold-out au fost cele în care a fost implicată Spania, motivul fiind evident.

Ceva mai târziu, la formatul aproape identic al ATP Cup, competiție organizată în Australia, interesul fanilor a fost mult mai mare, iar avantajele și dezavantajele noului format s-au reconfirmat.

Experiența de la Madrid, cât și cea de la Antipozi, ne-au arătat că, oricum am împacheta o astfel de competiție, discutăm despre aceleași lucruri: tenisul în echipă și jucatul pentru țara natală vor aduce și vor produce emoție. 

Schimbarea formei nu afectează major fondul, dar produce efecte noi. Sunt jucători mari care au experimentat un astfel de format și nu au fost peste măsură de încântați (vezi declarațiile lui Djokovic și Nadal, care au criticat existența a două competiții asemănătoare, ATP Cup și Cupa Davis, la un interval scurt de timp. Sau sunt jucători și jucătoare care au declarat că  nu mai doresc să participe la o astfel de competiție din cauza formatului, fiind mult prea obositor și costisitor din perspectiva energiei consumate să participe la o astfel de competiție timp de șapte zile. 

Barajul de calificare din acest weekend

Dincolo de schimbările produse, oportunitățile de a juca acasă rămân. Meciurile de baraj vor continua să se joace ca acum, pe terenul uneia dintre țările concurente. Cu alte cuvinte, meciurile jucate pe teren propriu vor exista în continuare: vor fi mai puține, dar cu o miză mai clară.

De asemenea, întâlnirile din barajul de calificare se vor disputa după formatul vechi, de cel mai bun din cinci meciuri.

În perioada 7-8 februarie, 16 echipe vor încerca să obțină calificarea la Turnul Final: 

SUA – Letonia (Washington):
Sofia Kenin, Serena Williams, Alison Riske, Coco Gauff, Bethanie Mattek-Sands pentru SUA;
Ostapenko, Sevastova, Marcinkevica pentru Letonia. 

Olanda – Belarus (Haga):
Kiki Bertens, Arantxa Rus, Demi Schuurs, Lesley Kerkhove, Indy de Vroome pentru Olanda;
Aryna Sabalenka, Victoria Azarenka, Sasnovich, Olga Govortsova pentru Belarus. 

Brazilia – Germania (Florianopolis):
Gabriela Ce, Teliana Pereira, Laura Pigossi;
Laura Siegemund, Tatjana Maria, Anna-Lena Friedsam, Antonia Lottner. 

Spania – Japonia (Murcia):
Carla Suarez Navarro, Sara Sorribes Tormo Aliona Bolsova, Lara Arruabarena, Georgina Garcia-Perez;
Naomi Osaka, Misaki Doi, Kurumi Nara, Ena Shibahara, Shuko Aoyama. 

Elveția – Canada (Biel):
Belinda Bencic, Jil Teichmann, Viktorija Golubic, Stefanie Voegele, Timea Bacsinszky;
Bianca Andreescu, Leylah Fernandes, Eugenie Bouchard, Gabriela Dabrowski. 

Belgia – Kazakhstan (Kortrijk):
Elise Mertens, Kirsten Flipkens, Greet Minnen, Ysaline Bonaventure;
Yulia Putintseva, Zarina Dyias, Anna Danilina, Yaroslava Shvedova (revine în circuit după o pauză de mai bine de doi ani, după naștere).

Slovacia – Marea Britanie (Bratislava):
Viktoria Kuzmova, Jana Cepelova, Magdalena Rybarikova, Anna Karolina Schimedlova;
Heather Watson, Harriet Dart, Naiktha Bains, Katie Swan, Emma Răducanu. 

România – Rusia: jucătoare, șanse, așteptări

România merge la Cluj fără a avea în componență cele mai bine clasate jucătoare. Niciuna dintre jucătoarele care au jucat anul trecut, când echipa României de Fed Cup a ajuns până în semifinalele acestei competiții, nu va fi prezentă la barajul de calificare de la Cluj. De la Simona Halep, Monica Niculescu, Irina Begu și până la Mihaela Buzărnescu, încă nerefăcută după mai multe accidentări, ori Sorana Cîrstea, retrasă din Fed Cup.

Ne bazăm, în schimb, pe o echipă tânără. De fapt, e mai degrabă o combinație. Avem câteva jucătoare la început de drum, capabile să facă meciuri mari (Irina Bara, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian). Precum și jucătoare experimentate, care au mai trăit atmosfera de Fed Cup, au mai jucat pentru România și acum au misiunea de a fi liderele acestei echipe (Ana Bogdan, Raluca Olaru). 

Echipa României este, așadar, formată din: Ana Bogdan (92 WTA simplu), Irina Bara (160 WTA simplu, 98 WTA dublu), Gabriela Ruse (166 WTA simplu, 133 WTA dublu), Jaqueline Cristian (197 WTA simplu, 168 WTA dublu), Raluca Olaru (47 WTA dublu). 

Rusia vine la Cluj cu Ekaterina Alexandrova, cea mai bună jucătoare a Rusiei la acest moment (locul 28 mondial, început de an cu titlu la Shenzhen și tur 3 la Australian Open), Veronika Kudermetova (38 WTA simplu, 26 WTA dublu) și Anna Kalinskaya (109 WTA simplu, 95 WTA dublu). 

Inițial, și Anastasia Pavlyuchenkova a fost nominalizată. Dar, după parcursul bun din Australia, a decis să se retragă atât de la Fed Cup, cât și de la următorul turneu. La rândul ei, Svetlana Kuznetsova (49 WTA simplu), de asemenea convocată, ar urma să lipsească, potrivit lui Florin Segărceanu. 

Cum se vede întâlnirea și care sunt așteptările? 

Diferența dintre echipe pare să favorizeze pe hârtie Rusia. Dar oare cât de mult contează asta într-o competiție precum Fed Cup? De câte ori calculele hartiei s-au respectat perfect într-o competiție pe echipe la tenis? 

Dezechilibrul nu-i imens. E adevărat, jucătoarele Rusiei joacă în mod constant la cele mai mari turnee și au experiența jocului de la nivelul circuitului WTA (sunt obișnuite cu viteza de joc superioară, nu sunt surprinse de nimic). Dar dacă privim mai indeaprope, o să observăm că lucrurile nu stau *atât* de rău. 

În primul rând, la nivel de experiență în Fed Cup se pleacă de pe poziții de egalitate. Primele două jucătoare ale celor două echipe n-au o mare experiență în Fed Cup: Alexandrova e debutantă, Kudermetova a jucat două meciuri și le-a pierdut pe amândouă; Ana Bogdan a jucat un singur meci la dublu, Irina Bara e debutantă. 

La nivel de match-up, lucrurile sunt, din nou, destul de echilibrate: Ana a învins-o de câte ori a întâlnit-o pe Kudermetova (3-0), Irina Bara a învins-o pe Alexandrova (Moscova 2018, 6-0, 6-3), Alexandrova a învins-o în singurul lor meci direct pe Ana. 

Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian sunt și ele opțiuni serioase la simplu. Precum Irina Bara, și ele sunt debutante în Fed Cup, dar nu trebuie să uităm că ori de câte ori li s-a dat ocazia să apară pe o scenă mai mare au făcut-o cu bine: că a fost la turneul de la București anul trecut, unde au ajuns până în finala probei de dublu, iar Cristian a bifat prima ei victorie vs. top 100 la simplu, că a fost la Wimbledon, unde Ruse a ajuns de două ori pe tabloul principal venind din calificări și de fiecare dată a impresionat. Întâlnirea cu Rusia are toate ingredientele necesare pentru ca jocul celor două să se activeze. 

Cele două pot fi luate în considerare și în cazul unui meci de dublu, atât pentru faptul că se cunosc bine, cât mai ales pentru că împreună au rezultate frumoase: afară de finala pe care au disputat-o la București anul trecut – prima lor finală în circuitul WTA –, recent au câștigat titlul la Andrezieux-Boutheon (ITF, 60K). Fără discuții, Raluca Olaru este cea mai experimentată opțiune a noastră la dublu, cu o mare experiență în astfel de competiții, jucând 14 meciuri în Fed Cup (simplu, dublu) pentru România.  

Așadar, de oriunde am privi această întâlnire cu Rusia, avem de ce să ne agățăm, avem jucătoare capabile să facă meciuri mari, astfel încât România să plece cu o victorie de la Cluj. Rusia rămâne mare favorită să câștige această întâlnire iar așteptările noastre – față de alte dăți – sunt mai reduse acum, pentru că diferențele la nivel individual sunt semnificative, iar asta se va vedea dacă jucătoarele Rusiei își vor aduce jocul lor cel mai bun.

Dar chiar și în astfel de condiții avem motive de optimism. Fed Cup, ca și Davis Cup, nu e o competiție în care clasamentul să joace un rol esențial. La fel și în cazul experienței sau valorii. Încărcătura e complet diferită la un turneu de genul ăsta, publicul poate juca un rol mai mult decât decisiv iar motivația, pentru că joci pentru țara natală, a făcut mulți jucători să-și depășească limitele, să-și joace șansa până la capăt și să producă mari surprize.

Toate astea luate în calcul, ar trebui să ne aștepte un weekend frumos, în care n-avem absolut nimic de pierdut și în care jucăm cu o echipă interesantă, contra unei echipe bune.  

Ce se întâmplă dacă România pierde cu Rusia, unde ajunge dacă învinge Rusia? 

Dacă fetele vor câștiga acest baraj de calificare, România va merge la Turneul Final de la Budapesta, desfășurat în aprilie, când nu știm ce disponibilități vor fi. Va fi una dintre cele 12 echipe care vor încerca să câștige în săpămâna 14-19 aprilie trofeul Fed Cup. În cazul în care la Budapesta fetele vor reuși să se claseze între locurile 3-10, asta va însemna automat prezența în play-off-ul de calificare la turneul final al ediției din 2021 – așadar, ar rămâne în antecamera turneului final.

Dacă va pierde cu Rusia, atunci România va juca, în aceeași perioadă cu Turneul Final, un meci de baraj pentru a rămâne în Grupa Mondială. Dar diferența esențială e că, spre deosebire de alte dați, acum ar primi o echipă calificată din zonele regionale, deci un adversar mai accesibil decât în vechiul format, când adversara acestui meci de baraj ar fi venit din Grupa Mondială 2. Dacă am pierde acel meci de baraj din aprilie, ar însemna retrogradarea în zonele regionale.

Fotografii: Ramona Toderaș / 30-0

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi