Irina Bara este convocată în premieră în echipa de Fed Cup a României. „Îmi doream foarte mult, e o motivație suplimentară”

Adrian Țoca | 25 ianuarie 2020

La Melbourne, unde a jucat în calificări exact în zilele în care fumul a cotropit orașul, au ajuns veștile bune pentru Irina Bara, care a aflat că este convocată pentru prima dată în echipa României de Fed Cup, pentru meciul cu Rusia.

Tot la Melbourne, Irina a jucat la dublu chiar cu o oponentă de peste două săptămâni: Ekaterina Alexandrova.


Corespondență din Melbourne

Cu două săptămâni înainte de meciul cu Rusia, de la Cluj, într-un context în care echipa României nu va putea conta pe Irina Begu, care a anunțat pentru 30-0 că se retrage, iar Monica Niculescu e o prezență mai puțin probabilă (alături de deja știutele absențe ale Soranei Cîrstea și cea a Mihaelei Buzărnescu), am aflat și primul nume convocat pentru duelul cu Rusia.

Irina Bara va fi prezentă în premieră în echipa României, iar în funcție de configurația finală a echipei, care va fi anunțată oficial săptămâna viitoare, Irina va putea fi o soluție atât pentru simplu, cât și pentru dublu – probă în care are un sfert de finală de Slam, alături de Mihaela Buzărnescu, la Paris, în 2018.

„Pentru mine e o onoare și îmi doream de foarte mult timp”, a spus Irina pentru 30-0, la Melbourne. „Nu am emoții. Mi-am dorit atât de mult să joc și m-am tot gândit, încât efectiv mă bucur să am ocazia asta. Sper să nu am emoții când o să fiu acolo, dar în clipa asta nu pot decât să mă bucur. E ceva ce îmi doream foarte mult, am primit șansa asta și sper să profit de ea. Pentru mine, totul e nou, dar sper să fie bine, să facem un rezultat bun și să ne calificăm la Budapesta. E frumos că prima dată când joc în Fed Cup, o să fie acasă. Asta e super, chiar am noroc”, a completat ea.

Irina crede că e un moment pe care-l poate folosi și în restul anului, ca pe un motivator.

„Da, cred că convocarea asta o să fie o motivație suplimentară. Avem atâtea jucătoare bune în România, încât era greu să fie loc și pentru noi, pentru că noi avem o echipă de Fed Cup printre cele mai puternice. Și normal că o convocare îți dă încredere. Mai ales dacă joc un meci, poate-l câștig, poate joc bine, poate… Îți dă un impuls. Cred că o să fie interesant și cu publicul. N-am mai jucat de la juniori pentru România. Mie îmi place să am susținere, să am public, mă motivează”, spune Irina, care își propune să se bucure de experiență și să ia lucrurile pas cu pas, așa cum vin, fără să pună presiune pe ea.

La Melbourne, Irina a avut ghinionul să joace în calificări exact când turneul suferea din plin din cauza calității foarte proaste a aerului, în zilele când norul de fum de la incendii a ajuns chiar în zona centrală a orașului.

„Au fost condiții foarte grele în calificări, în ambele zile, marți și miercuri, foarte greu de respirat. Niciodată nu am experimentat așa ceva, și am jucat în China, unde poluarea e destul de mare. Am început pe 30 de grade, nu puteam să respirăm, apoi dintr-o dată s-a întunecat, vânt, apoi ploaie. N-am înțeles nimic din acel meci. Nu cred că doar pe mine m-a afectat, cred că toată lumea a avut de suferit. Nu te puteai recupera, după un schimb mai lung de mingi toți jucătorii se sufocau. Foarte greu de respirat. Nu era atât de grav încât să abandonez, însă. Dar nu am văzut în viața mea atâția factori precum aici, în aceste zile: fum, ploaie, vânt, soare puternic, ploaia cu praf care a amânat meciul de dublu”.

La dublu, Irina a făcut pereche chiar cu Ekaterina Alexandrova, adică numărul 1 al Rusiei, cu care se va revedea la Cluj. „Sper să nu joace foarte bine dacă vine”, râde Irina. „Mi-a zis că poate ne vedem acolo și i-am spus că sper și eu”. Interesant, Irina a învins-o pe mai titrata rusoaică în unicul lor meci direct din circuit, chiar la Moscova, în 2018, 6-0, 6-3. Între timp, Alexandrova a urcat în Top 30, a câștigat recent două titluri și va fi principala speranță la puncte a Rusiei la Cluj.

În 2020, Irina își propune în primul rând să stea sănătoasă; acum e ok, după o serie de probleme la umăr și la genunchi. „Sper să mă pot pregăti cât mai bine, pentru că dacă te pregătești, sigur vin și rezultatele, mai devreme sau mai târziu.”

Altfel, în termen de rezultate, Irina speră să se califice în premieră pe tabloul principal al unui Grand Slam. „Am fost aproape de câteva ori. Tot timpul, când vii aici, îți dorești să te califici, să joci pe o arenă mare, dar până acum nu a fost să fie. La Melbourne am jucat anul trecut la dublu, pe Margaret Court. Dar simt că o să vină ocazia și la simplu.”

Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020! 

Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi