Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Exclusiv | Irina Begu se retrage, temporar, din echipa de Fed Cup a României. „Am anunțat că n-o să pot juca anul acesta”

În condițiile în care absența Simonei Halep pare aproape o certitudine, echipa României va arăta, în aceste condiții, foarte diferit față de semifinala de la Rouen, din primăvara trecută. Cu Irina Begu indisponibilă, cu Monica Niculescu incertă, cu Mihaela Buzărnescu accidentată și Sorana Cîrstea retrasă definitiv, greul la simplu pare că va pica pe Ana Bogdan și Patricia Țig, asta dacă cele două vor putea juca.

Adrian Țoca 21 ianuarie 2020

Corespondență din Melbourne

Irina Begu a declarat pentru Treizecizero, la Melbourne, că anul acesta nu va putea să participe în meciurile de Fed Cup ale echipei României, explicând că situația ei mai puțin grozavă din clasament o obligă să-și dedice toată energia în această direcție.

„La Fed Cup n-o să fiu. L-am anunțat pe domnul Segărceanu din decembrie că nu voi juca. În momentul de față, prioritatea mea este să mă calific la Olimpiadă. Am șase luni la dispoziție ca să fac asta, iar clasamentul nu e în favoarea mea în acest moment; mai am și câteva puncte de apărat în perioada următoare, și în aceste condiții, îmi va fi greu să joc Fed Cup.

Practic, de cinci ani am jucat an de an Fed Cup, de două ori pe an, însă în momentul de față va trebui să calculez mai bine și să iau o decizie cât mai înțeleaptă.”

Am întrebat-o pe Irina dacă a existat o tentativă din partea Federației de a o convinge să vină, totuși, dar jucătoarea noastră spune că e sigură că ales corect.

„Am fost foarte sinceră și deschisă explicându-le, cum am fost de fiecare dată: în momentul de față nu am cum să îmi ajut echipa. Am nevoie de câteva turnee la care să joc, să pot intra pe tablouri la alte Slamuri, pentru că sunt în situația în care nu pot intra la Slamuri, și de aceea trebuie, din păcate, să iau această decizie.”

Irina n-o vede însă ca pe o despărțire definitivă, însă chiar și în cazul unei calificări la turneul final de la Budapesta, crede că e dificil de spus dacă va participa.

„Nu, eu sper să nu fie o decizie definitivă. E greu de spus ce se va întâmpla. Mi-am ajutat echipa cât am putut de fiecare dată, însă în momentul de față este o situație diferită, nu m-am mai regăsit în situația asta de șase ani, iar acum trebuie să joc turnee mai micuțe și asta este.”

Câteva ore mai târziu, în discuția Treizecizero cu Monica Niculescu, senzația cu care am rămas a fost că și Monica se pregătește să anunțe că va fi indisponibilă pentru meciul cu Rusia.

„La Fed Cup nu m-am gândit, dar la câte accidentări am avut și la cât de pregătită sunt eu acum, cred că sunt alte fete mai bine clasate și mai bine pregătite decât mine ca să participe. Așa cred eu. Totuși, avem fete mai bune, mai bine fizic, care ar putea să facă o treabă mai bună. Eu am avut prea multe accidentări. Încă nu sunt pregătită. Eu cred că fetele astea sunt mai bune acum”.

Am întrebat-o la cine se gândește, iar Monica a replicat râzând: „Nu știu, că nu știu cine joacă, și cine nu. Tu știi mai bine. Eu sunt de locul 130! Zic de fetele astea, care sunt mai sus”.

În condițiile în care absența Simonei Halep pare aproape o certitudine, echipa României va arăta, în aceste condiții, foarte diferit față de semifinala de la Rouen, din primăvara trecută. Cu Irina Begu indisponibilă, cu Monica Niculescu incertă, cu Mihaela Buzărnescu accidentată și Sorana Cîrstea retrasă definitiv, greul la simplu pare că va pica pe Ana Bogdan și Patricia Țig, asta dacă cele două vor putea juca. Totuși, n-ar fi exclusă prezența Monicăi măcar pentru dublu, unde, alături de Raluca Olaru, am putea avea o formulă foarte solidă.

Va fi, însă, foarte probabil o șansă excelentă pentru jucătoarele tinere, precum Gabriela Ruse, Irina Bara, Jaqueline Cristian, sau poate chiar alegeri mai outside the box, precum Georgia Crăciun.

Meciul cu Rusia are loc la Cluj, în weekendul care urmează Australian Open, miza fiind calificarea la turneul final al Fed Cup de la Budapesta, din aprilie.

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020!

Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?