Poți să-i schimbi formatul, dar e greu să-i schimbi spiritul. Cupa Davis rămâne un rezervor nesecat de emoții. Cum s-au ales cele patru țări semifinaliste

Radu Marina | 23 noiembrie 2019

Desfășurarea sferturilor de finală a fost una tipică Cupei Davis, cu reveniri spectaculoase, cu jucători dispuși să lase totul pe teren, cu meciuri decise la câteva puncte, cu lacrimi și dezamăgiri crunte.

Semifinalele Davis Cup Finals 2019 sunt Rusia – Canada și Spania – Marea Britanie

Chiar și supusă unor transformări radicale, cu reguli diferite și într-un format nou, Cupa Davis continuă să producă aceleași emoții, dovadă că până la urmă discutăm, oricum l-am împacheta, despre același lucru: tenis în echipă, jucat pentru țara natală – firește că va fi emoționant. Așadar, putem să stăm liniștiți cu toții – critici sau admiratori ai noului format -, pentru că elementul de bază al Cupei Davis tot nu s-a pierdut. Desfășurarea sferturilor de finală a fost una tipică Cupei Davis, cu reveniri spectaculoase, cu jucători dispuși să lase totul pe teren, cu meciuri decise la câteva puncte, cu lacrimi și dezamăgiri crunte.

Cum se traduce asta? Rusia s-a calificat în semifinale după trei mingi de meci salvate în meciul de dublu decisiv cu Serbia; întreaga echipă a Serbiei a fost cu lacrimi în ochi la conferința de presă după înfrângerea suferită; Spania lui Nadal a trăit periculos cu Argentina, iar Nadal a fost la intensitate 110 la sută; iar Marea Britanie s-a dovedit mult prea puternică pentru Germania, chiar și fără Andy Murray, pentru că jucătorii 2 și 3 s-au mobilizat peste măsură – cum se întâmplă mereu în Cupa Davis. 

https://twitter.com/doublefault28/status/1198027521901678592?s=20

Iar ca să rămânem în nota pozitiv-optimisto-înțelegătoare pentru acest nou format, de notat că organizatorii au luat deja notă de toate lucrurile care nu au mers în această ediție inaugurală și promit să țină cont și să intervină cu îmbunătățiri de la anul.

Semifinalele Cupei Davis 2019 sunt, așadar, Rusia – Canada, Spania – Marea Britanie. Dar până să vedem ce va fi, e important de urmărit cum s-a ajuns aici: 

Rusia – Serbia: 2-1 

După două meciuri relativ scurte în proba simplu, în care Andrey Rublev și Novak Djokovic și-au surclasat adversarii, a urmat un dublu decisiv echilibrat, spectaculos, dar și teribil de dureros pentru echipa învinsă. În primul meci, Rublev l-a dominat pe Krajinovic, câștigând meciul în doar 53 de minute, 6-1, 6-2. În al doilea meci, Djokovic a răspuns prompt cu o evoluție asemănătoare: 6-3, 6-3 cu Khachanov în puțin peste o oră de joc. 

Pentru că scorul la general devenise 1-1 și urma un meci decisiv, care avea să stabilească ce echipă merge în semifinale, Novak Djokovic a decis să-l înlocuiască pe Janko Tipsarevic, cel care a jucat, alături de Victor Troicki,  toate meciurile de dublu din grupe. Până la un punct, mișcarea asta avea să se dovedească una inspirată, Djokovic/Troicki reușind să țină în frâu echipa Rublev/Khachanov, poate mai puțin experimentată, dar sigur mult mai sudată. 

Experiența sârbilor la acest nivel n-a fost însă suficientă; au revenit în meci după pierderea primului set, au egalat și au avut trei mingi de semifinale în tiebreak-ul setului decisiv. Dar diferența în acele momente mari a fost făcută de claritatea și siguranța în execuții, respectiv schemele de joc ale celor doi ruși. Faptul că Rublev și Khachanov formează o echipă de dublu din 2018, au jucat și câștigat mult împreună (finaliști la Indian Wells în 2018 și Paris 2019) a contat și s-a simțit în modul în care s-au sincronizat, au comunicat și au trecut peste momentele dificile. Au speculat nesiguranța și indecizia sârbilor la mingile de meci și au fugit cu victoria, provocând Serbiei o dezamăgire cruntă. 

După un meci atât de echilibrat, conferințele de presă ale Rusiei și Serbiei au fost, firește, cum nu se poate mai diferite. Rușii au fost veseli, dar și empatici: “Acesta a fost un meci tipic de Cupa Davis, decis în ultima partidă de dublu, unde toți jucătorii au dat tot ce au avut mai bun și au luptat până la final; asta e singură cale de a câștiga un meci ca ăsta. Poate am fost și puțini norocoși la unele puncte, dar, din păcate, există doar o singură echipă învingătoare. Ne pare rău pentru Serbia, dar pe de altă parte ne bucurăm foarte mult pentru că ne-am calificat în semifinale după atâta timp”, a spus Khachanov. 

În vremea asta, sârbii, care și-au făcut un scop în sine din a câștiga turneul ca să-i facă un cadou lui Tipsarevic la retragere, au avut lacrimi în ochi și au stat toată conferința de presă cu privirea în pământ. “Toți cei patru jucători (n.a Djokovic, Troicki, Krajinovic, Tipsarevic) care stau alături de mine acum reprezintă generația noastră de aur. Și o văd ca pe un sfârșit pentru că ăsta a fost ultimul meci al lui Janko. Uneori îți dorești să mergi până la capăt pentru visul tău, dar nu mereu se întâmplă ceea ce îți dorești să se întâmple”, și-a început conferința de presă Nenad Zimonjic, căpitanul sârbilor. El a fost urmat apoi de Troicki, care a părut și cel mai afectat de înfrângere: “Niciodată nu m-am simțit atât de rău. Nu am trăit niciodată un asemenea moment în cariera mea, în viața mea. Mi-am dezamăgit echipa și vreau să îmi cer scuze.”

Rusia se întoarce, așadar, în semifinalele Cupei Davis pentru prima dată din 2008 și se va lupta pentru finală cu Canada, care a învins ieri Australia cu 2-1 la general, în primul sfert de finală. Pentru Australia a punctat Alex De Minaur în al doilea meci la simplu, câștigat în fața lui Denis Shapovalov. Iar Canada s-a bazat, în mare măsură, pe Vasek Pospisil, aflat într-o formă de zile mari pe acest final de an, cel care l-a învins pe John Millman și a fost decisiv în meciul de dublu, avându-l ca partener pe Shapovalov. 

Marea Britanie – Germania: 2-0

Dintre toate sferturile de finală, întâlnirea Germania – Marea Britanie a fost singura care nu a ajuns la dublul decisiv. Kyle Edmund a adus primul punct pentru britanici după o victorie în două seturi, 6-3, 7-5 în fața lui Philipp Kohlschreiber. Apoi Dan Evans, cel mai bine clasat jucător din Marea Britanie, a bifat prima lui victorie în acest format al Cupei Davis, reușind să-l învingă în trei seturi, 7-6, 3-6, 7-6, pe Jan-Lennard Struff. 

După 2-0 la general în fața Germaniei, Marea Britanie se întoarce în semifinalele Cupei Davis după patru ani de pauză și se va lupta pentru o nouă finală cu Spania lui Rafael Nadal. 

Spania – Argentina: 2-1 

N-am avut echilibrul și drama de la Serbia – Rusia, dar nici mult n-a lipsit. Am avut în schimb o atmosferă tipică Cupei Davis și un public mai numeros, care a purtat echipa Spaniei spre victorie. 

Cu un Nadal în mare formă și o echipă a Argentinei creată parcă pentru astfel de competiții, întâlnirea avea să ajungă în meciul decisiv, după ce Guido Pella a trecut în trei seturi de Pablo Carreno Busta, iar Rafael Nadal i-a lăsat doar trei game-uri lui Diego Schwartzman. 

Carreno-Busta, încă nerefăcut și intrat în locul lui Roberto Bautista-Agut (tatăl lui Robert a decedat ieri) a tras de el cât a putut, însă n-a mai părut avea resurse și pentru setul decisiv, reușind doar un singur game. Nadal în schimb a fost dominant cu Diego Schwartzman, luând lucrurile în meciul de dublu de unde le-a lăsat cu Diego. 

Cu Marcel Granollers alături, Rafa a avut mult de muncit în fața echipei Maximo Gonzalez/Leo Mayer, cei doi obținând victoria în trei seturi (6-4, 3-6, 6-4) și după mai bine de două ore de joc. În semifinale, însă, Spania s-ar putea să trebuiască să se descurce și fără Pablo Carreno-Busta, care nu e la 100 la 100 fizic, el putând fi înlocuit fie de Granollers, fie de Feliciano Lopez.

Cu cele două meciuri câștigate azi, Nadal ajunge la 29 de victorii consecutive (simplu + dublu) în Cupa Davis, aceasta fiind cea mai lungă serie din istoria Cupei Davis în meciurile de simplu și dublu. 

https://twitter.com/doublefault28/status/1198032154808242181?s=20
https://twitter.com/DavisCupFinals/status/1198035090703556609?s=20
https://twitter.com/DavisCupFinals/status/1198032861082902529?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi