Top 30 cele mai importante momente ale sezonului 2022 în tenis: emoții grele cât pentru zece ani

Adrian Țoca | 31 decembrie 2022

Bye, 2022! Tenisul o să te tot amintească.

A fost vreun alt an de tenis mai bogat în evenimente decât 2022? Greu de crezut. De la retrageri dintre cele mai importante, la scandaluri fără precedent și situații care au influențat puternic dinamica din cele două circuite, 2022 a fost un șir fără sfârșit de dramă și emoții nu întotdeauna dintre cele mai ușor de suportat de fanii tenisului. 

Încheiem anul pe 30-0 cu tradiționalul Top 30 al celor mai importante momente ale anului. Realizat în fiecare final de an, Top 30 recapitulează, an de an din 2012 încoace, evenimentele memorabile din tenis.  

La fel ca în fiecare an, Top 30 momente importante ale anului este un mix imperfect între rezultatele tenisului românesc și cel internațional. Ordinea nu este incontestabilă, ci mai degrabă ilustrativă. De asemenea, e important de reținut că unghiul din care ne uităm la toate aceste evenimente este cel al privitorului român de tenis, nu al fanului internațional. 


30. Elveția și Canada au dominat pe echipe

Elveția, în Billie Jean King Cup, și Canada, în Cupa Davis, dar și în ATP Cup, au reușit să câștige evenimentele pe echipe ale anului. Capitol la care am avut o primă consolidare: ATP Cup a dispărut, pentru a nu mai crea conflict cu Cupa Davis, lăsând loc pentru United Cup, o competiție mixtă, care a debutat chiar în ultimele zile ale lui 2022, lansând noul sezon. Calendarul nu se relaxează însă, pentru că din vara viitoare revine și Hopman Cup, varianta ITF pentru o competiție mixtă, care va fi resuscitată într-un nou format, găzduit de Nisa. 

Cea mai flashy competiție pe echipe, Laver Cup, a fost câștigată, în sfârșit, și de Team World, care a stricat un pic momentul petrecerii de final a lui Roger Federer, câștigând la Londra ediția 2022 în fața Team Europe.

29. Performanța fantastică, dar repede uitată, a anului

Într-un an în care marile performanțe și marile drame au venit la un etaj mai sus, au fost multe alte realizări care merită creditate. Spre exemplu, comeback-ul spectaculos al lui Borna Coric, care a lipsit un an după o operație la umăr, apoi a avut o serie incredibilă la Cincinnati, cu cinci victorii la rând la jucători de Top 20 în drum spre titlu, amintindu-ne de potențialul lui.

28. Retrageri aproape uitate

A fost un an încărcat de retrageri la cel mai înalt nivel, încât ieșiri din scenă la rândul lor foarte importante au trecut, oarecum, pe plan secund. Dar campioni importanți precum Juan Martin Del Potro, Jo-Wilfried Tsonga sau Gilles Simon au spus și ei adio anul acesta. Am mai rămas, din circuitul feminin, și fără Andrea Petkovic.

27. Horia se retrage oficial, preia un alt rol

Horia Tecău a început anul jucând ultimul său meci oficial, în confruntarea de Cupa Davis dintre Spania și România, asta după ce anunțase la finele anului trecut că se retrage. A avut, de asemenea, parte de un eveniment de retragere minunat, organizat de Sports Festival. Apoi l-a continuat devenind noul căpitan nejucător al echipei României de BJK Cup, o nouă experiență valoroasă pentru cel mai titrat jucător român al ultimului deceniu. 

26. Irina Begu se apropie de Top 30

În termeni de meciuri câștigate, a fost cel mai prolific an din 2014 încoace pentru Irina Begu, care a adunat 32 de victorii, a reușit o optime de finală la Roland-Garros, un prim titlu WTA de la București 2017 încoace și a continuat să urce în clasament, apropiindu-se de reintrarea în Top 30.

25. Ana se lansează

2022 a fost cel mai bun al carierei Anei Bogdan, cu multe evoluții de calitate, mai multe parcursuri constante către fazele avansate ale turneelor, prima finală WTA a carierei, un nou career-high și, pe final, un rol important jucat în victoria echipei României de BJK Cup, contra Ungariei.

24. Prima finală de Slam a lui Kyrgios

La 27 de ani, băiatul cel rău al tenisului a reușit, în sfârșit, să-și împlinească o parte din potențialul cu care a fost creditat. Chiar dacă ajutat de conjunctură, cu retragerea lui Nadal de dinaintea semifinalei lor jucând un rol important, performanța reușită de Nick Kyrgios la Wimbledon, unde a jucat prima finală de Grand Slam a carierei, și în care a și câștigat primul set cu Novak Djokovic, merită remarcată. Mixul său spectaculos de putere și finețe în execuții a mers excelent pe gazonul londonez și i-a adus un rezultat ce i-ar putea schimba cariera.  

23. Fly with Caro

Exceptând-o pe Iga Swiatek, probabil că nimeni n-a avut 6 luni mai spectaculoase decât Garcia. Mult timp o jucătoare care a lăsat emoțiile să-i inhibe jocul, Caro a luat pe sus circuitul în 2022, cu o serie de titluri și rezultate importante, care au culminat cu titlul WTA Finals, cel mai important al carierei și al 10-lea succes din ultimele ei 11 finale jucate. 

22. Cel mai bun turneu al anului a venit din România

Transylvania Open s-a întors în 2022, a doua sa ediție în calendarul WTA și prima cu spectatori, și a făcut-o în stil; la finalul anului, turneul a fost premiat cu titlul de cel mai bun turneu din lume la categoria 250, o reușită impresionantă pentru un turneu atât de tânăr. 

21. Primul lider mondial care nu-i din Big Four

În februarie, Daniil Medvedev a urcat pe primul loc în lume, ceea ce e relevant, pe lângă motivele firești, și pentru un motiv în plus: Medvedev a devenit primul jucător din afara Big 4 care ajunge pe cea mai înaltă poziție după 18 ani. În tot acest timp, locul 1 a fost mereu ocupat de unul dintre Federer (310 săptămâni), Nadal (209), Djokovic (361) sau Murray (41). Rusul avea să-și piardă, apoi să-și recapete locul 1 chiar înainte de Wimbledon.  

20. Djoko recapătă titlul ATP Finals

Într-un sezon în care a jucat pe unde a putut, ratând o pleiadă de turnee importante, Novak Djokovic n-a lăsat asta să-i afecteze rezultatele. Când a fost pe teren, sârbul a fost în general la același nivel de excelență cu care ne-a obișnuit în ultimul deceniu și a reușit să încheie sezonul cu trofee importante în cont. Ultimul dintre ele a venit la ATP Finals, unde sârbul a reușit să câștige competiția pentru a șasea oară, egalând astfel recordul lui Roger Federer. Adăugând titlul ATP Finals lângă cel de la Wimbledon, Djokovic poate considera sezonul un succes, ținând cont de circumstanțe.

19. Cea mai lungă serie de victorii a secolului

Titlul de la Roland-Garros a venit pentru Iga Swiatek în plin winning streak, o serie impresionantă care s-a întins la nu mai puțin de 37 victorii consecutive, perioadă în care poloneza a adunat șase titluri la rând, printre care și dubla Indian Wells-Miami. După 135 de zile în care a fost neînvinsă, Iga s-a văzut într-un final înfrântă de Alize Cornet, în turul al treilea la Wimbledon. A fost cea mai lungă serie de victorie a acestui secol, depășindu-le pe cele reușite de Venus (35) și Serena Williams (34), dar și pe cea a lui Justine Henin (32).

18. Numeroasele finale ale lui Casper

Noul Mr. Nice Guy din circuit, Casper Ruud a demonstrat în 2022 că e mult mai mult decât atât, așa cum arătase anul precedent că e mult mai mult decât un jucător bun pe zgură. În 2022, Ruud s-a calificat într-o pleiadă de finale mari, jucând cu trofeul pe masă la Roland-Garros, la US Open (unde, de asemenea, pe masă a fost și locul 1), la ATP Finals și la Miami. Nu a câștigat niciuna din aceste confruntări de mare importanță, pierzând în toate în fața unor jucători mai buni, cu mai multe arme; dar asta nu-i scade deloc din merite. 

17. Premierele lui Ons

2022 va rămâne un an istoric pentru Ons Jabeur, care a stabilit multiple performanțe în premieră pentru tenisul din zona africană și cea arabă. Jucătoarea din circuit cu poate cel mai creativ joc și cu cel mai divers arsenal de opțiuni tehnice, Ons a ajuns în prima ei finală de Grand Slam a carierei, la Wimbledon, apoi a repetat performanța la New York. N-a reușit să facă ultimul pas în niciuna din cele două ipostaze – a fost la un set distanță la Londra -, dar nu-s motive să nu reușească acest lucru în următoarele ocazii. 

16. Wimbledon depunctat

Alt eveniment care a avut mai puțin de-a face cu tenisul, ci cu complicatele realități sociale și geopolitice în care trăim: jucătorii ruși și bieloruși au primit interzis la ediția din acest an a Wimbledon, o decizie pe care organizatorii britanici au luat-o mai mult sau mai puțin la presiunile guvernului britanic. Drept răspuns, ATP și WTA au decis să nu acorde puncte în clasament pentru cel mai prestigios turneu din lume. Iar unitatea pe care lumea tenisului a căutat să o atingă a primit un pumn zdravăn în plină figură. Deși au existat temeri că turneul va suferi și că va deveni doar un demonstrativ glorificat, Wimbledon a mers înainte ca la oricare altă ediție. Încă un semn că turneele de Slam au devenit o forță mai mare decât clasamentele, punctele sau poate însuși concurenții. 

15. Simona revine în Top 10 după un an

După un an de la ieșirea din primele zece ale lumii, eveniment produs nu de forma sportivă, ci de o accidentare serioasă, Simona Halep a dus la capăt un tur de forță, reușind să-și obțină reintrarea în primele 10 și confirmându-și reputația de cea mai constantă jucătoare a ultimilor 10 ani. A făcut asta deși n-a avut cel mai ușor sau cel mai legat sezon din punct de vedere sportiv, cu destule înfrângeri dureroase, precum cele de la AO și RG. Mai mult, Simona s-a întors în primele 10 fără să se poată baza pe punctele de la Wimbledon, acolo unde, cu o semifinală, a reușit cel mai relevant rezultat al ei în turneele de Slam.


14. Iga câștigă primul ei Slam pe hard

Primul titlu de Grand Slam în afara Parisului pentru Iga, un rezultat care i-a întărit reputația polonezei, urcând-o în clubul jucătoarelor cu cel puțin trei Slamuri. Numărul 1 mondial a pus cireașa pe tortul unui 2022 de excepție cu victoria de la New York, unde a învins-o în finală pe Ons Jabeur. A fost și turneul care a consolidat-o pe Iga drept o jucătoare care rezolvă situații complicate și găsește soluții ca să câștige titluri chiar și când nu e la nivelul maxim, cum i s-a întâmplat pe parcursul turneului.

13. Iga repetă la Paris

Primul ei titlu de Slam a venit în condiții neobișnuite, la acel RG atipic din 2020, mutat toamna, în afara perioadei normale de desfășurare. Dacă mai era cineva care a crezut că Iga Swiatek e o campioană de conjunctură, poloneza a spulberat această noțiune la ediția din acest an a Roland-Garros, la care a obținut al doilea ei titlu în trei ani. Iga a fost irezistibilă la Paris, în ceea ce a fost un succes ce n-a stat niciun moment sub semnul îndoielii. Dacă în 2020 a fost o surpriză majoră, reușita din 2022 s-a simțit drept cel mai normal rezultat posibil.

12. Rybakina câștigă Wimbledon

Un turneu deschis, o oportunitate pentru numeroase jucătoare de a-și trece în cont un (prim) titlu de Slam i-a revenit Elenei Rybakina, care a devenit noua campioană a Wimbledon, revenind de la 0-1 la seturi în finala cu Ons Jabeur. Elena nu mai trecuse de sferturi la vreun Slam, dar a jucat excelent la această ediție, inclusiv în semifinala în care a învins o Simona Halep ce n-a mai avut aceeași prospețime în acea zi.

Succesul Elenei a produs și o situație incomodă pentru toate părțile implicate, în contextul  deciziei organizatorilor Wimbledon de a le interzice rușilor și bielorușilor să participe; Rybakina, 23 de ani, este născută și crescută în Rusia, dar reprezintă Kazahstan de patru ani. Ea a acordat însă credit total acestei țări pentru suportul oferit, explicând că titlul este al Kazahstanului.

11. Djokovic își salvează anul

Expulzat din Australia, învins la Roland-Garros și aproape sigur la acel moment că nu va putea juca la US Open, Novak Djokovic mai avea o singură șansă către succesul în Slamuri în 2022, și și-a luat-o în stil la Londra, unde a cucerit al patrulea titlu la rând la Wimbledon, al șaptelea în total și al 21-lea titlu de Slam al carierei.

A fost o altă ediție dominantă într-o manieră impresionantă de Djokovic, care e mai greu de bătut ca oriunde în altă parte pe iarba de la Londra. „Nu mai am cuvinte să explic ce înseamnă pentru mine acest trofeu”, a spus Novak. 

10. Cel mai tânăr număr 1

După un sezon grozav, Carlos Alcaraz a reușit, odată cu titlul de la New York, să urce și pe primul loc în lume, devenind astfel, la 19 ani, cel mai tânăr lider mondial în istoria clasamentului ATP (adică din 1973 încoace). Alcaraz a beneficiat, e drept, și de o conjunctură care l-a ajutat să urce atât de repede pe primul loc, dar câștigarea unui Grand Slam (mai ales în maniera în care a făcut-o) lasă loc de puține comentarii. 

Deși n-a mai avut și un final de an la fel de spectaculos, Carlitos a rezistat pe primul loc la final de 2022, devenind, de asemenea, cel mai tânăr year-end No 1. Bună și atitudinea lui în ce privește păstrarea acestei poziții: „Știu că o voi pierde la un moment dat la anul, e inevitabil, dar important e ce fac ca să o recapăt”. 

9. Rafa Nadal câștigă din nou Roland-Garros

Alt an, alt titlu la Roland-Garros pentru Rafa. Contează pe el să transforme câștigarea titlului 14 (!!) la Paris într-o rutină.

În fapt, a fost o recucerire a lui; dacă ai pierdut șirul victoriilor lui Nadal la Paris, merită menționat că spaniolul pierduse, de fapt, cu un an înainte. În 2022, Nadal a fost neiertător, luându-și revanșa cu Djokovic într-o altă întâlnire dintre cei doi petrecută înainte de finală. Titlul 22 de Grand Slam și cireașa pe tort pentru o primă jumătate de sezon senzațională.

8. Alcaraz câștigă primul Slam al carierei

Jucătorul unanim descris de specialiști drept the next best thing în tenis a câștigat primul său titlu de Grand Slam la New York. Și a făcut-o într-o manieră impresionantă, câștigând câteva meciuri superbe, precum cele cu Sinner și Tiafoe, și ținându-și emoțiile în frâu sub presiunea imensă a primei finale de Slam a carierei. Un rezultat minunat, o gură de aer proaspăt în tenis, și, probabil, începutul unei cariere care are toate șansele să fie una impresionantă.

7. Ash Barty câștigă Australian Open

La Wimbledon, Ashleigh câștigase pentru ea. La Melbourne a câștigat pentru Australia. Un turneu gestionat și jucat aproape impecabil cap-coadă de către Barty, una dintre cele mai complete jucătoare pe care le-a văzut tenisul feminin în epoca sa modernă. Triumful la AO a fost impresionant, fără set pierdut în șapte meciuri, fără să lase ocazia și presiunea s-o doboare. Prima australiancă în 44 de ani câștigătoare la AO. 

6. Nadal triumfă, în sfârșit, din nou la AO

Rafa trebuia să aibă și el un turneu magic până la urmă, așa cum mulți alți sportivi legendari au trăit în perioadele dinspre finalul carierelor lor, reușind performanțe care sfidează logica convențională. E drept, sfidarea logicii e ceva normal la Rafa, dar chiar și pentru standardele lui, AO 2022 n-a fost un turneu normal.

Abia revenit după o altă accidentare serioasă, la un turneu dușmănos pentru el ca tradiție, Nadal a obținut abia al doilea său titlu din carieră la Melbourne revenind dintr-o situație imposibilă în finala cu Daniil Medvedev, de la 0-2 la seturi și mingi de break în setul al treilea. Ca totul să fie și mai frumos, a fost al 21-lea turneu de Grand Slam câștigat, ceea ce l-a ajutat să preia de unul singur recordul all-time de Slamuri. Magie cap-coadă. 

5. Ash Barty șochează pe toată lumea, se retrage la 25 de ani

De la locul 5 în sus intrăm în zona încărcată de emoții din cele mai grele, cu evenimente greu de pus într-o ordine firească.

Pare acum un secol, dar undeva la începutul anului, nu la mult timp după ce a câștigat Australian Open, Ashleigh Barty a fost cea care a surprins pe toată lumea, anunțându-și retragerea din tenis la 25 de ani. „E timpul potrivit pentru mine să mă îndepărtez de tenis și să-mi împlinesc alte visuri”, a spus ea, explicând că titlurile la Wimbledon și AO au lăsat-o fără vreun alt scop în tenis. Cum a fost a doua oară când Barty și-a anunțat retragerea, fanii au crezut că va fi, și de această dată, temporară. Dar Ash a fost categorică, explicând nu o dată că nu-s șanse să mai revină în tenis sau în vreun alt sport. 

Alegerea ei ne dă o perspectivă atât în dificultatea și costurile masive presupuse de performanța la cel mai înalt nivel, dar ne arată și că-s mai multe moduri de a defini succesul, în sport, și nu numai. Ash nu e datoare nimănui să câștige și să performeze la nesfârșit; din perspectiva ei, cu o viață împlinită, succesul avut deja pe teren a fost mai mult decât suficient. 

4. Djokovic e expulzat din Australia

Sună absolut ireal acum, dar da, lucrurile astea chiar s-au întâmplat: un număr 1 mondial și unul dintre cei mai mari sportivi ai tuturor timpurilor a fost reținut la graniță, apoi expulzat din Australia în plin Australian Open, turneu pe care l-a câștigat de suficiente ori încât să aibă un bust la intrare. Un scandal uriaș, care a polarizat și dominat conversația pe plan mondial la începutul anului, din care absolut niciunul din cei implicați nu a ieșit bine sau nu are justificări 100 la 100 și de care, onest, nu vrem decât să uităm că a existat. Brrr.

3. Serena Williams iese din scenă

Cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor a pus punct (cel puțin deocamdată) unei cariere fantastice, în care a câștigat 23 de titluri de Grand Slam, a bătut numeroase alte recorduri, a dominat tenisul feminin și, mai important, l-a influențat dramatic.

După ce a absentat un an și a revenit fără succes la Wimbledon 2022, Serena a acceptat, deloc ușor, că a venit momentul în care să se oprească. Dar nu înainte de un ultim moment tipic Serena: felul în care a jucat și a luptat în ultimele ei meciuri, în particular cel cu Tomljanovic, nu va fi uitat. Serena și-a descris retragerea drept „o evoluție de la tenis”, evitând să se descrie franc drept retrasă, ba chiar dând de înțeles că se gândește la revenire, însă nu-s semne că asta s-ar putea produce în mod realist. Serena va fi o pierdere pentru tenis, dar influențele ei vor fi aici mult timp.

2. Retragerea lui Roger Federer

Niciodată n-a existat un alt jucător cu un asemenea impact în tenis precum Roger Federer. Retragerea lui, care nu poate fi cuprinsă în câteva rânduri, a venit ca un șoc atunci când a fost anunțată pe 15 septembrie, chiar dacă devenise tot mai clar că finalul carierei legendarului jucător elvețian este tot mai aproape. Federer, 41 de ani, care nu mai jucase un meci oficial de la Wimbledon 2021 și și-a văzut tentativele de revenire zădărnicite una după alta, s-a retras la Laver Cup, într-un eveniment emoționant, plin de imagini de referință, la care i-a avut alături de cei mai mari rivali din carieră, deveniți ulterior prieteni buni. Absența lui din circuit va fi simțită întotdeauna, dar la fel va fi și prezența lui. 

1. Simona Halep e suspendată, duce cel mai greu meci al ei

Nici în cele mai negre coșmaruri nu eram pregătiți pentru o astfel de știre, dar ea a venit pe 21 octombrie, lovind în plex sportul românesc și întreaga lume a tenisului. Simona Halep a primit o suspendare provizorie după ce International Tennis Integrity Agency a anunțat că jucătoarea a testat pozitiv la US Open pentru roxadustat, un medicament folosit pentru tratarea anemiei, dar care îmbunătățește și rezistența la efort. Cu două titluri de Slam în palmares și fostă ocupantă a locului 1, Simona e una dintre cele mai importante personalități din sport implicate într-o astfel de situație.

De atunci, Simona luptă pe toate căile legale pentru a-și curăța numele și a-și relua cariera. Întreaga lume a tenisului a sărit să o susțină sau să-și exprime convingerea în nevinovăția ei. „De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut prin cap nici măcar o dată, fiind în total contrast cu valorile cu care am fost educată. Voi lupta până la capăt să demonstrez că nu am luat în cunoștință de cauză nicio substanță interzisă și am încredere că adevărul va ieși la iveală, mai devreme sau mai târziu”. 

Multă putere, Simona!

***

Curios care au fost alegerile pentru locul 1 în acest clasament de-a lungul celor 10 ediții anterioare?

În 2011, am avut “Lovitura” – that forehand al lui Djokovic – marele moment declanșator de energii care a schimbat destinul unei semifinale de US Open. 
În 2012, locul 1 a revenit momentului istoric în care Roger Federer a atins cota de 300 de săptămâni pe primul loc.
În 2013, a venit rândul lui Rafa Nadal să ocupe locul 1, cu revenirea pe locul 1 și anul său excepțional.
În 2014, am trăit alt tip de istorie: o româncă a ajuns într-o finală de Grand Slam la simplu – Simona primea locul 1 în acest clasament pentru finala ei de la Roland Garros.
În 2015 a fost Novak și sezonul său cu 3 Slamuri
În 2016, tot Novak și Grand Slamul său – sârbul deținea cele patru titluri de GS.
În 2017, momentul anului în Top 30 al 30-0 era Simona Halep, care încheia pentru prima dată un sezon pe locul 1. În 2018, a fost primul Slam al Simonei.
În 2019 a fost, firește, titlul de la Wimbledon reușit de Simona Halep.
În 2020, momentul de vârf a fost momentul în care tenisul a repornit după o pauză istorică.
În 2021? titlul câștigat de Novak Djokovic la Paris.

***

Ca de fiecare dată, e un privilegiu să scriem pentru voi, pe Treizecizero, pe Lead, pe ATLT și în toate proiectele noastre. Vă mulțumim mult că ne citiți și ne sunteți alături. Sprijinul vostru înseamnă mult pentru noi. Ne reauzim la anul, cu noi texte și noi surprize! 

Să avem un 2023 grozav!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi