Exclusiv | Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open: „Avem ambiția să mergem către un turneu de 500”

Andreea Giuclea | 17 octombrie 2022

Patrick Ciorcilă: „Clar vrem să construim o tradiție, pentru că țara noastră – și Clujul în special – merită acest lucru. Continuăm să fim în circuit cu un turneu de 250 și ne gândim serios să-l creștem la un 500.”


este partener principal al Transylvania Open

A doua ediție a Transylvania Open a fost un succes din perspectiva producției evenimentului, a cărei calitate a fost cel puțin la fel de ridicată ca la prima ediție, atât de lăudată de toată lumea: de la reprezentanții WTA la jucătoare, la jurnaliștii străini prezenți la Cluj și la fanii care au urmărit turneul de la distanță. Și chiar dacă a fost lipsită de marile vedetele – cu care publicul larg să rezoneze mai ușor -, acestei ediții nu i-a lipsit tenisul de un nivel foarte bun, apreciat de fanii sportului. Dovadă weekendul semifinalelor și finalelor, în care tribunele s-au umplut de spectatori, de copii și familii care au creat atmosfera pe care un astfel de turneu o merita. 

Singurul turneu WTA 250 din România, Transylvania Open e o competiție tânără, care-și croiește  propriul drum, își caută un loc fix (și potrivit) în calendar, care face lucrurile ca la carte, e atent la detalii și la întreaga experiență pe care o creează. Și care-și propune să crească. 

La finalul acestei săptămâni, am vorbit cu directorul turneului de la Cluj, Patrick Ciorcilă, care ne-a oferit câteva detalii de culise, a tras primele concluzii și a privit spre viitor.


Care au fost provocările acestei ediții, față de prima?

Aș zice că au fost provocări din mai multe puncte de vedere. Întâi, e partea de program și unde am fost repartizați în calendar. Chiar dacă luna octombrie e foarte bună, pentru că se apropie de Turneul Campioanelor și Australian Open și toată lumea luptă pentru puncte, am nimerit în dubla asta San Diego – Guadalajara, care nu era plănuită. Când noi am setat turneul, San Diego nu era setat. Și asta a fost o mare provocare, știam că multe jucătoare se vor duce acolo, dar n-am avut de ales. Calendarul e foarte strict, nu prea poți să-ți alegi tu unde să te situezi, tu cumva iei cam ce ți se oferă. Poți să ai păreri, obiecții, dar nu prea poți să mergi unde vrei tu. 

Aici depinde foarte mult și de disponibilitatea sălii, pentru că una e să ai o locație privată, alta să fie publică, cum e sala asta, în care se întâmplă în fiecare săptămână atâtea evenimente, concerte, șamd. Și clar că avem toată înțelegerea autorităților, încearcă și ei să pună WTA pe primul plan, dar dacă există un concert, cum a fost acum Sting; noi aveam varianta să organizăm turneul înainte de Tallinn, când a fost Sting. Nu poți să muți un artist cum e Sting, care are circuit în toată lumea.

Ne-a încurcat destul de tare și anul ăsta, și ne va încurca și anul viitor faptul că WTA nu mai face atât de din timp calendarul. Așteaptă să vadă ce se întâmplă cu situația din China și din Rusia, și numai prin martie-aprilie fac calendarul pentru partea a doua, de după US Open, ceea ce pentru noi e târziu. Din ce se știe acum, Guadalajara o să continue, la fel și Ostrava, și trebuie să facem tot posibilul să nu mai fim cu Guadalajara și San Diego deodată. Avem o relație bună cu cei de la Ostrava și vrem să creăm o sinergie cu ei, să facem turneele unul după altul, pentru că sunt și aproape, pot să vină jucătoarele direct. Putem să fim și înainte, și ei sunt flexibili să fie mutați, și acolo sperăm să ne situăm, lângă ei.

E greu să negociezi cu jucătoarele din timp, neștiind săptămâna?

Jucătoarele se adaptează, și ele își fac programul atunci când află. Dar clar nu mai trebuie să fim cu circuitul din America. Acum e și multă incertitudine, de când nu mai sunt turneele din China, erau nouă în octombrie, nu știi unde se ține Turneul Campioanelor. 

Puțină lume știe asta, nu știu dacă am mai zis-o vreodată, dar noi trebuia să fim turneu de 500 anul ăsta. Pentru că după ce s-a anulat China, ei (WTA) voiau un turneu de 500 chiar în săptămâna asta în care am fost noi și se potrivea foarte bine: era Tallinn de 250, Ostrava de 500, și Cluj de 500. Și chiar făcusem un agreement cu WTA, dar pe ultimul moment, când am vrut să închidem treaba asta, a venit San Diego și au cerut ei un upgrade. Și am pierdut lupta asta cu ei pentru că, unu la mână, e America vs România; dar cred că mai mult pentru că se temeau că nu vor merge jucătoarele la Guadalajara pentru un singur turneu tare, și aveau nevoie de ceva înainte, San Diego fiind lângă. Pentru că la nivel de facilități și cum arată turneul, noi cred că suntem peste. Bine, e turneu afară vs turneu indoor, nu se pot compara, dar m-am uitat puțin la televizor și nu cred că sunt cu nimic mai presus.

Pentru anul viitor sunt șanse să primiți acest upgrade?

Eu personal am ambiția asta și vrem să mergem acolo, dar e foarte greu de spus dacă putem să facem asta, din două puncte de vedere: unu, dacă reușim să luăm o licență, pentru că sunt foarte limitate, și upgradeul de anul ăsta era o excepție din partea WTA-ului, un fel de derogare, pentru că era calendarul așa de sărac. Și doi la mână, financiar, pentru că turneul de 500 îți dublează costurile. Ca să înțeleagă lumea, prize money-ul e cu aproape 600.000 de euro în plus. Peste asta se adaugă Hawk-Eye-ul, care e obligatoriu pe un teren, aproximativ 50.000 de euro. Și se mai adaugă unul sau două terenuri în plus, alte câteva zeci de mii de euro bune, plus ceva cheltuieli operaționale în plus, pentru că ai mai multe nopți de oferit de hotel, mai multe mese, șamd. 

E foarte greu de acoperit acest plus, aproape dublu, pentru că România e piață limitată și te bazezi pe două lucruri: pe sponsori și pe bilete. Drepturi TV nu prea există la nivel național, sunt marginale. Noi fiind și un turneu privat în momentul de față, toate fondurile noastre sunt private, nu avem fonduri publice, clar că e complicat să dublăm costurile și să reușim să le acoperim. Piața din România e foarte mică ca să poată duce un turneu de 500, dar avem ambiția asta și încercăm să găsim soluții.

De ce vă doriți asta?

Îmi doresc asta pentru că simt că, unu la mână, la ce condiții avem aici, de la sală, cum arată totul, hotelul Radisson, care e visavi și asta e unic, și jucătoarele mi-au zis că nu există un hotel de cinci stele de unde să mergi pe jos, să n-ai nevoie de mașină. Doi, echipa pe care o avem, sunt oameni așa de buni și dedicați și pasionați în tot ce fac și chiar facem o treabă foarte bine, la fel și partea de social media și de comunicare. Consider că putem mai mult, că am putea lejer să ducem un turneu de 500, fără nicio problemă, și să-l facem unul dintre cele mai bune turnee de 500.

Și atunci simt că mi-aș dori să ne atingem noi potențialul maxim. Dar trebuie să privim și rațional lucrurile, dacă se potrivește sau nu. Pentru că n-ar fi un lucru rău nici să rămânem la un nivel de 250 și să încercăm să creștem tot mai mult, pentru că deja se duce vorba în circuit, jucătoarele vorbesc între ele că e un turneu foarte bun, merg să povestească și o să ne fie mult mai ușor. Deja anul ăsta am avut multe discuții cu jucătoare de top, chiar de top 10, am avut discuții avansate cu Jabeur, care trebuia să vină, dar s-a accidentat la Monastir. Am avut o problemă și cu ea, și cu Sakkari, pentru că amândouă au vrut să vină cu wildcard până în ultima zi, dar nu găsiseră zboruri bune către Guadalajara, era imposibil să ajungă la timp. Krejčíková, chiar dacă n-a putut ajunge, mi-a trimis un mesaj foarte frumos în care mi-a zis că 100% vrea să vină înapoi. Emma cu siguranță vrea să vină, Bouchard mi-a scris și ea că garantat se întoarce. S-au simțit bine și contează pentru ele, e important și ce condiții ai la turneu, când ești non-stop plecat. 

Simți că a fost un ghinion cu toate accidentările și retragerile?

Am avut ceva ghinion anul ăsta din punct de vedere al jucătoarelor și al tabloului, pentru că am avut foarte multe retrageri, pe care efectiv nu le poți controla, și se întâmplă la toate turneele, hai să fim serioși, și la Roland Garros, îți cumperi bilet cu un an înainte, vrei să-l vezi pe Nadal, și Nadal sau Federer sau Djokovic nu mai vin. Și lucrurile astea nu le poți controla. Am avut ghinion și cu retragerea lui Krejčíková, și cu accidentarea lui Bouchard, din păcate, care am fi vrut să meargă departe, că ne ajuta mult pe partea de turneu, era o jucătoare extrem de populară. Am și văzut că la ora 18, când a jucat ea, au fost tribune pline. Și cel mai rău îmi pare de partea cu româncele, pentru că ne ajută mult prezența lor, și până la urmă pentru ele am decis să organizăm turneul, pentru că sunt atât de multe în top și era păcat să nu aibă o săptămână pe an. Acum din fericire sunt trei, mai sunt și turneele de 125k de la București și Iași, ceea ce e foarte bine. Pentru că vibe-ul pe care îl ai la un turneu acasă poate să te ajute să crești foarte mult.

Asta povesteam și cu Gabi Ruse după meciul ei cu Wang, care a fost cred meciul anului, sau top 3 în WTA anul ăsta. M-am uitat pe site și am văzut că e al cincilea cel mai lung meci din 2022, la 7 minute de cel mai lung. Dar ca intensitate, eu rar am văzut un meci mai bun de fete, sincer. Și mă bucur că turneul a avut parte de asemenea meci și oamenii au venit în număr foarte mare, a fost chiar o atmosferă de FedCup. 

Gabi bineînțeles că era foarte afectată și supărată, dar cumva era mândră de ea, și chiar i-am zis că sigur doare acum, în momentul ăsta clar doare și îți vine să te urci pe pereți, dar cu siguranță meciul ăsta o să te tragă foarte mult în sus, ai demonstrat că poți să lupți trei seturi. Și Gabi are o calitate foarte mare, are tăria asta de caracter de a juca pe terenurile mari, și asta e foarte important, foarte puține jucătoare au. Îi place să joace pe big stages, cu oameni lângă ea, se alimentează foarte mult. Și Jaqueline și Gabi au calitatea asta, le place să joace așa.

Cu ce ați vrut să veniți nou anul ăsta, ce ați vrut să fie diferit?

Am încercat să creștem la fiecare lucru pe care l-am făcut. În primul rând, noutatea au fost spectatorii, pe care i-am avut aproape, anul trecut din păcate nu am putut să vedem adevăratul potențial al turneului, cu spectatorii. Am avut și o schimbare de setup, de foarte mare ajutor: noul hotel. Noi serveam masa jucătoarelor chiar aici, la arenă, și acum am folosit acest spațiu ca să facem un lounge foarte frumos; chiar îmi ziceau fetele că e unul dintre cele mai frumoase lounge-uri pe care l-au văzut. Am încercat să investim foarte mult în experiența lor, am investit mult și în partea de welcome gifts. Și pe partea de marketing, am încercat să promovăm regiunea. Și invitații pe care i-am avut, familia regală a venit în vizită, Principesa Margareta și Principele Radu, sunt lucruri care o să ne ajute mult pe viitor. 

Care e viziunea pe termen mediu-lung, unde vreți să duceți turneul?

Clar vrem să construim o tradiție, am construit acum și acest concept cu Transylvania Open members club, în care vrem să aducem cât mai mulți fani fideli lângă noi. Și vrem cu siguranță să-l facem o tradiție, pentru că țara noastră – și Clujul în special – merită acest lucru. Continuăm să fim în circuit cu un turneu de 250 și ne gândim serios să-l creștem la un 500. 

Cum simți că e cultura tenisistică aici în Cluj, crezi că trebuie formată, există?

Există, dar sunt foarte multe evenimente de toate felurile, banii oamenilor se împart în foarte multe părți și evenimentele nu sunt ieftine. Dacă le aduni pe toate și ești pasionat de multe lucruri, se ajunge la niște sume importante. Deci e clar că publicul nu mai merge la orice tip de eveniment, începe să trieze, mai ales de când cu creșterea costurilor. 

Și în special pe parte sportivă și pe tenis, sunt foarte pretențioși pentru că s-au obișnuit cu FedCup-uri, unde o vezi pe Simona cu Garcia, o vezi pe Simona cu Kvitova, adică vezi numai finale de Mare Șlem. Și atunci au impresia că dacă nu ai o Simona sau o jucătoare de Top 5, mai greu să vină la sală. Avem acea nișă de oameni super pasionați de tenis, dar care e limitată, și apoi ai publicul neutru, care nu vine la orice jucătoare, vine dacă are un superstar sau o jucătoare româncă. Și atunci trebuie să investim și mai mult în marketing, să le explicăm, să conștientizeze ce tip de eveniment mare avem aici la Cluj, care nu fusese niciodată în istorie aici. Și încercăm să aducem și copii cât mai mulți, pentru că un copil care vede un meci ca cel al lui Gabi Ruse, sau un părinte, cred că a doua zi își duce copilul la tenis.

Și pentru un turneu de 250, line-up-ul e în liniile obișnuite?

Da, chiar e un turneu foarte puternic, chiar mai puternic decât anul trecut, dacă stăm să ne uităm, în afară de starurile de anul trecut. Dar trebuie să înțelegem că anul trecut am avut o conjunctură, s-au aliniat toate planetele: Emma care venise după US Open, Simona care era acolo în top și Kontaveit care se bătea la Turneul Campioanelor, deci e greu să repeți așa ceva. Dar turneul în sine e foarte puternic, fiecare jucătoare de aici a avut șanse să câștige turneul, și eu dau minim trei nume care o să fie Top 10: Potapova, Wang și Niemeier, eu le văd top 10, nivelul de joc e incredibil.

Ce-ați învățat despre voi la ediția asta, ca echipă?

Am învățat că putem să creștem foarte mult de la an la an. E o ediție la care ne-am organizat mult, mult mai bine decât anul trecut. Anul trecut, Transylvania Open a fost ca o ediție demo, mai ales fără spectatori. Și anul ăsta suntem mult mai experimentați, totul a fost extrem de bine organizat, toată lumea a știut ce a avut de făcut. Am văzut și la mine că anul trecut am fost mult mai agitat, mult mai stresat, acum am putut să las din mână multe lucruri, pentru că avem o echipă incredibilă și ne ajută foarte mult că toate evenimentele pe care le-am făcut în anii ăștia sunt cam cu aceiași oameni. Suntem ca o familie, și chiar cred că putem să facem orice eveniment împreună. 

Ce te bucură cel mai mult de la ediția asta?

La ediția asta cred că m-a bucurat cel mai mult feedback-ul jucătoarelor. În primul rând, au fost foarte diferite, în afară de românce am avut un line-up foarte diferit, cu jucătoare noi. Și e foarte important cum se simt, pentru că ele sunt cele mai importante ambasadoare ale turneului. Și m-a bucurat mult că toate feedback-urile au fost că e cel mai bun turneu de 250. Bouchard și antrenorul ei mi-au zis că e cel mai bun turneu la care au fost anul ăsta, indiferent de categorie. Toate au zis că nu le vine să creadă ce condiții avem. Deci asta e clar satisfacția pe care o ai. Când vorbim despre niște sportive de top care călătoresc în fiecare săptămână, te împlinește.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi