Spania – România, Cupa Davis | Horia Tecău și Marius Copil aduc un punct frumos României, dar Spania câștigă meciul cu 3-1

Treizecizero | 5 martie 2022

Spania a câștigat barajul cu România de la Marbella, 3-1, și se califică la turneul final al Cupei Davis. România rămâne în Grupa Mondială 1.

Horia Tecău n-avea de gând să ne lase fără măcar un punct din meciul cu Spania. La urma urmelor, Horia își amânase retragerea ca să ajute echipa României până la capătul traseului început alături de restul băieților, iar apariția lui pe teren a făcut ca lucrurile să arate cu totul altfel în primul meci din ziua a doua a întâlnirii dintre Spania și România.

După ce în prima zi spaniolii au fost mereu în control, fără să fie puși în pericol vreun moment, câștigând fără emoții primele două meciuri de simplu, dinamica a arătat cu totul altfel la dublu, unde Horia Tecău a făcut pereche cu Marius Copil, cum s-a întâmplat și în ultimele ocazii din Cupa Davis. Marius i-a luat locul lui Nicolae Frunză, iar perechea română a fost superioară în confruntarea cu dublul Pedro Martinez / Alejandro Davidovich-Fokina, acesta din urmă și el un debutant în Cupa Davis.

Doar startul meciului a fost favorabil ibericilor, care au pornit repede cu un break; treptat, românii au revenit și au trecut în control, pe măsură ce și-au găsit ritmul la serviciu. Break-ul a fost recuperat la 3-2, iar setul s-a dus în tiebreak, dominat de Horia și Marius (7-2).

Setul doi a avut o dinamică similară, cu Spania construind repede un avantaj de un break (3-0 și 4-1), dar Marius și Horia au întors încă o dată, încheind cu o serie de cinci game-uri consecutive. Cei doi au avut un procentaj de 79 la sută pe primul serviciu, 54 la sută pe al doilea și au convertit toate cele trei șanse de break de care au beneficiat, o eficiență care a jucat un rol important în acest meci.

Victoria aceasta nu este, probabil, de natură să schimbe și soarta întregii confruntări – Spania rămâne în continuare favorită uriașă – dar e importantă de oriunde te-ai uita. Ne arată că echipa n-a mers la Marbella ca să facă act de prezență și oferă un exemplu despre cum trebuie tratat fiecare meci, adică să lupți până la capăt, indiferent de context. Mai e importantă și pentru că îi oferă lui Horia o ieșire frumoasă din scenă. El bifează al 20-lea meci câștigat în Cupa Davis la dublu, din 29 de manșe disputate din 2003 încoace.

https://twitter.com/DavisCup/status/1500076486757425158?s=20&t=_VqSA9hPl13nJO7JCkAtDQ

Marius a cedat cu Bautista-Agut

Spania – România a continuat – după o scurtă pauză în care a avut loc o ceremonie dedicată lui Manolo Santana – cu meciul patru, dintre Roberto Bautista-Agut și Marius Copil.

Ar fi fost greu oricum cu Bautista, în fața căruia Marius cedase toate cele trei meciuri jucate anterior (două dintre ele, pe zgură), dar faptul că a intrat în acest meci decisiv pentru România direct după efortul de la dublu n-avea cum să ajute. Marius a căutat să scurteze punctele, a jucat și serviciu-vole de multe ori, a apelat la multe scurte, dar Bautista nu e întâmplător unul dintre cei mai dificili oponenți din lume, îndeosebi pentru cineva cu stilul de joc al lui Marius. Ca o moară care macină fără întrerupere, spaniolul a controlat meciul, impunându-se cu 6-2, 6-3.

Am putut vedea, însă, pe alocuri, cât de spectaculos pot fi execuțiile lui Marius, care s-a încăpățânat să se agațe de meci și să ofere un spectacol frumos tribunelor pline (inclusiv cu fani români). Marius a salvat șapte din cele zece mingi de break înfruntate, a încheiat cu mai multe lovituri direct câștigătoare (20 față de 13 ale oponentului său), dar ar fi avut nevoie în primul rând de un procentaj mai bun pe primul serviciu (67 la sută) ca să poată obține mai mult din acest duel.

Spania a câștigat așadar barajul cu România de la Marbella, 3-1, și se califică la turneul final al Cupei Davis, programat la finalul anului.

România rămâne în Grupa Mondială 1 și va disputa următorul ei meci în septembrie. Fără Horia Tecău, de această dată, o realitate nouă și complicată pentru echipa noastră.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi