Darren Cahill nu va mai continua cu Simona Halep din 2019. „Simona este o tânără extraordinară, îi mulțumesc pentru cei patru ani grozavi”

Treizecizero | 9 noiembrie 2018
Darren Cahill:

„După mult timp de gândire, după multe discuții și după foarte mulți ani cu câte cel puțin 30 de săptămâni petrecute departe de familia mea, am decis să iau o pauză de 12 luni de la antrenorat, pentru a putea petrece mai mult timp acasă. Aș dori să-i mulțumesc Simonei pentru ultimii patru ani, toți, uimitori”

Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, a anunțat în această seară că nu va mai continua să lucreze cu Simona din 2019, retrăgându-se pentru un an din antrenorat. Decizia lui Darren este exclusiv „din motive familiale”.

Darren a început să lucreze cu Simona din 2015 și a ajutat-o pe aceasta să își îndeplinească cele mai importante două obiective ale carierei: locul 1 în lume și câștigarea primului titlu de Grand Slam. Dincolo de performanțele de pe teren, legătura trainică dintre cei doi a făcut ocolul lumii, parteneriatul Simona – Darren fiind adesea dat de exemplu sau luat drept inspirație de către alte jucătoare. Contribuția lui Darren la dezvoltarea personală a Simonei este, poate, cea mai importantă contribuție adusă de antrenorul australian.

Iată în întregime anunțul lui Darren, publicat pe contul său de Instagram:

„Aș vrea să anunț că Simona și cu mine nu vom continua parteneriatul în 2019. Am luat decizia numai din motive familiale.

După mult timp de gândire, după multe discuții și după foarte mulți ani cu câte cel puțin 30 de săptămâni petrecute departe de familia mea, am decis să iau o pauză de 12 luni de la antrenorat, pentru a putea petrece mai mult timp acasă. Copiii noștri intră în etapele importante ale vieții lor, iar ultimul an de liceu, pregătirile pentru colegiu, cât și cele sportive devin tot mai consumatoare de timp.

Aș dori să-i mulțumesc Simonei pentru ultimii 4 ani, toți uimitori. Înțelegerea, personalitatea, etica profesională, generozitatea și profesionalismul ei au făcut să fie o plăcere să fiu lângă ea ca antrenor. E o tânără femeie de o calitate extraordinară, e o persoană pe care o respect foarte mult, ceea ce este ceva mai important decât orice rezultat obținut.

Practic, am avut o slujbă de vis și vreau să îi mulțumesc pentru că a făcut-o să fie astfel. Îi mulțumesc pentru oportunitatea de a lucra cu cineva atât de talentat și de dedicat.

Îi doresc Simonei și echipei ei nimic altceva decât succes continuu și o voi susține de pe margine anul viitor.

O mențiune specială pentru Theo Cercel, Andrei Cristofor și Virginia Ruzici pentru tot sprijinul, credința, prietenia și munca depuse de-a lungul anilor.

Și nu în cele din urmă, mulțumiri fanilor români care și-au arătat și își arată pasiunea și sprijinul ferm pentru fata lor. Sunteți cei mai tari, serios. Vă mulțumesc că ați adoptat acest australian ca pe unul dintre voi în ultimii 4 ani și că m-ați făcut să mă simt binevenit în țara dumneavoastră. Mulțumesc!

Voi continua să lucrez cu echipa ESPN la AO, Wimbledon și US Open în 2019.

Salutări,

Darren”

În interviul acordat recent pentru WTA Insider, Darren a reamintit conjunctura în care a început parteneriatul cu Simona și câte ceva despre cum a fost perioada alături de Simo:

„Era deja o jucătoare excelentă, era în top 5 când am început. Știam că e capabilă să joace grozav. Dar nu asta m-a motivat, ci mai degrabă omul. Avusesem ocazia să o cunosc și să lucrez cu ea îndeaproape timp de 9 luni prin intermediul programului Adidas. Acum am împlinit trei ani de când lucrăm împreună full-time – între 30 și 35 de săptămâni pe an călătoresc cu ea și când nu sunt acolo, vorbim la telefon în fiecare zi. Simt că am avut un job de vis în ultimii trei ani datorită felului în care este ea ca om.

Ce a obținut pe teren e minunat, dar toate aceste realizări pălesc în comparație cu calitățile ei umane: în fiecare zi e o bucurie să vedem ce obiective ne stabilim, ce mai putem îmbunătăți. Este o profesionistă adevărată și asta e mai important decât orice pentru mine – dacă trebuie să petrec atâta timp departe de familie, vreau să știu că merită efortul și pentru ea, merită.”

Video-ul publicat recent de Simona pe rețelele sociale, primit cadou de la Darren, devine acum și mai încărcat de semnificații.

Parteneriatul celor doi a început în 2015, când Adidas a întrerupt programul „Adidas development tennis program”, la care, de-a lungul anilor, au lucrat mai mulți antrenori de top și care era menit să le ajute pe jucătoarele aflate sub contract cu Adidas să aibă acces la consiliere tehnică la cel mai înalt nivel.

Simona, care se despărțise la finalul lui 2014 de primul ei antrenor străin, Wim Fissette, era la vremea aceea sub contract cu Adidas și avusese astfel ocazia să lucreze part-time cu Darren, inclusiv în timpul turneului de la Indian Wells, pe care l-a câștigat în acel an. În timpul US Open, lucrurile s-au mișcat rapid: propunerea a venit dinspre ea – ajutată de Virginia Ruzici. „Simona m-a întrebat dacă vreau să devin antrenorul ei full-time în sezonul următor”, a povestit Darren, într-un podcast cu revista Racquet.

Australianul i-a pus în vedere Simonei că nu are cum să lucreze alături de ea întregul sezon, în condițiile în care mai avea și job-ul de comentator și analist la ESPN, plus obligațiile față de familie. „A fost în totalitate decizia ei. Mi-a spus că nu are nicio problemă. Nu mai era o adolescentă, era deja o jucătoare foarte bună, știa în ce se bagă”, a detaliat Darren.

Cei doi au agreat o colaborare fără contract. „Putea să renunțe la mine oricând. M-a întrebat cum s-a întâmplat cu Andre Agassi, iar eu i-am povestit că am avut o perioadă de șase săptămâni de probă. Cu Andre, mergeam să luăm mâncare de la restaurant; mi-a spus cât vrea să mă plătească și am zis OK. M-a întrebat dacă am nevoie de contract, eu i-am zis că doar dacă are el nevoie. Am dat mâna și gata. I-am povestit Simonei povestea și a spus că și ea vrea la fel. A durat cam 30 de secunde și de atunci nu am mai discutat despre acest aspect.”

„E numai al meu acum!”, spunea Simona în toamna lui 2015, bucurându-se de reușita ei evidentă. Cu un palmares atât de bogat, cu o experiență grozavă în ambele circuite și cu doi jucători duși pe locul 1 (Hewitt și Agassi), Cahill era, cu siguranță, o achiziție extrem de valoroasă. În plus, aducerea lui spunea tot ce era de știut despre intențiile pe termen lung ale Simonei. Deși ajunsese până pe locul 2 în lume și jucase deja o finală de Grand Slam, Simona era în căutări, încercând să completeze acele bucăți lipsă din jocul ei, dar și să găsească răspunsuri la aspecte ale jocului dincolo de ce se întâmpla efectiv în teren.

Darren avea să aducă aceste răspunsuri.

Însă n-avea să fie din prima ușor. Începutul parteneriatului full-time s-a dovedit a fi unul dificil: Simona a fost afectată de probleme medicale în primele luni din 2016: a fost eliminată în turul 1 la Australian Open și a avut o primăvară complicată, cu eliminări timpurii la Doha și Dubai, cu un sfert de finală la Indian Wells, cu o apariție afectată de o altă accidentare în meciul de Fed Cup cu Germania, din aprilie, și cu un episod la Stuttgart în care stresul a afectat-o în mod evident. A fost și singura perioadă în care Simona a ieșit din Top 5 din primăvara lui 2014 și până acum. Lucrurile s-au îndreptat, însă, odată cu turneul de la Madrid, primul titlu important câștigat alături de Darren. Simona a câștigat, ulterior, alt titlu relevant la Montreal, și a încheiat sezonul pe locul 4.

2017 a început similar, cu o nouă eliminare rapidă la AO și cu alte probleme medicale mai mult sau mai puțin evidente. Primăvara lui 2017 a adus și faimosul episod Miami, în urma căruia Darren s-a retras temporar din parteneriat. Momentul a fost perceput ca un șoc de Simona, dar a avut efectele scontate și asumate de australian. Comeback-ul a fost rapid, iar succesul nu a întârziat să apară: titlu la Madrid,  finale la Roma și Roland Garros, dar și câteva dintre cele mai dificile episoade ale carierei Simonei: eșecul din finala RG cu Ostapenko, ocaziile la locul 1, pierdute pe rând la Paris, Londra sau Cincinnati. Dar Simona a încheiatul anul pe locul 1, devenind al treilea World Number 1 din cariera lui Darren.

2018 a adus împlinirile pe toate planurile și rezultatele cunoscute (în frunte cu titlul de la Roland Garros), care au transformat-o pe Simona în Jucătoarea Anului și lider WTA pentru al doilea an la rând – performanțe despre care amândoi au vorbit pe îndelete.

 

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1060977900013477893

I would like to announce that Simona and I will not be continuing our partnership in 2019 purely for family reasons on my part. . After much thought and discussion, and many years with 30 plus weeks on the road away from my family, I’ve decided to take a 12 month break from coaching to be home more for support as our children enter important stages of their lives with the final year of high school, sports and college preparations all becoming more time consuming. . I’d like to thank Simona for the last 4 amazing years. Her understanding, personality, work ethic, generosity and professionalism made it a pleasure to stand by her side as her coach. She’s a young woman of total class and someone I respect greatly which is something more important than any result achieved. . Basically, I had the dream job and I want to thank her for making it that way, and the opportunity to work with someone so talented and dedicated. . I wish Simo and her team nothing but continued success and I look forward to supporting her from the sidelines next year. . A special mention to Theo Cercel, Andrei Cristofor and Virginia Ruzici for all of the support, belief, friendship and great work through the years. . And finally, to the Romanian fans that show unwavering passion and support for their girl. You guys rock, seriously. Thanks for adopting this Aussie as one of your own for the last 4 years and making me feel welcome in your country. Mulțumesc ❤️ . I will continue to work with the ESPN team at the AO, Wimbledon & US Open tournaments in 2019. . Cheers, Darren

A post shared by Darren Cahill (@dc10s) on

Foto: Jimmie48Photography

Citește și:

Idei la cald după despărțirea de Darren Cahill

Momentele esențiale ale parteneriatului Simona Halep – Darren Cahill

 

 

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona a încheiat un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei, de final de an: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for – disponibil aici. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Cum ediția 2017 a „30-0 Pe Curat” s-a epuizat, pachetul va continua să fie oferit în componența: Povestea Primului Slam + Simona de păstrat, ediția a 2-a + „Treizecizero Pe Curat, ediția de colecție” + Neînvinșii.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi