Simona Halep a fost desemnată Jucătoarea Anului 2018 de către WTA

Treizecizero | 19 octombrie 2018

Este pentru prima oară când Simona obține această distincție în cariera ei; ea e, de asemenea, și prima româncă desemnată Player of the Year. În 2018, Simona Halep a câștigat un titlu de Grand Slam, a jucat o altă finală de Slam și a deținut, cu excepția a patru săptămâni, locul 1 pe toată durata sezonului, păstrându-l și la final de an.

Liderul mondial Simona Halep a fost desemnată Jucătoarea Anului de către WTA, într-o ceremonie din Singapore care precede startul Turneului Campioanelor.

În 2018, Simona Halep a câștigat un titlu de Grand Slam, a jucat o altă finală de Slam și a deținut, cu excepția a patru săptămâni, locul 1 pe toată durata sezonului.

Este pentru prima oară când Simona obține această distincție în cariera ei; ea e, de asemenea, și prima româncă desemnată Player of the Year. Lista celor mai recente câștigătoare este după cum urmează:

2010: Kim Clijsters, 2011: Petra Kvitova, 2012: Serena Williams, 2013: Serena Williams, 2014: Serena Williams, 2015: Serena Williams, 2016: Angelique Kerber, 2017: Garbine Muguruza.

Simona va primi săptămâna următoare și trofeul pentru locul 1 la final de sezon, pe care îl obține pentru al doilea sezon consecutiv.

Celelalte distincții oferite azi în ce privește sezonul 2018: Elina Svitolina a câștigat Jerry Diamond Aces Award, premiu oferit pentru promovarea remarcabilă a tenisului și a circuitului. Aryna Sabalenka a câștigat premiul pentru Newcomer of the Year. Kiki Bertens a obținut premiul pentru Most Improved Player of the Year, iar Serena Williams a fost desemnată câștigătoare la Comeback Player of the Year.

În 2018, Simona Halep a început cu o serie de 11 victorii consecutive, câștigând titlul la simplu la Shenzhen (dar și la dublu, alături de Irina Begu). La Australian Open, Simona a făcut un turneu excepțional în condiții vitrege, după ce s-a accidentat în primul tur. A câștigat meciuri dramatice cu Lauren Davis și Angelique Kerber, salvând multiple mingi de meci în drumul spre a treia finală de Grand Slam a carierei. După un alt meci epic, în care a condus în decisiv, Simona s-a înclinat, 7-6, 3-6, 6-4, învinsă de Caroline Wozniacki.

După o scurtă perioadă în care a fost înlocuită la vârful clasamentului de Wozniacki, Simona și-a recuperat locul 1 și nu l-a mai cedat. A făcut semifinale succesive la Doha și Indian Wells, deși forma ei fizică încă nu era acolo unde și-ar fi dorit, consecințe ale traseului din Australia. După o eliminare în turul 2 la Miami și una în sferturi la Stuttgart, Simona a început, treptat, să-și crească nivelul la timp pentru obiectivul ei major din 2018: Parisul.

A început cu câteva meciuri bune la Madrid, unde eliminarea din sferturi, o rară înfrângere la Pliskova, nu a îngrijorat-o. La Roma s-a revanșat cu Naomi Osaka, cedându-i doar un game japonezei care o bătuse la Indian Wells, apoi și-a reconfirmat prima poziție contra lui Caroline Garcia, într-un alt meci must-win pentru a-și păstra prima poziție.

A venit, în semifinale, ora meciului cu Maria Sharapova, unul cu o încărcătură aparte pentru Simona. Deși reușise deja o primă victorie contra rusoaicei cu un an înainte, la Beijing, Simona căuta și prima victorie pe zgură contra Sharapovei. A obținut-o, de asemenea dramatic, 4-6, 6-1, 6-4, denumind-o ulterior unul dintre cele mai satisfăcătoare succese ale carierei.

Consumul emoțional a lăsat-o fără puteri în finală, pe care a pierdut-o, pentru al doilea an la rând, cu Elina Svitolina.

Însă urma Roland Garros, turneul în funcție de care urma să fie judecat sezonul Simonei. Un start cu emoții – pierderea primelor cinci game-uri și a primului set cu Alison Riske – avea să fie repede depășit. Simona le-a bătut pe Riske, Townsend, Petkovic și Mertens în drum spre sferturi, unde a întors-o metodic pe Angelique Kerber după pierderea primului set, apoi a spulberat-o, într-una dintre cele mai impozante evoluții ale ei, pe Garbine Muguruza.

Finala i-a adus cea mai mare bucurie a carierei: un meci formidabil de greu, ținând cont de context și de dificultatea adversarei. După trei finale pierdute de Slam, după amintirile eșecului suferit  cu Ostapenko cu un an în urmă, cu toată planeta analizându-i și judecându-i reacțiile, Simona a întors după pierderea primului meci și a câștigat primul titlu de Grand Slam al carierei: 3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens.

Cumpără „Simona. Povestea Primului Slam” – o publicație marca 30-0, pentru a păstra pentru totdeauna povestea și amintirile titlului câștigat de Simona Halep la Roland Garros.

 

 

Simona nu a mai jucat un alt meci până la Wimbledon, unde a câștigat primele două tururi și a avut minge de meci contra lui Su-Wei Hsieh pentru calificarea în optimi, nereușind însă s-o concretizeze. Era încă prea devreme, amintirile de la Paris nu se stinseseră încă. Dar, după o vacanță binemeritată, Simona a revenit într-o formă sclipitoare pe terenurile de hard.

A pus cap la cap alt winning streak remarcabil, câștigând nouă meciuri consecutive (de-a lungul anului a avut două serii de câte 9 victorii și una de 11 victorii). În ciuda a două situații în care, din cauza ploii, a avut de jucat câte două meciuri pe zi, Simona a luat titlul la Montreal și a făcut finala la Cincinnati.

La Montreal a bătut-o iar pe Sloane Stephens, într-o nouă finală extraordinară a celor două, motiv pentru lumea tenisului să discute despre rivalitatea Simona vs Sloane drept una care va ține capul de afiș al circuitului. La Cincinnati a fost sclipitoare în primul set cu Kiki Bertens și a avut șansa de a închide finala în al doilea, dar, deși  a avut minge de meci și de dublă Montreal-Cincy, Halep s-a văzut întoarsă în decisiv de jucătoarea olandeză.

Fusese ultimul moment de vârf al sezonului pentru ea. O eliminare neașteptată în turul 1 la US Open, după un meci teribil de complicat pentru primul tur al unui Slam cu Kaia Kanepi, a întărit temerile că Simona atinsese, poate, vârful de formă pe hard ceva mai devreme de data asta. Post US-Open au apărut necazurile medicale. Accidentată la Wuhan, ea n-a mai putut juca la nivelul dorit, pierzând cu Cibulkova, apoi cu Jabeur (retragere) la Beijing, pentru prima ei serie de patru înfrângeri consecutive în ultimii ani. Ulterior, Simona Halep s-a retras de la Singapore, acolo unde se calificase pentru al cincilea an la rând.

Tragerea la sorți a grupelor Turneului Campioanelor

Cu Simona Halep retrasă, WTA Finals 2018 este turneul de adio pentru Singapore, gazda competiției între 2014 – 2018. Din sezonul următor, competiția de vârf a WTA se mută în China, la Shenzhen.

Tragerea la sorți a stabilit următoarele grupe:

Grupa Roșie

Angelique Kerber, Naomi Osaka, Sloane Stephens, Kiki Bertens.

Grupa Albă

Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Elina Svitolina, Karolina Pliskova

Turneul începe duminică, cu meciurile etapei 1 din Grupa Albă: Kvitova vs. Svitolina, Wozniacki vs. Pliskova. Luni se joacă prima rundă din Grupa Roșie: Osaka vs. Stephens, Kerber vs. Bertens. Etapa a doua va opune câștigătoarele, respectiv învinsele din prima etapă.

Despre forma în care intră în turneu fiecare combatantă am scris în preview-ul de aici, cu amendamentul că, între timp, listei i s-a alăturat Kiki Bertens. Olandeza care debutează la simplu la Turneul Campioanelor, conduce circuitul în victorii vs Top 10, câștigând zece din cele cincisprezece meciuri jucate cu adversare din Top 10 anul acesta. Va avea nevoie de rezultate similare pentru a ieși dintr-o grupă foarte echilibrată.

O grupă în care Sloane Stephens stă cel mai bine la recordurile directe. Americanca are un bilanț de 6-1 contra adversarelor ei din grupă, conform WTA Insider. Dincolo, în Grupa Albă, Petra Kvitova pare să fie cea care e ușor avantajată de tragerea la sorți, în condițiile în care are un bilanț excelent cu adversarele din grupă. Cehoaica are un total de 18-6 versus celelalte trei adversare, incluzând aici și șapte victorii la rând contra celei cu care va debuta în grupă, Elina Svitolina.

Dincolo de aceste cifre, istoria din Singapore ne arată că turneul va fi strâns și imprevizibil până la ultima minge.

Foto: Jimmie48Photography

***

Un premiu pentru cititorii noștri!

Vrem să îndulcim tristețea fanilor Simonei care nu o vor vedea în Singapore și nu mai devreme de 2019, cu un mic concurs pentru voi.

Scoatem la bătaie un prosop original Roland Garros 2018, Grand Slam-ul câștigat de Simona anul acesta. Îl vom acorda, prin tragere la sorți, unuia dintre acei cititori care fac o comandă în Shop-ul Treizecizero (indiferent de valoare), începând de joi, 18 octombrie, și până duminica viitoare, 28 octombrie, odată cu sfârșitul Turneului Campioanelor.

Numele persoanei câștigătoare va fi anunțat pe site la finalul perioadei de participare.

În shop vei găsi, printre altele, tricouri și reviste inspirate de Simona, pe care o așteptăm cu gânduri bune să revină în sezonul următor.

Le găsești pe toate AICI. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi