„Trebuie să te faci de înlocuit!” După despărțirea de Darren, brusc, sezonul 2019 arată altfel pentru Simona. Idei și concluzii după anunțul lui Darren Cahill

Adrian Țoca | 10 noiembrie 2018

Următoarea mare provocare a carierei Simonei este acum în față. Simona va trebui să replice succesul avut cu Darren după rețeta Darren, într-un mediu lipsit de Darren.

Anunțul făcut de Darren Cahill vineri seara a luat pe nepusă masă lumea tenisului, în special pe fanii români. Erau pregătiți de o vacanță tihnită, în care să se bucure pe îndelete de reușitele ultimilor doi ani, mai ales de performanțele de anul acesta: o combinație Slam + locul 1 fără precedent în istoria tenisului feminin românesc.

Doar că viața se întâmplă, cu sau fără voia noastră, și se întâmplă repede. Acum nici 15 zile ne bucuram de fotografiile cu Simona, Darren și trofeul de locul 1 la final de sezon, acum discutăm deja despre un 2019 care arată, brusc, în alte culori. Pentru prima dată din 2015 încoace, Simona nu-l va mai avea pe Darren Cahill în echipă, iar sănătatea ei ne lasă cu destule motive de îngrijorare intrând în iarnă.

Iată câteva idei la cald despre anunțul lui Darren.

Înainte de orice altceva, este timpul pentru apreciere și de bucurie

Lucrurile se întâmplă repede și tentația e să sărim deja la următoarea știre, la următorul gând, la următoarea mutare, la următoarea speculație de presă, la următorul sezon, ba chiar la 2020. Dar acum e timpul să luăm o clipă de reflecție, să apreciem și să aplaudăm contribuția lui Darren la cariera Simonei.

Că va fi definitivă sau temporară, ieșirea lui din echipa numărului 1 mondial e importantă pentru noi toți, deoarece contribuția lui a fost *atât de* importantă. În cei aproape patru ani alături de Simona, Darren a dus-o pe aceasta de la statutul de jucătoare foarte, foarte bună la una capabilă să suporte și să se bucure de presiunea celor mai înalte vârfuri din tenis. Simona era deja o sportivă de top – atinsese locul 2 înainte de a-l aduce pe Darren. Însă așa cum chiar ea spunea, de la locul 2 la locul 1 în lume e cel mai lung și mai greu drum de parcurs. Acest din urmă pas a fost provocarea maximă a carierei Simonei de până acum. Avea nevoie, pentru a-l face, de un antrenor care să aibă multiple abilități și competențe, mult peste fișa obișnuită de post. Darren nu a fost doar un tehnician, ci și un psiholog și un prieten apropiat, care i-a deschis Simonei perspectivele, a convins-o să se investească în planul lui pe termen lung și i-a vorbit aproape obsedant despre „imaginea de ansamblu”, ajutând-o astfel să-și învingă ocazionalele porniri auto-distructive, să-și controleze și să-și pună ideile perfecționiste în slujba propriei cariere.

Discursul Simonei la adresa Simonei s-a îmblânzit și s-a nuanțat rapid. Acceptându-și defectele și acceptând zilele proaste, Simona a fost protagonista uneia dintre cele mai spectaculoase transformări pe care am văzut-o în tenisul mondial al ultimilor decenii. Firește că meritul e întâi de toate al ei; avea această forță în ea, însă Darren e cel care a ajutat-o să-și facă ordine în gânduri și să înțeleagă că va mai avea multiple oportunități să-și atingă visurile. Pentru asta, australianul n-a lăsat nicio piatră neîntoarsă. A introdus-o unor campioni precum Steffi Graf și Andre Agassi, a pus-o față în față cu Kim Clijsters, altă mare campioană care pierduse primele ei finale de Slam, iar într-o mutare probabil decisivă, a convins-o să lucreze cu reputatul psiholog Alexis Castorri.

N-a fost mereu ușor. Iar relația celor doi n-a fost numai miere, așa cum poate mulți au crezut de pe Instagram. În spatele ușilor închise, Darren n-a ezitat niciodată să-i transmită pachetul complet. „Eu nu am livrat numai mesaje pozitive Simonei, au fost momente precum cele de la Roma, când am spus câteva lucruri mai dure. Nu le interiorizează pozitiv pe moment, dar după o vreme, când mai revenim la acele discuții, încercăm să învățăm din ele”, spunea Darren, la RG 2016.

Ba chiar a mers până într-acolo încât a plecat din parteneriat după faimosul episod Miami 2017. A fost, însă, un risc calculat, luat la exact momentul potrivit, nici prea târziu, nici prea devreme. Simona era gata de nivelul următor, dar ea nu aflase încă. Zguduită de acel moment, ea a înțeles că nu mai e timp de rătăcit și că e cazul să-și asume proiectul întru totul. Rezultatele aveau să vină relativ repede: în 15 luni de la acel episod, Simona atingea și locul 1, și Primul Slam.

„În primul rând, trebuie să vrei. Și să accepți că ai de schimbat unele lucruri la tine. Eu mi-am dat seama de aceste lucruri anul trecut și acum mi-e mult mai ușor să lucrez pe ele. Nu neapărat că a fost greu să le accept. Dar trebuie să le simți. Să le conștientizezi. Eu le știam, le spuneam, dar nu găseam soluții, nu înțelegeam de ce trebuie să schimb. Și acum am înțeles și mi-e mult mai bine. Cu ajutorul lui Darren și lucrând cu oameni specialiști pe treaba asta”, îmi spunea Simona, la Melbourne, anul acesta, înainte de o finală istorică într-un turneu istoric pentru ea. „Cu siguranță”, concluziona ea, „aceasta e cea mai mare reușită a mea”.

Cum am văzut de multe ori în tenis și în sport, cele mai grele victorii sunt cele pe care le obții împotriva ta. Pentru a le obține, ai însă mare nevoie de oamenii potriviți lângă tine. Darren a fost acest om, iar impactul lui asupra Simonei a fost decisiv. In extenso, impactul lui asupra tenisului românesc a fost unul major. Până și asupra creșterii personale a fanilor Simonei a avut o influență Darren. Sesiunile lui de on-court coaching cu Simona sunt adevărate mici pastile de înțelepciune, înghițite rapid online de iubitorii tenisului de la noi, doritori de un astfel de conținut rar găsit în sportul de la noi.

Dincolo de rezultatele obținute cu Simona, Darren și-a câștigat respectul nemărginit al fanilor Simonei, care au avut șansa să urmărească în real-time cum se face o campioană și care au apreciat devotamentul, priceperea și sufletul pus de Darren. E suficient să parcurgi răspunsurile la postarea lui Darren de pe Twitter sau comentariile de pe Instagram ca să îți dai seama de impactul australianului.

Întrebare pertinentă și inevitabilă: cât o va afecta pe Simona?

Acele OCC-uri de mare succes sunt acum amintiri; amintiri frumoase, dar parcă acum vin cu fiori reci la pachet. Cunoscând cât de importante erau ele pentru Simona, întrebarea care vine de la sine este cât de mult o vor afecta pe jucătoare absența lor în viitor, în special în sezonul 2019? Un sezon înaintea căruia, dintr-o dată, lucrurile arată foarte diferit și incert. Simona va trebui să-și completeze echipa și va avea de făcut (sau a făcut deja, poate chiar împreună cu Darren) o alegere complicată, pentru că Darren lasă un loc greu de umplut înainte de 2019.

Care an va începe cu destule semne de întrebare în ce o privește: se va reface la timp ca să se poată pregăti la nivelul necesar? Va fi competitivă din start? Iar dacă nu, cât îi va lipsi vocea lui Darren, care să îi reamintească faptul că o revenire după accidentare necesită timp ca să fie una de succes.

Sunt întrebări firești, dar premature. Orice concluzie va mai avea de așteptat. Va fi important, înainte de orice, ca ea să fie sănătoasă. Apoi, va conta mult ce va alege Simona în privința noului antrenor: nu atât numele lui/ei, cât ce voce, ce personalitate și ce idei își va dori să audă Simona în acest moment al carierei ei.

Să nu disperăm. Schimbările sunt bune. Și, în plus, Simona e pregătită pentru asta

Dincolo de șocul momentului, dincolo de nostalgie, dincolo de regretele pe deplin justificate pe care fanii ei le resimt acum și, mai ales, dincolo de teama de necunoscut, e cazul să ne reamintim că, în tenis, lucrurile se schimbă foarte repede. Că ieșirile din zonele de confort sunt, adesea, inevitabil legate de marea performanță. Și că schimbarea, în general, e nu doar inevitabilă, cât și necesară la un moment dat. Darren Cahill era cel care spunea, într-un interviu pentru NY Times că un antrenor bun practic lucrează împotriva intereselor sale.

„Am spus mereu. Ca antrenor, ai o fereastră de trei sau patru ani în care să antrenezi un jucător și în care să-i dai tot ce poți, toată informația pe care o ai. Practic, ce încerci e să te faci nenecesar la un moment dat, să nu mai fie nevoie de prezența ta. Ca antrenor, trebuie să ai un mesaj care, odată livrat cu succes, să te lase fără job”.

Plecând de la această teorie a lui Darren, atât de generoasă prin altruismul ei, plecând de la ce am văzut la cei doi în ultimul an, putem fi de acord că Simona a acumulat foarte multă experiență și informație din perioada Darren și că este acum suficient de matură și de pregătită pentru următoarea perioadă a carierei ei. Va trebui acum să replice succesul avut cu Darren după rețeta Darren, într-un mediu lipsit de Darren. O provocare pe măsură, o provocare menită să reînoiască atenția și capacitarea ei. Nu că i-ar fi lipsit cumva astea, Simona a și spus că nu înțelege cum locul 1 ar putea veni cu o problemă de motivație. Dar, în noul context, Simo va trebui, de pe acum, să arate că e pregătită să aplice și singură învățămintele din cea mai frumoasă perioadă a carierei ei. Vor fi dubii, după cum vor fi  iarăși – momente grele. Dar Simona a mai trecut prin dubii și le-a depășit. Acum știe că poate, știe cum să facă, știe care-i calea spre succes.

În plus, mesajul lui Darren nu-și va pierde efectul doar prin plecarea lui. Munca australianului e o investiție grozavă, iar beneficiile lui se vor vedea în timp.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1060977900013477893

Ușa rămâne deschisă: 2020?

Singură, cel puțin pentru o vreme. Pentru că anunțul lui Darren, forma în care l-a redactat australianul, dar și răspunsul Simonei lasă destul de clar loc unei reuniuni în această formulă începând cu prima ocazie în care programul australianului o va permite, probabil din 2020. Parteneriatul nu este anunțat drept încheiat, în schimb, se spune că el nu va putea continua în 2019.

Până la 2020, urmează un sezon foarte, foarte interesant.

Tenisul, în special cel la vârf, nu încetează niciodată să fie o lungă listă de provocări și de întrebări grele la care trebuie să găsești răspuns, chiar și cu prețul unor temporare coborâri. O demonstrează, cel mai la îndemână exemplu, carierele unor supercampioni ai timpurilor noastre, precum Roger, Rafa, Novak și Serena – toți cu obstacole complexe depășite în timp. Anul următor e un prim pas în această direcție nouă pentru Simona. Va fi diferit, după (aproape) idilicul 2018. Va fi greu. Va fi fără Darren. Dar va fi bine, într-un final.

 

Citește și: Momentele esențiale ale parteneriatului Simona Halep – Darren Cahill

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona a încheiat un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei, de final de an: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for – disponibil aici. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Cum ediția 2017 a „30-0 Pe Curat” s-a epuizat, pachetul va continua să fie oferit în componența: Povestea Primului Slam + Simona de păstrat, ediția a 2-a + „Treizecizero Pe Curat, ediția de colecție” + Neînvinșii.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi