Simona retrăiește cel mai bun an al carierei: „Finala de la Melbourne mi-a dat toate emoțiile posibile. La Paris am luat meciul în mâinile mele”

Treizecizero | 23 octombrie 2018

Simona Halep retrăiește cel mai bun an al carierei, un an cu două finale de Slam și cu locul 1 la final de an, într-un interviu exclusiv pentru WTA Insider.

WTA Insider are, în mod tradițional, un moment rezervat la final de an pentru un interviu extins cu câștigătoarea Race to Singapore. Pentru al doilea an la rând, Simona Halep a fost locul 1 la final, și, la fel ca și în 2017, interviul a fost o privire clară, cuprinzătoare și documentată asupra întregului sezon. Recomandăm să ascultați întreaga discuție aici. Iată ce a spus Simona despre anul carierei:

 

WTA Insider: Simona, a fost un sezon plin de emoții pentru tine. A fost, de asemenea, un sezon solicitant fizic. Când te uiți înapoi la ce ai făcut pentru a ajunge aici, pentru a ajunge numărul 1 în Porsche Race pentru Singapore, care a fost cheia și ce crezi că vei păstra în amintire din acest sezon?

Simona Halep: Ei bine, da, a fost un sezon dur. A fost, de fapt, cel mai bun an de până acum, dar și cel mai dur, emoțional, fizic, mental, totul. A fost dificil, dar pot să spun că sunt foarte mândră că am reușit din nou. Să fiu numărul 1 la sfârșitul anului și să câștig primul meu Grand Slam este foarte special. Cred că nu aș putea cere mai mult.

Sunt foarte fericită să fiu în poziția în care mă aflu, chiar dacă nu pot juca acest turneu. Sunt mulțumită de tot ce am făcut. Am fost foarte profesionistă. Am lucrat pentru a preveni accidentările, dar unele lucruri nu le poți controla. Așa că am terminat anul acesta foarte pozitiv.

WTA Insider: Să ne întoarcem la începutul anului. De fapt, am stat aici în Singapore anul trecut, făcând acest podcast: erai numărul 1, terminai anul ca al 13-lea lider de sfârșit de an din istoria WTA, (13 este numărul tău norocos) și intrai în intersezon ca nr. 1, urmărind primul tău Slam. Care a fost mentalitatea ta în decembrie, înainte de a merge în China pentru a începe sezonul la Shenzhen?

Simona Halep: Primul lucru a fost că am avut o săptămână de vacanță în plus, cea mai lungă vacanță de până atunci. Au fost patru săptămâni. Cred că am obținut-o pentru că am terminat nr. 1. Apoi am început încet să joc. Darren a venit în România pentru antrenamentele din afara sezonului. A fost minunat. De fapt, simt că nu am lucrat atât de mult, dar am lucrat foarte inteligent. Și când am plecat spre Hua Hin, prima destinație, m-am simțit pregătită și proaspătă.

Intersezonul a fost foarte bun anul trecut; nu mai simțeam presiunea. Chiar dacă nu câștigasem un Grand Slam în acel moment, nu simțeam presiunea de a face un rezultat mare. Așa că locul 1 mi-a luat presiunea de pe umeri și m-am bucurat mai mult și am pus accentul pe alte lucruri, pentru a-mi îmbunătăți jocul, pentru a fi mai bine pe teren cu atitudinea și pentru a da tot ce am mai bun.

De asemenea, am decis anul trecut că nu voi renunța nici un moment în timpul meciurilor și cred că de asta am reușit să obțin acel rezultat în Melbourne.

WTA Insider: Ai toate aceste lucruri în minte și apoi ajungi la Melbourne. Ți-ai început foarte bine anul. Ai câștigat titlul la simplu și dublu în Shenzhen. Mergi la Melbourne, te accidentezi la gleznă în primul meci împotriva lui Destanee Aiava. Toți ne gândim: vai! Liderul mondial va ieși de la Australian Open accidentată.

Dar îți revii și apoi joci un turneu incredibil din punct de vedere fizic. Ai câștigat cu 15-13 in decisiv și ai salvat mingi de meci împotriva lui Lauren Davis, câștigi apoi cu 9-7 în decisiv împotriva lui Angelique Kerber în semifinală, și apoi, evident, un meci dur de trei seturi împotriva lui Caroline Wozniacki în finală.

Mi se pare ca anul trecut a fost un an foarte important din punct de vedere mental pentru tine. Acest an, chiar de la primele turnee, a fost un an important din punct de vedere fizic. Cum a fost să joci și să-ți testezi capacitatea fizică atât de devreme în sezon? Ce ai învățat din Melbourne?

Simona Halep: Anul trecut a fost un an foarte greu mental, pentru că am pierdut acea finală la Roland Garros și, de asemenea, am pierdut trei oportunități de a fi nr. 1. Era foarte greu să rămân conectată și să mă descurc, dar, în cele din urmă, am făcut-o.

Anul acesta a fost foarte fizic. Începând cu glezna; cred că a fost al treilea an consecutiv în care m-am accidentat în primele câteva turnee. De fapt, m-am obișnuit cu asta, așa că nu mă mai sperie atât de mult. Dar acel meci din primul tur a fost foarte important, pentru că am putut să mă calmez și să opresc senzația de frică, frica de a continua să joc. Și după ce am trecut de acel meci, am spus că sunt suficient de puternică pentru a merge mai departe.

Apoi, al doilea meci a fost de necrezut. Nu știu cum am rezistat. De asemenea, câștigarea celorlalte meciuri mi-a dat încredere că nivelul meu este foarte ridicat. Chiar dacă nu stau trei, patru ore pe teren la antrenamente, cred că ceea ce fac, fac bine. Deci asta îmi dă posibilitatea să nu renunț în meciuri și să mă simt mai puternică din punct de vedere mental, deoarece condiția mea fizică este foarte bună.

Finala de la Melbourne mi-a dat toate emoțiile posibile. Și frustrarea că am pierdut-o, și fericirea că am putut juca două finale de Grand Slam în șase luni. Și apoi, fiind atât de aproape, 4-3 în al treilea set și tot am pierdut, m-a făcut să simt, de asemenea, un pic de dezamăgire. Dar faptul că după acel meci m-am întors mai puternică m-a ajutat de fapt să câștig la Roland Garros.

WTA Insider: A fost un sezon foarte eficient pentru tine. După cum ai spus, nu mai petreci trei ore pe teren la antrenamente. Acum te antrenezi mai inteligent. Și nu ți-ai supraîncărcat programul de turnee. Dar în mod constant, în primele opt luni ale sezonului, ai făcut semifinale și sferturi de finală la multe turnee. Cum ai reușit?

Care este mentalitatea atunci când trebuie să joci știind că, pentru că nu joci prea des și nu poți obține o mulțime de puncte de peste tot, fiecare turneu este crucial, indiferent dacă este vorba despre un Slam sau un Premier?

Simona Halep: Ei bine, de fiecare dată când intru pe teren, nu contează ce fel de turneu joc. Pentru mine, este 100% important și eu dau 100%. De fiecare dată am făcut asta, mai ales în acest an. De aceea a trebuit să mă retrag din câteva turnee și îmi pare foarte rău pentru acele turnee. Nu este un sentiment plăcut să te retragi.

Dar când vine vorba de sănătatea mea, am pus-o întotdeauna pe primul loc. De aceea am luat deciziile astea. Nu au fost ușoare, dar a trebuit să le iau și să le accept. A juca fiecare turneu aproape până la sfârșit înseamnă mult efort pentru mine din punct de vedere mental și de aceea cred că am putut termina numărul 1 în acest an. Încrederea pe care mi-o dă faptul că mă aflu întotdeauna între ultimele patru jucătoare care rămân în turneu mi-a arătat că am tot ce trebuie să fiu din nou în top.

WTA Insider: Am vorbit cu o grămadă de jucătoare de top și le-am întrebat despre tine și despre ce o face pe Simona atât de dificilă ca adversară. Ce părere au despre faptul că ai fost nr.1 constant. Ai fost nr.1 în tot acest an, cu excepția a patru săptămâni. Toate spun că nivelul tău mediu este mai bun decât al lor. Chiar și în acele zile în care nu poți să-ți faci jocul cel mai bun, vei găsi modalități de a câștiga. Constanța în circuit este dificil de obținut în prezent din cauza numărului ridicat de adversare periculoase.

Simona Halep: Exact. Faptul că am fost atât de constantă mă bucură și, de asemenea, faptul că deși am avut înfrângeri dure, nu am renunțat și nu m-au doborât. Nu am dat înapoi, pentru că am o echipă bună și sunt foarte pozitivi. Mă laudă când fac meciuri bune. De asemenea, ei îmi spun, de fapt, Darren îmi spune și când joc rău, chiar dacă mă laudă că am câștigat acel meci.

Deci cred că partea mentală, comunicarea și munca pe care am depus-o în fiecare zi mă ajută să rămân acolo și să fiu consecventă. Nu e ușor. Tenisul a ajuns un joc de forță. Eu nu sunt nici așa de puternică, nici așa înaltă. Dar încerc să mă concentrez asupra punctelor mele forte. Cred că le-am îmbunătățit în felul ăsta.

WTA Insider: Când privim înapoi în sezon, cele trei momente de excepție ale anului au avut loc în Melbourne, evident Paris, și apoi cele două săptămâni incredibil de dure pe care le-ai avut în America de Nord, între Montreal și Cincinnati. Cred că acestea au fost cele trei momente în care oamenii au luat notă de toate îmbunătățirile pe care le-ai făcut în joc în ultimii cinci ani.

Revenind la Paris, o amintire fericită. Așa cum ai spus, ați avut mari dureri de cap acolo anul trecut și apoi să vă întoarceți și să vă găsiți din nou în finală. Contra lui Sloane Stephens s-a întâmplat invers față de finala din 2017. Ea juca atât de bine, iar tu ai reușit să întorci meciul în setul doi. Cât de des te gândești la meciul ăsta? L-ai revăzut? Care sunt amintirile pe care le păstrezi din cele două săptămâni de la Paris?

Simona Halep: Cu siguranță finala de anul trecut m-a ajutat să câștig acest meci. Pot spune 100%. Faptul că ea conducea cu un set și un break și juca atât de bine, de fapt nu m-am așteptat să joace atât de bine pe zgură. Topspinul ei și faptul că nu a fost atât de agresivă, doar plasa mingea și mă obliga pe mine să joc o minge în plus. A fost foarte greu pentru mine mental și, de asemenea, m-a luat prin surprindere.

Apoi am fost mai agresivă în al doilea set. La 2-0 am mers de trei sau patru ori la fileu. Mi-am spus că dacă nu schimb, nu am nici o șansă și e foarte rău dacă nu schimb nimic și pierd mereu. Așa că am făcut asta. Acolo a fost, cred, cheia meciului. Am simțit că sunt suficient de puternică și am insistat.

Meciul de anul trecut m-a ajutat, pentru că de data asta am luat meciul în mâinile mele. Am riscat. Înainte de meci, Darren mi-a spus: „E în mâinile tale. Trebuie să simți presiunea. Este o mare șansă și trebuie să o iei.” Aveam asta în gând când am intrat pe teren. De asta am câștigat. Cred că mental am câștigat.

WTA Insider: În ceea ce privește amintirile, când te gândești la acel meci, ce-ți vine în minte?

Simona Halep: O emoție foarte puternică, pot să spun că încă o am. Pentru că este turneul meu preferat, am avut toți prietenii, oaspeți speciali lângă părinții mei. Gheorghe Hagi, domnul Țiriac a fost acolo, Nadia Comăneci. Atât de mulți prieteni buni și întreaga mea familie au venit să mă susțină. Momentul după titlu a fost foarte special și îl voi păstra pentru totdeauna în suflet. La fel, îmbrățișările.

M-ai întrebat dacă m-am uitat la meci. Sincer, nu am putut câteva săptămâni, chiar luni. Începeam să urmăresc, dar nu puteam rezista emoției. A fost foarte dur. Și apoi în SUA l-am rugat pe Darren să se uite cu mine. Și am apucat să văd toată finala în cele din urmă. Am fost foarte mândră că am putut câștiga cel de-al treilea set, pentru că a fost foarte greu, fiecare minge, dar scorul a fost foarte bun, 6-1.

WTA Insider: Încă te mai gândești la acea scurtă pe care ai ajuns-o în cel de-al treilea set?

Simona Halep: Da, cred că a fost cel mai important punct al meciului, deoarece a fost la 3-0. Anul trecut am fost aproape și am pierdut acea minge din cauza fileului, când se ducea la 10 metri în afară, dar a intrat înăuntru. Așa că a fost un punct foarte important, și când m-am uitat spre lojă, erau toți foarte entuziasmați. Atunci mi-am spus: gata, o sa fie bine.

WTA Insider: Ultima întrebare este despre vara americană, unde ai câștigat un număr mare de puncte. A fost impresionant, pentru că a trebuit să joci atât de multe meciuri în câteva zile din cauza ploii. Din nou te-ai întâlnit cu Sloane în finală. Din nou, un alt meci dramatic de trei seturi. Tu și Sloane aveți o mare rivalitate. Când jucați, cred că toată lumea se uită din cauza modului în care stilurile voastre se potrivesc. Montreal plus Cincinnati: a fost un sentiment diferit față de ceea ce ai făcut în Melbourne?

Simona Halep: Cred că a fost destul de similar. M-am simțit la fel (n.r. ca în Australia) pentru că am fost epuizată. Am fost foarte dezamăgită și, până astăzi, sunt cu adevărat dezamăgită că nu am putut câștiga acea finală de la Cincy. Am avut minge de meci și nu am fost destul de curajoasă să lovesc mai puternic, dar Kiki Bertens a meritat să câștige. Ea a jucat foarte bine, este aici în Singapore, deci înseamnă că a simțit mai bine meciul și de aceea a fost mai puternică în cele din urmă.

Au fost două turnee mari cu un program dur: două meciuri la rând, cu adversare dificile, a fost foarte greu. Și, poate, ce-a fost la Melbourne și la aceste două turnee s-a acumulat, m-am accidentat și acum mă simt epuizată. Așadar, a fost un lucru pozitiv că am putut rezista acelui maraton, dar, de asemenea, a fost un pic negativ pentru că m-a obligat să termin sezonul mai devreme.

WTA Insider: Nu este ușor, dar pentru Singapore trebuie să obțineți acele puncte, trebuie să jucați în mod constant. Faptul că ai reușit să le aduni și să rămâi constant în fruntea plutonului a fost impresionant. Ai reușit lucruri incredibile în acest sezon, Simona. Felicitări și vacanță plăcută.

Simona Halep: Mulțumesc foarte mult. Mă voi bucura foarte mult de asta. Și, sperăm, anul viitor voi juca mai mult de 15 turnee. Mulțumesc!

Sursa: WTA Insider

***

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona  va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi