Simona Halep: „Nu înțeleg cum te poate împovăra locul 1, doar la asta visezi toată viața. Pe mine m-a relaxat, am simțit că sunt completă”

Camelia Butuligă | 7 noiembrie 2018
Darren, despre finala RG:

„Când a ajuns la acea scurtă care i-a dat avantaj de două breakuri în decisiv, ne-au dat lacrimile la amândoi. Când ești în tribună, nu faci decât să speri că va trece linia de sosire – să fii spectator este foarte frustrant, pentru că ești neputincios. Când m-am uitat din nou cu ea la meci, am putut să discutăm despre ce gândea și ce simțea în acele momente, am comentat tot meciul. A fost o experiență frumoasă.”

Simona Halep și Darren Cahill au oferit un interviu comun pentru WTA Insider, interviu cu care divizia editorială a site-ului oficial al WTA a marcat finalul sezonului și încheierea clasamentului de final de 2018.

Iată traducerea completă a interviului realizat de WTA Insider, pe care îl puteți asculta în întregime aici, sub formă de podcast.

 

Simona, tocmai ai primit premiul pentru deținerea locului 1 la sfârșitul anului, premiu numit după Chris Evert. Ai avut un sezon extraordinar – ce înseamnă pentru tine să termini încă un an pe locul 1?

Simona Halep: Sunt foarte fericită, înseamnă foarte mult pentru mine. Dovedește că am avut un an grozav, constant în ciuda momentelor grele. Sunt foarte bucuroasă că mă aflu în această poziție pentru a doua oară.

Ai fost pe prima poziție tot anul, cu excepția a patru săptămâni în februarie. Le-ai depășit la numărul de săptămâni pe Victoria Azarenka, Amelie Mauresmo, Angelique Kerber, Kim Clijsters, Maria Sharapova, Venus Williams printre altele. Ce înseamnă asta pentru tine?

Când eram mică, câteva din aceste jucătoare mi-au fost modele, m-au motivat să devin profesionistă. Îmi plăcea cum juca și cum era pe teren Kim Clijsters. Am încercat să dau totul pentru a fi la nivelul lor. Acum, că le-am depășit puțin, sunt foarte fericită și mândră.

De ce este nevoie pentru a deveni numărul unu mondial?

Muncă multă în fiecare zi și încredere în sine. Chiar și după înfrângeri, am încercat să mă motivez și în sfârșit am urcat pe locul 1 și l-am păstrat aproape tot anul acesta. E o amintire pentru toată viața.

E mai greu să urci pe locul 1 sau să-l păstrezi?

Amândouă, pentru mine. L-am obținut cu dificultate și pentru a-l păstra a trebuit să fiu la cel mai înalt nivel tot anul. În ambele situații există presiune.

În ce fel te-a ajutat deținerea locului 1 să treci peste momentele mai dificile anul acesta?

Faptul că sunt numărul unu îmi dă încredere și de câte ori pășesc pe teren simt că trebuie să dau totul pentru a dovedi că merit să fiu acolo. Această poziție mă motivează și la antrenamente să progresez, pentru că trebuie să te autodepășești constant.

Am văzut alte jucătoare care au fost copleșite de poziția de lider mondial. Cum ai reușit să nu te lași împovărată de această postură?

Nu înțeleg cum te poate împovăra locul 1, doar la asta visezi toată viața. Odată ce am atins vârful, am simțit că sunt completă. Că trebuie doar să păstrez ritmul și intensitatea la fel. Pe mine m-a relaxat urcarea pe primul loc, am gestionat bine presiunea.

Atingerea locului 1 este un proiect colectiv. Nimeni nu ajunge acolo singur, fără ajutor. Vorbește-ne de echipa ta și cum te-au ajutat în acest an.

Familia a fost mereu lângă mine. Tatăl meu a fost mereu foarte încrezător. Mama mea e mai realistă, dar mă ajută să mă motivez in fiecare zi. Fratele meu e convins că sunt destul de bună pentru a reuși. E cel mai mare suporter al meu, la fel și fiica lui. Fără echipa mea nu aș fi unde sunt. Darren e o persoană minunată și, după mine, cel mai bun antrenor – am avut câțiva, știm bine (râde). Lucrăm de trei ani împreună, dintre care doi i-am terminat pe locul 1 – sper să continuăm la fel. A fost incredibil și vreau să le mulțumesc.

Darren: „Ce a obținut pe teren e minunat, dar toate aceste realizări pălesc în comparație cu calitățile ei umane”

Sunt alături de Darren Cahill, despre care Simona Halep a spus că este responsabil pentru succesul ei. Darren, când te uiți înapoi, de ce ești cel mai mândru?

Darren Cahill: E greu sa rezumi un an în câteva propoziții. Cred că anul trecut a fost un an grozav, dar plin de suișuri și coborâșuri. A fost foarte aproape de a câștiga câteva turnee mari și a primit câteva lovituri dure. Cred că abilitatea ei de a se maturiza în ultimii doi ani a fost importantă: să creadă în ea, să creadă că nu e departe. E dur să-ți păstrezi încrederea când ești atât de aproape și eșuezi.

A muncit foarte mult în intersezon și asta a propulsat-o anul acesta încă de la început, a câștigat la Shenzen și la simplu și la dublu. Știam că la Australian Open, dacă trece de primele tururi poate ajunge departe – asta fusese problema ei în anii anteriori – și a reușit anul acesta să se apropie de titlu. Nu am considerat înfrângerea în finală ca un eșec: a trecut prin atâtea pentru a ajunge acolo, atât fizic cât și emoțional, încât am fost sigur că va avea un an bun, și așa a fost. E meritul ei pe de-a-ntregul.

Anul trecut a fost un an al emoțiilor, anul acesta pare să fi fost foarte fizic: efortul de la Melbourne, apoi în sezonul de zgură și în vara americană, la Montreal și Cincinnati. Care a fost cheia?

Cheia a fost munca. Simona a muncit pentru asta în ultimii zece ani, nu se întâmplă peste noapte. Asta a fost posibil pentru că oameni ca Theo Cercel au ajutat-o să-și construiască un corp care să reziste efortului considerabil din circuit. Așa este, anul acesta a fost cel mai solicitant fizic pentru ea: meciurile pe care le-a jucat și în Australia și la Paris au fost foarte dure. Dar în cazul ei, dacă un meci se transformă într-o bătălie fizică, o avantajează.

A declarat că a trecut ceva timp până a putut să se uite la finala de la Roland Garros. Când v-ați uitat din nou împreună la acel meci, cum a fost?

A fost greu din cauza emoțiilor, mai ales ultimele gameuri. Când a ajuns la acea scurtă care i-a dat avantaj de două breakuri în decisiv, ne-au dat lacrimile la amândoi. Când ești în tribună, nu faci decât să speri că va trece linia de sosire – să fii spectator este foarte frustrant, pentru că ești neputincios. Când m-am uitat din nou cu ea la meci, am putut să discutăm despre ce gândea și ce simțea în acele momente, am comentat tot meciul. A fost o experiență frumoasă. Primul set și jumătate, Sloane a jucat fantastic; nici Simona nu juca deloc rău, dar apoi a făcut niște schimbări, a venit la fileu, a presat-o pe Sloane și nu i-a mai dat timp să se așeze, a lovit mai adânc și apoi finala a devenit o bătălie fizică. De câte ori se ajunge aici, șansele Simonei de a câștiga sunt mari.

Când ai început să lucrați împreună, ce ai văzut în ea? Ai avut vreodată ca obiectiv urcarea pe locul 1?

Era deja o jucătoare excelentă, era în top 5 când am început. Știam că e capabilă să joace grozav. Dar nu asta m-a motivat, ci mai degrabă omul. Avusesem ocazia să o cunosc și să lucrez cu ea îndeaproape timp de 9 luni prin intermediul programului Adidas. Acum am împlinit trei ani de când lucrăm împreună full-time – între 30 și 35 de săptămâni pe an călătoresc cu ea și când nu sunt acolo, vorbim la telefon în fiecare zi. Simt că am avut un job de vis în ultimii trei ani datorită felului în care este ea ca om.

Ce a obținut pe teren e minunat, dar toate aceste realizări pălesc în comparație cu calitățile ei umane: în fiecare zi e o bucurie să vedem ce obiective ne stabilim, ce mai putem îmbunătăți. Este o profesionistă adevărată și asta e mai important decât orice pentru mine – dacă trebuie să petrec atâta timp departe de familie, vreau să știu că merită efortul și pentru ea, merită.

Ce o motivează? Acum a bifat cele două mari obiective, Slamul și numărul 1. Dar poate fi temperamentală și încăpățânată uneori, deci care a fost cheia pentru a o determina să se schimbe și să facă acel pas către următorul nivel?

Ce o motivează este același lucru care o și împiedică: acel foc interior, sângele românesc, nerăbdarea. Când vrea ceva, vrea imediat. Pe de o parte, e bine, pentru că o împinge înainte, dar, pe de altă parte, au loc mici explozii pe parcurs (râde). Dar asta e personalitatea ei și am muncit mult să înțeleagă că nu trebuie să-ți dorești perfecțiunea pe un teren de tenis, pentru că nu o s-o obții.

Vreau să rămână la fel ca personalitate, doar atunci când lucrurile se complică, să facă un pas înapoi și să corecteze. E ok sa te eliberezi emoțional, dar apoi trebuie să-ți revii. Andy Murray e un exemplu bun; și el e foarte expresiv emoțional pe teren, dar când adversarul se pregătește să servească următoarea minge, este pregătit. În trecut, Simona lăsa să-i scape din mână puncte, gameuri, chiar seturi destul de repede. Acum nu mai e cazul, are statistici foarte bune la meciuri de trei seturi câștigate.

Nu foarte multe jucătoare au reușit să termine doi ani la rând pe primul loc – este o realizare mare, mai ales pentru circuitul feminin din zilele noastre. Care crezi că a fost elementul definitoriu al perioadei sale pe locul 1?

Tăria psihică. Cred că acum câțiva ani oamenii îi puneau la îndoială tăria psihică, dar nu devii numărul 1 fără să fii foarte puternic mental. Cred că e mai greu să devii numărul 1 decât să câștigi un Slam: poți să prinzi două săptămâni perfecte și gata. Pentru locul 1, trebuie să joci foarte bine tot anul. Primele opt luni ale sezonului au fost uluitoare pentru Simona. Din nefericire, în ultima parte ne-au ținut pe loc niște accidentări, dar și ele fac parte din tenis. Însă la tăria mentală a facut cel mai mare progres, este unul din punctele ei forte acum. Jocul l-a avut dintotdeauna, loviturile, dar cred că pentru a avea succes la cel mai înalt nivel, trebuie tărie psihică. Nu cred că au existat prea mulți lideri mondiali care să nu fi fost foarte puternici mental.

Sursă: WTA Insider

Foto: Jimmie48Photography

Citește și Analiza făcută de Simona pentru sezonul 2018

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona a încheiat un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei, de final de an: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for – disponibil aici. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Cum ediția 2017 a „30-0 Pe Curat” s-a epuizat, pachetul va continua să fie oferit în componența: Povestea Primului Slam + Simona de păstrat, ediția a 2-a + „Treizecizero Pe Curat, ediția de colecție” + Neînvinșii.

7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi