Simona trece de Safarova, e în sferturi la Cincy, se reîntâlnește cu Maria Sharapova

Adrian Țoca | 14 august 2014

Simona Halep a învins-o cu 6-4, 7-5 pe Lucie Safarova.

Simona Halep continuă cursa la Cincinnati, după victoria în două seturi cu Lucie Safarova, 6-4, 7-5, a șaptea victorie consecutivă în circuit. E al doilea an la rând în care Simona ajunge cel puțin în sferturile de la Cincy.

Privit în perspectivă, la câteva ore distanță de la terminarea lui, nu sunt sigur, de fapt nu cred că ar trebui să citim prea multe în meciul Simonei cu Safarova, mai cu seamă când știm ce festin urmează mâine. A fost genul acela de meci necesar, care dă ritm și încredere, și care pregătește terenul pentru un altul, mai greu și mai important. O victorie dificilă, ce-i drept, cu câteva momente frustrante; un scor strâns, un adversar cu potențial incomod, dar, în realitate, suspansul n-a prea existat decât în changeover-ul de la 4-5, în setul secund. Per ansamblu însă, o altă zi la birou pentru numărul 2 mondial, care și-a scos din nou la iveală abilitatea atât de necesară campionilor de cursă lungă, aceea de a câștiga și în zilele mai puțin inspirate. 

N-a fost cel mai grozav joc din lume, în special în setul doi, dar chiar și așa, sunt o mulțime de lucruri pozitive în ce o privește pe Simona, care converg către aceeași concluzie: capacitatea ei de a face ce trebuie, atât cât trebuie, atunci când trebuie, ca să câștige. Spre exemplu, e de evidențiat cât de bine a reacționat Simona în momentele cheie ale meciului, precum game-ul menționat ceva mai devreme, cel în care a servit la 4-5 în setul secund. După o serie de game-uri slabe, românca s-a trezit la un game distanță de a intra în decisiv. Asta, deși avusese de două ori avantajul unui break. Dintr-o dată, scenariul meciului cu Safarova de la Indian Wells, din primăvară, părea să se repete. Răspunsul a fost însă pe măsură: un hold sigur, apoi defensiva pusă la treabă, și câteva minute mai târziu, Simona sărbătorea calificarea. În propriile ei cuvinte, “îți dă mereu o stare bună atunci când câștigi un meci strâns”.

Da, serviciul n-a mers grozav, dar a funcționat atunci când a avut cea mai mare nevoie de el. Da, destul de multe erori neforțate pentru standardele atât de ridicate ale lui Halep, dar și-a curățit jocul de greșeli în ultimele trei game-uri, exact la timpul potrivit. Da, mai puține puncte strălucitoare ca în alte ocazii, dar tot Simona a făcut cele mai spectaculoase și, mai ales, cele mai inteligente faze ale zilei.

Inteligența, tennis-IQ-ul superior multora dintre adversarele sale, intuiția, interpretarea corectă a ce se întâmplă pe teren, toate astea o ajută pe Simona să își păstreze echilibrul în momentele proaste și să răspundă corespunzător. “Chiar mă resetez după greșeli sau în situațiile dificile, nu doar las impresia”, ne spunea Simo la Paris, când am întrebat-o dacă impresia pe care o avem cu toții de acasă e adevărată.

La conferință, Simona a detaliat despre ultimul termen pe care l-a introdus în limbajul uzual al comentatorilor de tenis. Dacă la începutul anului, Halep a inventat expresia “smart-aggresive tennis”, de data asta le-a spus jurnaliștilor că își dorește să joace “cu imaginație”. Rugată să explice ce vrea să spună, numărul 2 mondial a dat câteva direcții: “Să deschid unghiurile chiar și mai bine decât o fac acum; să încerc să închid punctele și la fileu; să folosesc drive-ul mai mult, pentru că îmi place să închid punctele astfel. Întotdeauna încerc să lovesc reverul în lung de linie, de oriunde de pe teren. Serviciul, de asemenea, mi-ar plăcea să dau mai mult kick, pentru că nu fac asta suficient de bine acum. E un pic dificil de explicat ce înseamnă să joci cu imaginație. Pur și simplu să fii relaxată pe teren și să faci tot ceea ce-ți dorești în acel moment, toate loviturile pe care le simți în clipa respectivă”.

#Imaginație. Iată un concept nou, foarte potrivit Simonei, al cărei succes e dependent de intuiția și naturalețea jucătoarei. Și dacă succesul ei actual e posibil chiar și în zile precum cea de azi, la progresul ei viitor se lucrează deja, dovadă cele câteva idei enumerate de Simona. Sunt capitole importante, capitole la care Halep conștientizează că are de lucru. Sau, dacă nu, pur și simplu își dorește să adauge noi dimensiuni tenisului ei.

Victoria cu Safarova, a șaptea la rând în această vară, e foarte utilă în forma în care a venit, pentru că se va dovedi un antrenament util înainte de marele meci din sferturi, cu Maria Sharapova. La două luni distanță de fastuoasa finală de la Roland Garros, în care jucătoarea noastră a mers cap la cap cu mai titrata ei adversară până aproape de linia de sosire, cele două sunt din nou față în față. Un meci un pic nedrept pentru faza sferturilor, în sensul că merita mai mult de atât, mai ales că vorbim despre jucătoarele cu cele mai bune rezultate (respectiv, punctaj) în Race to Singapore.

După meciul de la Paris scriam că, atunci când se vor produce, întâlnirile Simonei cu Sharapova pe hard vor fi ocazia ideală pentru româncă să spargă gheața în rivalitatea cu Maria (0-4 înainte de meciul de azi). Hardul de la Cincinnati nu e totuna cu zgura de la Paris, în fapt, a cincea confruntare dintre cele două să aibă loc în circumstanțele care o avantajează pe Simona. Ea va putea folosi în favoarea ei condițiile de joc mai rapide, folosindu-și abilitatea de a deschide unghiuri pentru a o împinge mult în afara terenului pe Masha, care nu va mai avea, de data asta, luxul mingilor care sar foarte mult și-i dau timp să se replieze.

La Madrid (cronica aici), Simona a început în forță primul set, dar s-a stins pe parcurs, pe măsură ce Sharapova a preluat inițiativa și și-a putut pune în valoare tenisul first-strike. La Paris (povestea, aici), Simona s-a încins de-a binelea în setul doi, refuzând de fiecare dată să piardă, deși au fost momente în care părea cu spatele la zid și fără opțiuni, altele decât predarea. Cine va începe mai bine acum? Probabil că Simona e departe de nivelul de la Paris în acest moment, dar asta n-ar trebui să ne sperie. Nici Sharapova nu e tocmai convingătoare. Ea a pierdut set în trei dintre cele patru meciuri jucate pe hard în această toamnă, și e interesant că le-a dovedit pe Muguruza și Keys, dar a capotat cu Suarez Navarro, o sportivă în stare să alterneze mingile și să varieze suficient cât să o jeneze pe Sharapova. Simona are un bagaj și mai variat decât Carla, și, în plus, mai are și experiența ultimelor două întâlniri cu Sharapova, în care a fost de fiecare dată aproape. Dacă istoria ultimului an e o indicație în acest sens, ar trebui să știm că Simona învață din înfrângeri și din greșeli, iar la proxima ocazie când are o șansă, pune în aplicare.

Altfel, va fi un meci cap de afiș, dar cu un alt gen de încărcătură față de cele două întâlniri din primăvară, așa că, probabil, nu vom avea parte de atitudini “all in” precum la Paris. Este, totuși, un sfert de finală, nu un meci cu trofeul pe masă, așa că miza se mută mai degrabă la capitolul orgolii. Poate fi, de asemenea, și un bun indicator pentru US Open. Simona primește un nou mare derby într-o sesiune de noapte pe un teren american (s-a mai întâmplat cu Radwanska, la Indian Wells), genul de meci care te motivează suplimentar, pentru că atmosfera vibrantă îl face și mai special. Poate fi, de asemenea, și șansa Simonei de a transmite un mesaj rivalelor sale de la vârful clasamentului. Păcat că decizia ciudată a organizatorilor l-a exilat pe Grandstand, la concurență directă cu Federer – Murray, e absolut incontestabil că meciul ar fi meritat Center Court.

Sferturi de top

Turneul evoluează către linia dreaptă aducând în faza sferturilor aproape toate numele grele. Serena Williams a obținut una dintre cele mai convingătoare victorii și se va vedea vineri cu Jelena Jankovic, un matchup dominat de tensiuni și drame în ultimele meciuri directe. Campioana de la Montreal, Agnieszka Radwanska, pare să fi prins viteză, pentru că a învins-o clar pe Sabine Lisicki (6-1, 6-1). Iar Ana Ivanovic a reușit să revină cu o Svetlana Kuznetsova inspirată și să mai adauge o victorie pe lista deja impresionantă din 2014. Ana o va întâlni pe surpriza plăcută a turneului, Elina Svitolina, meci a cărui câștigătoare va întâlni în semifinale învingătoarea dintre Simona și Sharapova.

 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi