Marton Fucsovic câștigă prima ediție de după revenire a turneului ATP de la București

Radu Marina | 21 aprilie 2024

Țiriac Open, la final: Marton Fucsovics câștigă turneul de la București, al doilea titlu al carierei pentru Fucsovics, care vine după șase ani de la precedentul.

Revenit după opt ani de pauză în calendarul ATP, acolo unde e planificat să rămână și în următorii ani, Țiriac Open a ajuns la final, după o săptămână amestecată. Au fost meciuri bune, au putut fi văzuți la lucru jucători valoroși și potențiale viitoare nume importante, dar au fost și meciuri amânate, care au provocat nemulțumiri pentru public și jucători.

Lista de start a turneului a fost una neașteptat de puternică, cu mulți jucători valoroși, ceea ce este, la trasul liniei, marele avantaj al unui astfel de turneu: publicul a putut vedea la treabă jucători precum Wawrinka, Shapovalov, Korda, Goffin sau Sonego. Chiar dacă prezența lor la București a fost scurtă, toți fiind eliminați în primul tur, prezența lor a avut efect: nu în fiecare zi ai ocazia să vezi jucând în România un jucător world class precum Wawrinka, sau un talent precum Shapovalov.

Sau, mai important, nu mereu ai ocazia să vezi jucători care acum se formează și care, în câțiva ani, ar putea câștiga turnee de Grand Slam. La această categorie intră, fără mari dubii, Joao Fonseca, brazilianul de 17 ani, lider mondial la juniori, care a câștigat anul trecut turneul de la US Open în proba de juniori. Deși e abia la început de drum, Fonseca e o apariție: are un forehand fulgerător și un serviciu pe care-l variază excelent, cu o bună viziune asupra tenisului. Știe ce și cum sa joace în funcție de adversar, se adaptează, caută punctele slabe ale adversarilor și pistonează până când cedează. La București, Fonseca s-a oprit în sferturi, iar în urma acestui rezultat va intra, de luni, în Top 250 ATP. E al doilea lui sfert de finală într-un turneu ATP, asta, deși a debutat în circuit abia la finalul anului trecut, iar anul acesta a anunțat oficial că se va axa pe tenisul de performanță, respingând o ofertă a unei universități din SUA.

Numele mari de pe tabloul nu au rezistat mult, așadar, la București, dar mare parte din capii de serie și-au respectat statutul până la un punct: Francisco Cerundolo, favoritul 1, Alejandro Tabilo (4), Mariano Navone (5) și Pedro Martinez (8) au ajuns până în sferturile de finală. Dintre cei trei, doar Navone a mers mai departe, trecând, pe rând, de Derderi, Seyboth Wild, Cerundolo și Barrere.

Mariano Navone, un argentinian de 23 de ani, s-a calificat în a doua lui finală ATP a carierei (ambele jucate în 2024, prima fiind la Rio Open) și și-a câștigat mulți fani la București. Argentinianul are un tenis care se pliază perfect pe zgură; e răbdător, muncește mult pe teren, se apără bine și are explozie în lovituri. Nu întâmplător anul acesta a câștigat deja 19 meciuri pe această suprafață. 

În partea inferioară a tabloului, surpriza a venit de la Marton Fucsovics. Fucsovics e o surpriză plăcută în condițiile în care în ultimii doi ani a avut niște perioade gri, în care a căzut destul de mult în clasament, iar până la București nu mai legase mai mult de victorii într-un turneu din iunie 2023, de la Stuttgart.

Maghiarul e însă un jucator relevant, experimentat, e sfertfinalist de Slam și fost jucător de Top 30, și asta s-a văzut pe tot parcursul acestei săptămâni, când jocul i-a mers și a prins din ce în ce mai multă încredere și siguranță în lovituri: a pierdut un singur set, a eliminat doi favoriți (Griekspoor, favoritul 2, și Tabilo, favoritul 4) și a fost de neclintit în finala cu Navone.

Finala. Fucsovics vs. Navone

Fucsovics și Navone s-au întâlnit pentru prima dată, fiecare cu motivații diferite: Navone să bifeze primul lui trofeu ATP, Fucsovics să pună capăt unei perioade de șase ani în care nu mai cucerise vreun titlu.

La nivel de experiență, Fucsovic era în avantaj, mai obișnuit cu astfel de meciuri și, per total, și mai valoros. Acest plus de avantaj s-a reflectat destul de devreme în meci, unde maghiarul a început în forță: a început cu break și a urcat la 4-0. Navone a părut mult timp fără idei, dar n-a avut nevoie de prea mult pentru a se activa și a intra în meci; de la 0-4, argentinianul a egalat și a avut inclusiv minge de break pentru 5-4.

În acele momente când Navone s-a apropiat periculos de maghiar, a fost esențial pentru Fucsovics să rămână concentrat la ce are de făcut pentru a opri elanul adversarului: a ieșit din încercuire, a rămasă conducere iar la 5-4 a presat la retur până când argentinianul nu a mai avut răspunsuri.

În setul doi, Navone a continuat să mențină nivelul arătat în primul set iar asta l-a dus în avantaj, urcând la 4-2. Însă și de această dată Fucsovics nu i-a permis ca avântul să fie prea mare: de la 2-4, Marton a legat următoarele trei game-uri la rând iar la 6-5, când Navone a servit pentru a rămâne în meci, a îndreptat către el toate armele pentru a câștiga un trofeu pe care-l aștepta de mult.

Trofeul de la București e al doilea al carierei pentru Fucsovics, care vine după șase ani de pauză, ultimul lui trofeu fiind câștigat la Geneva, în 2018. În urma acestui rezultat, Fucsovics se apropie de revenirea între primii 50 de jucători ai lumii, urcând peste 30 de locuri în clasament.

Foto: SportPictures

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi