Gabriela Ruse continuă să lege victoriile, se califică în sferturile de finală la Rouen

Radu Marina | 18 aprilie 2024

E a 5-a prezență a Gabrielei într-un sfert WTA.

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Rouen (WTA 250), după ce a trecut în trei seturi de Clara Burel, favorita 7 a turneului, locul 44 WTA. Ruse a învins-o cu 6-0, 2-6, 6-3 pe franțuzoaică și merge astfel în primul sfert de finală WTA al sezonului. Acesta este, de altfel, cel mai important rezultat pe care Gabi îl obține de la finala jucată în toamna lui 2023 la Transylvania Open. Totodată, e a 5-a prezență a Gabrielei într-un sfert WTA.

După finala de la Cluj, Gabriela n-a avut cea mai bună continuare din niciun punct de vedere: s-a accidentat, a ratat turnee importante (nu a jucat la Australian Open, nu a putut să își apere finala de la Transylvania Open la ediția din februarie) și a căzut din nou în clasament. Asta, plus lipsa meciurilor, a făcut-o să înceapă din nou cu turnee mai mici. De altfel, Rouen e abia al doilea turneu WTA la care participă în 2024, după Auckland, la care a luat parte chiar în startul sezonului.

La Rouen, Gabriela și-a câștigat ambele meciuri din calificări fără să piardă set (cu Brancaccio și Kubka, două jucătoare clasate în afara primelor 200) și s-a calificat pe tabloul principal, unde în primul tur a trecut de japoneza Nao Hibino, locul 85 mondial, 6-2, 6-1.

În optimile de finală Gabi a întâlnit-o pe Clara Burel, o franțuzoaică de 23 de ani, care a urcat mult în clasament în sezonul trecut și a avut cel mai bun an al carierei în 2023.

Partida cu Burel a fost unul dintre cele mai bune meciuri făcute de Gabi în 2024: a avut momente (aproape două seturi cap-coadă chiar) în care a fost fără reproș, jucând incredibil de precis și agresiv. Iar când a fost nevoie să pună piciorul în prag în decisiv a făcut-o prompt și hotărât.

Întregul meci a curs foarte repede și în toate cele trei seturi Gabriela a fost jucătoarea care a stabilit ritmul, a căutat să-și câștige punctele și nu a avut nici cea mai mică ezitare. Primul set și decisivul sunt dovada perfectă a ceea ce e capabilă să facă Gabriela când jocul îi merge și se simte confortabil pe teren: are răspunsuri, domină și poate aduna lovituri câștigătoare din orice poziție, oricând și oricum.

Setul doi e și el o imagine a ceva: arată ce se întâmplă cu jocul ei când are mici dubii și loviturile nu îi mai funcționează. Meritul Gabrielei este însă acela că, deși a pierdut rapid setul doi, pe fondul multor erori ușoare și forțate, s-a regrupat la timp și a continuat în decisiv ceea ce a început în primul set, regăsind abilitatea de a dicta.

În urma acestui rezultat, Gabriela va urca peste 20 de locuri în clasamentul WTA, în jurul locului 142 (cel puțin). Pentru o nouă semifinală WTA, Ruse va trebui să treacă de un test complicat, cu Caroline Garcia, locul 23 în lume, care a trecut, 6-1, 6-0, de Schmiedlova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi