Sorana Cîrstea revine cu victorie la Madrid, trece de Alexandra Eala

Radu Marina | 25 aprilie 2024

Sorana a avut de muncit pentru a reintra în controlul unui meci care i-a scăpat, temporar, din control, dar pe care l-a gestionat bine.

Sorana Cîrstea începe cu victorie turneul de la Madrid după ce a trecut în trei seturi de Alexandra Eala, o jucătoare de 18 ani, foarte promițătoare, fostă campioană de US Open la junioare, acum clasată pe locul 170 în lume. Sorana a trecut cu 6-3, 6-7, 6-4 de jucatoarea din Filipine, calificându-se astfel în turul trei la Madrid, acolo unde, cel mai probabil, o va întâlni pe Iga Swiatek.

Deși a fost eliminată rapid la Stuttgart, Sorana începe cu bine sezonul (outdoor) de zgură cu o victorie muncită, în care a trebuit să sape adânc, să revină din situații complicate (a fost condusă cu break în decisiv, deși a avut minge de meci în setul doi) pentru a se pune din nou în poziția avută în începutul de meci: aceea de jucătoare care stabilește ritmul, dictează și nu îi permite adversarei să preia inițiativa.

O vreme, Sorana a jucat exact ce trebuie și cât trebuie – a returnat incisiv, nu a forțat, a construit și a căutat mereu mingea potrivită pentru a ataca. Asta s-a reflectat și în modul în care a curs meciul, Sorana fiind în avantaj mereu și multă vreme senzația a fost că va veni o victorie fără mari emoții.

În realitate, de la 6-3, 5-3 pentru Sorana lucrurile au început să se complice. Eala nu are multă experiență la acest nivel și abia acum se formează ca jucătoare, dar are multe calități, e tenace și atitudinea e cea potrivită: se agață de orice mică șansă, luptă pentru fiecare punct și e pregătită să reziste la ce vine spre ea.

De la 5-3 în setul doi a fost suficient ca Sorana să devină ușor pasivă, cu multe lovituri prea neutre, ca Eala să intre pe mica portiță deschisă de Sorana. Break-ul izbutit de Eala a fost momentul care a încărcat-o deplin și nu a mai fost cale de întors în setul doi: jucătoarea din Filipine s-a ținut cu dinții de acest set, a salvat o minge de meci și a dus meciul în decisiv după un set în care a muncit enorm, revenind mereu din urmă.

În setul decisiv, impresia generală a fost ca Eala nu poate menține acest nivel, lucru pe care Sorana l-a citit destul de devreme in decisiv: a început mai hotărât, a fost mult mai agresivă la retur și nu a mai slăbit-o în niciun moment, menținând o presiune permanentă asupra Alexandrei. Rezultatul a fost unul extrem de benefic pentru Sorana, pentru ca treptat precizia și rezistența adversarei au scăzut, iar de la 3-1, Eala a mai câștigat un singur game până la final. Meritul aici este al Soranei, care s-a scuturat, și-a curățat jocul de erori și a turat din nou motoarele, înainte ca lucrurile să se complice.

Sorana merge astfel mai departe la Madrid, iar adevarata provocare ar putea veni în turul următor, când ar putea să o întâlnească pe Iga Swiatek. Pentru a ajunge la întâlnirea cu Sorana, Iga trebuie să treaca de Xiyu Wang. Dacă va fi Iga, va fi a patra întâlnire a Soranei cu jucătoarea poloneză, primele trei fiind câștigate de poloneză, ultimul categoric, la Doha.

Irina Begu a cedat cu Madison Keys

Tot în turul al doilea, Irina Begu a fost învinsă azi de numărul 20 mondial, americanca Madison Keys, într-un meci foarte, foarte strâns, în care Irina ar fi meritat cel puțin să ajungă în decisiv. A fost 7-6, 7-6 pentru Keys, care a câștigat per total cu doar patru puncte mai mult decât sportiva româncă.

Irina a avut multe momente de joc foarte bun și, exceptând un scurt pasaj de joc din setul al doilea, când s-a simțit un pic că-i lipsesc meciurile, a stat umăr la umăr cu adversara ei, răspunzând la fiecare încercare a acesteia de a se desprinde.

A fost remarcabil efortul Irinei din setul al doilea, când a refuzat să se predea într-un moment în care Keys părea că se desprinsese. Begu a salvat trei mingi de meci la rând și a avut multă claritate în momente dificile, forțând tiebreak-ul și obligând-o pe Keys să vină cu ceva special pentru a o bate. Din păcate, Madison chiar a găsit acest element special la a cincea minge de meci, un rever câștigător pe care Irina nu l-a mai putut apăra. Însă, per ansamblu, e o revenire pozitivă pentru Irina, aflată la abia al doilea turneu după o absență lungă din circuit.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi