Simona: “Nici nu știam că e 4-1, nu m-am gândit la scor. Am fost un pic stresată la primul meci pe Chatrier, mi-a luat ceva să mă adaptez”. Despre schimbări

Adrian Țoca | 25 mai 2016

Simona Halep spune că se aștepta la un meci greu cu Diyas, pe un teren mai lent, și i-a dat credit acesteia pentru meciul bun făcut. Mai spune că va fi pregătită pentru Osaka și a râs când am întrebat-o despre Lucic-Baroni. “Mai bine așa!”

La 1-4 în primul set, pe blogul Roland Garros se făceau deja trimiteri la posibilitatea ca Simona să-și vadă numele adăugat pe lista favoritelor eliminate deja atât de devreme din turneu, alături de Kerber, Azarenka sau Vinci. E întotdeauna interesant de văzut cât de diferite sunt trăirile din teren față de cele din afara lui. Adesea auzim sau vedem jucători care nu realizează cât e scorul, sau îi vedem de pe margine într-o prăpastie, pe când ei abia simt că încep jocul. Simona a spus ceva similar azi, când i-am spus că a trecut ceva de când n-a mai revenit într-un set. “Da (râde). Sinceră să fiu, și nu vorbesc aiurea, nu m-am gândit nicio secundă la scor; chiar când am fost întrebată la interviul de pe teren cum a fost să revii de la 4-1, dar eu nici nu am realizat că s-a întâmplat așa ceva. Am vrut doar să-mi regăsesc ritmul, așa cum l-am avut în primul meci. Am muncit pentru fiecare minge. La 5-4 trebuia să închid setul, dar am servit destul de rău în acel game”.

Simona spune că n-a surprins-o replica puternică a lui Diyas, iar ea a avut dificultăți la începutul meciului pentru că s-a adaptat mai greu la noile condiții de joc, complet diferite față de cele din primul tur: stadion mare versus teren micuț, soare versus rece și înnorat, oră timpurie, versus după-amiază. I-a luat “ceva, cam o oră”, dar se bucură că a găsit la timp jocul agresiv și că a putut termina în două seturi.    

“Terenul e foarte diferit, foarte mare și nu prea am găsit repere. Mi-a trebuit ceva timp, vreo oră ca să mă acomodez, iar ea a jucat foarte bine, e meritul ei pentru primul set”, a spus Simona, la conferința de presă. “N-am fost surprinsă de replica ei, pentru că mă așteptam să joace bine. A fost un meci foarte dificil, pentru că mingea nu a sărit deloc, ea joacă drept, plat, iar mingile drepte nu sunt ușor de returnat. Dar a fost bine într-un final. Am fost un pic stresată la început, e normal la primul meci pe terenul central, care-i întotdeauna greu, dar mă bucur că am reușit să-l termin cu bine.”

În secțiunea de engleză a adăugat că a servit slab și că s-a chinuit și din cauza asta să-și găsească un ritm. “Poate că am fost prea stresată și din cauza asta a fost brațul blocat. Dar am două zile la dispoziție ca să mă pregătesc pentru turul următor”.

“Trebuia să-i ridic mingea un pic mai mult, dar condițiile fiind grele, mingea nu prea se ducea; eu am stat un pic cam în spate, ea a venit în teren și a fost agresivă. Am încercat să o mișc, am reușit, s-a și văzut în setul doi că obosise la un moment dat.  

Evident, am întrebat-o dacă și-ar fi dorit meciul cu Mirjana Lucic-Baroni. Râdem cu toții. “Nu. Primul lucru pe care l-am făcut după meci a fost să îl întreb pe Darren cu cine o să joc în turul următor. Am un stres contra ei, adevărul ăsta e (continuă să râdă), dar e bine că s-a schimbat treaba”.

În loc de Baroni, care ar fi fost, totuși, o provocare interesantă, vine una în câțiva ani s-ar putea transforma într-o adversară de top, foarte dificil de contracarat. Naomi Osaka, tânăra japoneză care a făcut turul al treilea la prima apariție la Paris: “Știu că e tânără, nu o să aibă nimic de pierdut, nici eu nu prea am nimic de pierdut. Sper să joc un tenis mai bun decât azi. Mă aștept la o zi grea, dar abia aștept. O să fie un meci bun, pe care sper că-l voi câștiga eu. Sunt aici ca să câștig”.

Până acolo, vine debutul la dublu-mixt, unde Simona s-a înscris alături de Horia Tecău: “Ar fi bine să jucăm mâine. Abia aștept. E o experiență frumoasă, am avut niște jocuri frumoase la US Open, să vedem ce putem face și aici. ”

Am întrebat-o pe Simona despre ajustările tehnicii de lovire; până unde simte că poate merge fără să-și strice loviturile. “Nu poți să modifici mare lucru la lovituri, doar să ajustezi, să încerci să înveți mai mult. În ultima perioadă am învățat să lovesc cu mai mult topspin pe dreapta, să o învârt un pic mai mult, dar n-am schimbat nimic la tehnică, e greu să schimbi la vârsta asta.

Deși, adevărul e că acum un an și jumătate, în decembrie, am schimbat serviciul complet. Chiar și domnul Țiriac a venit la teren și mi-a zis că trebuie să schimb lovitura, că nu mă avantajează. Am schimbat-o într-o săptămână și servesc acum așa cum am schimbat. Cred că prind destul de repede, dacă ar trebui să schimb ceva, dar sunt destul de completă pe tehnică, trebuie doar să mixez”.

Azi a reușit, la un moment dat, cu acea scurtă cu un timing excelent, precedată de un slice. Simona spune că reușește des la antrenamente loviturile, dar că momentan găsește dificil să le introducă mai des în meciuri. Își propune să facă asta pe viitor, rămânând fidelă stilului ei.

Tot despre ajustări pe serviciu: “Vreau doar să fiu mai agresivă, să lovesc mai puternic primul serviciu, dar nu foarte puternic, ci și cu spin, cât pot eu de mult. Nu mă avantajează înălțimea, așa că trebuie să fiu constantă în serviciu. E greu să fac puncte ușoare din serviciu pentru mine, dar pot să pun adversara în dificultate prin serviciu, apoi să iau conducerea punctului.”

“E dificil cu micile schimbări, dar munca pentru asta e. Iar dacă muncești zi de zi, o să reușești, într-un final”, concluzionează ea.  

 

Fotografii: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi