Miami | Rechinii s-au trezit: Nadal, Djokovic și Federer în formă, în același timp

Camelia Butuligă | 26 martie 2014

După ce Nadal câștigase cu Istomin în 59 de minute, Federer a supralicitat, expediindu-l pe Gasquet în 49 de minute. A trecut ceva vreme de când cei trei – Rafa, Roger, Nole – au atins simultan un nivel foarte bun de formă, dar este exact ce se întâmplă acum la Miami. La rândul său, și Andy Murray este în creștere, așa că sferturile, semifinalele și finala promit multă adrenalină.

ATP: Rechinii vechi şi noi

Cu cât lucrurile se schimbă, cu atât rămân la fel. După Indian Wells vorbeam de vidul de putere care începea să se formeze în ATP şi cine va profita mai bine de el. Ei, se pare că cei patru mari şi-au suflecat mânecile şi s-au apucat de treabă. Djokovic, Nadal, Federer şi Murray sunt acolo unde sunt pentru că au o mentalitate de vânător, mirosind oportunităţile şi atacându-le fără ezitare. Martie e o lună foarte compactă şi grea: două Mastersuri unul după celălalt, cu un bagaj imens de puncte, bani şi cel mai important, încredere. Poţi să-ţi permiţi să bâjbâi la Indian Wells, dar dacă nu te trezeşti la Miami, ai ratat deja o lună şi două din cele nouă Mastersuri 1000 din an.

Aşa că cei patru mari sunt în sferturi, administrând lecţii de tenis în stânga şi-n dreapta şi surclasându-şi adversarii. Până şi Murray, suferind de diverse probleme cu spatele şi şoldul şi încă revenindu-şi după despărţirea de Lendl, n-a pierdut până acum decât un set, în primul său meci. Bine, trebuie să recunoaştem că nici adversarii n-au fost cine ştie ce. Şi dacă au fost mai bine clasaţi, s-au topit ca o îngheţată la soare sub povara presiunii psihice. Gasquet, Tsonga, Fognini (învinşi ieri de Federer, Murray şi Nadal) au impresionat negativ prin lipsa de hotărâre cu care au jucat. Robredo, care a pierdut cu Djokovic, a fost singurul care a reuşit să facă un set mai strâns: 6-3, 7-5.

Bun, deci rechinii mari s-au trezit şi au început să facă ordine. Pe de altă parte, interesant este că asaltul noului val continuă: dintre rechinaşii mai mici, Nishikori, Raonic şi Dolgopolov sunt în sferturi, înfulecând ieri nişte rechini mijlocii, cum ar fi Wawrinka şi Ferrer. Tot în sferturi a ajuns şi Berdych, care, dacă e să continuăm această temă acvatică, ar fi un fel de rechin mijlociu spre mare, model mai vechi, dar care ştie să navigheze prin ape tulburi şi să câştige la cine trebuie să câştige. A trecut ieri de Isner în două seturi fără să joace tiebreak, ceea ce este o realizare, să recunoaştem.

De abia de acum încolo lucrurile încep să devină interesante, pentru că rechinii mari se întâlnesc între ei sau cu rechinaşii mici şi înfometaţi. Şi fără zi pauză. În programul de azi îi avem pe Murray cu Djokovic şi pe Federer cu Nishikori.

Primul meci este cu încărcătură, pentru ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost … în finală la Wimbledon anul trecut, când a câştigat Murray. De altfel, Murray a câştigat şi primul său Grand Slam, USO 2012, tot pe spezele lui Djokovic. Novak n-are deci nişte amintiri plăcute când îl vede pe Murray dincolo de fileu. Când Djokovic a zis că „am pierdut în ultimii ani vreo 3-4 titluri pe care trebuia să le câştig” sunt aproape sigură că se referă şi la aceste două finale. Cine este acum în formă mai bună dintre cei doi? Merg pe mâna lui Djokovic. Deşi a fost cam debusolat la acest început de an, pare să fi oprit deriva prin câştigarea Indian Wells după o finală extrem de disputată cu Federer. Până acum, parcursul său de la Miami a fost exemplar. Murray, pe de altă parte, a chemat trainerul ieri şi a cerut calmante pentru o problemă la spate sau la şold. A declarat după meci că „nu ştiu ce-am avut, a fost dureros, dar m-am putut mişca”, însă în timpul pauzei, în timp ce stătea pe margine, a fost auzit spunând către loja sa: ”Trei ani, de trei ani durează. Nu mai pot”. Dar cu Murray nu ştii niciodată, acum pare că-şi dă duhul şi peste câteva minute aleargă şi loveşte passinguri din tribună. În persoana lui Tsonga, Murray a făcut prima victimă clasată în top 20 de la … Wimbledon. După meci, a scris pe camera video „Stay calm!”. E o propoziţie care cred că rezumă acest moment al carierei lui. Djokovic se va vedea cu Murray a patra oară la Miami, unde conduce cu 2-1. Deşi Lendl se pare că va fi în tribună, cred că e din nou unul din acele meciuri care e în racheta lui Novak. Dacă-l pierde, nu-i va pica bine.

Federer – Nishikori este dezechilibrat la prima vedere, în primul rând din punctul de vedere al prospeţimii fizice. Federer a stat pe teren mai puțin de o oră ieri cu Gasquet, pe când Kei a fost mai Ferrer decât Ferrer, câştigând un maraton epuizant de trei ore, în care a salvat patru mingi de meci. Nu ştiu ce şanse are Kei azi, doar dacă nu a dormit toată noaptea trecută într-o cadă cu gheaţă. Iarăşi este un meci în racheta lui Federer. Dacă şi el şi Djokovic îşi fac treaba, vom avea o reeditare a finalei de la IW, ceea ce ar putea fi foarte interesant pentru noi, spectatori la Shark AquaPark.

WTA: Serena – Maria prima semifinală, azi se decide a doua

Şi în WTA ordinea se pare că este restaurată. Doar capii de serie au ajuns în fazele sferturilor, cel mai slab clasată Wozniacki, cap de serie 11. O semifinală este decisă deja: vom avea clasicul Serena – Masha, un film care a rulat de n ori până acum şi la ultimele vizionări a avut acelaşi sfârşit. Nu ştiu, sincer, ce poate să aducă nou Maria acestui match-up care îi este defavorabil pe toate planurile: fizic, psihic, tactic. Sharapova nu a convins până acum la Miami, câştigând meciuri chinuite datorită voinţei ei supraomeneşti. Meciul de ieri cu Kvitova a părut mai uşor, dar asta doar pentru că Petra a capotat după ce-a pierdut primul set. Maria a obţinut cu această ocazie prima ei victorie la o adversară din top 10 din … iunie anul trecut. Serena, pe de altă parte, după un început mai ezitant, în care a trebuit să joace un tiebreak cu Shvedova şi a pierdut un set cu Caroline Garcia, s-a pus pe snopit adversare. În ultimele două meciuri, cu Vandeweghe şi Kerber, a pierdut câte patru gameuri pe meci. Ca de obicei, victoria este în racheta Serenei.

Pe partea cealaltă de tablou se joacă azi sferturile pentru a decide a doua semifinală. Primul meci este reeditarea semifinalei de la Australian Open, dintre Cibulkova şi Radwanska. Sunt curioasă cu ce plan nou va veni Aga, care s-a cam chinuit cu Svitolina, tot o jucătoare de forţă ca Domi. Cibulkova joacă bine, a câştigat nişte meciuri dure cu Cornet şi Venus, victorii care fac bine la încredere. Va fi interesant de văzut.

Ultimul sfert jucat va fi între Na Li şi Caroline Wozniacki. După două prime meciuri câştigate în trei seturi, ambele şi-au spulberat apoi adversarele din optimi. Două stiluri foarte diferite: forţa de neoprit şi obiectul de neclintit. Dacă îşi aduc amândouă jocul cel mai bun pe teren, ar trebui să fie un meci fascinant. Dacă. Dintre ele, Li este mai fluctuantă. Victoria aş zice că este în racheta ei: dacă nu oscilează prea extrem, tenisul ei e peste cel al Carolinei. Dar dacă o lasă serviciul şi concentrarea, Wozniacki este destul de experimentată şi vicleană ca să fugă cu victoria.

Reacţii pe Twitter

Hot Shot Nadal

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi