Iga Swiatek cucerește și Madridul, o învinge într-o finală excelentă pe Aryna Sabalenka

Treizecizero | 4 mai 2024

Swiatek a revenit de la break în decisiv și a salvat un total de trei mingi de meci în victoria, 7-5, 4-6, 7-6 (7), obținută într-o finală de trei ore și 11 minute cu Aryna Sabalenka.

Victoriile cele mai prețioase sunt cele obținute cel mai greu. Pentru Iga Swiatek, o jucătoare care și-a construit o faimă din felul în care își devorează adversarele în finale lăsate adesea fără urmă de dramă, triumful acesta de la Madrid va rămâne cu siguranță unul special.

Poloneza a învins-o pe rivala ei Aryna Sabalenka, numărul 2 mondial, într-o finală care poate primi clasificarea de clasică fără multă teamă de a exagera. Swiatek a revenit de la break în decisiv și a salvat un total de trei mingi de meci în victoria, 7-5, 4-6, 7-6 (7), obținută într-un meci de trei ore și 11 minute. E cea mai lungă finală a sezonului în orice turneu WTA; că asta se întâmplă într-un turneu atât de important precum Madridul, cu primele două jucătoare din lume față în față, e cu atât mai relevant.

În ceea ce a fost a 10-a lor întâlnire directă, puține lucruri le-au despărțit pe cele două, astfel că un finiș la fotografie, la cea mai mică diferență posibilă, era atât previzibil, cât și cuvenit. Au fost secvențe prelungite de tenis de calitate, schimburi intense, situații în care cele două s-au testat reciproc, încercându-și limitele și căutând un extra cu care să facă diferența într-un matchup în care ambele se cunosc bine, își știu tendințele și punctele forte.

Ar fi putut fi foarte bine și un deznodământ în care Sabalenka să fi fost cea care să triumfe, dar bielorusa nu a găsit o cale prin care să intre în schimb la niciuna din cele trei mingi de meci pe care și le-a procurat. Merit Igăi pentru cum a răspuns în toate acele situații în care a fost constant pusă la zid de o jucătoare în fața căreia pierduse și finala de anul trecut de la Madrid.

E nu atât o revanșă, cât o victorie emoțională pentru Swiatek, care trece acum la 7-3 vs Sabalenka, câștigă al treilea titlu al anului și își completează astfel colecția de titluri pe zgură. O triplă câștigătoare de Roland-Garros, ea are acum în vitrină trofeele tuturor turneelor importante care se desfășoară pe zgură; îi mai lipsea Madridul, care devine acum al 20-lea titlu al carierei pentru Iga și al nouălea ei titlu WTA 1000 din carieră. Asta o aduce la egalitate cu Simona Halep și cu Petra Kvitova. Doar Serena Williams (13) și Victoria Azarenka (10) au mai multe decât grupul celor trei.

În drumul spre titlu, Swiatek le-a mai învins pe Wang, Sorana Cîrstea, Sorribes Tormo, Haddad Maia și Keys. Sabalenka a avut un drum mai greu; cu o excepție, sfertul cu Andreeva, ea a pierdut set în fiecare tur, cu Linette, Montgomery, Collins (căreia i-a oprit seria de invincibilitate) și cu Rybakina, într-un alt duel cu una dintre cele trei jucătoare dominante în acest moment. Ar fi fost un titlu valoros pentru Sabalenka, venit în astfel de circumstanțe, dar bielorusa, care n-a avut deloc cele mai ușoare luni de la titlul de la AO încoace, se poate bucura de felul în care a decurs acest turneu pentru ea.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi