Maria Sharapova cade încă din optimi, învinsă de Safarova, nu-și poate apăra titlul la Paris. Culoar pentru o finalistă neașteptată

Camelia Butuligă | 1 iunie 2015

Niciuna dintre cele două mari favorite ale jumătății inferioare de tablou și finaliste ale ediției de anul trecut, Maria Sharapova și Simona Halep, nu a ajuns în sferturi la Roland Garros 2015

Roland Garros este oferit de

Lucie Safarova şi Maria Sharapova au cam aceeaşi filozofie de joc: lovesc tare şi foarte tare. Diferenţele între ele sunt de vreo 10 cm şi 10 km/h la serviciu, ambele în favoarea Mariei. Cealaltă diferenţă majoră însă – faptul că este stângace – a lucrat în favoarea lui Lucie azi. Dreapta ei (mai ales cea „cârlig” în cros) a fost lovitura care i-a făcut azi majoritatea punctelor (20 de winners cu forehandul, faţă de doar 8 ale Sharapovei). Aici a fost meciul decis, de inabilitatea Mariei de a puncta decisiv în schimburi mai des decât Safarova.  

Şi ce schimburi au fost. Amândouă stau lipite de linie, amândouă iau mingea repede, amândouă lovesc plat şi razant, nedând adversarei prea mult timp de gândire. Impresia generală a fost că Safarova a fost mai solidă şi mai constantă în schimburi, răspunzând la tot ce a aruncat Maria spre ea, şi a aruncat destule. 

La începutul setului doi, Lucie a continuat tendinţa ascendentă cu care terminase pe primul şi a mai făcut imediat un break. Sharapova avea deja acea expresie împietrită, care semnalizează că e gata să treacă în „survival mode” sau în traducere liberă, „mor de gât aici cu tine”. A apăsat mai tare pe retururi, a presat mai repede în schimburi. De partea cealaltă, Safarova începea să realizeze ce scor este: un break timpuriu este o armă cu două tăişuri pentru că poate aduce o presiune suplimentară. Şi presiunea s-a materializat imediat în dubla cu care Lucie a dat brekul înapoi. 

„Bun, deci avem trei seturi”, m-am gândit, punând cap la cap reputaţiile celor două combatante: atitudinea „never say die” a Sharapovei şi fragilitatea lui Lucie, care a pierdut ultimele două întâlniri cu ea în trei seturi. Not today. Amândouă şi-au făcut serviciul până când presiunea s-a mutat pe Masha, servind la 4-5 ca să stea în meci. Sharapova a salvat o minge de meci cu un serviciu doi curajos şi cu lovituri hotârâte, dar pe al doilea nu l-a mai putut salva: ca de atâtea ori de-a lungul meciului, lovitura fatală a fost dată de dreapta stângace în cros a Safarovei.

Sharapova a recunoscut la conferinţă ca Safarova a fost mai agresivă şi a reuşit să menţină această agresivitate pe perioade mai lungi: „Am avut câteva şanse, dar nu am reuşit să profit de ele constant. Ea a fost mai agresivă per total, a reuşit să-şi creeze unghiuri cu loviturile ei. Cred că pe zgură are mai mult timp la dispoziţie să reacţioneze şi să-şi deschidă terenul. În ultimul timp, a făcut progrese la capitolul constanţă.”

A afectat-o starea de sănătate? „Nu-mi place să vorbesc despre asta. Suntem profesionişti şi de câte ori intrăm pe teren trebuie să concurăm şi astăzi am simţit că am fost acolo. Am făcut tot ce am putut. Doar că nu a fost destul”.

Cum îşi evaluează sezonul de zgură comparativ cu anii trecuţi? „Nu fac comparaţii între ani, pentru că fiecare an este altă poveste. Dacă aş compara anul acesta cu anul trecut, înfrângerea aceasta ar fi şi mai dezamăgitoare. Sunt recunoscătoare de ce am realizat în trecut pe zgură, dar anul acesta mi-am intrat în ritm un pic mai târziu, abia la Roma”.

Planuri pentru perioada mai lungă anul acesta de până la Wimbledon? „Nu ştiu ce voi face aceste trei săptămâni. Poate voi alege să joc un turneu pregătitor, poate voi alege să mă antrenez mai mult pe iarbă sau să investesc mai mult în pregătirea fizică. Nu am luat încă o hotărâre, pentru că nu am avut timp, dar voi face orice este nevoie: mă voi însănătoşi şi apoi voi vedea. Când va veni Wimbledonul, voi fi pregătită”.

 

Tablou deschis pentru o finalistă mai puțin așteptată

Eliminarea campioanei en-titre deschide zdravăn tabloul pe partea lui inferioară, rămas încă înainte de sferturile de finală de cele două jucătoare pe care aproape toată lumea le aștepta să se întâlnească în semifinale, în reeditarea finalei de anul trecut. E o șansă imensă pentru jucătoarele rămase în cursă, șansă la o finală pe care puțini ar fi anticipat-o. Ana Ivanovic și Elina Svitolina pe de o parte, Garbine Muguruza și Lucie Safarova pe celalată sunt sferturile de finală de pe această parte de tablou.

În termeni de clasament, Sharapova este direct afectată de faptul că nu și-a putut apăra titlul: rusoaica va coborî pe locul al patrulea, ceea ce înseamnă că Simona își păstrează locul al treilea, în spatele Petrei Kvitova. Cum, la rândul ei, cehoaica va avea de apărat titlul la Wimbledon, lupta între cele trei se anunță echilibrată în continuare, cu posibile alte rocade în lunile următoare.

Și în Race to Singapore, Simona se păstrează în fața Sharapovei. La ora actuală pe locul 2, după Serena, Simona poate fi depășită doar de Kvitova. 

 

 

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi