Simona Halep anunță despărțirea de Darren Cahill

Treizecizero | 22 septembrie 2021

Simona Halep a anunțat, printr-un tweet, că ea și Darren Cahill au luat decizia de a pune capăt colaborării lor.

Simona Halep a anunțat, printr-un tweet, că ea și Darren Cahill au luat decizia de a pune capăt colaborării lor.

„După șase ani minunați în care am lucrat împreună, Darren Cahill și cu mine am decis că e timpul să încheiem relația noastră profesională. Îți mulțumesc, D, pentru tot, pentru că m-ai făcut o jucătoare mai bună și o persoană mai bună”, scrie Simona în tweet-ul citat.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1440630642736185346?s=20
https://twitter.com/darren_cahill/status/1440766722298945538?s=20

Simona a obținut cele mai importante performanțe ale ei alături de antrenorul australian. A câștigat primul ei titlu de Grand Slam cu Darren Cahill alături, iar australianul a contribuit și la al doilea, deși oficial cei doi luaseră atunci o pauză.

Daniel Dobre rămâne, în acest moment, singurul antrenor al Simonei.

Simona și Darren au format unul dintre cele mai lungi și de succes parteneriate din tenisul feminin contemporan, un parteneriat început încă din 2015 – o raritate într-un sport în care astfel de colaborări sunt, de regulă, mult mai scurte.

Șase ani împreună: o scurtă istorie a uneia dintre cele mai bune colaborări din tenisul feminin

Parteneriatul celor doi a început în 2015, când Adidas, compania de echipament sportiv cu care era sub contract la acea dată, a întrerupt programul „Adidas development tennis program”. Era un program la care au participat, peste ani, mai mulți antrenori de top, și al cărui scop era să le ajute pe jucătoarele aflate sub contract cu Adidas, oferindu-le acces la consiliere tehnică la cel mai înalt nivel.

Simona tocmai se despărțise la finalul lui 2014 de primul ei antrenor străin, belgianul Wim Fissette. Ca parte din programul respectiv, românca avusese astfel ocazia să lucreze part-time cu Darren, inclusiv în timpul turneului de la Indian Wells, pe care l-a câștigat în sezonul 2015. Ceva mai târziu în acel sezon, în timpul US Open, lucrurile s-au mișcat rapid. Propunerea a venit dinspre Halep, cu ajutorul agentului ei, Virginia Ruzici. „Simona m-a întrebat dacă vreau să devin antrenorul ei full-time în sezonul următor”, a povestit Darren, într-un podcast Racquet.

Australianul, unul dintre cei mai căutați antrenori din lume, a fost interesat, dar a anunțat-o pe Simona că nu are cum să lucreze alături de ea întregul sezon, pentru că era interesat să-și mențină și rolul de comentator și analist la ESPN, plus obligațiile față de familie. „A fost în totalitate decizia ei. Mi-a spus că nu are nicio problemă. Nu mai era o adolescentă, era deja o jucătoare foarte bună, știa în ce se bagă”, a explicat Darren.

Cei doi au agreat o colaborare fără contract. „Putea să renunțe la mine oricând. M-a întrebat cum au mers lucrurile între mine și Andre Agassi, iar eu i-am povestit că am avut o perioadă de șase săptămâni de probă. Mergeam la un restaurant cu Andre; mi-a spus cât vrea să mă plătească și am zis OK. M-a întrebat dacă am nevoie de contract, eu i-am zis că doar dacă are el nevoie. Am dat mâna și gata. I-am povestit Simonei povestea și a spus că și ea vrea la fel. A durat cam 30 de secunde și de atunci nu am mai discutat despre acest aspect.”

„E numai al meu acum!”, spunea Simona în toamna lui 2015, bucurându-se de reușita ei evidentă. Cu un palmares atât de bogat, cu o experiență grozavă în ambele circuite și cu doi jucători duși pe locul 1 (Hewitt și Agassi), Cahill era, cu siguranță, o achiziție extrem de valoroasă. În plus, aducerea lui spunea tot ce era de știut despre intențiile pe termen lung ale Simonei. Deși ajunsese până pe locul 2 în lume și jucase deja o finală de Grand Slam, Simona era în căutări, încercând să completeze acele bucăți lipsă din jocul ei, dar și să găsească răspunsuri la aspecte ale jocului dincolo de ce se întâmpla efectiv în teren.

Darren avea să aducă aceste răspunsuri.

Însă n-avea să fie din prima ușor. Începutul parteneriatului full-time s-a dovedit a fi unul dificil: Simona a fost afectată de probleme medicale în primele luni din 2016: a fost eliminată în turul 1 la Australian Open și a avut o primăvară complicată, cu eliminări timpurii la Doha și Dubai, cu un sfert de finală la Indian Wells, cu o apariție afectată de o altă accidentare în meciul de Fed Cup cu Germania, din aprilie, și cu un episod la Stuttgart în care stresul a afectat-o în mod evident. A fost și singura perioadă în care Simona a ieșit din Top 5 din primăvara lui 2014 și până târziu în 2021. Lucrurile s-au îndreptat, însă, odată cu turneul de la Madrid, primul titlu important câștigat alături de Darren. Simona a câștigat, ulterior, alt titlu relevant la Montreal, și a încheiat sezonul pe locul 4.

2017 a început similar, cu o nouă eliminare rapidă la AO și cu alte probleme medicale mai mult sau mai puțin evidente. Primăvara lui 2017 a adus și faimosul episod Miami, în urma căruia Darren s-a retras temporar din parteneriat. Momentul a fost perceput ca un șoc de Simona, dar a avut efectele scontate și asumate de australian. Comeback-ul a fost rapid, iar succesul nu a întârziat să apară: titlu la Madrid,  finale la Roma și Roland Garros, dar și câteva dintre cele mai dificile episoade ale carierei Simonei: eșecul din finala RG cu Ostapenko, ocaziile la locul 1, pierdute pe rând la Paris, Londra sau Cincinnati. Dar Simona a încheiatul anul pe locul 1, devenind al treilea World Number 1 din cariera lui Darren.

2018 a adus împlinirile pe toate planurile și rezultatele cunoscute (în frunte cu titlul de la Roland Garros), care au transformat-o pe Simona în Jucătoarea Anului și lider WTA pentru al doilea an la rând – performanțe despre care amândoi au vorbit pe îndelete.

„Era deja o jucătoare excelentă, era în top 5 când am început. Știam că e capabilă să joace grozav. Dar nu asta m-a motivat, ci mai degrabă omul. Avusesem ocazia să o cunosc și să lucrez cu ea îndeaproape timp de 9 luni prin intermediul programului Adidas. Acum am împlinit trei ani de când lucrăm împreună full-time – între 30 și 35 de săptămâni pe an călătoresc cu ea și când nu sunt acolo, vorbim la telefon în fiecare zi. Simt că am avut un job de vis în ultimii trei ani datorită felului în care este ea ca om.

Ce a obținut pe teren e minunat, dar toate aceste realizări pălesc în comparație cu calitățile ei umane: în fiecare zi e o bucurie să vedem ce obiective ne stabilim, ce mai putem îmbunătăți. Este o profesionistă adevărată și asta e mai important decât orice pentru mine – dacă trebuie să petrec atâta timp departe de familie, vreau să știu că merită efortul și pentru ea, merită”, explica Darren.

La sfârșitului lui 2018, Cahill a anunțat că se retrage din acest parteneriat, pentru a putea petrece mai mult timp cu familia.

„După mult timp de gândire, după multe discuții și după foarte mulți ani cu câte cel puțin 30 de săptămâni petrecute departe de familia mea, am decis să iau o pauză de 12 luni de la antrenorat, pentru a putea petrece mai mult timp acasă. Copiii noștri intră în etapele importante ale vieții lor, iar ultimul an de liceu, pregătirile pentru colegiu, cât și cele sportive devin tot mai consumatoare de timp”, a spus Darren.

„Aș dori să-i mulțumesc Simonei pentru ultimii 4 ani, toți uimitori. Înțelegerea, personalitatea, etica profesională, generozitatea și profesionalismul ei au făcut să fie o plăcere să fiu lângă ea ca antrenor. E o tânără femeie de o calitate extraordinară, e o persoană pe care o respect foarte mult, ceea ce este ceva mai important decât orice rezultat obținut. (…)

Și nu în cele din urmă, mulțumiri fanilor români care și-au arătat și își arată pasiunea și sprijinul ferm pentru fata lor. Sunteți cei mai tari, serios. Vă mulțumesc că ați adoptat acest australian ca pe unul dintre voi în ultimii 4 ani și că m-ați făcut să mă simt binevenit în țara dumneavoastră. Mulțumesc!”

Simona a început sezonul 2019 fără un antrenor, consiliată de Florin Segărceanu la Melbourne, unde a ajuns până în turul al patrulea, oprită de Serena Williams, în ciuda faptului că nu se pregătise prea mult în iarnă, din cauza unei accidentări. După câteva tatonări cu belgianul Thierry Van Cleemput, oprite repede după turneele din Golf, Simona a revenit din martie, de la Miami, la un parteneriat cu Daniel Dobre.

A fost un proiect care, încă o dată, s-a arătat de succes. Cu Dobre în boxa ei, Simona a câștigat Wimbledon, al doilea ei titlu de Grand Slam. Rămas în anturajul româncei, Cahill a contribuit și el cu sfaturi, lucru confirmat ulterior atât de Simona, cât și de Daniel Dobre.

De la începutul lui 2020, antrenorul australian a revenit full-time în echipa Simonei, de data asta alături de Artemon Apostu-Efremov. „Abia aștept să încheiem ce am început!”, spuneau cei doi. Noua formulă tehnică a debutat la Australian Open, unde Simona a ajuns până în semifinale.

Dar pandemia a pus o frână și speranțelor celor doi de a continua șirul performanțelor la cel mai înalt nivel. Accidentată în primăvară, Simona a revenit în forță când circuitul s-a întors în toamnă, cucerind titluri la Praga și Roma, dar fiind eliminată la Roland-Garros în optimi, singurul alt Slam la care Simona a mai jucat în 2020.

2021 a fost un an chiar și mai fragmentat, motiv pentru care cei doi nu au avut continuitate și au stat destul de departe unul de celălalt. Accidentată marea majoritate a sezonului, Simona nu a mai putut să fie un factor în turneele mari. Obligată să rateze Roland Garros, Wimbledon și turneul olimpic de la Tokyo din cauza accidentărilor, ea a ieșit prima dată din Top 10 de la intrarea în urmă cu șapte ani.

Aproape de finalul sezonului, după șase ani de parteneriat, cei doi au decis să pună punct.

Simona a vorbit de multe ori despre impactul major pe care Darren l-a avut asupra ei, mai ales ca persoană. „În primul rând, trebuie să vrei. Și să accepți că ai de schimbat unele lucruri la tine. Eu mi-am dat seama de aceste lucruri anul trecut și acum mi-e mult mai ușor să lucrez pe ele. Nu neapărat că a fost greu să le accept. Dar trebuie să le simți. Să le conștientizezi. Eu le știam, le spuneam, dar nu găseam soluții, nu înțelegeam de ce trebuie să schimb. Și acum am înțeles și mi-e mult mai bine. Cu ajutorul lui Darren și lucrând cu oameni specialiști pe treaba asta”, spunea Simona Halep pentru 30-0, anul trecut, la Melbourne. 

Despre impactul masiv avut de Darren, nu doar asupra Simonei, ci și asupra fanilor români, 30-0 a scris în mai multe rânduri, cel mai detaliat aici.A

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi