Opt momente. Andy Murray: „A fi feminist înseamnă a lupta ca toți să fim egali”

Camelia Butuligă | 6 martie 2019

Azi facem un mic ocol în seria noastră de mărțișoare și onorăm lupta feministă a lui Andy Murray, a cărui voce s-a ridicat de multe ori în ultimii ani în favoarea femeilor din sport. Murray este printre puținii jucători de tenis de top care urmăresc tenisul și sportul feminin în general, a avut o antrenoare (pe Amélie Mauresmo) și a taxat discriminarea fetelor ori de câte ori a avut ocazia. Am alcătuit o listă a momentelor când Andy Murray a susținut cauza feministă în interviuri, conferințe de presă și pe rețelele de socializare.

„Nu mi-am propus să devin purtător de cuvânt pentru egalitatea între femei și bărbați”, scria el într-un articol pentru BBC din 2017. „Dar colaborarea cu Amélie mi-a atras atenția asupra atitudinilor față de femeile din sport. Am ales să lucrez cu ea pentru că era persoana potrivită pentru acest job. Dar foarte repede am realizat că nu era tratată la fel de bine ca bărbații din posturile similare și am simțit că trebuie să iau atitudine.” Murray se referă la criticile pe care Amélie Mauresmo le-a primit pentru fiecare înfrângere a sa, critici mult mai dure decât a trebuit să suporte Ivan Lendl, sau ceilalți antrenori ai săi dinainte.

Mauresmo a început colaborarea cu Murray în 2014 și reacțiile în lumea tenisului au avut pe alocuri nuanțe sexiste. ”Au spus că am avut curaj să iau o femeie antrenor, dar cea care a avut curaj a fost Amélie. Competența ei era mereu pusă la îndoială – mi-era mie rușine.” Ca răspuns, Murray a scris un articol pentru L’Equipe în care a declarat: „Ei bine, dacă a fi feminist înseamnă să lupți pentru ca femeile și bărbații să fie tratați egal, atunci da, bănuiesc că sunt feminist.”

Ca urmare a colaborării cu Mauresmo, Murray a început să militeze pentru accesul mai multor femei în sport. „Nu mă interesa subiectul când eram mai tânăr, dar acum am văzut cu ochii mei câtă inegalitate există. Vreau să dăm fetelor cât mai multe oportunități pentru a se afirma ca sportive și antrenoare.”

Andy a avut toată viața modele feminine valoroase: mama sa, Judy Murray, care i-a fost antrenoare lui și fratelui său în copilărie, și pe cele două bunici. „Am ajuns la tenis datorită mamei mele și am avut o relație apropiată cu ambele bunici. Am crescut înconjurat de femei și mi-a fost mereu ușor să mă deschid față ele.”

Murray a provocat urale virtuale cu două intervenții în timpul unor interviuri, intervenții care au rămas legendare până azi. Prima s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, când a fost felicitat de un celebru jurnalist și comentator britanic, care i-a spus: „Ești prima persoană din istorie care câștigă două medalii olimpice de aur la tenis.” Murray l-a lăsat să termine, apoi l-a corectat cu un zâmbet ironic: „Da, mi-am apărat medalia la simplu, dar cred că Venus și Serena au câștigat fiecare vreo patru medalii olimpice de aur.” J.K Rowling a fost printre cei care l-au aplaudat pe Murray pentru gest.

A doua situație s-a întâmplat în timpul unei conferințe de presă de la Wimbledon, în 2017. Murray tocmai fusese înfrânt în sferturi de Sam Querrey, în cinci seturi. Un jurnalist și-a început întrebarea astfel: „Sam este primul jucător/jucătoare din America („first US player” – în original) care ajunge în semifinală din 2009 încoace.” Murray l-a întrerupt și a adăugat „jucător bărbat” („male US player” – în original). Remarca jurnalistului este un exemplu de „discriminare nonșalantă”, ca și cea de la Rio, în care realizările fetelor nu sunt din start luate în seamă. Ironic, în acel an Venus Williams a ajuns în finala feminină de la Wimbledon, unde a pierdut contra spaniolei Muguruza.

Alte observații ale sale au fost îndreptate către pești mai mari: organizatorii Wimbledon și ai turneelor mixte ATP-WTA. Tot în 2017, la Wimbledon a izbucnit o controversă legată de alocarea terenurilor principale, percepută de mulă lume ca dezavantajoasă în mod recurent pentru fete. Prima favorită, Angelique Kerber, ca și câștigătoarea Roland Garros, Jelena Ostapenko, nu au fost programate pe Central sau pe Terenul 1. Murray a recunoscut că bărbații sunt în general favorizați de cei ce fac programul. „Dacă fetele au meciuri mai bune, trebuie să aibă prioritate. Dacă băieții au meciuri mai bune, la fel.”

Alt subiect sensibil pe care Murray a fost mereu foarte tranșant este egalitatea premiilor la turneele mixte. În 2016, CEO-ul de atunci al turneului de la Indian Wells, Raymond Moore, a provocat rumoare cu declarația că „tenisul feminin profită de pe urma tenisului masculin” din punct de vedere financiar. „Dacă aș fi o jucătoare, aș îngenunchia în fiecare seară și i-aș mulțumi lui Dumnezeu că s-au născut Roger Federer și Rafael Nadal, pentru că ei doi au dus tenisul foarte departe” (Moore și-a dat demisia ulterior, fiind înlocuit cu mult mai tânărul Tommy Haas).

Novak Djokovic a pus și el paie pe foc, spunând că doar dacă fetele vând mai multe bilete ar trebui să fie plătite mai mult (Djokovic a revenit ulterior asupra declarației și a spus că felul cum s-a exprimat nu a fost cea mai bună articulare a opiniilor sale). Murray, cu logica și pragmatismul său, a tras atenția că o contabilizare precum cea sugerată de Novak este imposibilă. „La un turneu mixt, oamenii vin și pentru băieți și pentru fete. Dacă Serena are meci în același timp cu Stakhovsky, majoritatea oamenilor vor merge la Serena. Depinde ce meciuri sunt.” În acest caz, a adăugat el, „ar trebui premii egale, 100% la toate turneele combinate.”

Chiar și în ultimii ani, când Murray a fost în mare parte absent din circuit din cauza problemei de la șold, el a continuat să-și spună opiniile prin intermediul social media. În decembrie 2018, a reacționat dur la întrebarea pe care DJ-ul Martin Solveig i-a pus-o în timpul ceremoniei de decernare a Balonului de Aur la fotbal primei câștigătoare, Ada Hegerberg: ”Can you twerk?” (”Poți să dai din fund?” – aluzie la o mișcare de dans care făcea furori prin videoclipurile muzicale). Solveig o fi vrut să fie amuzant, dar gluma lui a fost deplasată și devine clar cât de deplasată este dacă pui întrebările pe care le-a pus Murray: „Încă un exemplu al sexismului ridicol din sport. De ce trebuie ca femeile să suporte asemenea rahaturi? Ce i-au întrebat pe Mbappe și pe Modric? Presupun că ceva legat de fotbal.” Murray a continuat: „Celor care cred că a fost o glumă, n-a fost. Am fost implicat în sport toată viața și nivelul de discriminare e ireal.”

Nici BBC-ul n-a scăpat de un perdaf în 2015, când Murray le-a atras atenția că știrea despre titlul european la pentatlon în sală al Katarinei Johnson-Thompson era pe locul 22 pe websiteul BBC. „De ce este abia pe 22? Ridicol”, a postat Murray pe Twitter.

La AO anul acesta, Andy Murray a anunțat înlăcrimat într-o conferință de presă că nu mai poate juca în condițiile în care durerile de la șold nu-i mai permit nici să se încheie la pantofi. Murray a pierdut apoi un meci de cinci seturi contra lui Bautista-Agut; a declarat apoi că nu a luat pentru dureri decât două pastile de paracetamol.

La scurt timp după Australian Open a suferit o operație complicată la șold, care a presupus inserarea unui dispozitiv metalic la capătul femurului. Foarte puțini sportivi au revenit după o astfel de operatie, dar una din poveștile fericite este Bob Bryan, jucătorul american de dublu care a făcut operația în august 2018 și acum câștigă din nou titluri împreună cu fratele său, Mike. Solicitarea fizică la simplu e mult mai mare decât la dublu, dar succesul lui Bryan este dătător de speranță.


Andy Murray a declarat, azi, că recuperarea după operația dificilă de la șold merge bine și că păstrează speranțe că va putea încerca o nouă revenire. „Sunt mult mai fericit acum pentru că nu mai am dureri. Recuperarea e lentă, dar merge destul de bine. Dacă va fi posibil, bineînțeles că mi-ar plăcea să pot concura din nou”. Și nouă, Andy. Și nouă.

Ți-a plăcut acest articol? Contribuie la un jurnalism mai bun abonându-te la 30-0+, programul lansat de 30-0 și care oferă abonaților, sub forma a cinci pachete diferite, conținut suplimentar, cadouri și beneficii. Detalii despre inițiativă, aici și aici. Abonamentele pot fi făcute aici.


8 Momente este o serie de mici povestiri despre femei din tenisul românesc și nu numai, așa cum le-am văzut noi în acești șapte ani, unele de la câțiva metri distanță, altele apropiate doar prin reacțiile emoționale universal umane.

Din aceeași serie:

Episodul 1: Tre’ să fii nebun

Episodul 2: Tenisul, o afacere de familie

Episodul 3: Play-off-ul familiei mele nebune de la Galați

Episodul 4: Culoarea portocalelor de Estoril

Episodul 5: Păi bine, măi mamă

___________

30-0 Shop

Vrei să-i iei ceva diferit? Iată o idee: noul totebag de la 30-0. Girl Power! Comandă-ți una de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi