Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Momentele relevante ale românilor în tenis, în 2020. Într-un an greu, motivele de bucurie nu au lipsit întru totul

De la tripla reușită de Simona Halep și primul titlu WTA câștigat de Patricia Țig la trofeul de Grand Slam cucerit de Nicholas David Ionel la juniori, românii au câștigat și în acest sezon trofee importante.

Radu Marina 1 decembrie 2020

2020 ar fi putut fi un an remarcabil pentru jucătorii români. Dar chiar și în condițiile în care calendarul competițional a fost afectat masiv, rezultatele bune nu au lipsit. De la tripla reușită de Simona Halep și primul titlu WTA câștigat de Patricia Țig la trofeul de Grand Slam cucerit de Nicholas David Ionel la juniori, românii au câștigat și în acest sezon trofee importante, oferindu-le destule motive de bucurie fanilor, într-un an în care a fost mare nevoie de așa ceva.

Consistentul sezon al Simonei Halep: o nouă semifinală la Australian Open, cucerirea Romei și seria de 17 victorii consecutive

Într-un sezon scurtat, plin de provocări și greoi, Simona Halep a reușit să rămână relevantă și în acest 2020 pe care toată lumea îl vrea uitat cât mai repede. Nu doar atât, Simona a încheiat acest sezon cu o serie de premiere importante: a triumfat pentru prima dată la Roma, turneu pe care și l-a dorit de foarte mult timp și la care avea două finale pierdute, și a depășit recordul personal de cele mai multe victorii consecutive, ajungând la 17 meciuri fără înfrângere. 

2020 a început pentru Simona cu o semifinală la Australian Open, a doua a carierei. A fost un turneu foarte solid din partea Simonei, cu un traseu de jucătoare mare, în care n-a pierdut set cu Jennifer Brady, Harriet Dart, Yulia Putintseva, Elise Mertens și Anett Kontaveit. Dar s-a oprit apoi în semifinale, învinsă în două seturi echilibrate, de o Muguruza puțin mai inspirată în momentele mari. A fost o senzație dulce-amară după acel turneu: jocul și modul în care a gestionat competiția au fost exemplare și ar fi meritat poate mai mult decât semifinala.

După AO, Simona a început o serie de 17 meciuri fără înfrângere, serie care a făcut sandwich pauza competițională forțată. Simo a arătat că forma de la Melbourne a fost, cu adevărat, excelentă, și a câștigat trofeul la Dubai, după o finală maraton, foarte spectaculoasă, cu Elena Rybakina. A fost al 20-lea titlu al carierei. Când tenisul s-a întors, Simona a reluat lucrurile de unde le lăsase. S-a impus la Praga, la scurt timp după repornirea circuitului, într-o finală cu Elise Mertens. Iar apoi, rămasă pe zgură în Europa după ce a decis să sară peste US Open, Simo a cucerit turneul de la Roma, pe care și l-a dorit atât de mult, după un traseu în care le-a eliminat pe Jasmine Paolini, Dayana Yastremska, Yulia Putintseva, Garbine Muguruza și Karolina Pliskova. Prin câștigarea turneului de la Roma, Simona a devenit una dintre puținele jucătoare care au reușit să se impună în toate cele trei mari turnee pe zgură (Madrid – 2016, 2017, Roma – 2020, Roland Garros – 2018). 

Toată această perioadă de formă pe zgură părea să fie pregătirea ideală pentru Roland Garros, unde Simona a ajuns din postura de mare favorită. Dar seria ei de 17 victorii consecutive a fost oprită în optimile de finală, acolo unde Simona a pierdut în fața Igăi Swiatek, cea care avea să meargă până la capăt și să câștige turneul. Meciul cu Swiatek a fost și ultimul meci al Simonei în 2020. Ea a încheiat anul pe locul 2 în clasamentul WTA, al șaptelea sezon la rând pe care îl încheie în Top 5 WTA și al patrulea, per total în carieră, pe care îl încheie între primele două clasate din lume.

Primul titlu WTA pentru Patricia Țig

Anul 2020 a fost anul premierelor pentru Patricia. În acest sezon, Pati a câștigat primul titlu WTA la Istanbul, după o finală extraordinară cu Eugenie Bouchard, în care a revenit de la 0-1 la seturi și a ratat șapte mingi de meci în setul decisiv, ca apoi să obțină victoria, 2-6, 6-1, 7-6. Prin titlul câștigat la Istanbul, Patricia a devenit doar a treia mamă din circuitul WTA care câștigă un titlu WTA la simplu după Serena Williams (Auckland) și Victoria Azarenka (Cincinnati).

Pe lângă Istanbul, Pati a mai reușit trei premiere: prima victorie pe un tablou principal la un Grand Slam, în urma succesului cu Kurumi Nara la US Open, primul tur trei la Roland Garros și ocuparea celui mai bun loc în clasamentul WTA, încheiand sezonul pe locul 56 mondial. 

Triumful lui Nicholas David Ionel la Australian Open

Pe 31 ianuarie 2020, Nicholas David Ionel, în vârstă de 18 ani, și deja cu câteva rezultate notabile la nivel profesionist (cinci titluri ITF, locul 531 ATP), devenea primul jucător din România care câștigă un titlu de Slam în proba de juniori la masculin din 2003 încoace. 

Nicholas David Ionel și elvețianul Leandro Riedi au câștigat finala turneului de dublu juniori de la Australian Open, în urma victoriei obținute în fața favoriților 6, Mikolaj Lorens/Karlis Ozolins, 6-7, 7-5, 10-4 – după o revenire de la 6-7, 4-4 (0-40). 

Revirimentul Irinei Begu

Irina Begu a început sezonul 2020 clasată în afara topului 100, o poziție natural sub valoarea ei. Doar că, din februarie ea a început să câștige meci după meci și trofeu după trofeu. Întâi, Irina s-a impus în Egipt, într-un turneu ITF 100K la Cairo, după o finală disputată cu Lesia Tsurenko, ca apoi să câștige turneul de la Indian Wells (WTA 125k) după un traseu în care n-a pierdut niciun set cu Mona Barthel, Taylor Townsend, Kristie Ahn, Jessica Pegula, Lesia Tsurenko și Misaki Doi. 

Pandemia a dezavantajat-o, dar, după revenire, Irina a luat lucrurile de unde le-a lăsat în martie, ea avansând în semifinale la Praga, fiind învinsă acolo de Simona Halep. Cu Simona s-a reîntâlnit, de asemenea, la Roland Garros, în turul doi, în ceea ce a fost unul dintre cele mai frumoase și echilibrate meciuri pe care cele două le-au jucat – și, cu certitudine, a fost un ghinion masiv pentru ea să trebuiască să joace RG pe un culoar de tablou unde Simona Halep o aștepta încă din turul al doilea. 

Irina și-a încheiat sezonul la Linz, ultimul turneu al anului în circuitul WTA, cu o înfrângere în fața Nadiei Podoroska. A fost un sezon pe care Irina l-a încheiat înapoi în top 100, pe locul 76 WTA, după 42 de locuri urcate în clasament.  

Succesul Ralucăi Olaru la dublu

După o pauză de aproape doi ani în care Raluca nu mai jucase o finală WTA, anul acesta ea a fost prezentă în două finale importante, în proba de dublu. Prima a fost la Praga, alături de Monica Niculescu, cu care a jucat pentru prima dată după mai bine de șase ani. Și a doua la Roma, cea mai importantă finală jucată de Raluca la dublu, unde jucătoarea noastră a făcut pereche cu Anna-Lenna Friedsam. 

La Roma (WTA Premier 5), Raluca a izbutit una dintre cele mai mari performanțe ale sale. Alături de Anna-Lenna Friedsam, Ralu a trecut de echipe extrem de valoroase în drumul către finală: Sofia Kenin/Bethanie Mattek-Sands, Kato/Santamaria, Linette/Pera și  Aoyama/Shibahara. In finală, Raluca si Anna-Lenna au fost învinse de favoritele principale Hsieh/Strycova. 

Momentele bune reușite de Jaqueline Cristian

Începutul de sezon a însemnat un mini-breakthrough pentru Jaqueline Cristian. Aflată la debutul ei în Fed Cup, într-un meci în care nimeni nu îi dădea nicio șansă, Jaqueline Cristian a învins-o pe Veronika Kudermetova, jucătoare de top 50 WTA, într-o manieră entuziasmantă, 6-3, 7-5, reușind astfel cea mai mare victoriei a ei. Mai mult decât atât, Jaqueline a ținut România în viață în întâlnirea de la Cluj cu Rusia și a primit, poate, cea mai importantă confirmare posibilă: da, se poate, da are jocul să se bată cu cele mai bune jucătoare ale lumii. 

După victoria cu Kudermetova, o săptămână mai târziu, Cristian avea să câștige titlul ITF (25K) de la Trnava – la care se mai adaugă un tur 3 reușit la Praga (125k) și o altă semifinală la Istanbul (25k), plus un meci foarte bun făcut cu Sofia Kenin, de asemenea înainte de pandemie, când a avut match point în fața campioanei de la Australian Open. Toate aceste rezultate care au făcut ca ea să închidă anul pe locul 167 WTA. 

Lupta Monicăi Niculescu

Într-un an și așa complicat, Monica a avut de luptat cu propriul corp, dar și cu o cădere în clasament – în special din cauza accidentărilor – , care a obligat-o să joace mai multe turnee de calificări la nivelul Slamurilor în proba de simplu. Dar Monica s-a achitat impecabil de această mare provocare – știut fiind că, în esență, calificările în Slamuri sunt crâncene. 

Întâi, Monica a trecut de calificări la Australian Open, după trei maratoane, și a pierdut în primul tur cu Alize Cornet. Apoi, chiar de ziua ei, pe 25 septembrie, și-a asigurat un loc pe tabloul principal de la Roland Garros, după o victorie cu Vera Zvonareva în finala calificărilor.

Însemnătatea acestor realizări este aparte și vorbește masiv despre longevitatea și spiritul de luptă al Monicăi, pentru că de la Roland Garros 2010, când a pierdut în turul trei al calificărilor, Monica Niculescu a fost prezentă pe tabloul principal la toate turneele de Grand Slam – minus acele două ediții de RG 2018 și 2019 la care corpul nu a lăsat-o. Și-a câștigat acest loc fie prin clasamentul bun, care i-a permis să fie direct acceptată pe tabloul principal, fie în urma unor lupte dure, câștigate în calificări. Or, asta e o realizare care nu e la îndemâna oricui. 

Surpriza Irina Bara

Pentru Irina, 2020 e anul care i-a adus cel mai semnificativ rezultat al carierei de simplu: turul al treilea la Roland Garros. De altfel, semnele bune s-au văzut încă din februarie, când a fost convocată în premieră la echipa de Fed Cup a României și a ajuns pe tabloul principal la Lyon. Post-întrerupere, Irina a adunat formă și încredere pe zgură, în câteva competiții neoficiale, și a transferat acest moment bun la cel mai înalt nivel. După ce a făcut o finală la Cagnes-Sur-Mer (ITF, 80k), Irina a ajuns la Paris într-o formă foarte bună. A trecut de calificări fără set pierdut pentru prima ei calificare pe tabloul unui Grand Slam. Dar nu s-a oprit aici, învingându-le pe Donna Vekic și pe Alison Van Uytvanck (de asemenea fără set pierdut), înainte de a ceda cu Sofia Kenin în runda a treia.

Irina a încheiat anul pe 119 la simplu și 85 la dublu.

Sorana și mingile de meci

Deși nu a ajuns în faze avansate, Sorana Cîrstea a avut avut și ea momente excelente. Sorana a încheiat anul cu 10 victorii și tot atâtea înfrângeri, însă când a fost pe vârf, am văzut poate cel mai înalt nivel al Soranei de la finala din Canada (2013) încoace. Tenisul arătat de ea la US Open a fost excelent, iar meciul dramatic cu Karolina Muchova, cu trei mingi de meci ratate în turul al treilea (după victorii foarte bune la McHale și Konta), este și acum în topul episoadelor nefericite ale româncelor de anul acesta. Sorana a mai avut un moment calitativ și la AO, în meciul strâns cu Coco Gauff. Câteva mingi jucate diferit aici sau acolo, iar anul ei ar fi putut arăta cu totul altfel.

Alte momente relevante

– La debutul într-un turneu WTA în proba de dublu, Laura Paar a mers până la final, alături de Julia Wachaczyk. Laura, care a debutat în circuitul WTA în 2019, după 15 ani petrecuți exclusiv în circuitul ITF, a câștigat la Lyon primul său titlu WTA, la dublu. 

– Andreea Mitu este și ea una dintre campioanele acestui sezon 2020. Andreea a câștigat la Praga (WTA 125K), al cincilea său trofeu WTA din carieră, rezultat în urma căruia a reintrat în top 100 WTA la dublu. La Praga, Andreea a făcut pereche cu Lidziya Marozava

– Gabriela Talabă este jucătoarea din România cu cel mai mare salt făcut în 2020. Gabriela, în vârstă de 25 de ani acum, a început sezonul fiind clasată în afara topului 300, dar l-a terminat aproape de primele 200 de jucătoare. Mai important decât atât sunt rezultatele obținute: Talabă a ajuns în sferturi la Midland, Nicholasville și Charleston (ITF, 100K) venind din calificări și a jucat o finală ITF 25k, în Cehia. 

– O altă jucătoare cu o evoluție frumoasă în acest an este Andreea Roșca. La 21 de ani, Roșca a revenit în 2020 cu patru finale ITF, dintre care trei câștigate. De altfel, din septembrie 2020 încoace, Andreea a strâns 24 de victorii din 28 de meciuri jucate. 

-Afectată la un moment dat de o accidentare, Ana Bogdan a jucat și ea foarte puțin (7-8 e bilanțul ei), dar și-a arătat calitatea în câteva situații, precum prima parte a meciului cu Kenin de la RG, lăsându-ne să ne întrebăm ce ar putea fi dacă Ana ar începe să avanseze mai mult în turnee.

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în 2020, ATP și WTA, simplu și dublu

Turnee câștigate

Simona Halep – Dubai, Premier
Laura Paar (dublu, cu Julia Wachaczyk) – Lyon, International
Irina Begu – Indian Wells, WTA 125k
Simona Halep – Praga, International
Andreea Mitu (dublu, cu Lidziya Marozava) – Praga, WTA 125
Patricia Țig – Istanbul, International
Simona Halep – Roma, Premier 5

Finale

Raluca Olaru / Monica Niculescu (dublu) – Praga, International
Raluca Olaru (dublu, cu Anna-Lena Friedsam) – Roma, Premier 5

Bilanțul românilor în precedentele opt sezoane (nivel ATP + WTA, simplu + dublu)

201313 titluri – 6 finale
201419 – 10
201510 – 18
201613 – 10
201711 – 8
201810 – 13
20196 – 7
20207 – 2


De aproape un deceniu, tenisul românesc este on fire: în vârful clasamentelor, în vârful trendurilor, în vârful preferințelor fanilor. Ia-ți un tricou Romanian Tennis is Fire – astfel, susții și publicația care a urmărit și analizat tot acest parcurs al tenisului românesc.

Îți place?