Video

Andreea Roșca: „Episoadele grele prin care am trecut m-au maturizat, m-au întărit și m-au ambiționat să merg mai departe”

Adrian Țoca | 19 iulie 2018
Simona

Acum patru ani, când am publicat pe Treizecizero seria Juniorii, Andreea Roșca era una dintre numele cuprinse în acel proiect. 2018, vara, iar Andreea, maturizată, trecută prin multe, dar mai important, profilându-se a deveni o jucătoare de toată cinstea, a venit în studio-ul BRD Tennis Insider, din postura unei jucătoare care tocmai ce a debutat pe tabloul unui turneu WTA. Cum ar veni, și ea, și noi am crescut.

Andreea a crescut chiar frumos în clasament: după ce a câștigat 6 turnee ITF de 15k și unul de 25k în ultimele luni, ea a săltat aproape 700 de locuri în ierarhia WTA. Dar nu clasamentul îți atrage atenția la ea, ci tenisul ei sau felul în care vorbește. Sau în care vorbesc alții despre ea; Alina Tecșor, invitata permanentă a emisiunii, a avut o introducere foarte frumoasă despre Andreea și despre potențialul ei, pe care vă invităm să o descoperiți în înregistrarea de mai sus.

„Anul acest m-am maturizat și m-am dezvoltat mult ca persoană, am înțeles anumite lucruri pe care nu le înțelegeam când eram mai mică. Și pe partea carierei și emoțională”, arată ea spre motivul din spatele acestei ascensiuni, izvorâtă din momentele cele mai dificile.

Lista încercărilor prin care a trecut Andreea e lungă. Rezumată de ea: „În 2016 am avut o ruptură de tendon și m-am operat. Medicii mi-au spus că ar trebui să uit de tenis. Dar am reușit să mă recuperez, după ce făceam și câte 5 ore de recuperare pe zi. După patru luni am început să merg, după șase luni să joc din nou. Dar anul acela a fost pierdut. La un moment dat m-am și lăsat de tenis. Apoi am avut câteva probleme de familie, a fost o perioadă grea, mai ales că a venit după ce mi-am rupt tendonul. Dar apoi mi-am concentrat toată atenția asupra tenisului.”

Nu era locul sau momentul să zăbovim pe greaua încercare personală, însă e de subliniat că Andreea a ieșit din toate astea o persoană mai puternică.

„Probabil de aceea m-am maturizat, am trecut prin momente dificile care m-au întărit și m-au ambiționat să merg mai departe. Când m-am apucat din nou, am schimbat și antrenorul. Domnul Ionuț Moldovan m-a ajutat foarte mult, iar de când am început să lucrăm împreună, a fost foarte bine”, conchide ea.

Andreea spune că succesul celorlalte românce o motivează. „Mă ambiționează când văd jucătoarele românce că muncesc și reușesc. Nu simt o presiune sau o încărcătură, le iau ca exemplu. O admir mult pe Simona Halep, pentru că e foarte puternică, și emoțional, și fizic. Muncește foarte mult și o apreciez enorm pentru asta. Îmi place mult, mult cum luptă pe teren, e admirabil”, spune ea, concluzionând:

„Am realizat că tenisul nu se poate face decât dacă îl faci cu plăcere și te dedici 100%. Trebuie să fii concentrat și să-ți vezi de treabă. Tenisul nu e doar antrenamentul de pe teren. E un stil de viață.”

Ne strângem mâna la despărțire, și n-are cum să nu te frapeze senzația contradictorie pe care ți-o dă atingerea un pic aspră a unei o mâini firave, dar care ascunde sute și sute de ore de recuperare sau de antrenament dur, care au lăsat semne. Însă Andreea știe că toate astea vor merita.

Fotografii: Vlad Vișinescu / Treizecizero.ro

Îți place?