Jaqueline câștigă un titlu imediat post-Fed Cup: „Mi-a dat un mega boost de încredere. Vreau să-mi depășesc constant limitele. Dacă fac asta, pot tăia o cifră din clasament”

Adrian Țoca | 16 februarie 2020

Jaqueline Cristian a câștigat azi, la Trnava, al 10-lea ei titlu ITF al carierei, dar mai important ca trofeul în sine este felul în care Jaq a folosit energia bună căpătată în experiența din Fed Cup și motivația pe care o are mergând înainte

Interviu 30-0

Săptămâna trecută, în Fed Cup, România a pierdut dramatic cu Rusia, într-un meci în care puțini se așteptau ca echipa noastră să conteze cu adevărat, dar pe care n-a lipsit prea mult ca România să-l câștige.

Însă știrea principală a devenit prompt Jaqueline Cristian, povestea feel-good a acelui weekend. Jaq a surprins în mai multe feluri. A fost introdusă în meciul patru, într-un moment în care România părea ca și eliminată, după ce Ana Bogdan pierduse la limită meciul trei. Puține lucruri erau în favoarea ei: debutantă direct într-un meci cu eliminarea pe masă, contra unei jucătoare mult mai experimentată, Jaqueline trebuia să lupte și cu senzația generală că avem un munte de urcat să mai revenim în acel meci. A făcut-o însă cu succes, relansând de una singură un meci ce părea pierdut, printr-o victorie entuziasmantă, ca joc și manieră, cu Veronika Kudermetova.

Chiar dacă România a sfârșit prin a pierde la dublu, senzația multora a fost că avem în față un moment care îi poate fi de mare folos lui Jaqueline în cariera ei, așa cum a mai fost cazul cu alți sportivi, capacitați peste măsură de o experiență pozitivă în Fed Cup sau în Davis Cup. S-o vedem la doar câteva zile câștigând un turneu e exact genul de confirmare pe care fanii tenisului sperau s-o primească de la Jaqueline, și e îmbucurător că ea a folosit cu succes energia acelui moment.

Am prins-o pe Jaq la puțin timp după finala câștigată azi la Trnava, în turneul ITF de 25k, 6-1, 4-2 ret. cu rusoaica Sofya Lansere, al 10-lea titlu ITF pentru jucătoarea noastră.

Iată ce a spus Jaqueline pentru Treizecizero:

Despre cum a fost săptămâna de la Trnava

„A fost totul pe repede înainte. Am avut o zi între Fed Cup și plecarea la Trnava, doar mi-am schimbat hainele din bagaj și aia a fost. Am ajuns luni seara aici și miercuri am avut primul meci. Pot să spun că am venit pe un super val de încredere după experiența Fed Cup și m-am simțit foarte bine pe teren, deși credeam că voi fi obosită”.

„Au fost multe de procesat și un timp foarte scurt; în afară de încrederea pe care o simțeam pe teren, încercam să iau fiecare lucru separat în parte și să nu mă gândesc la foarte multe”.

Despre cel mai greu moment din turneu

„Turneul a fost greuț… Două meciuri de peste 2 ore și jumătate, unde a fost bătaie mare, dar am fost mult mai liniștită decât de obicei pe teren și mult mai lucidă în momentele importante”.

„Da, meciul din semifinale (n.a. victorie în trei seturi, după ce Jaq a avut set și break avans în setul doi, apoi două break-uri avans în decisiv) a fost mai greu, deoarece obosisem puțin pe final… Ne alergasem foarte mult și am avut și câteva greșeli ușoare, să le spunem, dar am crezut până la final. Am servit bine când a trebuit și așa am închis”.

Despre impactul pe care simte că l-a avut asupra ei experiența din Fed Cup

„Hmmm, sincer, în fiecare seară când mă puneam în pat îmi fugea gândul la atmosfera de la Cluj și îmi veneau în minte toate stările și trăirile de acolo. Dar cumva încercam să le blochez și să trăiesc în prezent și să îmi pregătesc fiecare meci în parte. Mi-a dat un mega boost de încredere pe teren, dar nu numai, deoarece am învățat multe despre mine ca persoană… Au fost lucruri noi de care m-am lovit, și spiritul de luptătoare pe care mi l-a scos la suprafață cel mai mult această experiență.”

„Motivația este clar foarte mare și abia aștept următorul meci într-o astfel de atmosferă. Îmi place foarte mult să joc acasă și să am energia publicului de partea mea. A fost ceva incredibil oricum. Felul în care mă încărcam și încrederea pe care mi-o dădeau atunci când pierdeam câte un punct, dar mai ales atunci când câștigam… parcă nu eram doar eu pe teren, eram un întreg cu echipa și cu publicul. Toți își puneau amprenta pe jocul meu într-un fel sau altul, și pe atitudinea mea, și cred că asta a făcut diferența.”

Despre șansele din următorul meci din Fed Cup, cel cu Italia

„Am văzut tragerea și cred că avem șanse foarte bune. Suntem o echipă destul de unită și comunicăm foarte bine, iar avantajul de a juca acasă clar e de partea noastră.”

Despre încrederea pe care i-o aduce un titlu câștigat acum

„Clar e încă un plus de încredere, dar sincer sunt într-o perioadă în care îmi dezvolt jocul și încerc să aplic tot ce fac la antrenament și doar să mă bucur de meciuri. Consider că dacă fac asta, automat apar și rezultatele”.

Despre ce încearcă să îmbunătățească în acest moment în jocul ei

„În primul rând, să aplic constant la meci schemele clare și agresive pe care le exersez la antrenament. În ultimele luni, am început să nu mă mai las “bullied” pe teren de jucătoarele solide, mai ales pe hard. Mă simt mai bine ca niciodată din punct de vedere psihic și fizic și, cu răbdare, vreau ca nivelul de la Cluj și de la Trnava să fie o bază solidă pe care să o pot arăta tot anul la turnee.”

Unde urmează să joace mai departe

„Încerc să mixez turneele ITF cu cele WTA. De exemplu, duminică plec la Macon (25k, Franța), dar dacă cumva intru la WTA-ul de la Doha, voi zbura  acolo cu un zâmbet pe buze.”

Despre ce își propune pentru acest sezon, dacă are și o țintă punctuală în clasament, dincolo de îmbunătățirea jocului

„Obiectivul meu anul acesta nu îl reprezintă neapărat clasamentul, ci să reușesc constant să îmi depășesc limitele din punct de vedere tactic, fizic, psihic. Simt că, dacă reușesc să îmbunătățesc aceste aspecte, am o șansă bună să mai tai o cifră din clasamentul meu actual”.

Foto: Ramona Toderaș

Dacă vrei să citești mai mult astfel de conținut, susține 30-0 și fă-ți un abonament la 30-0+.










Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi