Pati, primul titlu al carierei! Patricia Țig o învinge pe Eugenie Bouchard și câștigă turneul de la Istanbul

Treizecizero | 13 septembrie 2020

Trofeul de la Istanbul o urcă pe Patricia pe cel mai bun loc al carierei, locul 58, a doua româncă în clasamentul WTA în acest moment, după Simona Halep, și a treia mamă în clasament, după Serena Williams și Victoria Azarenka.

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Până la finalul US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Patricia Țig a câștigat primul titlu al carierei la Istanbul și o să țină minte toată viața acest moment. Pentru că, dacă nu era de ajuns însemnătatea lui drept premieră profesională foarte importantă, modul în care a reușit să triumfe Pati face totul și mai special. O revenire de la set, apoi emoții cât cuprinde în decisiv, șapte mingi de meci ratate și, la final, o victorie excelentă în finala cu Eugenie Bouchard: 2-6, 6-1, 7-6 (4), în două ore și jumătate. Canadianca era în căutarea primului ei titlu din 2014.

Nimic nu vine ușor în tenis, nici măcar atunci când lucrurile par ușoare. Desprinsă la 4-1 în decisiv, Pati a avut două mingi de dublu break și de 5-1, iar lucrurile păreau deja lămurite, iar finalul meciului, o chestiune de timp. Nu doar prin scor, ci și prin dinamica jocului în acele momente. Aveam să ne lămurim rapid că mai era mult de tras.

Pati a fost dominantă în toată săptămâna, ajungând în finală fără set pierdut și cu doar 20 de game-uri cedate în victoriile cu Danilovic, Doi, Peterson și Martincova. Însă, în câteva rânduri, a pornit ceva mai greu, recuperând dezavantaje de un break înainte de a lega serii furioase de game-uri câștigate la rând. Așa a fost și azi, doar că revenirea a necesitat mai mult timp. Vreme de aproape șase game-uri, totul a curs în favoarea canadiencei, parcă renăscută la acest turneu. Cu o atitudine mult schimbată, dispusă să-și asume munca atât la propriu, în meciuri, cât și într-un sens mai amplu (a pornit turneul din calificări, unde a avut nevoie de wildcard ca să intre), Bouchard a dictat ritmul jocului, convingând-o pe româncă să intre în schimburile de forță de pe baseline, un ritm care îi convine atât de mult lui Genie.

Condusă cu 4-1 și două break-uri în primul set, Patricia a făcut bine că s-a agățat de următorul serviciu, primul în care a părut că se conectează la miza momentului. Și chiar dacă și-a mai pierdut o dată serva, sfârșind prin a ceda primul set cu 6-2, Patricia reușise să pună un picior în meci și să înceapă să facă ajustări. Treptat, jocul ei a devenit mult mai nuanțat, specific de zgură, schimbând viteza și variind efectele și înălțimile mingii, strecurând slice-uri și scurte, forțând-o pe Bouchard să accepte lupta în alte condiții. Adăugând la asta o eficiență sporită la serviciu, și schimbările s-au văzut rapid: Patricia a trecut complet la cârma meciului, dominând și câștigând 10 din următoarele 12 game-uri, ajungând în situația menționată ceva mai devreme: 2-6, 6-1, 4-1, două mingi de dublu break.

Bouchard a câștigat în această săptămână câteva dueluri foarte intense și solicitante, de asemenea cu desfășurări palpitante de scor, iar asta nu s-ar fi putut întâmpla din senin. Canadianca a continuat să muncească și să se agațe de fiecare punct, căutând ea să schimbe câte ceva în schimburi. Și, cum se întâmplă adesea, a fost nevoie de doar câteva puncte ca ea să reintre în meci: un pic de la Genie, un pic de la Pati, ale cărei emoții începuseră să crească, iar scorul s-a strâns. Întâi, printr-un rebreak pentru 3-4, contracarat de Patricia, care a trecut iar în față cu 5-3. După trei mingi de meci ratate, alt rebreak făcut de Genie, care apoi a egalat pentru 5-5.

Într-un moment evident foarte periculos, răspunsul Patriciei a fost să treacă iar la o construcție bine gândită și elaborată a punctelor: a reușit șapte puncte la rând și a ajuns iar în situația de a avea mingi de meci. Trei la număr, consecutive de astă dată. Credit însă lui Bouchard care a servit bine sub presiune, a jucat atentă fiecare schimb și a forțat tiebreak-ul.

După aceste două momente diferite de dezamăgire cruntă, iarăși o cădere ar fi putut fi foarte plauzibilă în tiebreak. „Vreau să mă îmbunătățesc mental, pentru că așa câștigi turneele mari”, spunea vara trecută, după ce pierduse finala de la București. A fost exact planul în care atitudinea ei a decis această luptă, atunci când, pe final de meci, totul depindea de cum joci următorul punct, de cum lovești următoarea minge. Mental, Patricia a rămas acolo și a condus în permanență scorul: a ajuns la 6-3, și deși a șaptea minge de meci s-a dus și ea foarte repede, a reușit să închidă meciul la a opta. Parcă resimțind șocul emoțional al momentului – și cine a închis un meci dramatic pe terenul de tenis știe cum reacționează corpul în acele secunde – Pati s-a îndreptat ca prin vis către fileu, nevenindu-i să creadă. Abia când a ajuns să sărbătorească cu Răzvan Sabău, la marginea terenului, a început să realizeze performanța.

Este primul titlu WTA al carierei pentru Patricia, care a jucat azi a treia finală, după cele de la Baku, în 2015 (pierdută cu Gasparyan) și la București, în 2019 (pierdută cu Rybakina). Patricia mai are în cont un titlu WTA 125k, câștigat vara trecută, tot pe zgură, la Karlsruhe (cu Van Uytvanck). 

Trofeul de la Istanbul o urcă pe Patricia pe cel mai bun loc al carierei, locul 58, a doua româncă în clasamentul WTA în acest moment, după Simona Halep, și a treia mamă în clasament, după Serena Williams și Victoria Azarenka. Este o performanță extraordinară, în contextul în care Patricia a luat-o, practic, de la zero primăvara trecută, fără clasament, după o absență de doi ani. Pe 10 aprilie 2019, Patricia a jucat primul ei meci oficial după naștere, în calificările unui turneu ITF 15K din Mexic. De acolo a urmat un drum lung, punctat de momente frumoase, precum finala de la București, de anul trecut, turneu început în precalificări, titlul de WTA 125k de la Karlsruhe, tot în vara trecută, semifinala de la Hua Hin din februarie sau, chiar înainte de Istanbul, prima victorie reușită pe tabloul unui turneu de Grand Slam, la US Open.

„Sunt foarte fericită și bucuroasă de performanța mea de aici. Am știut că n-am făcut nimic greșit, la fiecare minge de meci am încercat să fac mai bine. Ea a jucat extraordinar, fiecare am luptat pentru fiecare punct și a fost cu siguranță un meci grozav”, a spus Patricia. „Știam că e foarte dificil să mențin un nivel înalt pe tot meciul, și știam că dacă voi rămâne acolo și voi lupta pentru fiecare punct, totul va fi bine. A fost bine și sunt tare fericită pentru asta”.

Foto: Tennis Champ Istanbul

https://twitter.com/WTA/status/1305184260240715776?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1305185420267970560?s=20

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în 2020, ATP și WTA, simplu și dublu

Turnee câștigate

Simona Halep – Dubai, Premier
Laura Paar – (dublu, cu Julia Wachaczyk), Lyon, International
Irina Begu – Indian Wells, WTA 125k
Simona Halep – Praga, International
Andreea Mitu – (dublu, cu Lidziya Marozava), Praga, WTA 125
Patricia Țig – Istanbul, International

Finale

Raluca Olaru / Monica Niculescu – Praga, International

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi