Istoria rivalității Federer – Djokovic: De la „hotdog” la „acel forehand”

Adrian Țoca | 19 mai 2012

Novak Djokovic și Roger Federer au jucat câteva meciuri memorabile, au trecut prin clipe tensionate și ne-au oferit unele dintre cele mai spectaculoase faze ale tenisului din ultimii ani.

Tenisul e făcut în aşa fel încât are nevoie și se hrănește din rivalităţi. Iar epoca actuală a tenisului masculin are numeroase poveşti şi intrigi care au ținut fanii cu sufletul la gură. În ultimul deceniu, când ne gândim la rivalităţi gândul ne fuge imediat la Federer – Nadal sau, în ultimele sezoane, la Nadal – Djokovic. Însă a treia latură a acestui triunghi, Federer – Djokovic, are şi ea poveşti din cale afară de spectaculoase, multă tensiune și mult echilibru. Povestea rivalității clasice dintre Federer și Nadal o găsiți aici, iar în cele ce urmează, trecem în revistă toate meciurile dintre Roger Federer şi Novak Djokovic.

* Articol publicat inițial în mai 2012 și updatat după fiecare nouă întâlnire dintre cei doi.


Federer vs Djokovic 

45 de meciuri directe, scor 23-22 pentru Djokovic

Pe suprafeţe:

– pe zgură este egal, 4-4
– pe hard este egal, 17-17 (13-12 Federer outdoor, 4-5 indoor)
– pe iarbă conduce Djokovic, 2-1.

Au jucat 17 finale, scorul fiind 11-6 pentru Djokovic. S-au întâlnit în nu mai puțin de 22 semifinale (11-11).

Au jucat patru finale de Grand Slam. Prima, câştigată de Federer la US Open 2007; următoarele două, câștigate de Djokovic la Wimbledon 2014 și 2015, tot sârbul impunându-se și într-a patra, la US Open 2015.

 

Istoria meciurilor directe:

1. 2006, Monte Carlo, zgură, primul tur: Federer – Djokovic 6-3, 2-6, 6-3.

Primul meci dintre cei doi s-a jucat în circumstanţe total diferite faţă de cele de azi. Djokovic, care avea 18 ani, venea din calificări pe tabloul de la Monte Carlo, în vreme ce Federer tocmai ce făcuse dubla Indian Wells-Miami. Reîntâlnirea cu zgura nu l-a prins prea pregătit. Elveţianul a făcut destule erori neforţate, la vremea aceea foarte rare, cedând setul doi pe fondul acestor greşeli. Sârbul a terminat însă benzina în actul decisiv. “Mă bucur că am câştigat, îmi pare bine că s-a terminat, n-a fost uşor”, a spus liderul mondial de atunci.

2. 2006, Geneva, indoor hard, Cupa Davis: Federer – Djokovic 6-3, 6-2, 6-3. 

Între timp, Djokovic urcase 60 de locuri, până pe 21. Meciul s-a jucat la 2-1 pentru Elveţia, Federer câştigând cu Tipsarevic, iar Novak, învingându-l pe Wawrinka. Victoria categorică a lui Federer a adus şi succesul final al Elveţiei.

3. 2007, Australian Open, hard, turul 4: Federer – Djokovic 6-2, 7-5, 6-3

Într-un moment de vârf al elveţianului, Djokovic n-a avut prea multe de făcut. Doar 20 de puncte a pierdut pe propriul serviciu Federer, meciul fiind doar o altă bornă în drumul spre victoria finală a lui Roger. Acesta a câştigat Australian Open (finala, cu Fernando Gonzalez, video) fără să piardă măcar un set.

4. 2007, Dubai, hard, sferturi de finală: Federer – Djokovic 6-3, 6-7 (6), 6-3.

Ceva mai greu, dar Federer s-a impus şi în al patrulea meci direct, unul care a durat un pic peste două ore. Federer încerca atunci să câştige pentru a patra oară turneul de la Dubai. Şi de această dată, setul decisiv i-a aparţinut elveţianului, care a jucat mai bine momentele importante.

5. 2007, Montreal, hard, finală: Djokovic – Federer 7-6 (2), 2-6, 7-6 (2)

Prima victorie a sârbului în faţa lui Federer a venit cum nu se putea mai bine, în prima finală jucată de cei doi, în Masters-ul de la Montreal. Câştigând ambele tiebreak-uri ale finalei, Djokovic a stabilit o altă premieră: a devenit primul, după Boris Becker, care îi învinge, în acelaşi turneu, pe primii trei jucători ai lumii, el eliminându-i pe Roddick, în sferturi, şi pe Nadal, în semifinale. Federer, care era campion en-titre, a ratat şase mingi de set în primul, ceea ce face acest meci primul dintre cei doi în care sârbul revine dintr-o postură incomodă. Ce spunea Djokovic? “Să câştig o finală şi două tiebreak-uri la numărul 1, probabil cel mai puternic jucător din punct de vedere mental din circuit, e o realizare care mă face fericit”.

6. 2007, US Open, hard, finala: Federer – Djokovic 7-6 (4), 7-6 (2), 6-4

Deja a doua finală la rând, dar una mult mai importantă. A rămas şi singura finală de Slam pe care cei doi au disputat-o până azi. Era debutul lui Djokovic, 20 de ani, într-o finală de Grand Slam. Şi n-a jucat deloc rău, având 6-5 în primele două seturi. În primul set, a avut chiar 5 mingi de set, servind la 6-5 şi 40-0. În al doilea, a mai ratat alte două. “O să scriu o carte: 7 mingi de set”, s-a amuzat Nole, în vreme ce Federer a văzut partea plină a paharului. “E o motivaţie mare să văd cum apar jucători noi care mă provoacă şi să pot câştiga finale cu ei”. Roger avea 26 de ani şi câştiga US Open pentru a 4-a oară, ajungând la 12 Slam-uri.

Era al doilea an la rând în care Federer reuşea o performanţă pe care nimeni n-o reuşise între 1970 şi 2005: calificarea în toate cele patru finale de Slam ale unui sezon.

7. 2008, Australian Open, hard, semifinală: Djokovic – Federer 7-5, 6-3, 7-6 (5)

N-a durat mult până cei doi s-au reîntâlnit într-un meci cu mare miză. În Slam-ul următor, Djokovic şi-a luat revanşa, în ceea ce s-a concretizat drept primul lui Grand Slam câştigat, Australian Open 2008. La 20 de ani, Novak arăta deja ca un mare campion, capabil să ia jocul pe cont propriu şi să-i dea o replică puternică lui Federer. Sârbul a dominat autoritar meciul, trimiţând 50 de lovituri direct câştigătoare. Singurul moment în care Federer a fost în control a fost primul set, în care campionul en-titre a servit pentru primul set la 5-3. Din acel moment, Djokovic a câştigat însă 11 game-uri consecutive, schimbând complet faţa jocului şi anunţându-şi candidatura la prima poziţie în lume.

Era prima înfrângere a lui Federer în trei seturi la AO din 2001, şi, mai mult, prima lui absenţă dintr-o finală de Slam de la French Open-ul din 2005,  iar acesta a avut o declaraţie curioasă ulterior: “Am creat un monstru”, spunea el, cu referire la victoriile “la foc automat” pe care le obţinea în acei ani și la așteptările enorme ale presei și fanilor. De notat că 2008 a fost şi anul în care Federer a suferit de mononucleoză.

8. 2008, Monte Carlo, zgură, semifinală: Federer – Djokovic 6-3, 3-2, retragere

Revanşa a venit la locul primei lor întâlniri, Monte Carlo. Tot în semifinale, fază a turneelor în care s-au întâlnit cel mai des. Într-un meci dominat de Federer, Djokovic a acuzat o durere de gât, spunând, mai apoi, că nu se simţise prea bine în ultimele zile şi că a decis să nu rişte. Este, însă, meciul faimosului “Be Quiet” al lui Federer trimis către boxa lui Djokovic, o reacție care a fost printre punctele culminante ale tensiunii dintre cei doi.

9. 2008, US Open, hard, semifinală: Federer – Djokovic 6-3, 5-7, 7-5, 6-2

Federer era pe locul doi în lume, dar de patru ori campion la US Open, şi a reuşit să-l bată din nou pe Djokovic pe terenul unde cei doi jucaseră finala cu un an în urmă. Pentru Federer, calificarea în ultimul act a fost a 17-a din carieră. Meciul a durat două ore şi 45 de minute, iar Federer a fructificat mai inspirat mingile de break în momentele cheie din primul şi al treilea set, câştigându-l lejer pe ultimul.

10. 2009, Miami, hard, semifinală: Djokovic – Federer 3-6, 6-2, 6-3

Un Federer peste măsură de nervos, dar aflat şi într-o perioadă de criză de rezultate şi de încredere, după ce pierduse încă o finală epică de Grand Slam cu Rafa Nadal, la AO 2009, i-a facilitat misiunea lui Djokovic. Meciul s-a jucat pe un vânt destul de puternic, elveţianul acuzând, ulterior, condiţiile de joc. Momentul a oferit şi una din extrem de rarele izbucniri nervoase ale lui Federer, care a trântit cu o rachetă de pământ, o situaţie în care Federer abia dacă s-a pus în întreaga lui carieră.

11. 2009, Roma, zgură, semifinală: Djokovic – Federer 4-6, 6-3, 6-3

Tot 2009, tot Masters, tot semifinală şi tot victorie Djokovic. Şi din nou vremea şi-a pus cumva amprenta pe meci. Federer câştigase relativ confortabil primul set şi conducea cu 2-1 şi cu break în cel secund, când ploaia a oprit jocul. La reluare, Novak a luat cinci din următoarele şase game-uri, împingând meciul în decisiv, unde, condus cu 3-1, a repetat isprava, câştigând cinci game-uri la rând pentru a obţine al doilea succes consecutiv în faţa elveţianului.

12. 2009, Cincinnati, hard, finală: Federer – Djokovic 6-1, 7-5

Între timp, Federer traversase o vară perfectă, câştigând în premieră Roland Garros-ul, şi, mai apoi, Wimbledonul, într-o finală epică cu Andy Roddick. În plus, tocmai ce devenise tătic, titlul de la Cincinnati fiind primul pentru el în această calitate. Meciul n-a avut istoric în primul set, în vreme ce Federer a revenit de la 0-3 în cel de-al doilea, pentru al treilea său titlu la Mastersul de la Cincinnati.

13. 2009, US Open, hard, semifinală: Federer – Djokovic 7-6 (3), 7-5, 7-5

Renăscut, Federer avea să reia şirul victoriilor în rivalitatea cu Novak, obţinând încă o victorie la US Open. A fost meciul care a oferit probabil cea mai spectaculoasă lovitură din cariera lui Federer, acel “hotdog” care i-a oferit trei mingi de meci şi ovaţii puternice din partea celor 25.000 de spectatori de pe Arthur Ashe. Lobat de sârb, Federer a părut depăşit de minge şi de situaţie, numai pentru a inventa o lovitură direct câştigătoare printre picioare, spre stupoarea lui Djokovic şi a publicului, într-o atmosferă asurzitoare. Faza a devenit viral pe Internet şi a fost catalogată de elveţian drept “cea mai spectaculoasă minge a carierei”.

Priviți, cu sonorul tare, dacă se poate:

E un bun mod de a caracteriza și meciul. Djokovic, care mai coborâse un pic la capitolul încredere faţă de perioada celor două victorii la rând, a jucat bine, dar n-a avut răspuns în momentele cheie unor lovituri de clasă ale lui Federer. Genul de meci care setează nişte obişnuinţe şi nişte trenduri, acesta întărind, probabil, teoria potrivit căreia Federer ştie să-l joace pe Djokovic. Moment de vârf pentru Federer, finalul unei veri perfecte pentru el.

14. 2009, Basel, indoor hard, finală: Djokovic – Federer 6-4, 4-6, 6-2

Numai că momentele de vârf nu ţin o veşnicie. Campion la Roland Garros şi Wimbledon şi autor al acelei faze antologice din semifinalele de mai devreme, Federer a pierdut, la fel de antologic, finala cu Del Potro, intrând într-un con de umbră în care l-a regăsit şi finala de la Basel, turneul din oraşul său natal. Spre stupoarea generală, Djokovic a ridicat trofeul acasă la Federer, sub ochii acestuia, într-un meci în care elveţianul a ratat prea multe ocazii şi care s-ar fi putut termina chiar în două seturi, dacă Djokovic ar fi menţinut avantajul unui break. A fost finalul unei serii de 19  victorii consecutive pentru elveţian în turneul de la Basel.

15.  2010, Toronto, hard, semifinală: Federer – Djokovic 6-1, 3-6, 7-5

Federer a pornit ca din pușcă, așa cum îi stă în obicei, distanțându-se la 6-1, 2-0. Însă așa cum a făcut-o de atâtea ori în anii anteriori atunci când îl are în față fie pe Nadal, fie pe Djokovic, elvețianul a început, brusc, să greșească, cedând setul trecut. Momentul cheie a fost în decisiv, la 5-5, când Nole a avut trei mingi de break. Le-a ratat pe toate, iar Federer a făcut break în game-ul următor.

16. 2010, US Open, hard, semifinală: Djokovic – Federer 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 7-5

Al treilea an consecutiv în care cei doi rivali au jucat în semifinale la US Open, și prima dintre cele două în care Novak avea să câștige după ce a salvat două mingi de meci. Jocul a fost de o calitate foarte înaltă, o ploaie de schimburi de-a dreptul brutale și lovituri direct câștigătoare din toate unghiurile posibile. La 4-5 în decisiv, Djokovic s-a văzut în situația de a salva două mingi de set, ceea ce a și făcut, într-o tensiune și o atmosferă incredibilă la Flushing Meadows. A urmat break-ul pentru sârb, care a încheiat meciul în game-ul următor, după ce a salvat, la rându-i, o minge de break care ar fi trimis decisivul într-un tiebreak. Ultimul schimb al meciului a avut 22 de lovituri.

17. 2010, Shanghai, hard, semifinală: Federer  – Djokovic 7-5, 6-4

O altă semifinală între cei doi, faza în care cei doi s-au întâlnit cel mai des. Într-un meci strâns, diferența s-a făcut la felul în care cei doi au concretizat șansele de break pe care le-au avut. Dacă Federer a salvat 4 din 5, Djokovic a reușit la fel cu doar o minge de break dintre cele patru pe care le-a avut Federer. Elvețianul a mers în finală, pe care a pierdut-o, însă, la Murray.

18. 2010, Basel, indoor hard, finală: Federer – Djokovic 6-4, 3-6, 6-1

Federer a căpătat ceva răzbunare atât pentru semifinala de la US Open, cât și pentru eșecul suferit la Basel cu un an înainte, recăpătându-și unul dintre cele mai dragi lui trofee, cel din orașul natal.

19. 2010, Londra, indoor hard, semifinală: Federer – Djokovic 6-1, 6-4

Ca de obicei când vine vorba de Turneul Campionilor și de indoor hard, Federer a fost omul în formă, impunându-se mai mult decât categoric, în 80 de minute, timp în care a trimis 31 de lovituri direct câștigătoare. “Am făcut un meci foarte agresiv”, avea să spună Fed.

20. 2011, Australian Open, hard, semifinală: Djokovic – Federer 7-6, 7-5, 6-4

Începutul “anului lui Nole”. Djokovic avea să-și anunțe venirea la tron cu un prim trofeu, obținut în Australia, iar drumul nu putea trece decât pe la Federer. Un meci foarte, foarte solid făcut de sârb, în tonul întregului an, altminteri. Elvețianul n-a făcut un meci rău, dar a plătit prețul puținelor șanse avute, dar irosite, precum un 5-2 în setul 2. “Sunt foarte fericit pentru felul în care am jucat, cred că am făcut un meci excelent”, spunea Nole, cel care avea să se îmbarce într-o serie de victorii parcă interminabilă.

21. 2011, Dubai, hard, finală: Djokovic – Federer 6-3, 6-3

În continuare invincibil, Nole i-a mai suflat un trofeu lui Federer la unul din turneele îndrăgite de acesta din urmă. N-a fost un meci cu un istoric deosebit, Novak fiind în permanență în control. Avea să fie al treilea titlu la rând la Dubai pentru el.

22. 2011, Indian Wells, hard, semifinală: Djokovic – Federer 6-3, 3-6, 6-2

Miza meciului era locul 2, pe care Federer l-a pierdut în favoarea sârbului după această nouă înfrângere. Dincolo de ce spune scorul, meciul a fost destul de strâns și totul părea deschis în startul setului decisiv, până în game-ul 5, care a dat startul evadării pentru Djokovic. “S-a simțit intensitatea azi, multe emoții în joc. Putea fi meciul oricui”, a spus învingătorul.

23. 2011, Roland Garros, zgură, semifinală: Federer – Djokovic 7-6, 6-3, 3-6, 7-6

Probabil unul dintre cele mai frumoase și tensionate meciuri jucate vreodată de cei doi.

Găsiți o descriere completă a meciului, plus rezumatul video, în acest articol.

Totul era în joc: orgoliul  lui Federer, învins de trei ori la rând în această rivalitate, un loc în finala Roland Garros, dar, mai ales, senzaționala serie de victorii consecutive a lui Djokovic, ajunsă la ora acelui meci la 41.  De nicăieri, dat fiind că era dat cu șansa a doua, Federer a făcut un meci mare, împingându-l în toate colțurile terenului pe Novak, într-un meci foarte fizic, cu un ritm adesea sufocant. Elvețianul s-a impus, apoi a făcut acel semn cu degetul arătător, parcă vrând să spună că nu e gata, că încă mai are multe de spus.

 

24. 2011, US Open, hard, semifinală: Djokovic – Federer 6-7, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5

Citiți neapărat povestea meciului aici. Aveți, de asemenea, și rezumatul meciului. 

Dacă meciul anterior, cel de la Roland Garros, a fost, posibil, cel mai frumos dintre cei doi, acesta a fost meciul cu finalul cel mai năucitor. Parcă niciodată nu s-au spus atâtea lucruri despre o singură execuție, iar Novak Djokovic a reușit să intre în istorie cu returul său fabulos de la prima minge de meci a lui Federer. Pentru că da, pentru al doilea an la rând (vezi video mai jos), tot în semifinale, tot la US Open, Djokovic avea să întoarcă în fața lui Federer și să câștige, incredibil, meciul. Cu toate că Federer a condus cu 2-0 la seturi, cu toate că a avut 5-3 și 40-15 în decisiv.

UPDATE

25. 2012, Roma, zgură, semifinală: Djokovic – Federer 6-2, 7-6

Primul meci de după “forehandul de la US Open” a fost așteptat cu mult interes, mai cu seamă că Federer traversa o perioadă foarte bună, tocmai ce câștigase turneul de la Madrid, al patrulea titlu al său în 2012, și avea motive serioase să-și dorească o revanșă cu Djokovic. Meciul a fost, însă, controlat în general de sârb, care s-a impus lejer în primul set și a părut că se îndreaptă spre câștigarea meciului, când, la 5-4, Federer a salvat o minge de meci și a făcut break. Djokovic și-a regăsit însă ritmul în tie-break. Un minibreak i-a fost suficient pentru a-și apropia victoria. “Știam că trebuie să joc foarte bine, pentru că el a venit în mare formă aici”, a spus Novak.

26. 2012, Roland Garros, zgură, semifinală: Djokovic – Federer 6-4, 7-5, 6-3

Un meci comparat poate prea mult cu fabuloasa întâlnire jucată cu un an înainte în semifinalele Roland Garros. Până la urmă, s-a dovedit că așteptările au fost, poate, un pic prea mari, meciul de acum neridicându-se la nivelul celui evocat. În fapt, cronica Treizecizero.ro caracterizează meciul din 2012 drept “ruda săracă” a superbei confruntări din urmă cu 12 luni. Federer a avut un break avantaj în primul set, apoi două break-uri avantaj în cel de-al doilea, însă Nole a recuperat de fiecare dată. În setul trei, elvețianul n-a  mai opus aproape deloc rezistență, pierzând al treilea meci consecutiv în fața rivalului său. Mai multe detalii despre meci, în cronica lui.

27. 2012, Wimbledon, iarbă, semifinală: Federer – Djokovic 6-3, 3-6, 6-4, 6-3

La o lună de la semifinala Roland Garros, cei doi s-au reîntâlnit, conform obiceiului, într-o nouă semifinală de Slam. De data asta, contextul a fost unul cu totul și cu totul special – prima întâlnire directă pe iarbă. După un turneu cu destule peripeții (meciul dramatic întors cu Benneteau și problemele la spate), Federer era la o victorie distanță de o nouă finală la Wimbledon. Meciul s-a jucat cu acoperișul tras, iar elvețianul a început ca din pușcă, impunându-se cu 6-3 într-un prim set în care a comis doar două greșeli neforțate. Djokovic și-a ridicat nivelul în setul secund, însă n-a mai găsit soluții pentru un Federer extrem de inspirat și de eficient în seturile 3 și 4. Prima victorie a lui Federer după trei înfrângeri consecutive la jucătorul sârb avea să-l pună pe Roger în situația de a juca pentru un nou titlu de Slam și, mai important, revenirea spectaculoasă pe primul loc în lume, ceea ce avea să se și întâmple, după finala câștigată, ulterior, cu Murray.

Mai multe despre acest meci, aici.

28. 2012, Cincinnati, hard, finală: Federer – Djokovic 6-0, 7-6

Într-un meci în care Federer a plecat ca din pușcă, trecându-și în cont 16 dintre primele 21 de puncte, misterul în ce privește câștigătorul practic n-a existat. Federer traversa un moment foarte bun, proaspăt venit după titlul de la Wimbledon și argintul olimpic, în vreme ce Djokovic, afectat de pierderea primului loc, a arătat, pe alocuri, ca un jucător fără idei și fără soluții în fața unui Federer dezlănțuit. A fost al 6-lea titlu din 2012 pentru Federer și a 16-a victorie în meciurile cu Novak. Despre acest meci puteți citi mai multe în cronica scrisă la momentul cu pricina de Treizecizero.ro aici.

29. 2012, Londra, Turneul Campionilor, indoor, finală: Djokovic – Federer 7-6, 7-5

Cu moralul bun după două victorii la rând contra sârbului, Federer a început foarte bine primul set, desprinzându-se la 3-0. L-a pierdut însă în tiebreak, un tiebreak care a cuprins una dintre cele mai spectaculoase execuții ale anului, reușită de Federer într-o situație disperată, în care avea o minge de set de salvat. Apoi elvețianul a servit pentru set la 5-4 în cel secund și a avut două șanse de a trimite finala în decisiv, ratându-le pe amândouă. Încă o dată, Novak a întors un meci cu Federer dintr-o situație dificilă. Pe larg despre acest meci puteți citi aici.

30. 2013, Paris, Masters, indoor hard, semifinală: Djokovic – Federer 4-6, 6-3, 6-2

După un an de pauză de la ultima întâlnire directă, Federer și Djokovic și-au reluat rivalitatea la Mastersul de la Paris, într-un context în care Djokovic avea nevoie disperată de victorie ca să continue cursa de urmărire a lui Nadal pentru primul loc, iar Federer abia revenea la formă după un sezon dezastruos pentru standardele lui. Elvețianul a făcut un prim set perfect, cu un joc de atac aproape perfect, presându-l pe sârb pe rever și urcând des la fileu. Federer a avut și un break avans în setul doi, dar și-a terminat prea repede benzina și n-a mai putut menține ștacheta la fel de sus. Revenirea lui Nole, făcută treptat, a fost apoi incontestabilă. Cei doi au aflat chiar în timpul meciului că au fost repartizați în aceeași grupă la tragerea la sorți pentru Turneul Campionilor, turneu programat chiar în săptămâna următoare după Paris. Despre meci, pe larg, aici.

31. 2013, Londra, Turneul Campionilor, indoor hard, grupe: Djokovic – Federer 6-4, 6-7, 6-2

Un desfășurător diferit, dar același rezultat: Novak Djokovic l-a mai învins o dată pe Roger Federer, pentru a doua oară în numai patru zile, deși sârbul a avut câteva zile infernale, foarte obositoare. Ca și la Paris, Federer a lăsat impresia că nu are resurse fizice pentru mai mult de un set câștigat. După forcingul din setul doi, elvețianul a capotat în decisiv fără prea mare luptă. Victoria a fost a 18-a consecutivă în sezonul 2013 pentru Nole. De altfel, el a mers până la capăt și a câștigat ulterior trofeul de la Londra, într-o finală cu Nadal. Federer s-a regrupat și a câștigat următoarele două meciuri din grupă, dar a fost eliminat în semifinale. Despre meci.

32. 2014, Dubai, hard, semifinale: Federer – Djokovic 3-6, 6-3, 6-2

După trei înfrângeri consecutive, Federer a reușit să întoarcă lucrurile în favoarea lui, câștigând semifinala de la Dubai cumva surprinzător. În ciuda unui început de an promițător, puține lucruri bune se așteptau de la Federer înaintea acestui meci. Cu un serviciu în zi bună, cu un joc ofensiv, în care venirile la fileu au fost într-un echilibru perfect cu jocul din spatele terenului, Federer a surprins pe toată lumea întorcând meciul de la set și break. O premieră, pentru că elvețianul nu mai întorsese niciodată cu Djokovic de la 0-1 la seturi, în 10 ocazii anterioare (meciuri 2/3 seturi).

Ulterior, Federer a învins și în finala cu Berdych, trecându-și în cont primul titlu al anului. Despre meci, pe larg, aici.

33. 2014, Indian Wells, hard, finală: Djokovic – Federer 3-6, 6-3, 7-6

Federer a început și de această dată în forță, câștigând primul set impresionant, dar n-a mai putut menține ritmul în cel secund, sfârșind prin a fi condus cu un break în decisiv. A revenit spectaculos pe final, recuperând break-ul și conducând cu 6-5, dar Djokovic și-a ținut firea și a trecut primul linia de sosire, la fotofiniș. Despre meci, aici.

34. 2014, Monte Carlo, zgură, semifinală: Federer – Djokovic  7-5, 6-2

Un prim set foarte competitiv, cu Djokovic, deși cu un bandaj la încheietura mâinii drepte, competitiv, având două mingi de set la 5-4 pentru el în primul set. Federer le-a salvat și apoi a luat setul jucând entuziasmant, iar în setul secund Djokovic n-a mai putut ține pasul, afectat atât de dureri, cât și de pierderea primului set. Detalii, aici.

35. 2014, Wimbledon, iarbă, finală: Djokovic – Federer 6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4.

O întâlnire cu o poveste aparte. Pentru abia a doua oară, cei doi mari rivali se întâlneau într-o finală de Grand Slam, făcând dreptate unei rivalități care merita cu siguranță mai mult de două finale. Pentru Federer era o șansă imensă de a adăuga la totalul de 17 titluri de Slam, în vreme ce Djokovic avea în față o ocazie uriașă de a recăpăta primul loc de la Rafa Nadal (eliminat în optimi) și de a salva un sezon care risca să fie catalogat drept ratat, în cazul unui nou eșec. Cu câteva săptămâni în urmă, sârbul nu reușise să livreze la înălțimea așteptărilor în finala de la RG, pierdută în fața celuilalt mare rival, Rafa Nadal.

Finala a fost pe măsura așteptărilor, una dintre cele mai bune finale de Slam ale ultimilor ani. Federer a început, ca de obicei, mai bine, dar după tiebreakul pierdut în setul trei, soarta elvețianului părea decisă. Novak s-a desprins la 5-2 în setul patru, dar Federer a reușit o revenire miraculoasă, împingând meciul în decisiv.

În setul 5, Federer a avut șansa breakului la 3-3, dar a ratat-o, iar Djokovic a încheiat mai proaspăt cele patru ore de joc la intensitate maximă. Povestea finalei o găsiți pe larg aici.

36. 2014, Shanghai, hard, semifinale: Federer – Djokovic 6-4, 6-4

Una dintre cele mai bune evoluții în tot anul din partea lui Federer, care a atacat tot meciul, oprindu-i lui Djokovic seria de 28 de victorii consecutive pe pământ chinezesc. Victoria l-a adus, de asemenea, pe Federer pe locul 2 în lume, înlocuindu-l pe Nadal. Djokovic, care n-a jucat deloc rău, a spus despre Federer că a fost „unplayable”. Victoria a avut importanță și în lupta pentru primul loc, pe care Federer, care a câștigat ulterior și turneul, într-o finală cu Simon, avea să o relanseze. Într-un final, Djokovic și-a menținut însă poziția la finalul anului, an în care cei doi aveau să se mai întâlnească o dată. Povestea meciului, pe larg, AICI.

37. 2015, Dubai, hard, finală: Federer – Djokovic 6-3, 7-5

La 33 de ani și jumătate, Roger e în continuare competitiv contra liderului mondial cu șase ani mai tânăr decât el, iar faptul că azi s-a jucat în condiții care-l avantajează pe elvețian – suprafață foarte rapidă, două seturi din trei – n-ar trebui să-i scadă din merite.

A fost una dintre rarele ocazii în care cei doi rivali și-au inversat obiceiurile: Federer a fost absolut impecabil la șansele de break, capitol la care, în alte ocazii cu miză mare, ne obișnuise să fie excesiv de risipitor. La rândul său, Djokovic le-a irosit pe toate cele șapte de care a beneficiat, ori aici s-a jucat soarta finalei. “Not much I could do”, a spus Novak, și pe bună dreptate. La majoritatea acestor șanse de break, el n-a avut șansa să pună racheta pe minge, privind neputincios cum Federer își servește impecabil ieșirea din strâmtoare. Povestea meciului e aici.

38. 2015, Indian Wells, hard, finală: Djokovic – Federer 6-3, 6-7, 6-2

Pentru al doilea an la rând, cei doi au jucat finala în California, și pentru a doua oară, într-un meci al cărui nivel nu a dezamăgit, s-a impus Novak Djokovic. Sârbul a fost aproape imaculat în primul set și a condus cu 4-2 în setul secund, dar a fost surprins de o revenire incredibilă a lui Federer, care a reușit rebreak-ul și s-a impus în tiebreak, într-o perioadă în care jocul a atins un nivel de dramatism și de calitate remarcabil. Djokovic s-a desprins rapid cu break în setul decisiv, însă Federer a revenit încă o dată, făcând rebreak-ul după un game superb. Când toată lumea aștepta un final dramatic, jocul s-a rupt brusc la 3-2 pentru sârb, când Federer conducea cu 40-15 pe propriul serviciu. A urmat o serie de 12 puncte din 15, cu care Nole a pus capăt meciului. Analiza meciului e aici.

39. 2015, Roma, zgură, finală: Djokovic – Federer 6-4, 6-3

La Roma, unde Federer nu a câștigat niciodată, oportunitățile au lipsit pentru elvețian. Novak Djokovic a fost indestructibil și a controlat destul de ușor meciul, ajungând la a patra finală câștigată per total în sezon, din cinci jucate. Singurul moment în care Federer a avut o oportunitate s-a consemnat în primul set, la 4-4, când elvețianul a avut o minge de break. Hopul fiind trecut, a fost all-Djokovic în restul zilei, sârbul apropiindu-se la numai o victorie în rivalitatea cu Federer. Bilanțul lor devenea acum 20-19. Cronica finalei a fost de citit aici

40. 2015, Wimbledon, iarbă, finală: Djokovic – Federer 7-6 (1), 6-7 (10), 6-4, 6-3.

Pentru al doilea an consecutiv, Djokovic oprea visul lui Federer de a adăuga un nou titlu de Slam la impresionanta sa colecție. Pe alocuri, meciul a semănat cu finala din anul anterior, cu diferența că de data asta nu a mai existat o ultimă răbufnire din partea elvețianului. Tiebreak-ul setului doi a fost excepțional și va intra, cu siguranță, în istoria celor mai bune tiebreak-uri din finalele de Grand Slam. Cronica finalei de la Wimbledon e aici.

41. 2015, Cincinnati, hard, finală: Federer – Djokovic 7-6 (1), 6-3

Federer a pus capăt unei serii de trei înfrângeri consecutive în fața sârbului, toate în finale, și i-a negat acestuia o performanță deosebită. Dacă ar fi câștigat, Djokovic ar fi devenit primul om din istorie care câștigă toate turneele Masters din calendar. Nu era prima dată când Federer îl oprea pe Novak într-un moment crucial; episodul Roland Garros 2011 fiind binecunoscut.

Roger își luase o pauză din circuit după înfrângerea de la meciul anterior, cel din finala Wimbledon, și a revenit la Cincy odihnit și cu idei noi. Printre ele, SABR, acea tactică ingenioasă care-i oferă un avantaj pe unele retururi de serviciu, avantaj îndeosebit moral. Cu un joc foarte ascuțit și o ofensivă desăvârșită, Federer l-a învins pe Novak în două seturi și și-a consolidat istoria la Cincinnati, unul dintre turneele sale preferate. În plus, trecea cu un vârf de ac în fruntea Head-to-Head-ului. Detalii despre finală, AICI. 

42. 2015, US Open, hard, finală: Djokovic – Federer 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 

O finală intensă, în care Federer, revenit la acest nivel al US Open pentru prima oară din 2009, a avut suficiente ocazii. Conversia șanselor de break, una catastrofală, l-a tras însă mult în jos pe elvețian, care pierdea a doua finală de Grand Slam consecutivă în fața lui Novak. Pentru Djokovic era completarea unui an fantastic. Povestea finalei, aici.

43. 2015, Turneul Campionilor, indoor hard, grupe: Federer – Djokovic 7-5, 6-2

Federer și-a reluat, astfel, obiceiul de a-i opri diverse streak-uri lui Nole. În 2011 i-a stopat acestuia seria de 43 de victorii consecutive, acum l-a oprit pe sârb la cota 23, după ce tot el îi administrase precedenta înfrângere, în finala de la Cincinnati. De asemenea, Nole nu mai pierduse de 16 meciuri la O2 și de 39 de meciuri în indoor. Povestea meciului, aici.

44. 2015, Turneul Campionilor, indoor hard, finala: Djokovic – Federer 6-3, 6-4

La câteva zile, Djokovic și-a luat revanșa, câștigând meciul care conta: o nouă demonstrație de precizie și constanță din partea celui mai bun jucător din lume în 2015. Djokovic lua astfel al 4-lea titlu la rând la Turneul Campionilor, o premieră absolută, și-și completa un an aproape perfect, în care, exceptând turneul de la Doha (în chiar prima săptămână a anului), a jucat finală la toate turneele la care a participat. Detaliile finalei, aici.

45. 2016, Australian Open, hard, semifinală: Djokovic – Federer 6-1, 6-2, 3-6, 6-3

Djokovic a jucat excepțional vreme de două seturi și a fost nevoie de un set la rându-i excepțional din partea lui Federer ca elvețianul să apară pe tabelă. Deși a avut o mică fereastră în setul patru, Federer s-a recunoscut învins de un sârb într-o formă incredibilă, probabil vârful carierei lui. Novak avea să-și adauge titlul peste câteva zile, în finala cu Murray, dar puțini și-ar fi închipuit la acel moment ce avea să urmeze pentru cei doi. Djokovic urma să câștige și Roland Garros în 2016, împlinind Career Slam-ul, dar avea să coboare dramatic apoi între 2017 – 2018. La câteva zile după acea semifinală cu Djokovic, Federer urma să se accidenteze într-un moment petrecut alături de copiii săi. S-a operat la genunchi, a lipsit jumătate din 2016, dar apoi urma să câștige titlurile de la Australian Open 2017 și 2018, precum și pe cel de la Wimbledon 2017.

***

Citește și: 

De ce nu se plac Federer și Djokovic?

Istoria rivalității dintre Federer și Nadal

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi