Djokovic îl bate iar pe Federer; Nadal e la doar o victorie de locul 1 la final de sezon

Adrian Țoca | 6 noiembrie 2013

Novak Djokovic a câștigat pentru a doua oară în patru zile, tot în trei seturi, meciul cu Roger Federer.

Un desfășurător diferit, dar același rezultat: Novak Djokovic l-a mai învins o dată pe Roger Federer, deși a părut să acuze oboseala de după programul infernal din ultimele zile. A fost 6-4, 6-7, 6-2 pentru sârb, care își ridică la 18 numărul victoriilor consecutive. Djokovic caută al doilea titlu la rând la Turneul Campionilor.

Se întâmplă rar ca doi jucători de calibrul lui Djokovic și Federer să se întâlnească de două ori în patru zile, dar în două meciuri am văzut mai mult tenis decât într-un turneu întreg. De data aceasta, nivelul tehnic a fost poate mai puțin ridicat decât la Paris, însă acolo a lipsit un pic de tensiune, ceea ce a avut în plus meciul de la Londra, care a oferit, per total, un pachet despre care fanii care au umplut arena ar putea spune că a fost o investiție cu cap.

Primul set a curs de parcă Nole și Roger ar fi făcut un pact de neagresiune, făcând schimb de servicii sigure și fără mari evenimente. Până la 4-4, când elvețianul a mutat primul, procurându-și o minge de break pe care a ratat-o milimetric cu un forehand in open space. Sala a crezut că mingea a fost bună, aclamând îndelung, iar momentul l-a trezit oarecum pe un Djokovic un pic absent în prima bucată a meciului. Așa că sârbul a găsit prompt câteva retururi mai lungi în game-ul imediat următor, Federer a ratat și el un forehand după ce-și construise bine punctul și, dintr-o dată, în ciuda voleului de rever superb cu care Federer a salvat primul set point, setul era gata. 

Scenariile vehiculate înainte de meci menționau că, dacă Federer vrea să aibă șanse reale să câștige meciul, trebuie să se impună în primul set, așa că e de înțeles scăderea, în O2, a nivelului de entuziasm după primul set. Publicul l-a susținut în proporție covârșitoare pe elvețian, pe alocuri aveai impresia că ești la un meci de Cupa Davis jucat în Elveția. Puțini mai credeau ca el să revină, ceea ce a făcut, dar după un desfășurător un pic ciudat. Setul doi mi-a lăsat impresia că amândoi sunt lipsiți de idei sau, mai degrabă de puteri. Căderea a fost mai evidentă în cazul lui Nole, care a părut brusc dezumflat, fără convingere și fără … zvâc. Mai important, el și-a pierdut, treptat, calmul, navigând câteva game-uri fără busolă. A confirmat asta la conferința de presă, amintind de game-ul cinci, unul pe care l-a cedat, vorba lui, „inexplicabil”, de la 40-0. Nu e prima oară când îl văd pe sârb subtitrându-și perioadele foarte slabe cu semnale fizice. Când Novak e „fără busolă”, el începe să servească prost și să se scălămbăie într-un mod ciudat când și după ce servește, contorsionându-și post-execuție corpul (valabil și la unele forehanduri) într-un așa hal, ca și cum ar încerca să fabrice pe loc o scuză pentru lovitura proastă, să transmită semne că e ceva în neregulă, cu terenul, cu racheta, cu mingile sau cu ceva nedefinit. Ajunge uneori să se aplece sau să își îndoaie picioarele într-un mod bizar și nenecesar, dar spectaculos pentru fotoreporteri. Treaba asta îi aduce uneori și critici în ce privește teatralismul său exagerat, dar, din punctul meu de vedere, îl și ajută să se adune, pentru că semnalele respective, înainte de a ajunge la adversar, ajung la el și îi transmit că e ceva în neregulă, care trebuie corectat.

Apropo de adversar: jocul lui Federer din setul doi are și el de-a face cu nervozitatea lui Djokovic. Roger a variat, a venit de câteva ori în față, l-a ținut pe Nole mereu în alergare. Iar la acel game cinci de care aminteam mai sus, unul dintre cele trei puncte ale sârbului a venit după ce Federer s-a așezat pe un serviciu doi al lui Nole și a încercat să-l penalizeze cu un retur direct câștigător în forță. Forehandul s-a oprit în fileu, dar la 0-40 Federer a încercat din nou, și de data asta i-a reușit. Și acesta e un mesaj, iar Djokovic l-a primit și de aici au început problemele lui pe serviciu. Însă, la rândul său, Federer are un an în care pur și simplu nu poate profita atunci când își are adversarul pe butuci. În loc să închidă setul cu serviciul, el l-a lăsat de două ori pe sârb să reintre în joc, înainte de a-și aduna puterile pentru un tiebreak aproape perfect, care a aruncat sala în aer.

Însă Federer n-a fost atent la mesajele pe care le-a transmis sârbul. Ar fi observat, poate, cât de vulnerabil era Djokovic, mai ales fizic, după un tur de forță epuizant în ultimele zile, și ar fi putut încerca să-l taxeze, să ia taurul de coarne – și despre asta revin în următorul articol. În locul unui start în forță în primul game al decisivului, Federer a făcut un game oribil la serviciu, și, la fel ca în finala cu Del Potro de la Basel, a fost suficient ca ușa să se închidă pentru el. Djokovic a sesizat momentul și-a curățat jocul, asumându-și cât mai puține riscuri. Mai important e însă saltul calitativ brusc pe care l-a făcut serviciul sârbului. De la un non-factor în setul doi, acesta s-a upgradat direct în „impecabil”. Într-o seară complicată pe alocuri pentru Nole, când a avut nevoie de el, serviciul a livrat, și a făcut-o suficient cât să scoată meciul din aria de acoperire a lui Federer: în setul trei, Novak a câștigat 18 puncte din 20 jucate pe primul serviciu.

În primul meci al zilei, Rafa Nadal îl învinsese cu 6-3, 6-2 pe David Ferrer, într-un meci despre care e foarte cinstit să spunem că a fost nemaipomenit de slab. David și-a făcut o firmă din atitudinea lui die-hard, dar este pentru prima oară când îl văd pe Ferrer fără resurse și fără chef să mai alerge și să muncească. Cred, însă, că el pierduse acest meci încă de la conferința de presă de la Paris, când a spus că nu vede normală această programare care îl obligă să joace cu cel mai bun din grupă încă din prima etapă. În plus, faptul că l-a bătut în Franța pe Nadal l-a făcut să se simtă cu sacii în căruță, astfel încât atunci când a fost să reediteze performanța David n-a mai avut nimic rămas la capitolul motivație. 

Azi, Rafa joacă de la ora 16:00, ora României, cu Stanislas Wawrinka, în duelul câștigătorilor din prima etapă. În sesiunea de seară, de la ora 22:00, David Ferrer și Tomas Berdych vor încerca să-și relanseze campania la Londra. Cu o victorie, Nadal își asigură locul 1 în clasamentul ATP la finalul anului, indiferent de rezultatele din restul turneului.

Cealaltă grupă are pauză miercuri, urmând să revină joi cu meciurile Federer – Gasquet și Djokovic – Del Potro.

Highlights Federer – Djokovic

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi