Zi importantă pentru Andreea Mitu; Irina Begu, direct în sferturi la Charleston

Adrian Țoca | 9 aprilie 2015

Trei românce au câștigat azi, dintre care două componente ale echipei de Fed Cup care va încerca marea promovare în Grupa Mondială. Între timp, Eugenie Bouchard a fost deja eliminată de la Charleston.

A fost o altă zi foarte bună pentru tenisul feminin românesc, cu trei victorii obținute de fetele noastre în turneele de la Charleston, respectiv Katowice. Și fiecare dintre ele are un ceva al ei care o face remarcabilă, care mai spulberă puțin din tradiționala teorie cum că românii ar plăti prețul unui psihic slab.

Începem cu Andreea Mitu, care continuă să surprindă în mod plăcut la Charleston. La o zi după ce a obținut prima victorie a carierei de profesionistă într-un turneu WTA, Andreea a spulberat orice asterisc dat de retragerea lui Lepchenko din turul anterior, arătând că-și merită locul contra unei alte jucătoare mai bine clasate, croata Alja Tomljanovic. E interesant de văzut un astfel de meci prin ochii altcuiva, iar potrivit unui cititor Treizecizero prezent la meci, Andreea a controlat tot timpul tempo-ul meciului și a impresionat prin atitudine și calm. Față de alte jucătoare, nici măcar căldura foarte puternică de pe timpul desfășurării meciului n-a afectat-o prea mult pe româncă. „A fost impresionantă și dominantă, fără niciun fel de emoții, a arătat că aparține acestui nivel. Ca și cum și-ar fi luat asupra ei misiunea de a arăta că România e o forță în tenis la nivel mondial. Adversara ei a părut să respire foarte greu din cauza căldurii, dar Andreea a fost perfect adaptată la condiții. Foarte determinată, cu lovituri extrem de puternice și consistente, și-a făcut adversara să alerge în permanență, până la punctul la care n-a mai făcut față. Dominație completă”, ne-a spus Tim, cititorul nostru de origine americană. Andreea a stat tot timpul în control și și-a obținut câte două break-uri pe fiecare set, reușind să pună capăt meciului în numai o oră și 11 minute: 6-2, 6-2.

Următoarea adversară a Andreei va fi învingătoarea dintre Madison Keys și Katerina Bondarenko, meci care se joacă în această noapte. O nouă victorie ar duce-o pe Andreea în Top 100, pentru prima oară în cariera ei. Indiferent cum se va termina turneul, cele două succese legate sunt venite la cel mai potrivit moment pentru a-i da încredere Andreei înainte de meciul de Fed Cup cu Canada. Andreea a fost confirmată azi în mod oficial în echipa de Fed Cup a României, alături de Irina Begu, Alexandra Dulgheru și Raluca Olaru.

Dacă Andreea Mitu a impresionat plăcut în condițiile în care nu are prea multă experiență pe scena WTA, Irina Begu a avut alt gen de obstacol. După un prim set perfect cu Yaroslava Shvedova, pe care l-a câștigat cu 6-0, Irina a trecut prin clasica dificultate a închiderii unui meci care părea prea ușor inițial. „Irina mi s-a părut un pic obosită în setul al doilea, condițiile de joc au fost foarte dificile”. Begu a trebuit să vină mereu din spate în setul al doilea, revenind de două ori de la dezavantajul unui break, iar setul a intrat în tiebreak. Irina a avut 4-2, dar n-a mai câștigat niciun punct în restul tiebreakului, și lucrurile începuseră să arate dintr-o dată foarte complicate. 

Și, într-adevăr, Shvedova s-a desprins rapid la 3-0 în decisiv, avantaj consolidat cu două break-uri. Într-un meci în care s-au schimbat lovituri puternice de ambele părți, revenirea Irinei i-a depășit însă căderea: și-a depășit frustrările din setul secund, iar o serie impresionantă de patru game-uri la rând au readus-o în avantaj, iar la 5-4, Irina a atacat decisiv, făcând break-ul final.

Veștile bune pentru Begu au continuat după meci: adversara Irinei în optimi, rusoaica Ekaterina Makarova, a anunțat imediat după victoria cu Shuai Zhang că se retrage din turneu, astfel că Irina are motive să se felicite că a luptat în setul al treilea cu Shvedova. Ea avansează acum direct în sferturi și are și ceva timp suplimentar de refacere. Dintre Angelique Kerber, care a câștigat un meci spectaculos cu Rodina în turul secund, și Lara Arruabarrena, colega de dublu în numeroase ocazii a Irinei, se va alege adversara ei pentru sferturile de finală, performanță care o va urca până pe locul 33 pe Irina.

Foto: Tim Whitfield/Charleston

A treia victorie românească a zilei a venit de la Monica Niculescu. Moni, care se luptă cu o fasciită plantară, a avut derogare de la organizatorii de la Katowice, fiind programată în cel mai întârziat spot al programului turului inaugural. Monica s-a folosit cum trebuia de această înțelegere, învingând-o pe Kiki Mladenovic în primul tur.

 

Genie: „Aș sta o oră aici dacă m-aș apuca să vorbesc despre toate problemele mele”

Tot la Charleston, Eugenie Bouchard a ieșit încă o dată prematur dintr-un turneu, pentru a treia oară consecutiv direct din primul meci. După eliminările premature suferite la Indian Wells și la Miami (Tsurenko, respectiv Maria), Genie a pierdut, din nou la un scor clar, de astă dată cu Lauren Davis. A fost 6-3, 6-1 pentru Davis, în fața unei jucătoare canadiene care a făcut încă o dată foarte multe greșeli (33 de UE) și a arătat cât de mult suferă acum la capitolul încredere. Bouchard primise un wildcard pentru Charleston, turneu la care anul trecut jucase semifinale.

Înfrângerea îi lasă, teoretic, loc pentru a răspunde afirmativ pe ultima sută de metri convocării naționalei Canadei pentru meciul cu România, de săptămâna viitoare. Canada i-a păstrat un loc lui Genie, care inițial i-a informat pe oficialii federației că nu are de gând să joace. Eliminarea prematură de la Charleston i-ar putea schimba planurile, după o perioadă cu foarte puține meciuri în picioare.

Căpitanii celor două naționale mai au timp până înainte de meciul în sinte, conform regulamentului Fed Cup, să facă maxim două modificări sau adăugări în lotul anunțat inițial, până în ziua primului meci. Canada a anunțat astăzi un lot de trei jucătoare, cu Gabriela Dabrowski pe post de număr 1, secondată de Sharon Fichman și de Francoise Abanda.

La conferința de presă, Bouchard a lăsat însă să se înțeleagă că sunt șanse reduse ca să se răzgândească în ce privește participarea ei la Fed Cup. „Dacă ar fi să vorbesc despre toate problemele pe care le am acum, ar trebui să stăm aici o oră”, a spus ea, zâmbind. „Dar trebuie să înțelegi că în tenis sunt urcușuri și coborâșuri. E important pentru mine să am răbdare acum, mai ales că nu sunt o persoană răbdătoare de fel. Când traversezi o perioadă ca aceasta, e o oportunitate să înveți niște lucruri”.

„La acest moment, cel mai probabil nu”, a venit răspunsul când a fost întrebată de Fed Cup, menționând Stuttgart drept următoarea ei oprire. „Am venit aici cu ideea că mi-ar prinde bine câteva meciuri în plus, dar poate că ar fi mai bine să nu mai joc și să mă concentrez în schimb pe antrenamente”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi