Viitorul ATP își arată potențialul la București. Grigor Dimitrov l-a învins pe promițătorul Jiri Vesely

Camelia Butuligă | 24 aprilie 2014

Victor Hănescu a pierdut cu Gilles Simon, care spune că „poate juca la nesfârșit la București”. Alți doi români, Adrian Ungur și Marius Copil, joacă joi în turul doi.

Multe se pot întâmpla în tenis în doi ani. În 2012, Grigor Dimitrov era cam în aceeaşi situaţie în care este acum Jiri Vesely: avea 20 de ani, era pe locul 85 şi deşi avea statutul de „next big thing”, pierdea în turul unu la Bucureşti. Jiri are 20 de ani, este pe locul 79, la fel ca Grigor a fost şi el câştigător de Grand Slam la juniori (Australian Open 2011, simplu şi dublu) şi a pierdut şi el azi la Bucureşti, ce-i drept în turul doi. Spre deosebire de Dimitrov, Jiri n-are încă (din fericire pentru el) o poreclă high profile – deşi este stângaci, nu l-a numit nimeni deocamdată „Baby Rafa”. 

Ar fi şi greu. În afară de faptul că lovesc cu mâna stângă, Vesely şi Rafa n-au nimic în comun. Jiri este un produs clasic a tenisului ceh: înalt (1.96), se mişcă foarte bine, are un serviciu bombă şi lovituri solide de pe ambele părţi. Este un baseliner agresiv, cu lovituri plate şi un rever cu două mâini pe care-l deghizează foarte bine şi cu care poate lovi la fel de uşor şi-n cros şi-n lung de linie.

Grigor a avut nevoie de ceva vreme pentru a-i descifra jocul şi a găsi combinaţia câştigătoare. Tot setul întâi, Vesely a stat aproape de Dimitrov, şi-a ţinut serviciul (uneori autoritar) şi a deschis terenul cu reverul. Dimitrov a avut şanse de break, dar serviciul şi jocul agresiv l-au salvat de fiecare dată pe Vesely.

Tie-breakul a fost cheia meciului şi aici s-a văzut ce mare poate să fie, de fapt, o diferenţă de doi ani între adversari. În 2012, Dimitrov a pierdut un meci destul de lipsit de dramă cu Malisse, un veteran talentat cu lovituri inteligente. Am văzut meciul: Grigor n-a putut să se ţină de adversarul său în primul rând fizic şi nici armele sale nu erau destul de variate la acel moment. Ce diferenţă faţă de Dimitrov de azi, care a alergat, a alunecat, a făcut semişpagaturi şi a variat loviturile până când a găsit combinaţia care a deschis seiful. Iar combinaţia a fost chiar o combinaţie: passing shoturi garnisite cu veniri la fileu şi scurte, asezonate cu mai mult sau mai puţin spin pus pe forehand, după gust.

Bineînţeles, Dimitrov a fost ajutat şi de faptul că dreapta lui Vesely are nefericitul (pentru posesor) obicei de a se defecta sub presiune. Dintre cele două lovituri din spate ale cehului, reverul este cel solid – a funcţionat tot timpul în ciuda faptului că era lovit extrem de plat şi aproape de fileu. În tie break Vesely a avut la un moment dat 5-2, însă Dimitrov şi-a ridicat nivelul, a scos nişte lovituri de mare fineţe sub presiune şi acestea, cumulate cu nişte decizii neinspirate ale cehului (ca de exemplu cea de a ataca fileul, când din spate îi mergea foarte bine) au întors setul în favoarea lui Grigor.
Jiri a mai făcut o greşeală asociată cu lipsa de experienţă: n-a reuşit să uite destul de repede tie breakul şi a clipit în primul game din setul doi, pierzându-şi imediat serviciul. Restul setului a fost o formalitate – deşi nivelul tenisului a rămas ridicat, Dimitrov îşi găsise tactica.

Această căutare a lui Grigor a fost foarte interesant de urmărit. La începutul meciului a încercat să câştige doar din spate, dar loviturile lui Vesely, la cei 1.96 ai lui, nu sunt uşor de gestionat. Apoi şi cehul a început meciul agresiv, cu o atitudine prea puţin intimidată de clasamentul sau reputaţia lui Dimitrov. Grigor s-o fi gândit că dacă avea să câştige acest meci, nu avea să-l câştige stând pe linia de fund. Aşa că a început să atace fileul, cu rezultate promiţătoare. Apoi a început să-l atragă şi pe Vesely la fileu cu scurte. Nici asta n-a mers rău. În schimburi a încercat tot timpul să varieze direcţia şi spinul pus pe minge – asta se vedea mai ales la forehand. Iar când îl vedea pe adversarul său prea departe în spate, punea punct schimbului cu o scurtă.

Dimitrov a arătat azi pe teren ca un jucător cu experienţă – căutând soluţii, încercând lucruri diferite, dar mai ales rămânând conectat la meci tot timpul, indiferent de scor. Grigor va trebui să rămână conectat şi-n meciul următor: se vede cu vicleanul Stakhovski, un tip suficient de inteligent în joc pentru a pune probleme oricui. Fostul Baby Fed va trebui să vină cu un plan de joc nou, pentru că Stakhovski nu se teme de varietate, dimpotrivă. Dar tocmai asta va face meciul fascinant de urmărit. Să sperăm că amândoi vor fi în formă maximă.

Cât despre Jiri Vesely, ţineţi-l pe radarul personal. Are potenţial şi dacă totul merge bine, se poate transforma în următorul Berdych sau Soderling.

O menţiune specială publicului, care mi se pare mie, sau creşte calitativ de la an la an? În seara aceasta stadionul a fost aproape plin (am observat şi câteva steaguri bulgăreşti) iar publicul a trecut cu brio şi testul vizual şi cel auditiv. Arbitrul nu a avut nevoie să disciplineze pe nimeni: nu s-a strigat aiurea, n-au fost momente controversate, nici pe teren nici în afara lui. S-au aplaudat furtunos punctele spectaculoase, s-au strigat ole-uri, iar atmosfera generală a fost de entuziasm civilizat. O plăcere să urmăreşti un meci în astfel de condiţii. Bravo, Bucureşti!


Grigor le-a mulțumit fanilor

De altfel, și Grigor a remarcat publicul, menționându-l în declarația de după meci: „Nu e niciodată ușor să joci împotriva unui jucător cu care nu ai mai jucat până acum, însă eu l-am urmărit pe Vesely de câteva săptămâni deja, așa că am știut la ce să mă aștept de la el. Cred că va fi un jucător foarte periculos în viitor.

Sunt foarte bucuros, este prima mea victorie aici. Am fost extrem de plăcut surprins de mulțime, arena a fost plină! Vreau să le mulțumesc din nou spectatorilor, au făcut o atmosferă extraordinară, m-am simțit minunat”.


| Fotografii: Radu Restivan

Citește și interviul cu Dimitrov: „Mai am multe de pus la punct în jocul meu” 

 

Simon l-a bătut iar pe Hănescu

Într-o reeditare a finalei din 2007 de la București, Gilles Simon l-a învins, ca și atunci, în trei seturi pe cel mai bine clasat jucător român, 2-6, 6-3, 6-3. Victor a început bine, dar n-a putut să mențină ritmul. 

„Meciul a fost dificil, așa cum mă așteptam. Victor are un joc frumos. Atunci când joacă, joacă bine. Își ascunde foarte bine mișcările și trebuie să fiu rapid când joc contra lui. Începutul meciului a fost foarte strâns, iar Victor m-a dominat la început. Mi-am dat seama că trebuie să îmi îmbunătățesc jocul și asta am făcut.

Mă simt foarte bine la acest turneu, mai ales pentru că este un turneu la care vin foarte mulți spectatori. Astăzi am observat că o parte din public mă susținea și pe mine. Am câștigat deja de 3 ori aici și mai multe meciuri decât oriunde în altă parte, exceptând la mine acasă. Asta îmi dă puterea necesară să joc în continuare și simt că pot juca la nesfârșit la acest turneu„, a declarat Simon.

Victor, la rându-i, spune că a pierdut pentru că n-a putut menține ritmul de la început, dar și pentru că stilul lui Simon îl incomodează. 

Am început foarte bine, excepțional chiar, dar a fost foarte greu să mențin acest ritm. Cu Gilles e foarte greu, da înapoi foarte multe mingi, are un stil foarte enervant. Am cedat în final, mai întâi fizic, apoi și psihic. Nu am ce sa îmi reproșez, am jucat bine, m-am simțit bine în teren, dar, cu stilul acesta, îmi e din ce în ce mai greu să rămân în joc, iar pentru Gilles, e ceea ce îi convine. A jucat mereu bine aici. El poate să joace oriunde, dar la noi îi place terenul, îi plac condițiile. A fost asemănător cu finala jucată împreuna, dar, repet, îmi este greu să rezist până la final cu stilul său. Nu pierdem toate șansele pentru că am pierdut eu meciul, mai avem doi jucători români foarte buni în turneu„.


La dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer au trecut ușor de primul tur, 6-0, 6-4 cu Mahut/Mannarino. „Am început în forță aici, suntem cu un meci mai aproape de finală. Sper să avem în continuare susținerea unui public numeros. Ne-am omogenizat repede ca echipă, mai repede decât am reușit cu alți jucători, ne dorim un parteneriat de durată”, a spus Horia.

Programul de joi cuprinde meciurile Adrian Ungur – D.Istomin, R.Haase – M.Youzhny, G.Monfils – R.Berankis și Marius Copil – P.H.Mathieu. Programul de pe central se încheie cu meciul de dublu dintre Tecău/Rojer – Fleming/Hutchins. Meciurile încep de la ora 11 AM.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi