US Open, ziua a șaptea. Zâmbet dublu: Simona și Horia se iau în serios la dublu mixt. Cifra magică a Serenei, trei

Treizecizero | 7 septembrie 2015

Cei doi români merg mai departe și vor întâlni în sferturile de finală o pereche extrem de competentă, doi monștri sacri ai dublului, Martina Hingis și Leander Paes. O primă întâlnire pe teren între Simona și o legendă cu care a fost comparată la începutul ascensiunii ei

Ce a început ca o distracție care să țină loc de antrenamente începe să devină treabă serioasă. Pentru al doilea meci la rând, Simona Halep și Horia Tecău au făcut o echipă excelentă și au câștigat convingător în turneul de dublu mixt: de data asta a fost 6-2, 7-5 cu perechea Zimonjic/Goerges. Și tot pentru al doilea meci la rând, Simona a servit foarte bine și, cel mai important, a stat excelent în raliurile cu partea masculină a echipei adverse. După David Marrero, acum i-a venit rândul lui Nenad Zimonjic, jucător experimentat, multiplu câștigător de slamuri. Totul, culminând cu mingea de meci: un running-backhand down the line pe lângă sârb, lovit din spatele baseline-ului, și un zâmbet larg, larg pentru Simo. Cei doi români merg mai departe și vor întâlni în sferturile de finală o pereche extrem de competentă, doi monștri sacri ai dublului, Martina Hingis și Leander Paes. E și o întâlnire de notat între Simona și Martina, mai cu seamă că, la începutul ascensiunii actualului număr 2 mondial, Halep a fost comparată de Billie Jean King cu titrata campioană elvețiană. Însăși Martina a lăudat-o; va avea acum ocazia să o vadă peste fileu. Meciul are loc chiar azi, e al patrulea în ordinea de zi de pe Grandstand, aproximativ în jurul orei 22:30, ora României.

 

 

Bun, pregătirile pentru Jocurile Olimpice merg, așadar, foarte bine (cum ar fi, totuși, un meci precum cel anticipat de Courtney Nguyen?), dar Simona se întoarce azi către simplu, acolo unde are treburi importante. Va încerca să ajungă, de asemenea, în sferturi, și pe acest tablou, ceea ce ar fi o premieră la New York. Meciul ei cu Sabine Lisicki începe nu înainte de 19:30, ora României, și se joacă pe Louis Armstrong. Ca mai toți jucătorii de top, Simona își face și ea obișnuita trecere pe a doua arenă.  

Cealaltă echipă sută la sută românească, Raluca Olaru și Irina Begu, a ratat, din păcate, trecerea în sferturi la dublu (5-7, 6-1, 7-6 pentru Chan/Chan); a fost un final pe muchie, dar ultimele câteva puncte au fost jucate mai bine de favoritele 9. Rămâne un turneu bun pentru Irina și Raluca, învingătoare cu Muguruza/Suarez Navarro în turul anterior, și o altă soluție competentă pentru Alina Tecșor-Cercel și pentru echipa de Fed Cup a României.

Tot azi, pe lângă Simona și perechea de mixt, joacă și cele două perechi de dublu cu români: Florin Mergea și Rohan Bopanna vs Nestor/Roger Vasselin, Horia Tecău și JJ Rojer vs Butorac/Lipsky.

Serena

Madison Keys ar fi trebuit să fie cea mai plauzibilă soluție la a frâna trenul de mare viteză Serena Williams, care are o destinație certă și aproape inevitabilă, finala de sâmbătă. Dar pe fiecare zi se schimbă numele Celei Care O Va Opri pe Serena, și tot de fiecare dată liderul mondial rămâne pe picioare.

Serena pare să fi dezvoltat un pattern: începe foarte apatică și joacă adesea prost și foarte prost (pentru standardele ei) în meciurile contra adversarelor pe care știe că le poate bate oricum, care nu-i pot produce niciun fel de problemă de matchup; e ca și cum n-ar motiva-o suficient. În schimb, aproape inevitabil, Serena își găsește o altă viteză și apare foarte sharp în meciurile contra oricăreia dintre fetele menționate adesea în discuția posibilelor înlocuitoare (sau cu care are o motivație personală): Vika, Simona, Keys, Sloane, Simona. Cu alte cuvinte, când vrea să demonstreze ceva generației noi, Serena vine să joace. Madison Keys, care are parte de o presă bună (din motive îndreptățite), a simțit asta pe pielea ei. 6-3, 6-3, în cea mai curată partidă a Serenei din turneu: 18 lovituri direct câștigătoare, doar șase neforțate și nicio șansă de break.

Se va revedea cu Venus în sferturi, a 14-a lor întâlnire la un Slam, dar, la cum au mers ultimele lor meciuri directe, e greu de crezut că sora cea mare (6-2, 6-1 cu revelația Kontaveit) o va opri pe Serena. “Aș prefera oricând să pierd la Venus decât la orice altă jucătoare”, a spus Serena, care a completat: “Tot turneul m-am simțit mai degrabă relaxată. Nu simt ca și cum dacă îl câștig, asta o să-mi definească într-un fel sau altul cariera”.

Partea ei de tablou, oricum curățată, e acum simplificată de-a dreptul. Venus, Vinci sau învingătoarea dintre Mladenovic și Makarova mai sunt în drumul spre finală.

Genie 

Neobservată, Roberta Vinci face sfert de finală la US Open, dar veterana italiană a început să joace bine de ceva săptămâni, așa că nu e neapărat un rezultat inexplicabil. Vinci a avut însă parte de o calificare obținută într-un mod nedorit, după ce Genie Bouchard a trebuit să renunțe.

N-are cum să nu-ți pară rău de Bouchard. Fix când începuse să-și regăsească jocul și încrederea, abia ce legase o modestă serie de trei victorii după o lungă serie de dezamăgiri, când a dat peste alt necaz: un accident bizar suferit la facilitățile jucătorilor, vineri noaptea. Epuizată după o zi plină, cu meciul greu cu Cibulkova, apoi mixtul jucat alături de Kyrgios, Bouchard a cerut o baie cu gheață. Cum canadianca a terminat meciurile și obligațiile media târziu, era deja trecut de 11 când a ajuns în camera cu pricina. Cu nimeni din staff prin preajmă și pe întuneric, Genie a alunecat pe podeaua proaspăt curățată și a căzut pe spate, lovindu-se la cot și la cap. A suferit o contuzie și după prime îngrijiri oferite de echipa medicală a turneului, a mers și la spital pentru investigații. A încercat până în ultima clipă să joace, dar, cu amețeli și fără să se poată mișca prea grozav, a trebuit să renunțe. Rămân niște întrebări decente: de ce nu era nimeni care s-o însoțească, sau dacă era, de ce pur și simplu persoana cu pricina n-a aprins lumina?

Novak și primele emoții

Ar fi trebuit să fie o sesiune de seară fără evenimente notabile în ce-l privește. Dar Novak Djokovic s-a trezit într-o bătălie zdravănă cu Roberto Bautista-Agut. Spaniolul și-a dovedit sieși, dar și celor care nu-l văd un jucător de Top 20, că poate juca un tenis foarte bun și are și soluții cu care să producă daune. În fapt, cam aceasta e descrierea care i se atribuie lui RBA: că e un jucător fără dinții necesari pentru a-i amenința pe jucătorii de top.

Dar spaniolul i-a dat destule bătăi de cap lui Nole, înainte de a pierde în patru seturi (6-3, 4-6, 6-4, 6-3). Prin setul al doilea, meciul începuse să semene cu semifinala lui Novak cu Nishikori, de anul trecut. La fel, un jucător care nu e big hitter se comporta precum unul, smucindu-l pe Nole de-a lungul și de-a latul terenului.

Sârbul n-a făcut tocmai un meci grozav (pentru standardele sale), dar a avut suficient cât să-l tempereze pe Bautista. După cele patru game-uri pierdute la rând în setul secund (de la 4-2 la 4-6), după o rachetă scoasă din circulație, după tirade împotriva sa, Nole a dus corabia în port, cu prețul unui set, primul pe care-l pierde la USO mai devreme de sferturi, din 2010 încoace. 

E al nouălea sfert de finală consecutiv pentru sârb la US Open și al 26-lea consecutiv. Al treilea într-un top all-time, după faimosul record al lui Federer (36) și după Connors (27). Nole îl va întâlni pentru un loc în semifinale pe Feliciano Lopez.

Marin Cilic trebuie că a fost cel mai puțin băgat în seamă campion care a venit să-și apere titlul la US Open, dar croatul a pus cap la cap o serie decentă și s-a calificat în sferturi, după o nouă victorie solidă cu francezul Chardy. Chiar așa, cum ar fi dacă Marin, în ciuda oricăror așteptări, și-ar apăra titlul la New York? Cilic a ajuns la 11 victorii consecutive și rămâne pe umerii lui Tsonga să încerce să-i pună capăt seriei. Jo-Willy a oprit traseul curajos al lui Benoit Paire, în trei seturi curate, și trece aproape neobservat până acum prin turneu.

Alt năzdrăvan, Fabio Fognini, pleacă și el acasă, nereușind să monetizeze victoria cu Rafa Nadal. Nu-i nimic nou sub soare: 18 dintre ultimii 21 de jucători care l-au bătut pe Nadal au sfârșit prin a pierde meciul imediat următor. Într-atât de cinic e tenisul: nici nu s-au stins ecourile memorabilului său comeback cu Rafa, că Fabio a și pornit-o pe urmele spaniolului. Fognini a lăsat însă ceva memorabil și în meciul cu Feliciano Lopez.

Podcast

Azi revenim, după o pauză de weekend, cu podcastul zilnic dedicat US Open, așa că verificați site-ul după orele 14:00. Iar la primele ore ale dimineții avem o rubrică puternică de link-uri în Treizecizero la cafea, newsletter-ul de asemenea zilnic pentru restul turneului, așa că nu uitați să vă abonați.

Abonează-te aici la Newsletterul Treizecizero, o selecție a celor mai importante informații din tenis, editată și îngrijită de noi

* indicates required
Email Format

Îți place?
2performant

Perseverență. Muncă. Rezultate | Alături de 30-0 de la început

Cele mai noi
comments powered by Disqus