Turneul Campionilor: Djokovic și Federer în aceeași grupă, Murray, Stan și Rafa împreună; Horia și Florin, în grupe separate

Camelia Butuligă | 12 noiembrie 2015

Tragerea la sorți a Turneului Campionilor i-a repartizat în grupe diferite pe jucătorii români prezenți la start. În turneul de simplu s-a evitat potențiala grupă de foc cu Djokovic, Federer și Nadal. Grupele, prezentate mai jos, își încep meciurile de duminică, zi în care primul meci este Djokovic – Nishikori. În altă ordine de idei, oficialii ATP au anunțat că Londra va rămâne gazda turneului până în 2018. Turneul Campionilor are loc la O2 pentru al șaptelea an la rând

De obicei nu mă uit la tragerile la sorți pentru că sunt plicticoase, dar am făcut o excepție cu tragerea de la Londra și nu mi-a părut rău. Ca să vedeți cât de mult este frumusețea în ochiul celui care privește, tot ce mie mi s-a părut haios, relaxat și creativ, iar lui Adrian i s-a părut haotic, neprofesionist și cam neechitabil. Mai înțelegi ceva dacă poți 🙂

Eu însă voi lăuda stilul englezilor, care l-au chemat să facă tragerea pe Boris Johnson, zăpăcitul primar al Londrei, cu o coafură la fel de agitată ca el. Boris a avut un speech genial, în care a demonstrat cu date și ani că toate sporturile importante au fost inventate de englezi, mai puțin… tenisul, care a fost inventat de francezi. ”Chestia asta nu prea ne-a picat bine”, a remarcat primarul hâtru, ”dar ne-am revanșat organizând cele mai importante turnee din lume”, a continuat el, făcând aluzie la Wimbledon și WTF.

Tragerea a început cu dublul, unde britanicii îl au pe celălalt frate Murray. Stilul tragerii, cu doar două bile în bol, l-a cam nedumerit pe Johnson, care l-a întrebat pe foarte competentul Gerry Armstrong: ”Auzi, dar de unde știu eu că nu e măsluită tragerea asta?” Armstrong i-a răspuns rar, cum îi răspunzi unui copil care pune o întrebare cu răspuns evident: ”Pentru că o faceți dumneavoastră, domnule primar.” Boris a purces să mărturisească candid că a făcut tragerea la sorți și la Campionatul Mondial de Rugby și n-a mers prea bine, pentru că a tras Anglia în „grupa morții”. În timp ce spunea asta, îi scotea pe Jamie Murray și pe John Peers din urnă și îi arunca în ghearele fraților Bryan, în suspinul general al sălii. Well done, Boris, nu ți-ai pierdut îndemânarea. ”Grupa morții”, numită oficial Ashe/Smith, îi mai conține pe Bolleli/Fognini și pe Florin al nostru, care debutează alături de Rohan Bopanna.  

Grupa Fleming/McEnroe îi are în componență pe Horia Tecău și Jean Julien Rojer. Campionii de la Wimbledon sunt însoțiți de Dodig/Melo, Herbert/Mahut și Matkowski/Zimonjic. Intervievate n-au fost decât primele două perechi, iar din interviuri nu am reținut decât că Bob Bryan a zis că următorul copil pe care îl va avea i-l va da lui Mike. Generos. Altfel, puncte lui dom primar pentru pronunțarea (cât de cât) corectă a numelui lui Florin și impecabilă a numelui lui Zimonjic (care de altfel l-a și felicitat pentru acest lucru).

Repejor repejor au fost introduși băieții de la simplu, toți puși la patru ace, demni și pătrunși de importanța evenimentului. Mai puțin Rafa și Andy, care zâmbeau cu gura până la urechi. Tragerea a mers mai bine din punct de vedere procedural (Boris se obișnuise cu sistemul de doar două bile), dar mai dificil din punctul de vedere al… vederii, pentru că onoratul personaj reușise să-și piardă ochelarii în cele câteva secunde cât durase ca băieții de la dublu să părăsească scena. Poate i-i furase Zimonjic când dăduse mâna cu el, ca să-i joace o festă? În fine, cert este că demnul și seriosul Gerry Armstrong a trebuit să-i sufle la ureche numele tipărite pe năstureii aceia extrași. 

Până la urmă, am aflat că Novak, Roger, Tomas și Kei sunt în grupa Sam Smith și Andy, Stan, Rafa și David vor juca sub patronajul numelui lui Ilie Năstase. 

Eh și acum e acum. Cine iese din grupele astea? Îi dau cuvântul lui Adrian: ”Grupa Smith, good luck with that. Cine să-i scoată din ale lor pe Nole și pe Fed? Grupa Năstase: acolo e fain, luptă strânsă. Greu de zis, poate că toți patru au șanse egale”. Bine, dar Berdych i-a făcut destule probleme lui Federer în trecut. Și Nishikori parcă nu juca deloc rău, mai ales pe hard. ”Berdych joacă tradițional slab finalul de sezon, la Londra nu-mi amintesc să fi făcut vreun meci mare. Iar Fed l-a bătut clar în ultimele meciuri, s-a cam dus perioada aia în care îi făcea zile fripte. Nicușori e cam obosit, ieșit din mână”.

Bun, deci am rezolvat: Federer și Djokovic ies din grupa Smith. Iar din cealaltă, hm, cine-cine? Șanse egale, dar cine e mai egal decât ceilalți? Andy le are pe ale lui: menajatul spatelui și Cupa Davis, pentru care s-a antrenat în ultimele câteva zile pe zgură. Cum o funcționa combinația asta la Londra, rămâne de văzut. Ar putea să-i pună probleme lui Ferrer și lui Rafa, chiar și așa. Rafa le are pe ale lui, cu confidens, cu reverul, cu dreapta, cu deplasarea, cu…multe. E pe trend ascendent în ultimul timp, dar suficient de ascendent? Plus, el și Londra n-au o istorie teribil de fericită. Totuși, dacă ne uităm că anul trecut nici măcar nu a fost prezent din cauza apendicitei, performanța lui anul acesta este deja mai bună. Stan e cam obosit, am văzut la Paris cu cafeaua și apoi covrigul pe care i l-a oferit generos Djokovic. De bătut, poate să-i bată pe toți, dar va avea destul combustibil? Depinde cât de expeditiv va fi în primele meciuri. Ferru? Putem conta pe el că își va face datoria și va fi acolo dacă ceilalți se vor împiedica. Ar putea să-i pună probleme lui Rafa pe hard, poate și unui Murray mai puțin inspirat sau Wawrinka obosit. 

Dacă e să mergem pe mâna prudenței și clasamentului, Andy și Stan ar trebui sa iasă de aici. Dar dacă în loc de Andy ar ieși Rafa? Muzz ar avea și el niște zile de odihnă înainte de DC iar noi am putea avea în semi un nou Fedal! Win-win, yes, no? 

Oricum, degeaba facem noi calcule, că tot Novak câștigă toată chestia. 

Programul primelor două zile:

Duminică 

ora 14:00 Murray/Peers – Bolleli/Fognini

ora 16.00 Djokovic – Nishikori

ora 20:00 Bryan/Bryan – Mergea/Bopanna

ora 22:00 Federer – Berdych

Luni 

ora 14:00 Rojer/Tecău – Matkovski/Zimonjic

ora 16.00 Murray – Ferrer

ora 20:00 Dodig/Melo – Herbert/Mahut

ora 22:00 Wawrinka – Nadal.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi