Suspans pe linia de sosire: Federer pune presiune pe Djokovic; cursa pentru Londra se decide acum

Adrian Țoca | 27 octombrie 2014

Dacă Federer ajunge în finală și Novak se împiedică până în turul 3 SAU dacă Federer câștigă titlul și Novak nu trece de semifinale, schimbarea de lider se produce chiar înainte de Londra.

După titlul de la Shanghai, Roger Federer a plusat cu un altul, ceva mai previzibil de data asta: nu e niciodată o surpriză că Roger se impune la turneul din orașul său natal (a ajuns la șase titluri și, în fapt, sunt chiar puține comparativ cu câte șanse a mai avut). Poate ceva mai surprinzător este traseul lui Fed, destul de ferit de adversari de top, destul de dificil de anticipat la un turneu la care au participat suficiente nume importante. Revenit la turneul elvețian, Rafa Nadal a ajuns până în sferturi, unde a pierdut cu tânăra speranță croată Borna Coric, apoi a pus prompt capăt sezonului, renunțând la turneele de la Paris și de la Londra, în speranța că, după operația de apendicită amânată inițial, va avea suficient timp la dispoziție pentru un intersezon solid, o campanie de pregătire intensificată pentru Australian Open.

Stan Wawrinka își continuă și el perioada bizară și devine o potențială problemă pentru marea finală a Cupei Davis; de altfel, Federer și Wawrinka au purtat discuții prelungite în ultima perioadă. Apropo de Cupa Davis, francezii par a se fi ascuns cu toții: până la Mastersul de la Paris din această săptămână, doar Benneteau și Simon au fost de văzut. Restul, Tsonga, Monfils și Gasquet s-au făcut nevăzuți, retrăgându-se la turneu după turneu, în așa fel încât până și jurnaliștii francezi au început să speculeze un plan în spatele acestei acțiuni.

Revenind, Stan a pierdut cu Kukushkin în primul tur, un remember al problemelor pe care le-a avut cu Kazahstan în Cupa Davis. Raonic a fost scos și el în sferturi, iar pe Dimitrov l-a scos însuși Federer, în poate cel mai greu test al său din tot turneul. Greu, cel puțin în primul set, când Roger a trebuit să facă eforturi mari și să livreze sub o presiune mărită, salvând și mingi de set înainte de a-l lua în tiebreak, într-o perioadă de tenis incitant. În rest, Fed i-a scos pe Muller, Istomin și Karlovic, așa că a ajuns în finală cu David Goffin. Când câștigi 43 de meciuri din ultimele 45 disputate primești o astfel de recompensă: o finală cu idolul tău, chiar la el acasă. Atâta doar că David, cunoscut admirator al lui Federer, nu i-a ridicat nicio problemă acestuia, iar Roger a ajuns la al 5-lea titlu al anului (82 în total, 12 victorii consecutive la acest moment) și primul după două finale pierdute la specialistul în Basel Juan Martin Del Potro, absent anul acesta. Mai important, RF s-a apropiat la 490 de puncte distanță de Djokovic, cu numai două turnee rămase din calendar, dar care propun un total de 2500 de puncte în joc. La acestea, Federer mai poate adăuga, la o adică, alte câteva via Cupa Davis, în funcție de rezultatul finalei.

Federer, care s-a arătat inițial “surprins” că a ajuns atât de aproape de primul loc, se păstrează rezervat: “Ar fi foarte frumos să revin pe primul loc, mai ales cu atâtea finale jucate anul acesta, de aceea sunt bucuros că sunt în ecuație. Dar a avea o șansă și a ajunge pe primul loc sunt lucruri diferite. Sunt convins că Novak revine foarte motivat. Mă bucur mult pentru el și pentru că a devenit tătic. Urmează cu siguranță câteva săptămâni foarte interesante”.

“Interesant” e ceea ce se cheamă un understatement. Parisul are atâtea mize în joc încât fiecare zi va fi abordată pe sistemul “cine mai pică azi”. Foarte multe combinații posibile pe toate planurile (locul 1, Top 8, tabloul de dublu), dar mai ales o potențială șansă pentru Federer de a mai ciupi niște puncte din diferența de 490. Faptul că tabloul elvețianului pare mai accesibil decât al lui Nole nu strică.

Mai direct, dacă Federer ajunge în finală și Novak se împiedică până în turul 3 SAU dacă Federer câștigă titlul și Novak nu trece de semifinale, schimbarea de lider se produce chiar înainte de Londra.

Race pe patru locuri

Trecem la lupta din Race pentru ultimele patru locuri, calculele implicând acum și locul lăsat liber de Rafa. Ce știm acum sigur e că Djokovic, Federer, Wawrinka și Cilic sunt calificați matematic (croatul s-a și retras de la Paris). Andy Murray și-a făcut o mare favoare câștigând titlul de la Valencia, performanță care l-a urcat până pe locul cinci în Race și îi dă oportunitatea de a-și controla singur soarta. Andy merită un premiu pentru efort: a promis că va face totul să se califice și s-a ținut de cuvânt. Inclusiv un maraton de meciuri în ultima lună, în care n-a ratat niciun turneu, câștigând trei (Shenzhen, Viena, Valencia).

Inclusiv să-i rupă inima lui Tommy Robredo: care erau șansele, matematic vorbind, ca Andy să-l învingă din nou într-o finală pe Robredo, din nou salvând cinci mingi de meci? Fulgerul a lovit din nou în același loc, lăsându-l pe Tommy perplex: 3-6, 7-6 (7), 7-6 (8), în trei ore și 20 de minute, cel mai lung meci al anului. Iar dacă de-a lungul celor 20 de meciuri jucate în numai cinci săptămâni Andy a avut și multe momente de tenis mediocru, dar a survolat cumva adversarii care i-au ieșit în cale, de data asta el a jucat la un nivel excelent, într-o partidă plină de execuții de finețe și de dramatism.


“Știu, a fost un meci incredibil. Calitatea de la finalul seturilor 2 și 3 a fost foarte ridicată”, a spus Andy, care și-a dat credit pentru asaltul furibund din ultima perioadă: “Am făcut tot ce am putut eu. Ceilalți băieți vor avea nevoie să joace foarte bine la Paris ca să mă depășească. Am luptat cât de mult am putut ca să mă pun într-o poziție bună. Și am reușit, mi-am oferit o șansă mare de calificare”, a spus Murray, care are nevoie de un sfert de finală la Paris pentru a se califica matematic.

Numai că în calea lui s-ar putea afla Grigor Dimitrov, bulgarul care, pentru a-și păstra intacte șansele, trebuie să ajungă cel puțin în semifinale și, ideal, să câștige trofeul. Acesta ar putea fi chiar meciul decisiv pentru cei doi, cu amendamentul că Murray se poate califica și printr-un complex de împrejurări favorabile.

Cum arată tabloul de la Paris

Cu Djokovic și Federer favoriți 1 și 2, tabloul de la Paris e mai aglomerat în partea superioară. Novak, care revine pe teren și va juca pentru prima oară în calitate de părinte, va debuta cu Kohlschreiber și-i mai are pe Gael Monfils și John Isner în sfertul său de tablou. Dacă Isner e un matchup tradițional neplăcut pentru sârb, Gael e și el un pericol, pentru că Monf a jucat bine, de-a lungul anilor, la Paris, și va dori să-și capete ritm și energie înainte de finala de Cupa Davis. Dacă trece cu bine de aceste prime teste, Djokovic l-ar putea primi iar pe Murray în sferturi, însă britanicul va fi fie calificat, fie epuizat până la acel moment. După acest traseu, oricare dintre Nishikori, Ferrer sau Tsonga se poate prezenta dincolo de fileu în semifinale.

Federer începe să-și facă mâna cu francezii. Dintre Chardy sau De Schepper se va alege primul adversar, iar Federer n-ar zice nu unei revanșe cu Jeremy, cel care l-a bătut la Roma. Altă posibilă revedere în turul 3: Fognini sau Karlovic, Dr.Ivo reușind să-i ia un set (și nu în tiebreak) în semifinala recentă de la Basel. Milos Raonic, la rându-i în cursă pentru Londra, dar una dintre victimele preferate ale lui Roger, se anunță pentru sferturi, cu Wawrinka, Berdych sau F. Lopez cele mai posibile nume pentru semifinale. Sorți favorabili lui Federer, al cărui duel de la distanță cu Djokovic va fi principalul punc de atracție al acestei săptămâni.

Rezumat

Ce s-a întâmplat:
– Federer, al doilea titlu consecutiv în ultimele trei săptămâni, campion la Basel
– Andy Murray salvează cinci mingi de meci, obține la Valencia al treilea titlu în ultimele cinci săptămâni

Lupta pentru primul loc

– Djokovic are un avans de 490 de puncte în fața lui Federer
– Federer poate trece pe primul loc chiar de lunea viitoare, dacă ia titlul și Djokovic nu trece de semifinale
– 2.500 de puncte sunt în joc la Paris și Londra.

Lupta pentru calificarea la Turneul Campionilor

– Djokovic, Federer, Wawrinka, Cilic sunt IN
– Rafa Nadal s-a retras
– Murray are nevoie de un sfert la Paris pentru calificare matematică
– Nishikori și Berdych își garantează locul cu o semifinală
– Ferrer își garantează locul cu o finală
– Raonic își garantează locul cu titlu
– Dimitrov are nevoie de titlu sau de semifinale și de un context foarte favorabil

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi