Simona, după ultimul meci al anului: "Mai am multe de învățat și cred că anul viitor o să fiu și mai puternică. În mai multe feluri”

Adrian Țoca | 29 octombrie 2015

Simona a vorbit la conferința de presă despre înfrângerea și eliminarea de azi, despre cum își evaluează sezonul și despre așteptările ei în ceea ce privește 2016. Simona va anunța luni care este viitorul colaborării cu Darren Cahill.

Poate că Simona e cea mai lucidă dintre noi toți. Or, prima condiție ca greșelile să fie reparate este să fie identificate. Sigur, i se întâmplă să-și piardă liniștea în timpului meciului, când sângele pulsează și mintea fierbe, așa cum s-a întâmplat și azi, la pierderea tiebreak-ului acelui prim set. După cum spune chiar ea despre acel moment la conferință: “I was done. No energy anymore”.

Dar tot ea vine, la doar o oră după meci, și își asumă înfrângerea, o analizează, vorbește despre “the big picture”, despre context, despre procesul schimbărilor în joc și asumării uneia dintre consecințe: aceea că durează. Și, uneori, schimbările presupun meciuri și alegeri proaste, precum cele din timpul meciului de azi. 

Mai presupun și încheierea bruscă a turneului, o eliminare neașteptată ținând cont de cum începuse grupa, de ultimele lor întâlniri directe, înclinate puternic în favoarea româncei și de starea Agnieszkăi înainte de meci. De altfel, Aga a spus, la rându-i, că s-a simțit stoarsă ieri, așa că a renunțat de bună voie la antrenament.

E de analizat și de discutat ce trebuie schimbat și îmbunătățit la anul, întrebările vin, iar Simona vorbește pe larg despre asta, nu înainte de a reaminti că 2016 vine după un 2015 cu suficiente părți bune, pe care se poate construi. E una dintre temele recurente ale declarațiilor ei de azi:

“Despre anul următor? Da, sigur, dar de fapt eu cred că am avut un an bun sezonul acesta. Suișuri și coborâșuri, dar a fost în regulă. Voi încheia sezonul pe locul 2 sau pe 3, ceea ce e destul de bine pentru mine. E al doilea an la rând când reușesc acest lucru. Vreau să îmi îmbunătățesc jocul pentru la anul. Am multe lucruri la care să lucrez și să îmbunătățesc. Trebuie și să alerg mai mult, pentru că am nevoie. Azi nu am mai avut aer în setul al doilea. Dar toate astea sunt normale. Trebuie să fiu sănătoasă înainte de orice, apoi să mă antrenez din greu. Vreau foarte mult să fiu mai bună și să am rezultate superioare la anul”.

Simona a fost apoi întrebată despre ajustările pe care le-a făcut în jocul ei și care au dat rezultate fluctuante uneori: “De fapt, anul acesta am încercat să-mi îmbunătățesc jocul pe fiecare zi. Am început încă de anul trecut, când mi-am schimbat un pic serviciul. Nu știu dacă ați observat, dar l-am schimbat. Da, deci încerc să schimb lucruri în jocul meu și, în general, cred că m-am descurcat destul de bine. Dar e normal să ai presiune uneori și să nu poți să gestionezi bine fiecare situație, cum mi s-a întâmplat mie în mijlocul sezonului, în perioada Roland Garros – Wimbledon. N-am mai putut sta conectată atunci și n-am mai putut juca tenisul meu. Dar, privind la o imagine de ansamblu, pentru mine a fost un sezon grozav. L-am încheiat din nou bine. Am făcut niște rezultate foarte bune în SUA. Sunt mulțumită cu anul meu. Acum nu vreau decât vacanța. Nu vreau să mă mai gândesc la tenis”. Zâmbește, apoi adaugă ca pentru ea: “Apoi voi fi mai puternică”.

Altă afirmație recurentă este referirea la condiția fizică. A pomenit-o când a fost întrebată la ce vrea să lucreze (menționat mai sus), a spus-o și cu referire la meciul de azi, atât în engleză, cât și în română. Spune că a afectat-o un pic și perioada de după USO, când, în recuperare, nu s-a putut antrena tot timpul. În consecință, între meciurile cu Sharapova și Radwanska, a știut că o să aibă probleme. Consecința? “I was done. I was tired”. “Am simțit că am pierdut acolo șansa să câștig primul set și, probabil, am pierdut și șansa să câștig meciul. Da, antrenorul meu mi-a spus o mulțime de lucruri, dar n-am mai auzit nimic, pentru că eram foarte apăsată în acel moment. Dar e bine că s-a întâmplat și asta. Data viitoare voi ști că, dacă nu sunt suficient de bine pregătită fizic, atunci va trebui să încerc altceva în meci”.

Când, după partea de limbă engleză, am trecut la întrebările în română, Simona a nuanțat:

“Înainte de meci am fost ok mental, destul de ok, dar fizic, știam încă de la meciul cu Sharapova că nu sunt prea pregătită pentru acest moment. Practic, după US Open nu am putut să alerg deloc, să mă mai pregătesc fizic, pentru că am avut probleme cu tendonul. Am jucat tenis, destul de ok chiar, dar n-a mers la fel de bine în raliurile lungi, n-am putut să fac față. Am avut încredere că pot să câștig contra ei dacă sunt agresivă”.

A avut înfrângerea cu Maria un impact mental?

“Nu, nu m-a afectat mental. Am fost supărată că l-am pierdut, dar știam că la acest turneu o înfrângere nu contează așa mult, tot te poți califica, așa că nu m-am gândit la meciul acela. Însă s-a simțit un pic fizic; a fost un meci greu cu Maria și l-am resimțit în meciul de azi”.

A repetat, însă, în câteva ocazii că îi dă pe deplin credit polonezei, explicând în analiza meciului:

“A contat foarte mult primul set, dacă îl luam eram mai puternică mental și aș fi putut să închid și meciul. Ea a prins încredere și și-a dat seama că și eu am căzut un pic. A fost o șansă bună pentru mine să iau primul set, dar s-a dus. Agnieszka a jucat bine azi, n-a greșit așa mult, iar în momentele importante a făcut niște mingi foarte bune. Eu știu cum joacă, după atâtea meciuri cu ea, și știam că fizic va fi un meci greu și că ea scoate tot. A fost mai bună și a meritat să câștige. În unele momente, a jucat un tenis de excepție. A dat unele lovituri în tiebreak – voleul acela cu reverul… După aceea, a venit cu încredere din spate”.

Darren, schimbări și priorități

Am întrebat-o ce a cântărit mai mult pentru ea de-a lungul anului: turneele câștigate? victoriile la anumite jucătoare de top? locul în clasament? Care dintre aceste lucruri a luat prim-planul în gândurile ei?

Răspunsul vine fără să stea pe gânduri: “Turneele câștigate. Pentru mine vor însemna  întotdeauna mult, cel mai mult. Faptul că anul acesta am câștigat cel mai mare turneu al carierei înseamnă mult pentru mine. Voi încheia pe locurile 2-3 înseamnă, tot așa, mult. Deja e al doilea an, chiar al treilea în top.

“Vreau să mă pregătesc mult mai mult. Și trebuie să progresez la unele chestii pe care chiar le doresc și pe care chiar le-am discutat cu antrenorul meu ca să le lucrez pentru la anul”.

Antrenor, adică Darren Cahill? Simona rezistă zâmbind multiplelor încercări de a o face să dezvăluie decizia în ce privește viitorul colaborării cu Cahill, dar lucrurile par a fi destul de clare. Promite însă că va face un anunț – fie conferință, fie comunicat – luni.

Până acolo, Simona conchide făcând rezumatul lui 2015. “Un an bun, un an frumos, cu agonie și extaz, suișuri și coborâșuri. A fost un an pozitiv pentru mine, îl termin cu zâmbetul pe buze și bucuroasă, mai am atâția ani în față, așa că trebuie să-mi păstrez energia pozitivă și să merg mai departe“.

Discuția se încheie mutându-ne focusul către perspectivă. Îi amintesc de declarațiile făcute azi de Chris Evert, care a comentat pe larg ceea ce vede la Simona o perioadă în care reglajele pe care le încearcă în jocul ei vin și cu niște efecte secundare. Chris Evert nu a vorbit întâmplător, are insight-uri din zona staff-ului româncei. Iar Simona e de acord: “Da, dacă schimbi ceva la joc nu poți să intri pe teren și să fac totul 100 la 100 perfect din prima”. Își modifică vocea și devine foarte însuflețită de explicație, coborând tonul și îngroșând unele cuvinte. “Mai am momente când ceea ce am schimbat face ca jocul meu să pară foarte puternic, dar mai am momente când nu le stăpânesc foarte bine. Ceea ce e normal, îmi trebuiesc multe luni ca să consolidez ceea ce încep să învăț. Mai am multe de învățat în jocul meu și cred că anul viitor o să fiu și mai puternică. În mai multe feluri”.

 

Citește și: Simona ta, Simona noastră și Simona lor a pierdut un joc de tenis

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi