Final de sezon: Simona pierde în două seturi cu Radwanska, iese din grupe la WTA Finals

Camelia Butuligă | 29 octombrie 2015

Simona a pierdut cu 7-6, 6-1 în fața Agnieszkăi Radwanska și părăsește încă din grupe Turneul Campioanelor. Ea își încheie aici un sezon în care a câștigat trei titluri, a mai jucat alte două finale și a ajuns în semifinalele US Open.

Era singurul scenariu în care Simona ar fi fost eliminată încă de la încheierea acestui prim meci al ultimei etape a Grupei Roșii și exact acela s-a întâmplat. Simona a pierdut cu 7-6, 6-1 în fața Agnieszkăi Radwanska și părăsește încă din grupe Turneul Campioanelor.

Un prim set dramatic, pierdut de româncă în tiebreak, a fost urmat de un altul în care Aga a fost jucătoarea mai inspirată, iar Simona a cedat fizic.

Simona a avut 5-1 în tiebreak, dar n-a avut răspuns la o serie fantastică a polonezei, încheiată cu punctul turneului.

**

Nu știu cum să rezum într-un cuvânt meciul acesta altfel decât nefericit. Un meci nefericit, cu multe șanse irosite, în care Simona s-a aplecat pe marginea gardului, a încercat să-l sară de nenumărate ori, s-a cățărat pe el, a pus și un picior peste, numai pentru a fi trasă înapoi, fie de perseverența Radwanskăi, fie de propria lipsă de inspirație în momentele cruciale. 

Unul din nouă puncte de break convertite și 5-1 în tiebreakul primului set, acestea sunt statisticile meciului. Statisticile nefericite ale meciului.

Îmi vine să dau vina pe înfrângerea cu Maria pentru ceața emoțională și lipsa de claritate pe care am văzut-o azi pe teren de la Simona. Au fost momente în care părea să-și găsească tenisul ei limpede, care nu se bazează pe forță, ci pe rapiditate și precizie, dar acele momente au fost depășite ca număr de punctele în care pur si simplu nu vedea deschiderile din teren nici când erau în fața ei sau de punctele în care a încercat încontinuu să lovească prin Radwanska. Iar dacă nu te numești Muguruza sau Sharapova sau Serena, asta e la fel de inutil ca și cum ai încerca să golești apa care intră în Titanic cu o cutie de conserve.

Mai rău, toate punctele acelea mamut n-au făcut decât s-o alimenteze pe Aga, să-i dea drumul la mână și la imaginație. Din rău în mai rău au mers lucrurile: pe măsură ce Simona nu găsea soluțiile tactice, i se diminuau și resursele fizice dar și cele emoționale.

Nici sfaturile lui Cahill, care a avut un mic moment Gandalf în OCC ul dintre seturi (”Hold the baseline!”) nu au reușit să producă miracolul.

Ziceam că Turneele Campionilor cu formatul lor diferit sunt bune pentru că mai dau o șansă jucătorilor chiar dacă au pierdut în grupe. Dar nu e chiar așa. Depinde la cine ai pierdut în grupe și cum. Când suferi o înfrângere dureroasă (da, în ciuda a ce declară Simona, eu susțin sus și tare că înfrângerile la Sharapova dor al naibii, n-au cum să nu doară) într-un turneu obișnuit, îți faci bagajele, părăsești locul faptei și ai câteva zile să-ți lingi rănile. Nu și aici. Aici trebuie să stai pe loc și să ștergi cu buretele și să te restartezi pentru altă adversară de top. Ei bine…

Putem să analizăm până nu mai putem detaliile jocului, să dăm vina pe smash, pe jocul la fileu, pe aia și pe ailaltă care-i lipsesc Simonei. Nu de asta a pierdut azi. A pierdut pentru că n-a putut să-și impună jocul ei. Dacă își impunea jocul ei, nu mai avea nevoie să alerge ca un titirez și să lovească toate loviturile pământului. Jocul ăsta e jocul Radwanskăi, ea e ca peștele în apă aici. Simona a pierdut pentru că s-a lăsat târâtă pe teritoriul ei. Ca să înăbușe orice radwanskanisme în fașă, trebuia să atace ea prima liniile și apoi să speculeze deschiderea și să închidă. Ăsta e tenisul Simonei și el presupune inițiațivă, claritate în viziune și lipsa oricărei șovăieli.

”She is flat as a pancake”, a declarat amărâtă și Martina Navratilova la începutul setului doi, după ce Radwanska a făcut break. ”Trebuie să găsească o viteză în plus din punct de vedere emoțional.” Simona n-a găsit-o în timp util. Pe aceeași scară pe care urci, a doua zi poți coborî la fel de rapid. E o lume dură tenisul.

Cu ce rămân eu din meciul acesta? Deocamdată cu realizarea că cel mai mare pericol pe terenul de tenis, și nu numai, este să nu mai crezi în jocul tău.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi