Rafa pierde pe zgură cu Fognini, primul eșec într-o semifinală pe zgură în ultimii 12 ani

Treizecizero | 22 februarie 2015

Nadal rămâne fără o finală de la Roland Garros 2014 încoace și pierde poziția a treia în clasament începând de luni.

Unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate ale anului s-a înregistrat în semifinalele de la Rio, turneu de categorie 500, unde Rafa Nadal a fost învins în trei seturi de Fabio Fognini, 1-6, 6-2, 7-5. A fost un meci cu o desfășurare bizară, cu ambii jucători producând câte un set extrem de slab, înainte ca finalul de meci să ofere tenis și tensiune pe placul spectatorilor. Cvasi-inexistent în primul set și condus cu break în cel secund, italianul s-a trezit brusc la viață după un clinci cu arbitrul Carlos Bernandes, cu care nu se află, de altfel, la primul conflict în ultimele luni. Fognini a purces în a face break după break, în condițiile în care nivelul jocului lui Rafa a scăzut drastic și fără avertismente. A venit rândul lui Nadal să aibă un schimb de replici cu Bernandes, căruia i-a spus că va cere să nu mai fie arbitrat de el, acuzându-l că pune presiune exagerată pe el cu regula de time violation.

Penalizat în două ocazii, Nadal și-a pierdut toate cele patru servicii din setul secund. 

Decisivul a început cu două șanse de break pentru Rafa, singurele din tot setul, în rest cei doi făcându-și serviciile relativ sigur. S-a ajuns la 5-6, un game în care Fognini a returnat virulent pentru 0-30, iar apoi Nadal a răspuns cu două forehanduri spectaculoase, care au adus aminte de zilele sale bune, pentru 30-30. Însă revirimentul lui Rafa s-a oprit acolo, Fognini procurându-și, pe rând, două șanse de meci. La una dintre acestea, Nadal a acuzat crampe și a servit în mod evident afectat de dureri, dar s-a păstrat pentru moment în cărți. A treia minge de meci a surprins cel mai bine bizareria întâlnirii și va intra în mod sigur în topurile celor mai atipice mingi de meci ale anului: Fognini a sprintat fantastic la o minge oprită de fileu și a reușit să o îngroape în terenul advers, pentru prima victorie a carierei sale contra unui jucător de Top 5, după 23 de înfrângeri consecutive.

Rafa terminase însă meciul din sferturile de finală, câștigat în trei seturi cu Pablo Cuevas, tocmai la ora 3:30 dimineața, al doilea cel mai întârziat finiș din istoria ATP, în urma unui program dat peste cap de meciuri foarte lungi. Spaniolul a criticat ATP pentru că permite astfel de programări și s-a văzut rămas cu aproximativ 16 ore înainte de semifinala cu Fognini. În ciuda unui prim set bun, Rafa a lovit foarte slab în restul meciului, evitând obsedant să lovească reverul, și a încheiat meciul cu doar 18 lovituri direct câștigătoare, față de cele 32 ale italianului, plus 26 de erori neforțate (versus 27).

Pentru Nadal, eșecul înseamnă că va coborî pe locul 4 începând de luni, urmând să-i lase ultimul loc pe podium lui Andy Murray. Mai mult, spaniolul e la aproximativ 200 de puncte distanță de locul 5, japonezul Kei Nishikori. Săptămâna viitoare, Nadal este anunțat la Buenos Aires, turneu de 250. Tragerea la sorți din Argentina face în așa fel încât Nadal și Fognini, favoriți 1, respectiv 4, s-ar putea reîntâlni în semifinale. Robredo și Cuevas sunt capi de serie 2 și 3. 

Eșecul de azi pune capăt unei serii de 52 de victorii consecutive în semifinalele turneelor pe zgură și e abia a 25-a înfrângere pe această suprafață din întreaga carieră a lui Rafa. El rămâne fără finală în cont tocmai de la Roland Garros 2014 și continuă un trend cu eșecuri fie în fața unor jucători cu clasament slab, fie în fața unor jucători la care nu mai pierduse niciodată sau de foarte mulți ani. Post RG 2014, turneele lui Nadal au fost încheiate de Dustin Brown, Nick Kyrgios, Martin Klizan, Feliciano Lopez, Borna Coric, Michael Berrer, Tomas Berdych și acum Fabio Fognini. Pe de altă parte, judecând după declarațiile și nivelul arătat la Australian Open, o reintrare greoaie în ritm era previzibilă în cazul lui Rafa, al cărui principal obiectiv al anului, Roland Garros, este încă departe de a fi periclitat în vreun fel. Problema suplimentară provocată de finișul târziu din noaptea anterioară a complicat și mai mult situația. 

„Am pierdut un meci pe care trebuia să-l câștig; a fost o combinație de momente bune și mai puțin bune. Încep să obosesc mai repede, am fost surprins să văd că încep să mă resimt așa de devreme în meci”, a spus Nadal, la conferința de presă.

Fognini îl va întâlni în finală pe David Ferrer. Monfils – Simon este finala la Marseille, iar Donald Young – Mannarino/Karlovic, finala de la Delray Beach.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi