Petra Kvitova – Kiki Bertens în finală la Madrid, Zverev, Anderson și Shapovalov completează semifinalele masculine 

Radu Marina | 11 mai 2018

Finală excelentă la Madrid, între două jucătoare în formă, foarte bune toată săptămâna, cu un tenis potrivit pentru condiții. Este a patra (!) finală din acest an pentru Petra, și a treia la Madrid, după cele câștigate în 2011 și 2015. Pentru Bertens e cea mai mare a carierei. Oportunitate mare la un titlu de Masters pentru toți cei patru rămași în turneul masculin: Thiem vs Kevin Anderson, Shapovalov – Zverev. Doar Zverev a mai câștigat anterior la acest nivel.

Kevin Anderson ajunge în sfârșit în prima semifinală Masters a carierei. Ca mulți alți jucători de statură înaltă, nici Anderson nu se putea lăuda – până azi – cu rezultate ieșite din comun pe zgură. Singurele reușite notabile pe această suprafață erau trei optimi de finală la Roland Garros și o finală la Maroc, în 2013. Relația nefastă cu zgura se explică prin simplul motiv că jocul lui e despre forță, serviciu puternic și puncte făcute rapid, fără prea multă construcție, adică aspecte pe care o suprafață lentă ca zgura le anulează într-o măsură considerabilă.

Săptămâna aceasta, tocmai pe zgură, a izbutit ce n-a reușit în cei peste zece ani de când e în circuit: să ajungă într-o semifinală de turneu Masters. După zece încercări eșuate (câteva dintre ele dureroase de-a dreptul, ratate din poziții mai mult decât avantajoase), astăzi a oprit seria de înfrângeri din sferturile turneelor Masters cu o victorie în trei seturi, 7-6, 3-6, 6-3 la Dusan Lajovic, cel care-l eliminase deunăzi pe Delpo.

Cu o parte de tablou accesibilă după eliminările lui Bautista Agut și Juan Martin Del Potro, și ajutat de zgura ceva mai rapidă și altitudinea de la Madrid (în cele trei meciuri a servit 45 de ași), Anderson a bifat astfel a 20-a victorie a acestui sezon, unul care până acum arată tare bine pentru sud-african: a ajuns cel puțin în sferturi la șase din cele opt turnee jucate, are un titlu, două finale și ar putea urca de săptămâna viitoare până pe locul 7.

Kevin are și un motiv în plus de optimism pentru semifinala cu Dominic Thiem, pe lângă altitudine. Cum am menționat și în update-ul de aici, el conduce cu 6-0 în head-to-head-ul cu jucătorul austriac. E drept, niciun meci nu a fost pe zgură, dar chiar și așa, e un h2h care sigur îl va face mai încrezător decât de obicei.

Denis Shapovalov vine tare din urmă, intră în Top 30. Anul trecut în timpul ăsta, Shapovalov era în top 200 și avea o serie de șase înfrângeri consecutive. Viața i s-a schimbat dramatic după prima lui semifinală de Masters, cea din Canada, iar anul acesta a ajuns la Madrid în calitate de jucător de top 50, dar fără vreo victorie pe zgură în circuitul ATP. Asta nu l-a oprit să lege patru victorii și să se califice în semifinale la prima sa apariție la Madrid, după o victorie muncită într-un meci intens, 7-5, 6-7, 6-4 cu Kyle Edmund.

La doar 19 ani, canadianul va intra în premieră în top 30.

Îl va întâlni în semifinale pe Sasha Zverev, deja experimentat în astfel de faze; acum o va juca pe a treia la rând într-un Masters. În reeditarea finalei de la Miami cu Isner, germanul a făcut un meci foarte curat, care a avut un aer de inevitabil. La adăpostul unor cifre excelente pe serviciu, mult superioare celor lui John, a câștigat confortabil și repede, în ciuda scorului strâns: 6-4, 7-5, în 78 de minute.

Încă o victorie clară pentru Kiki Bertens, cea mai importantă finală a carierei.  Kiki Bertens continuă să înșire victorie după victorie pe zgură, și ce victorii! După Anastasija Sevastova (6-1, 6-4), Caroline Wozniacki (6-2, 6-2) și Maria Sharapova (4-6, 6-2, 6-3), azi a trecut de Caroline Garcia, favorită 7 la Madrid.

A fost 6-2, 6-2 pentru Kiki, care reușește cel mai important rezultat al carierei: calificarea într-o finală a unui turneu Premier Mandatory, rezultat care o va duce în primele 15 jucătoare ale lumii. Este a doua finală din 2018 pentru olandeză și a șaptea a carierei, toate fiind reușite pe zgură.

Calificarea lui Bertens în finala de la Madrid e și nu prea e o surpriză. Rezultatele ei pe această suprafață au așezat-o în topul celor mai bune jucătoare pe zgură, sub Simona Halep și Serena Williams. Mai mult decât atât, jocul ei se pliază atât de bine pe zgură cum rar am văzut în ultimii ani: totul îi funcționează la capacitate maximă, începând de la serviciu (azi cu Garcia n-a avut nicio minge de break de salvat) forehand și rever (de pe ambele părți loviturile sunt lungi și grele) până la scurte și jocul la fileu.

Zgura îi pune în valoare jocul și loviturile, dar unul din cei mai importanți factori al acestui succes pe zgură sunt picioarele foarte puternice. La prima vedere, jocul olandezei nu îți ia ochii și nici nu ai zice că e înzestrată în vreun anume fel fizic. E o jucătoare masivă, însă foarte stabilă pe picioare; rar lovește dezechilibrat, tocmai de aceea reușește să întoarcă multe mingi, să contreze și să transforme apărarea în atac. Sau toate acele lovituri grele, în lung de linie, care sunt executate aproape perfect, în special de pe partea de rever.

Ca să păstreze până la capăt definiția de jucătoare de zgură, Bertens respectă tradiția veche a acestui tip de jucătoare: nu se descurcă pe alte suprafețe. Singurul lucru care ar mai rămâne de rezolvat în ceea ce o privește, așadar, ar fi să găsească o soluție prin care toate aceste lucruri pe care le face bine pe zgură să se așeze cap la cap și pe o altă suprafață. Până acolo însă, mai are de jucat cel mai important meci al carierei sale, plus alte câteva turnee pe zgură. Dar e relevant de notat că unicul ei meci cu Kvitova s-a jucat pe iarbă și a fost un foarte rapid 6-1, 6-0 pentru Petra.

Petra Kvitova revine în finală la Madrid. Duelul celor mai în formă jucătoare ale momentului, a opus două jucătoare cu câte o serie de 8 victorii la rând și un titlu câștigat recent. L-a câștigat din nou Petra, care își continuă dominația asupra jucătoarelor din Cehia și asupra Karolinei Pliskova, 7-6, 6-3.

Petra na avut cel mai bun start de meci, a revenit de la 2-4, a fost la două puncte de a pierde primul set la 4-5, urmând ca în tiebrek să fie condusă din nou. Dar odată intrată în meci, n-a mai putut fi deraiată până la final. A învins-o pe Pliskova cu propriile ei arme, a sufocat-o cu lovituri tari și foarte tari și a surprins-o cu unghiurile imposibile.

Este a patra (!) finală din acest an pentru Petra, și a treia la Madrid, după cele câștigate în 2011 și 2015. Dacă va câștiga cu Bertens, ea va deveni prima jucătoare cu trei titluri la Madrid, desprinzându-se dintr-o egalitate cu Serena și Simona.

Petra a reușit și aceste două puncte superbe:

https://twitter.com/WTA/status/995021356591820800

 

 

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi