Monica, despre meciul cu Kvitova: "E pe primul loc între cele mai importante victorii ale mele!"

Treizecizero | 6 februarie 2016

Monica Niculescu a trăit din plin momentul unei victorii pe care a încadrat-o deja la loc de cinste printre cele mai importante succese ale sale. A mulțumit în repetate rânduri publicului și a spus că „abia așteaptă” ziua a doua.

Monica a venit la conferință cu adrenalina și și-a păstrat zâmbetul pe toată durata discuției, una în care a trimis numeroase bezele către publicul din Cluj și și-a pus pe masă entuziasmul și bucuria pentru o victorie pe care o cataloghează printre cele mai importante ale carierei. A fost expansivă, exuberantă, mucalită, inocentă, i-au strălucit ochii și fiecare răspuns a conținut câte o referință la bucuria trăită și când avea, și când n-avea legătură cu întrebarea. S-a bucurat ca un copil de moment. Chiar dacă admite că i se cam înmuiaseră picioarele la imn: „Eu am crezut în mine, am intrat destul de hotărâtă pe teren, deşi la ceremonie mi se cam înmuiaseră picioarele la imn. A fost bine că am jucat al doilea meci, pentru că am mai avut timp să-mi revin. Meciul a fost dificil, am şi obosit la un moment dat, dar am servit bine. Sunt foarte fericită. M-au ajutat mult şi scurtele, faptul că schimbam ritmul tot timpul, am lovit înalt pe rever. Iar în setul doi chiar simţeam că joc bine, aveam mai multă încredere. Iar publicul a fost incredibil, excelent.”

Cât de multă încredere îi da această victorie în premieră în faţa Kvitovei pentru perspectivă?

„Foarte multă. Am avut câteva victorii la jucătoare de top: Na Li, Zvonareva, Radwanska, pe când era pe 13. Acum e important să mă refac pentru mâine, corpul este obosit și au fost multe emoţii. Mă bucur mult că am reuşit să aduc acest punct României.”

La ce să ne aşteptăm duminică?

„Sper să fie publicul la fel de călduros. Să vedem cine va juca mâine, cum vom face echipa. Important e că am luptat. Nu contează că Simona a pierdut, pentru că a luptat, s-a văzut că a luptat, chiar dacă a pierdut. Pliskova a jucat excelent, a servit bine, a lovit lung. Bine, și Kvitova a lovit foarte lung, mai ales retururile.

La ce s-a gândit la mingile de meci?

„Când am făcut 5-4 în setul doi m-am aşezat pe bancă şi Alina mi-a zis: «Acum nu trebuie să mai aştepţi, trebuie să faci tu ceva.» M-am gândit să fiu agresivă şi să nu aştept greşeala ei. La 40-15 mi s-au înmuiat picioarele şi atunci am făcut acel semn către public să mă ajute. În acel moment am simţit că s-a cutremurat sala, a fost incredibil. Superb. Am servit foarte bine şi ea a returnat slab.”

Cât de important a fost serviciul?

„Mi se pare că am progresat puţin la serviciu, chiar de anul trecut. Faptul că am făcut rezultate bune pe iarbă anul trecut (turul 4 la Wimbledon şi final la Nottingham) o dovedesc. Şi azi am servit bine, mai ales că ea se bazează mult pe retur. M-am bucurat că am dat acei aşi care m-au salvat. Mâine e o nouă zi, o luăm de la zero. Dar abia aştept.”

Dacă se va ajunge mâine la 2-2 după meciurile de simplu, va intra şi la dublu? Monica nu se aruncă, ar fi bun un 3-1 la momentul acela, cum i se strigă din sală. „Vom vorbi. Am venit aici să joc, să luptăm pentru ţară. O să vorbim toată echipa, nu iau eu singură decizia.”

“Eu n-am mai jucat la simplu la Fed Cup. La Galaţi a fost presiune mare, 2-2, şi am jucat dublu. La Budapesta, la fel, dublu. Cu Serbia, la Bucureşti, am apucat să joc patru gameuri. Nu ştiam cum va fi, şi nu-i uşor să joci cu top 10 primul tău meci de simplu la Fed Cup.” Monica se referea, probabil, la perioada ultimilor trei ani, de când România a avansat în Grupele Mondiale ale Fed Cup, pentru că palmaresul ei de cea mai experimentată jucătoare de Fed Cup a României cuprinde multe meciuri jucate în grupele preliminare ale Zonei Euro-Africane.

Unde se clasează această victorie într-un top personal al meciurilor câștigate în întreaga carieră? Monica vede imediat ce face acest moment unul special: „Mi se pare o victorie superbă, în faţa publicului, acasă. În top 5, poate? Ce top 5… primul loc! Când publicul e alături de tine, ar trebui să fie bine, dar câteodată te blochezi şi m-am bucurat că nu m-am blocat.”

A fost o motivaţie suplimentară că trebuia să egaleze scorul în meci?

„Nu. Când am auzit imnul am avut emoţii. Dar apoi, când meciul Simonei s-a prelungit, am stat şi l-am văzut în vestiar, am mai vorbit cu antrenorul meu care m-a ajutat să trec peste moment şi apoi am intrat hotărâtă pe teren. A fost important că n-am început cu 0-2. Am stat cap la cap şi am reuşit să mă desprind. Să câştig la simplu cu o jucătoare de top 10… cred că o să dorm bine la noapte.”

Datorită ei, și noi.

 

„Jucătoarea mai bună azi a câștigat. Mâine sunt alte trei meciuri, trebuie să câștigăm două și asta e”

Tabăra cehă a avut numai cuvinte de laudă pentru Monica și a impresionat prin atitudinea foarte echilibrată și relaxată. Petra părea să fi trecut repede peste înfrângere, pe care a pus-o rapid în contextul unui început de sezon în care a stat foarte puțin pe teren în meciuri oficiale: „Am jucat departe de nivelul meu încă din startul jocului, nu cred că ea mi-a dat vreo șansă să mai recuperez. Nu a făcut greșeli, în schimb, eu am făcut și a fost dificil să revin. Fizic sunt bine, cred că am fost un pic obosită mai degrabă mental, nu fizic. Se întâmplă des, dar de obicei sentimentul acesta dispare în timpul meciului. Acum a fost mereu acolo. Nu am fost surprinsă de stilul Monicăi, am mai jucat cu ea, pe iarbă, dar aici a fost diferit, pentru că slice-ul ei a stat foarte jos. Nu m-a surprins deloc victoria Pliskovei, am avut încredere în ea. În schimb, înfrângerea mea e mai degrabă o surpriză. Vom face tot posibilul să jucăm bine mâine. O să fie dificil să joc cu Simona, chiar dacă ea a pierdut azi, dar cred că o să pot juca mult mai relaxată decât am făcut-o azi, ceea ce mă va ajuta. Sper ca și Karolina s-o bată pe Monica și gata, ăsta să fie meciul. Nu am jucat prea mult anul acesta, doar două meciuri în Australia, iar al doilea a fost groaznic și de aceea am fost un pic stresată, pentru că nu știam exact ce să aștept de la mine”. 

Căpitanul Petr Pala a spus că Monica nu i-a dat șanse Petrei să revină în meci: „Cum a spus și Petra, ea nu s-a mișcat prea bine încă de la început. Cred că principalul motiv că Petra nu a putut să se scuture de starea de la început a fost faptul că Monica a jucat excelent azi. Cred că Petra ar fi avut nevoie, la un moment dat, fie ca ea să joace mai bine, fie ca Monica să scadă un pic ritmul, dar Monica nu a făcut asta. Petra a început să-și mai găsească ritmul în setul secund, dar Monica a avut toate răspunsurile, de fiecare dată. A făcut un meci foarte bun și cred că jucătoarea mai bună a câștigat azi. Așa-i în Fed Cup, mereu surprize, mereu frumos, cred că spectatorii trebuie să se fi bucurat de ziua de azi, grozav de privit meciurile. E 1-1, avem trei meciuri mâine și trebuie să câștigăm două și cam asta e. O să fie o zi excelentă de tenis, de aia jucăm meciurile, ca să vedem cine e mai bun în ziua respectivă. Nu prea știi niciodată ce se poate întâmpla”. 


| Fotografii: Călin Ilea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi