Lukas Rosol: Cine este învingătorul lui Nadal şi ce şanse are mai departe la Wimbledon

Camelia Butuligă | 30 iunie 2012

Lukas Rosol: Cine este învingătorul lui Nadal şi ce şanse are mai departe la Wimbledon

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Înainte de provoca şocul turneului eliminându-l pe Rafael Nadal în cinci seturi în turul doi, Lukas Rosol (26 de ani, nr 100) era un nume care nu spunea mai nimic majorităţii fanilor şi jurnaliştilor. Acum, toată lumea încearcă să afle câte ceva despre cehul de 1.96, posesorul unui joc la fel de masiv ca fizicul lui. De unde să începem? Să aruncăm mai întâi o privire pe biografia lui de pe site-ul ATP.

Aflăm că are un frate şi o soră,  şi a început să joace tenis la 6 ani. La început lovea cu două maini şi pe stânga şi pe dreapta. Antrenorul său este fostul jucător Slava Dosedel. Are două tatuaje: unul pe umăr, iar altul pe pulpa piciorului, inspirat din Haka, dansul ritualic de război al nativilor neozeelandezi. Presa cehă îl descrie ca pe un luptător carismatic, un tip amabil şi foarte onest. Faptul că mereu spune ce gândeşte poate provoca uneori controverse.

A câştigat din tenis 880.000 dolari până acum. La simplu, n-a câştigat niciun titlu ATP şi n-a ajuns în nicio finală. La dublu, are un titlu câştigat la Doha, anul acesta, împreună cu Polasek. Până la victoria cu Nadal, cel mai valoros jucător învins la simplu fusese Jurgen Melzer, în turul doi la RG 2011. La Wimbledon, a pierdut în primul tur al calificărilor în ultimii cinci ani. A jucat primul lui meci pe iarbă într-un turneu ATP luna aceasta, la Queens, unde i-a învins pe Hănescu şi Baghdatis, înainte de a pierde în optimi la Marin Cilic. Înainte de meciul cu Nadal, şansele ca Rosol să câştige Wimbledon-ul erau de 1:2500.

Niciuna din aceste informaţii nu prevedea însă meciul fantastic făcut de ceh joi seara. Darren Cahill, celebrul comentator şi antrenor, explică: “Nici nu ştiu de unde să încep. A surprins pe toată lumea, inclusiv pe el. Rareori vezi pe cineva cu clasamentul lui, care nu e chiar tânără speranţă, să intre pe Centre Court şi să aibă încrederea şi concentrarea de a se ţine de un plan de joc până la capăt. Şi s-o facă timp de cinci seturi contra unuia dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. Pentru asta, merita toată admiraţia. A fost magnific în momentele de presiune.”

Cum se va comporta Lukas Rosol în meciul de azi, contra lui Kohlschreiber? Cahill: “Rosol are un joc foarte bun, asta e clar. Nu joci din întâmplare aşa cum a făcut-o el cu Nadal. Chestiunea e să păstrezi acest nivel ridicat pentru o perioadă lungă de timp. Victoria contra lui Nadal poate să-l inspire şi să-i dea încredere pentru a câştiga în continuare, sau poate se va dovedi c-a fost doar o furtună într-un pahar cu apă. Am văzut ambele cazuri în trecut. Întrebarea aceasta de 64 000 de dolari va primi răspuns în meciul următor”

Ziaristul ceh Jan Joroch: “Lukas joacă un tenis agresiv. Încearcă să câştige el punctul, nu aşteaptă ca celălalt să greşească. Joi a functionat, dar nu e mereu aşa. Niciodată nu-şi schimbă această abordare, şi deseori nu merge. E greu să joci tot timpul cum a făcut-o cu Nadal.”

Jimmy Connors este sceptic: “În tenis, noi numim pe cineva ca Rosol “stopper”, pentru că îl scoate pe un favorit, dar nu va avansa prea mult şi nici nu va câştiga turneul”

Martina Navratilova este şi ea de acord cu Connors: „Sunt fericită pentru Rosol şi îmi pare rău pentru Rafa. Dar aş fi foarte surprinsă dacă Lukas ar putea să repete performanţa. Sunt de acord cu Jimmy.”

Rosol este programat azi contra lui Kohlschreiber pe terenul 12, al doilea meci. Vom vedea dacă cehul va repeta performanţa de pe Centre Court şi pe un teren obişnuit, împotriva unui adversar obişnuit, într-o atmosferă obișnuită, sau vom avea iar un caz „Gulbis”, când un outsider face o surpriză într-un meci mare cu un favorit, dar apoi nu reuşeşte să se motiveze pentru un meci mai „pământean”.
Până la meci, vă las cu traducerea aproape integrală a conferinţei de presă a lui Lukas Rosol de după victoria contra lui Rafael Nadal.

L. ROSOL/R. Nadal
6 7, 6 4, 6 4, 2 6, 6 4

Q. Cum ai descrie ce s-a întâmplat în seara aceasta?
LUKAS ROSOL: Încă nu ştiu. Atâtea emoţii. Nu m-am aşteptat să câştig.
Îmi pare rău pentru Rafa, dar azi am fost la alt nivel, şi sunt foarte fericit. Încă nu-mi găsesc cuvintele, încă nu pot să cred. E ca un vis.

Q. Cum te-ai simţit în setul 5, când păreai că nu poţi greşi?
LUKAS ROSOL: După setul 4, am avut nişte dureri un pic. Am intrat la vestiar şi am făcut un duş. Fizioterapeutul a fost lângă mine tot timpul. Când am reintrat, n-am mai simţit nimic. Mă simţeam în altă dimensiune. Eram într-un fel de transă, şi aşa e cel mai bine să fii. Am crezut în mine şi am ştiut că pot s-o fac.

Q. Ai pierdut de cinci ori aici în prima rundă (de calificări – nota mea). Deodată, te vedem jucând foarte bine. Dreapta a fost extraordinară.
LUKAS ROSOL: Asta este pentru că am jucat numai calificări. Veneam mereu în ziua dinainte şi nu eram niciodată pregătit. Dar anul acesta am schimbat şi am jucat la Queens şi Eastbourne, încă două săptămâni. Dacă joc mai mult pe iarbă, cred că pot să devin mai bun.

Q. N-ai avut deloc frică.
LUKAS ROSOL: Da, poate înăuntru. Am închis-o în mine. N-am vrut să-i arăt ce era în mine. În setul 5, n-am simţit nimic. Eram aşa de concentrat asupra mea, şi a funcţionat.

Q. Când au decis să închidă acoperişul, crezi că te-a avantajat? Rafa nu părea fericit.
LUKAS ROSOL: Nu mai era vânt cu acoperişul închis, deci era mai prost pentru mine. Dar nu ştiam la ce să mă aştept. Era prima dată pentru mine. El deja a mai jucat aşa în trecut. Deci am intrat pe teren şi am încercat să lovesc la fel ca înainte. Cheia a fost primul game. Dacă şi-ar fi ţinut serviciul, ar fi putut să-mi facă break în următorul game. Dar după primul game am simţit că pot să-mi iau serviciul.

Q. Cum ai încadra acest moment în cariera ta?
LUKAS ROSOL: E cel mai important moment. Niciodată, niciodată nu mi s-a mai întamplat așa ceva. Centre Court la Wimbledon, nu m-am aşteptat. Am intrat pe teren înainte de meci ca să văd cum este, câţi oameni sunt în tribune. Încă nu pot crede că s-a întâmplat.

Q. Care erau aşteptările tale înainte de meci?
LUKAS ROSOL: Doar să joc trei seturi bune. Să nu pierd cu 6-0, 6-1, 6-1.

Q. În setul doi s-a ciocnit de tine când aţi schimbat terenurile. Crezi că a făcut-o intenţionat?
LUKAS ROSOL: Da, dar e în regulă. A vrut să mă distragă. A fost în setul 2 sau 3? Da, dar a fost ok. Ştiam că va încerca ceva, dar eram concentrat şi a fost bine.

Q. Ai fost surprins de gestul lui? E destul de lipsit de sportivitate pentru el.
LUKAS ROSOL: Am fost surprins că a făcut-o pe Centre Court. Nu e normal. Nu m-am aşteptat. Dar a făcut-o, a fost alegerea lui. Ce să zic?

Q. Ce s-a întâmplat de fapt?
LUKAS ROSOL: Eu m-am oprit. Am crezut că vrea să mă lase să trec primul, dar deodată a început să meargă mai repede. M-am oprit pentru că n-am vrut să mă lovească. M-a lovit, şi apoi şi-a cerut scuze de trei ori. Eu i-am spus că e ok.

Q. Poţi să compari acest rezultat cu ceva similar din alt sport?
LUKAS ROSOL: Habar n-am. E ca şi cum o echipă din a doua divizie din Cehia ar bate Real Madrid.

Q. Ce ţi-a spus antrenorul?
LUKAS ROSOL: Antrenorul mi-a făcut o tactică foarte bună. A privit zile întregi înregistrări video. Mi-a spus tot ce va face Rafa. Dar nu pot să vă spun ce tactică am avut, Rafa o să afle şi o să schimbe totul.

Q. Care crezi că sunt şansele tale pentru restul turneului?
LUKAS ROSOL: Am avut o victorie bună şi în primul tur, la Dodig. Pentru următoarele runde vreau să-mi menţin nivelul. Dacă l-am bătut pe Rafa pot bate pe oricine.  

Q. Acum tabloul este deschis pe partea ta. Cred că ceilalţi jucători sunt mulţumiţi.
LUKAS ROSOL: Tot timpul este deschis. Nimeni nu e invincibil. Aşa e sportul. Toţi suntem oameni. Dar bănuiesc că acum sunt şanse mai mari pentru restul. Oricine poate câştiga.

Q. Cum se face că n-ai fost niciodată clasat mai sus de locul 65?
LUKAS ROSOL: Trebuie să crezi în tine şi apoi totul e bine. Am jucat foarte relaxat. Sunt zile în care pot bate pe oricine. Sunt alte zile când pot pierde la nr 500.

Q. Care e suprafaţa ta favorită?
LUKAS ROSOL: Bună întrebare. Orice suprafaţă, atâta timp cât mă antrenez destul pe ea. Pot fi bun pe orice suprafaţă. Dar preferata mea e zgura.

Q. Vei juca Cupa Davis contra Argentinei?
LUKAS ROSOL: Nu ştiu încă. Mă vor anunţa cu o lună înainte.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi