A treia dublă Indian Wells – Miami e la doar un pas: Novak, gata să scrie istorie în finala cu Murray

Adrian Țoca | 4 aprilie 2015

Novak Djokovic – Andy Murray și Serena Williams – Carla Suarez Navarro sunt finalele de la Miami, al doilea turneu combinat Masters – Premier Mandatory al sezonului

Djokovic. În ceea ce se anunța a fi un drum confortabil spre finală, liderul mondial și l-a făcut un pic mai interesant, având de depășit mici sau mari obstacole în mai multe meciuri. În turul al doilea, sârbul a scăpat un avantaj confortabil când a servit pentru set și s-a văzut tras în decisiv de slovacul Klizan. În sferturi, a avut de recuperat un break în fața unui David Ferrer care începuse inspirat. Dar cel mai mare pericol a venit în optimi, când Djokovic a fost în real pericol, dar a reușit să pună cap la cap unul dintre obișnuitele sale comeback-uri din situații cu spatele la zid. Alexandr Dolgopolov i-a creat tot soiul de probleme și mismatch-uri sârbului vreme de un set și jumătate și a avut câteva șanse de a se desprinde la două break-uri în setul secund, când ar fi putut servi la 7-6, 4-0. Ce a urmat, se știe: Dolgo a devenit brusc încordat, iar Nole s-a calmat, după ce anterior fusese atât de nervos încât a primit inclusiv un punct de penalizare pentru o rachetă distrusă.

Cu Isner a planat din nou o amenințare asupra sârbului, dar numai în teorie, date fiind problemele din trecut întâmpinate de Novak cu Big John, în special la turneele americane. În realitate, n-au fost emoții pentru favoritul 1, care l-a premiat pe Isner pentru că i-a scos din calea sa pe Dimitrov, Raonic și mai ales Nishikori cu o victorie clară, 7-6, 6-2. Djokovic nu a avut de salvat nicio minge de break și a controlat meciul ca și la precedentul joc direct, cel de luna trecută, de la Indian Wells. Isner, care a admis că a ajutat în timpul turneului și de condițiile climatice din timpul zilei, ideale pentru stilul său de joc, n-a mai beneficiat de același tratament și de această dată, și s-a lovit ca un zid de returul lui Djokovic.

“E mereu important să ai răbdare și să reziști din punct de vedere mental”, a spus Nole, o declarație care se poate aplica foarte bine și celei care începe să îi semene în circuitul feminin, Simona Halep.

Șansă pentru istorie. Dacă va câștiga titlul la Miami, Novak Djokovic își va produce propriul record, o performanță cu care niciunul dintre marii săi rivali din circuitul ATP, Roger Federer și Rafa Nadal, nu se pot lăuda. Nole ar fi primul om din istorie care ar reuși dubla Indian Wells – Miami de trei ori în carieră. Precedentele reușite ale lui s-au produs în 2011 și 2014. Șapte jucători au reușit dubla din 1991 încoace: Courier (91), Chang (92), Sampras (94), Rios (98), Agassi (01), Federer (05, 06) și Djokovic (11, 14).

Murray. Andy Murray n-a mai câștigat un titlu de Masters de acum doi ani, când s-a impus chiar aici, la Miami. S-a calificat acum în cea de-a 5-a sa finală la turneul la care se antrenează în offseason, după o evoluție foarte solidă contra lui Tomas Berdych (6-4, 6-4). Cei doi s-au întâlnit pentru a doua oară în 2015, precedentul fiind meciul împănat cu dramă on și off-court din semifinalele Australian Open. Ca și atunci, Murray a fost o idee mai ofensiv decât de obicei și a găsit o cale să controleze forța loviturilor cehului și să-și folosească defensiva pentru a obține erori neforțate. Tomas, care are un sezon foarte constant per total, jucând cea de-a 5-a sa semifinală a anului, a spus că Murray și-a schimbat un pic planul de joc când îl întâlnește și că va trebui să facă ajustări. Andy a egalat la 6, cu aceste două victorii, scorul întâlnirilor directe cu Berdych.

Djokovic – Murray. Va fi, așadar, un nou episod din rivalitatea Nole – Andy și o nouă șansă pentru scoțian de a pune capăt a două serii de înfrângeri care sunt în desfășurare la acest moment: una e în fața lui Djokovic, la care a pierdut ambele întâlniri importante de anul acesta (finala AO, semifinala Indian Wells) și ultimele șase meciuri directe; altă serie e împotriva celorlalți jucători din Big Four, în fața cărora a pierdut ultimele 11 meciuri directe. Este poate cea mai bună șansă a lui Murray să-l bată pe Djokovic, ținând cont de locul unde se joacă finala, la un turneu pe care britanicul l-a mai câștigat în două ocazii.
Indiferent de rezultatul finalei, ordinea în Top 5 începând de luni va fi Djokovic, Federer, Murray, Nishikori și Nadal.

Serena – CSN. După ce a învins-o pe Simona Halep în semifinala pe care toată lumea a privit-o ca pe finala de facto de la Miami, Serena Williams trebuie să se reseteze acum și pentru finala cu trofeul pe masă, în care o va întâlni pe una dintre revelațiile acestui sezon, pe Carla Suarez Navarro. E greu, însă, de crezut că va exista vreo posibilitate prin care Carla s-o oprească pe Serena în drumul ei spre un record remarcabil: opt titluri la Miami. Head-to-head-ul spune și el povestea: patru victorii directe, toate în minimum de seturi, și în niciunul dintre cele opt seturi CSN nu a trecut de trei game-uri, incluzând aici și un 6-0, 6-0 petrecut la US Open, în 2013, chiar de ziua ibericei. “Pe măsură ce jucătoarele avansează în vârstă, ele devin tot mai bune. Carla a eliminat-o pe sora mea, a ajuns în finală, evident joacă foarte bine în aceste zile”, a spus Serena, încercând să-și creeze o extramotivație. Carla va intra în Top 10 WTA de luni, în vreme ce Serena își va recupera locul 1 în Race to Singapore după acest turneu, cu Simona Halep pe locul secund.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi