Horia, la final de Roland Garros: ”Am făcut o semifinală de Grand Slam fără să jucăm cel mai bun tenis al nostru”

Adrian Țoca | 4 iunie 2015

Horia: ”Nu am lovit mingea cum ne-am fi dorit în aceste două săptămâni, dar am fost motivați, ne-am luptat, în momentele grele am fost împreună, suntem mulțumiți cu atitudinea noastră, cum am pregătit meciurile. Per total, multă încredere că suntem pe drumul cel bun, dar în continuare avem mult de lucrat. Mergem pe terenul de antrenament și o luăm de la capăt”

Roland Garros este oferit de

Pe același Suzanne Lenglen, care anul acesta nu ne-a purtat deloc noroc. În aceeași zi a turneului ca și anul trecut. Aceleași condiții de joc, o căldură plăcută, moleșitoare. Parcă un pic mai mulți spectatori ca atunci, chit că majoritatea aciuiați pe la umbră. Într-un final, același rezultat în semifinala de dublu în care am avut un jucător român. Și, ca și atunci, măcar avem consolarea că meciul n-a fost pierdut de echipa noastră, ci câștigat de adversari. Mai buni azi, în special la retur, dar și pentru felul în care au gestionat punctele importante. 

Mai ales acelea din setul al doilea, când Horia și Jean Julien au forțat break-ul desprinderii.  Au fost șanse, trei la număr, dar nefructificate. “Dacă am fi început setul al doilea cu 2-0, dacă reușeam să ținem serviciul  și făceam 3-0, cu siguranță era altceva și intram în meci altfel. Asta e, trebuie să mai lucrăm. Sunt situații de joc în care ne aflăm tot timpul și deciziile pe care le luăm sunt foarte importante. În astfel de meciuri nu ai multe oportunități, ai poate câteva mingi de break la dispoziție. Dacă ești neinspirat și n-ai luat o decizie bună, ai pierdut șansa. Aici trebuie să fructificăm mai bine aceste șanse”, spune Horia.

Jucătorul își păstrează același aer echilibrat și moderat, deși tocmai ce a pierdut o semifinală de Slam, iar astfel de ocazii nu apar pe fiecare zi. E în mod evident afectat, dar, retrăind meciul cu o precizie milimetrică, aducându-și aminte de puncte de parcă le-ar fi comentat la un monitor, îi e mai ușor să identifice lucrurile la care trebuie să facă ajustări: ”Nu atât serviciul a fost o problemă azi, cât retururile lor. Au returnat foarte agresiv, de fiecare dată când ne-au făcut break au returnat incredibil și asta a fost diferența astăzi: pe serviciul al doilea au fost mult mai agresivi decât noi și au câștigat mai multe puncte. Aici suntem destul de nemulțumiți că nu am fost agresivi pe al doilea serviciu. Pe primul ne-am descurcat destul de bine. Am simțit încă de la începutul meciului că lovesc mingea destul de bine și că va trebui să forțăm un pic cu primul, să servim mai agresiv și să fim atenți la fileu. Pe retur am încercat să schimbăm un pic, să stăm mai în spate, să intrăm în schimburi, că la început serveau plasat, bine, și nu reușeam să intrăm în game-uri. A funcționat, ne-am creat câteva șanse, dar n-am reușit să le luăm. Am avut cinci mingi de break n-am luat niciuna, ei au avut două și le-au luat pe amândouă”.  

Din tribune s-a simțit la fel: când oportunitățile s-au prezentat, Dodig și Melo au fost pe fază. Când au trebuit să-și apere serviciul, au închis fereastra la orice oportunitate: ”Au jucat bine. A fost un meci greu. Au servit bine și au fost agresivi la fileu. Acele două  game-uri în care ne-am pierdut serviciul, în afară de un vole greșit la mine și încă unul la Juls, de restul punctelor nu-mi pare rău, pentru că ei le-au jucat mai bine. Acelea două trebuia să le reușim. Am avut noi șanse de break, dar per total ei au făcut break-ul mult mai ușor. Și…Asta e, mergem mai departe”, conchide Horia.

Deși completează, mai apoi: ”Punctul de la 1-0 și 30-40 în setul al doilea. Nu-mi place felul în care l-am pierdut. Mi-ar fi plăcut să facem altceva. Chiar dacă-l pierdeam, dar să-l pierdem altfel”.

Rămâne însă cel mai bun rezultat al lui Horia la Roland Garros, cu atât mai important cu cât turneele mari de pe zgură care au precedat Parisul n-au fost strălucite. Ca să-și creeze puțin momentum, cei doi au avut nevoie de săptămâna de la Nisa, unde au jucat finala.  

”Un rezultat bun, cel mai bun al meu la Paris și pe zgură. Ne dă încredere că jucăm bine, am câștigat câteva meciuri grele și asta nu jucând cel mai bun tenis al nostru. Nu am lovit mingea cum ne-am fi dorit în aceste două săptămâni, dar am fost motivați, ne-am luptat, în momentele grele am fost împreună, suntem mulțumiți cu atitudinea noastră, cum am pregătit meciurile. Per total, multă încredere că suntem pe drumul cel bun, dar în continuare avem mult de lucrat. Mergem pe terenul de antrenament și o luăm de la capăt”. 

Nu e prea mult timp de pauză. În fapt, nu e deloc. De mâine, cei doi pleacă în Olanda, unde vor juca la Hertogenbosch, unul dintre turneele de casă ale lui Horia, la care a avut mult succes de-a lungul timpului. Vorbim despre sezonul de iarbă, despre diferențele și ajustările care vor trebui făcute și, bineînțeles, despre obiective. 

”Pe iarbă șansele care apar în timpul unui meci sunt și mai puține. Trebuie să returnezi mult mai bine pe al doilea serviciu, acolo se fac diferențele la astfel de meciuri grele, pe al doilea serviciu. Țin minte că în a doua jumătate a anului trecut, când am avut o perioadă bună și câștigam multe meciuri, acolo eram peste adversari și făceam diferența. Asta este primul obiectiv, să returnăm mai bine pe al doilea serviciu, inclusiv jucătorul de la fileu trebuie să pună mai multă presiune și împreună să câștigăm mai multe puncte”. 

Anul trecut, Wimbledonul s-a terminat în turul al treilea pentru cei doi, după un meci despre care Horia își amintește că a fost pierdut din cauza oboselii acumulate. E un teritoriu care a fost adresat între timp, iar cei doi își doresc să nu mai aibă astfel de probleme data aceasta. Când își propun să facă un pas în plus după cele două semifinale de Slam jucate în Australia și în Franța.

”Pe iarbă, așteptările noastre sunt mai mari decât pe zgură. Avem două turnee de pregătire, Hertogenbosch și Halle. Mâine plecăm direct în Olanda, nu avem timp de odihnă. E un turneu mai mic, știu sigur că putem să ne și antrenăm acolo, în zilele în care nu avem meciuri, sunt suficiente terenuri ca să ne antrenăm. Și o să conteze cele câteva meciuri de săptămâna viitoare. Halle, mai apoi, un turneu important, de 500. Acolo posibilitatea de antrenament va fi mai mică, pentru că sunt mai mulți jucători implicați. 

Cu două semifinale jucate în acest an, ne dorim să depășim și aceste semifinale de Slam și să jucăm o finală. Mai sunt câteva lucruri de pus la punct pentru noi, lucruri care ne trebuie pentru câștigarea unui turneu de Grand Slam, pentru că ajungi în astfel de situații precum azi, joci împotriva unor echipe puternice, toți joacă bine, și important e să îți iei șansele”.

prezintă cifrele lui Horia în 2015

    • Două semifinale de Grand Slam, la Australian Open și la Roland Garros

    • Un turneu câștigat, la Rotterdam, două finale pierdute, la Sydney și la Nice

  • Un bilanț total de 24-11. Revenire în Top 10 în clasamentul de dublu, ocupă locul 4 în Race to London alături de Rojer

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi