No Fedal: Raonic îl surprinde pe Rafa, strică petrecerea Big 4. Federer, aproape perfect cu Berdych

Adrian Țoca | 20 martie 2015

După o evoluție sublimă cu Berdych, Roger Federer s-a alăturat în semifinale lui Novak Djokovic și Andy Murray. Milos Raonic a stricat însă planurile de reuniune ale primilor patru jucători din clasamentul ATP, producând marea surpriză, eliminarea lui Nadal.

Teoria conform căreia Milos Raonic este un jucător unidimensional a suferit o puternică lovitură vineri, sub soarele californian. După trei mingi de meci salvate, plus alte opt situații în care s-a aflat la două puncte de înfrângere, Raonic a făcut un game remarcabil la retur pe final de set decisiv, apoi a servit meciul cu multă încredere, pentru prima sa victorie asupra lui Rafa. A fost 4-6, 7-6 (10), 7-5 în fix trei ore pentru canadian, care leagă astfel succese back-to-back în turnee Masters cu Federer și cu Nadal.

E un alt pas prin care Milos își susține cu fapte declarațiile uneori parcă prea încrezătoare. Azi, au fost cel puțin trei moduri prin care el a contrazis scepticismul criticilor săi.

Unu la mână, a fost criticat pentru deplasarea pe teren. Dar la mingea de set pe care a concretizat-o în tiebreak-ul setului secund, Milos s-a deplasat fulger și foarte elastic pe teren: a ieșit din defensivă și a reușit cumva, deși deloc ușor, să se poziționeze pentru forehand, cu care a tras lozul câștigător, obținând un retur în fileu.
Tot deplasarea l-a ajutat să se așeze pentru o mulțime de inside-out forehands foarte eficiente, în special în partea a doua a meciului.

Doi la mână, a fost criticat pentru lipsa de finețe tehnică, specifică big-serverilor. Dar la 5-5 în setul trei, în game-ul în care a făcut break, Raonic a urcat perfect la fileu, unde a închis cu un stop-volley de toată frumusețea, destul de dificil de executat în condiții de tensiune extremă, pe finalul unui meci atât de strâns.

Trei la mână, a fost criticat pentru irelevanța jocului său defensiv. Dar în același game din decisiv, la 5-5, Raonic s-a apărat remarcabil și a produs cumva un slice backhand lob care a arătat ciudat în momentul execuției, dar l-a surprins pe Nadal și a adus break-ul.

Toate astea s-au întâmplat în momente cheie. Ceea ce ne aduce la marele plus arătat, de fapt, de Raonic în acest meci: calmul. Aproape imperturbabil, Milos s-a arătat mai degrabă deranjat atunci când o șuviță de păr i-a stricat frizura (fapt care a produs o asemănare suspectă cu Clark Kent), decât atunci când a greșit. Calmul l-a ajutat să treacă cu bine de numeroasele momente de potențială panică din timpul celor trei ore de joc, și n-au fost puține, vezi cele opt situații în care Nadal a fost la două puncte de victorie. Un smash cu 207 kilometri la oră cu care canadianul a salvat unul din cele trei match-pointuri stă dovadă. Pentru un tip care a pierdut atâtea meciuri vs Top 4 în ultimii ani ȘI pentru că n-a știut cum să joace punctele importante, meciul de azi este un salt imens în direcția potrivită pentru Milos.

Rafa? A jucat bine și a pierdut, o situație care, în circumstanțe normale, nu s-ar fi potrivit. Primul set a fost excelent pentru fostul campion de la Indian Wells: forehandul a provocat daune, a avut un raport winners/UE mai bun, a avut un procentaj mai bun pe primul serviciu, a câștigat mai multe puncte per total, și totuși, a pierdut. Surprinzător, se poate spune că a pierdut pe plan mental, cu toate că încrederea sa a făcut pași uriași la Indian Wells, și s-a văzut asta pe măsură ce turneul a avansat. Însă i-a lipsit atât cât să aplice lovitura decisivă, într-una dintre numeroasele șanse pe care le-a avut. Asta deși în tiebreak, după ce a executat acel passing de forehand superb la 4-4, meciul părea al lui.

Alt exemplu e același tiebreak al setului secund, la o nouă minge de meci. De undeva de la patru metri din spatele baseline-ului, Nadal a avut un retur teribil de slab: mingea a lovit terenul înainte să poposească în fileu, unul dintre acele mishituri pe care le tot vedem la el în ultima vreme. Când Federer a început să intre în declin, trademark-ul în cazul său pentru timing prost, picioare obosite, încredere lipsă sau minte încețoșată au devenit faimoasele shank-uri, uneori mingea ajungând în înaltul tribunei. La Nadal, trademark-ul în situațiile enumerate este această lovitură complet ratată, cu care abia șterge un pic mingea, și de cele mai multe ori mingea nici nu ajunge până la fileu.

Returul a fost, de altfel, una dintre problemele majore ale zilei pentru Nadal, care a vorbit despre asta la conferință, în special despre returul pe serviciul doi al canadianului. A spus însă că e mulțumit – și pe bună dreptate – de efort, de atitudine și de constanță, în linii mari. Simte că ar fi trebuit să câștige, dar și-a lăudat adversarul. “Plec de la Indian Wells cu sentimentul că aș fi putut face o performanță bună aici”, a spus Nadal, care se oprește pentru prima oară în sferturi la IW, după opt victorii în această fază a competiției. Partea bună e că, într-adevăr, saltul calitativ pe care Rafa îl anunța la Australian Open s-a produs: diferența între varianta sa din martie și varianta din ianuarie este imensă. Iar cu Miami la orizont, apoi cu sezonul de zgură care stă să înceapă, semnele sunt promițătoare.

Va avea nevoie de o formă cât mai bună, cât mai repede. Altfel, cu destule puncte de apărat în perioada următoare, Rafa riscă să se regăsească între capii de serie 5-8 la Roland Garros și să-și îngreuneze teribil șansele la cel mai accesibil Grand Slam al anului.

Eșecul lui Nadal înseamnă că așteptarea unui Fedal se prelungește. Ultimul meci dintre cei doi datează din ianuarie 2014. De asemenea, sunt trei ani de când Djokovic, Federer, Nadal și Murray au fost pentru ultima oară în semifinalele unui turneu. Milos Raonic a fost cel care s-a opus acestui scenariu de vis.

Fedalul devenise foarte plauzibil după ce Roger Federer a produs poate cel mai bun meci al anului în victoria cu 6-4, 6-0 cu Tomas Berdych. Iar timp de un set la Nadal – Raonic, părea că Fed și Rafa vor ajunge în cea mai bună formă la ora meciului direct. “Roger a făcut unul din acele meciuri ale lui la care este foarte, foarte greu de răspuns. A făcut aproape totul perfect”, a spus Tomas după meci.

Federer a încheiat meciul cu 21 de lovituri direct câștigătoare, iar câteva dintre ele au fost de-a dreptul descurajante, în special pe final de set doi, când Roger a fost complet în zonă. Nu doar loviturile direct câștigătoare, dar variația și combinația loviturilor au fost grozave. Unghiuri, construcție impecabilă, serviciu extraordinar (88 la sută procentaj, fără mingi de break de salvat) și retur la fel de bun – totul, pentru o zi excelentă. Elvețianul a apreciat din plin succesul, în special pentru că a fost obținut în fața unui adversar care a jucat “bine contra mea în ultimii ani”.

Ca să revină în finală și să încerce un al 5-lea titlu la Indian Wells, Federer trebuie să treacă de un jucător pe care îl conduce cu 8-1 în meciurile directe, dar pe care l-a învins cu mare dificultate în finala de la Brisbane de anul acesta, un meci în care Raonic a jucat poate chiar mai bine decât a făcut-o cu Nadal. Meciul va fi al doilea, sâmbătă seara, după Djokovic – Murray (de la ora 20:00).

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi