Drop Shots | Dream Team în Fed Cup, Monica Niculescu încă neînvinsă la dublu

Treizecizero | 7 ianuarie 2014

În sfârșit, România poate alinia o echipă națională la înălțimea așteptărilor. Fed Cup, grupa a 2-a valorică, se joacă la Budapesta, între 3-9 februarie.

De-a lungul ultimilor ani, românii au adunat o sumedenie de rezultate notabile în cele două circuite, însă când a venit vorba de competițiile pe echipe, lucrurile n-au stat întotdeauna la fel de bine. Atât în Cupa Davis, cât și în Fed Cup au fost fie probleme de management, fie de selecție, fie diverși jucători importanți n-au putut să participe, astfel încât România nu și-a putut alinia întotdeauna cea mai bună formulă de echipă. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe, cel puțin în cazul echipei feminine, care stă de câțiva ani în eșalonul secund al tenisului feminin mondial fără măcar să apuce să-și joace cărțile cele mai bune. 

Anul acesta, România va alinia o formulă foarte puternică în turneul de calificare de la Budapesta. Astfel, echipa noastră va fi alcătuită din Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Irina Begu. Căpitan nejucător va fi Alina Tecșor.

Practic, vom avea luxul de a trimite în teren o jucătoare care bate la porțile Top 10, plus o alta foarte aproape de intrarea în Top 20. Alternativ, avem confortul dat de prezența polivalentelor Monica Niculescu și Irina Begu, soluții excelentă și pentru simplu, și pentru dublu, probă la care au un titlu de WTA împreună.

Ca să înțelegem un pic cum funcționează Fed Cup, competiția fetelor la nivel de naționale e împărțită în World Group și World Group 2 (din care face parte România). Buffer-ul dintre cele două ligi este un World Group Playoffs, care decide retrogradarea și promovarea din World Group.

La rândul ei, World Group 2 este divizată în trei subligi valorice: Grupa I, Grupa II și Grupa III. România face parte din Grupa I și, în funcție de rezultatele din turneul de la Budapesta, poate fie să ajungă la barajul pentru promovarea în Grupa Mondială, fie la cel de retrogradare în Grupa II. 

În Ungaria vor fi prezente următoarele nații: Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croația, Marea Britanie, Ungaria, Israel, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Tunisia, Turcia și Ucraina. Ele vor fi împărțite în patru grupe, trei dintre ele a câte patru echipe, o altă grupă de cinci. Trebuie să câștigi neapărat grupa ca să mergi mai departe. Cele patru câștigătoare de grupe se întâlnesc între ele în semifinale, iar cele două învingătoare merg în Playoff-ul World Group din aprilie.

Tragerea la sorți pentru turneul de la Budapesta are loc în 13 ianuarie.

Cu alte cuvinte, ca să ajungem la Playoff trebuie să câștigăm patru întâlniri (semifinala inclusă) la Budapesta. Greu, însă cu lotul actual șansele României sunt mai mari ca niciodată. Vom mai reveni pe acest subiect, însă până atunci, să sperăm că nu mai durează mult până când vom putea încuraja de acasă o superechipă românească, într-un meci de foc cu o putere mondială de tipul Italiei, Cehiei sau SUA. Ar trebui ca acesta să fie unul dintre marile obiective ale tenisului românesc pentru 2014, mai ales că este realizabil.

Monica Niculescu, on fire și la simplu, și la dublu

Pentru că aminteam de polivalența Monicăi și de importanța prezenței ei în echipa de Fed Cup, mai ales în perspectiva probei de dublu, iată și o nouă confirmare. „Avem atâtea turnee în față!”, se bucura Monica la festivitatea de premiere de la Shenzhen, din weekend, cu referire la planurile ei și ale Klarei Zakopalova. Și iată că entuziasmul ei nu este deloc întâmplător. Monica și Klara au câștigat și în primul tur la Hobart, unde au avut un meci foarte greu cu favoritele 1 ale turneului, M. Erakovic / J.Zheng. A fost 7-5, 7-5 pentru dublul româno-ceh, ajuns la a cincea victorie consecutivă în acest an. Și uitându-ne la cum arată acum tabloul de dublu de la Hobart (următorul adversar: Aoyama/Miyamura), n-ar fi exclus ca seria să se prelungească. Să nu anticipăm însă și să le ținem pumnii și pentru Hobart, și pentru Australian Open, unde vor juca tot împreună.

Monica e în cărți și la simplu, unde o va întâlni pe Mona Barthel în optimi. [Later update: a învins-o în două seturi și se va întâlni cu E.Cabeza-Candela pentru un loc în semifinale]. 

În schimb Horia Tecău și Jean Julien Rojer mai au de așteptat pentru prima victorie: ei au pierdut în primul tur și la Sydney, în fața perechii Bopanna/Qureshi. 

Simona vs Caroline pentru Top 10

Eliminarea prematură a Simonei de la Sydney arată și mai puțin șocant la câteva zile distanță, mai ales în condițiile în care și celelalte mari favorite ale turneului au ieșit prematur: Radwanska, Jankovic și Wozniacki au fost toate trei eliminate din primul tur sau din al doilea, cazul danezei. Cum scriam aici, o eliminare prematură la un turneu premergător unui Slam e prea puțin relevantă în marea schemă a lucrurilor.

În plus față de argumentele din articolul anterior, iată încă unul. Anul trecut, Simona a ajuns la trei dintre Slamuri aproape epuizată (sau cu foarte multe meciuri în picioare) după eforturile masive făcute la turneele premergătoare. La Roland Garros a venit după parcursul lung de la Roma, unde a ajuns în semifinale venind din calificări, un total de șapte meciuri într-o săptămână. La Wimbledon a ajuns după două turnee câștigate în două săptămâni succesive (a zburat din Olanda direct la Wimbledon, a sfârșit prin a avea dureri la spate în turul 2). Iar la US Open a venit direct după titlul de la New Haven. De fiecare dată înghesuiala din program a afectat-o într-un fel sau altul (fie a pierdut repede, fie, la USO, a avut mari emoții în turul 1).

Ei, măcar o dată vom putea ce se va întâmpla la un Slam la care nu mai trebuie să intre în turneu direct de la aeroport. Sigur că i-ar fi prins bine măcar un meci în plus la Sydney, dar, cum spuneam, e un mare avantaj că poate aborda AO liniștită, pentru prima oară după trei Slamuri la care n-a avut ocazia să-și tragă sufletul. Cu puțin noroc la tragerea la sorți, va avea ocazia să-și rodeze jocul în primele meciuri. Cum va fi favorită 11, asta înseamnă că va fi ferită de un nume greu în primele trei tururi (Alături de Simona, și Sorana Cîrstea e pe lista capilor de serie, favorită 21).  

Apropo de Caro, ea își păstrează locul 10 și după această săptămână, însă ea și Simona vor fi protagonistele unui veritabil shoot-out la Melbourne. Ca să rămână în Top 10, Wozniacki are nevoie, în principiu, să câștige cu un meci mai mult decât Halep la Australian Open ca să rămână acolo. Bineînțeles că e un calcul sumar, și alte jucătoare pot intra în Top 10, însă n-ar fi exclus ca totul să se rezume la duelul (in)direct dintre cele două.

Marius Copil, în căutarea primului Slam

După ce ne-a dat mari motive de speranță la Brisbane, unde a ajuns până în sferturi, Marius va încerca să confirme în calificările pentru Australian Open, pe care le începe din postura de favorit 18. În primul tur, Copil îl va întâlni pe belgianul Kimmer Coppejans, pe care l-a învins în precedentul meci direct. Dacă totul e ok (later update: este), al doilea oponent va fi T.H. Yang, din Taipei. 

Marius încearcă să se califice în premieră pe tabloul unui Grand Slam. Anterior, cel mai aproape a fost la US Open 2012, când a pierdut în tiebreak-ul decisivului în turul 3 de calificări. Victor Hănescu este direct pe tablou.

În calificările feminine avem trei jucătoare: Alexandra Dulgheru (în primul tur cu O.Puchkova), Irina Begu (cu S.Vogt) și Andreea-Cristina Mitu (cu A.L.Friedsam). 

Altfel, la dublu, Simona Halep va face pereche cu Alexandra Cadanțu, Irina Begu cu Sorana Cîrstea, Monica Niculescu cu Zakopalova, Raluca Olaru cu Varvara Lepchenko, Horia Tecău cu Rojer și Florin Mergea cu Oliver Marach.

Rafa nu joacă în primul tur din Cupa Davis

Nadal nu va fi în echipa Spaniei pentru meciul cu Germania din deplasare, din primul tur al Cupei Davis, meci programat pentru 31 ianuarie – 2 februarie. Debutul lui Carlos Moya pe banca fostei campioane va fi făcut cu David Ferrer, Feliciano Lopez, Fernando Verdasco și David Marrero. La rândul său, deși nu a confirmat-o încă oficial, cel mai probabil că Roger Federer nu va juca pentru Elveția în meciul cu Serbia. Niciun semn încă dinspre Novak Djokovic în ce privește prezența sa, iar sârbii așteaptă cu sufletul la gură decizia lui Nole, mai cu seamă că Tipsarevic e accidentat (va lipsi la AO și e incert pentru DC), iar Troicki e suspendat. Dacă nici Novak nu vine, din varii motive, atunci un potențial meci de Cupa Davis de cinci stele (în cazul în care toate numele grele ale celor două echipe ar juca) și-ar pierde mult din interes pentru publicul neutru, iar Elveției i-ar putea fi suficient doar Stanislas Wawrinka pentru a se califica. N-ar fi exclus să îi fie suficient și în cazul în care Novak e prezent: episodul din finala de anul trecut ne confirmă cât de greu e să câștigi o întâlnire din Cupa Davis fără un număr 2 decent.

Un alt meci tare din turul 1 este SUA – Marea Britanie. Nici Andy Murray nu a confirmat încă. 

România întâlnește echipa Ucrainei, pe 31 ianuarie – 2 februarie, în turul 1 din Grupa 1, zona Euro-Africană. Meciul are loc în deplasare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi